9 май

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

9 май

Мнение от Kent »

Честит празник за тея които го празнуват:-)

Изображение
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Неф

Мнение от Неф »

"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Във всички случаи това е било краят на нещо... страшно.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Честит празник! :-)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
TerE

Мнение от TerE »

Честит :-)
Аватар
Елинида

9-ти Май - Ден на Европа

Мнение от Елинида »

Може би сте попадали някъде на факта, че 9 май е „Ден на Европа“, и може би сте се питали какво е неговото значение.

Вероятно много малко хора в Европа знаят, че на 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

Затова всичко започва на този ден. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани.

Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Интеграцията на Европа няма да стане факт за един ден или дори за няколко десетилетия. Все още има много недостатъци и очевидни несъвършенства. Проектът, започнат непосредствено след Втората световна война, е все още нов. В миналото усилията за Европейски съюз са се основавали на доминирането на една група над друга. Тези опити не биха могли да издържат дълго време, защото покорените са имали само едно желание: да си върнат свободата.

Днешната амбиция е напълно различна: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света.

Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“.

Ден на Европа

Ода на радостта

Има избор какво да се празнува :bigsmile:
Честит Празник
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

за едни празник и начало на ново, за други - налагане на тоталитарен режим след унищожаване на друг такъв (в други страни). Освен забавните речи на наши политици (някои от които взеха, че отново повтаряха мот-а-мо руските лидери) прави впечатление сещането за тези дати. не че има нещо лошо - тъжното е в това, че много български дати (примерно основаването на Екзархията, победите по време на войните за обединяване с Македония и Тракия, контрапревратът и т.н. и т.н.) ги "няма" като "Честит празник".

Е - каквото - такова. Хубаво време, добро настроение - труд кипи, а тук таме почивки - да сме живи и здрави!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Едно поздравче и от мен ;-)

С което са били поздравявани много хора, та...

За денят на Европа!

http://www.youtube.com/watch?v=gp2FgKRgDz4
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
АВе
Обратна връзка:

Re: 9-ти Май - Ден на Европа

Мнение от АВе »

Елинида написа:Може би сте попадали някъде на факта, че 9 май е „Ден на Европа“, и може би сте се питали какво е неговото значение.

Вероятно много малко хора в Европа знаят, че на 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която...

Има избор какво да се празнува :bigsmile:
Честит Празник
А защо, мислиш, че Шуман я е прочел тази реч точно на 09.05., а?:winkw:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
holi_day

Re: 9 май

Мнение от holi_day »

9 май - летния св.Николай

ЧИД на Н. със закъснение! :lol:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

holi_day написа:9 май - летния св.Николай

този е малък ИД. Честито на Пиянд. и Айв. Да почерпят!!!
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Хитреци! с два ИД. :lol:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

ELBI написа:

Не знаех, но за такива работи съм като пионерче - винаги готов. :beer: :drink:
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

ELBI написа:

Това не го знаех,
ми те кво се скатават,
да почерпят,

наздравееее момчета!
:wine:

Аз по подразбиране съм на ЧВ!
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Kent написа:Честит празник за тея които го празнуват:-)

Изображение
Не го празнувам. Затова формално не е за мен "честит"тия празник. Но го знам, помня и уважавам. Разказах на децата тва онва. Объркано ми се получава, но надявам се че ми усещат настрението, ако не друго
Публикувай отговор