Идеално общество

Все същите

Съществува ли идеално общество?

Анкетата свършва на 14.05.10, 16:32

Да
5
29%
Не
3
18%
Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради
9
53%

Общо гласове: 17

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Пенчо Заека написа: Описани са в една безкрайно любопитна книга - "Born to run" на Christopher McDougal. Едва ли някой някога ще я преведе на БГ, но ето ви линкче към амазонския сайт, от който си я поръчах. Изгълтах я за два дни. Направо съм им фенка на тези сладури!
Цък!

А ей ТУК можете да изгледате и видео за книгата и историята около нея.

:grin:
много благодаря! как ми се чете нещо такова, бягам да поръчвам
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

latrevw написа:
А ей ТУК можете да изгледате и видео за книгата и историята около нея.

много благодаря! как ми се чете нещо такова, бягам да поръчвам[/quote]

парадокс - печелят пари от идеята за общество, където парите нямат значение
just perfect
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bead_ написа: парадокс - печелят пари от идеята за общество, където парите нямат значение
кой печели пари?
а всъщност според мен сега това е най-печелившата теза - обратно към природата, искам да кажа, извратено печеливша, всички фирми се правят на "зелени", въвеждат системи за контрол на околната среда, само и само за да могат да искат повече пари за това, което предлагат.

но книжката ще е интересна мисля, а авторът е добър оратор :-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

А от къде природа за всички желаещи? Така се застрои черноморието.
Наздраве :cool:
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

latrevw написа:
bead_ написа: парадокс - печелят пари от идеята за общество, където парите нямат значение
кой печели пари?
а всъщност според мен сега това е най-печелившата теза - обратно към природата, искам да кажа, извратено печеливша, всички фирми се правят на "зелени", въвеждат системи за контрол на околната среда, само и само за да могат да искат повече пари за това, което предлагат.

но книжката ще е интересна мисля, а авторът е добър оратор :-)
Авторът е страшна скица, но определено бледнее през образита, за които разказва в книгата. Моят синковец също я излапа за нула време, и ако щете вярвайте, тича всяка сутрин запален от Тарахумара и другите герои, и адско се кефи.

Истината е да се живее просто, да се яде малко и да има движение в най-буквалния смисъл на думата.
За кви пари говорите тука?
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
TerE

Мнение от TerE »

Пенчо Заека написа:
Истината е да се живее просто, да се яде малко и да има движение в най-буквалния смисъл на думата.
а хората трактати пишат...

:good:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Пенчо Заека написа:
За кви пари говорите тука?
за тия
Price: $14.58
:winkw:
just perfect
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Съществува ли идеално общество?
Да
31% [ 5 ]

Не
18% [ 3 ]

Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради
50% [ 8 ]
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради.
На някоя друга Земя, в някой паралелен свят - може би. Но не мисля, че това е твоят въпрос.
Основния проблема на нас хората е, че всеки се опитва да е отгоре. И това не е защото ние хората сме говеда. Не. Това си идва от праисторическите времена, в които ако не убиеш ще бъдеш убит. То и сега е така, ама не трепем тялото. Защото ресурсите с които разполагаме са ограничени, защото всеки иска да докопа благинките, защото... абе много обяснения има за това наше животинско поведение, но то е факт и няма как да се промени.
Всеки мисли за себе си като единица, а не като част от общото.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

maggot написа:Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради.
На някоя друга Земя, в някой паралелен свят - може би. Но не мисля, че това е твоят въпрос.
Основния проблема на нас хората е, че всеки се опитва да е отгоре. И това не е защото ние хората сме говеда. Не. Това си идва от праисторическите времена, в които ако не убиеш ще бъдеш убит. То и сега е така, ама не трепем тялото. Защото ресурсите с които разполагаме са ограничени, защото всеки иска да докопа благинките, защото... абе много обяснения има за това наше животинско поведение, но то е факт и няма как да се промени.
Всеки мисли за себе си като единица, а не като част от общото.
е това на тебе лично, харесва ли ти да е така?!
и ако не, защо?

P.S. сори, че толкова кратко и може да прозвучи леко заядливо, но...no time :(
Блажени са бедните духом
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Sweety написа: е това на тебе лично, харесва ли ти да е така?!
и ако не, защо?

P.S. сори, че толкова кратко и може да прозвучи леко заядливо, но...no time :(
Може би ако ми харесваше това положение щях да кажа че - да, идеално общество е възможно да се създаде. :grin:
А инак така ми се иска всички човешки същества да разберат най-накрая, че колкото и да се доказват едни на други кой е по-по-най, Земята е една и за нея всъщност трябва да мислим. И за нея всичко да правим. Така и ние щяхме да сме добре, да няма глад, да се задоволяваме с необходимото а не да ламтим за всичко и по много. И нямаше сега да сме в положението да се чудим кое е най-приемливото зло - просто нямаше да сме на този хал.
Малко утопично звучи, знам. Но много ме е яд, дето въпреки тупането в гърдите ,че сме най-висшето творение на природата, се оказваме най-голямата й зараза.
Дребнави душици сме и това си е.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Еврика!
Открих го!
Идеалното общество!
Това съм аз с дузина...или няколко дузини млади, хубави, необвързани, богати и лудо влюбени в мен жени... :grin::shy::grin::shy:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Ън написа:Еврика!
Открих го!
Идеалното общество!
Това съм аз с дузина...или няколко дузини млади, хубави, необвързани, богати и лудо влюбени в мен жени... :grin::shy::grin::shy:
Ъъъъъъ... я от начало? Само първо си се представи след седмица. :grin:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

maggot написа:
Открих го!
Идеалното общество!
Ъъъъъъ... я от начало? Само първо си се представи след седмица. :grin:
Оооо, ще има ред! И нещо като график за светейшото и величественото ми внимание... Бе, нещо такова ще е... Не съм го измислил още...:grin:

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Открих го!
Идеалното общество!
Облечени ли са? :grin:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Открих го!
Идеалното общество!
В началото- да, може би... Бе, тва са подробности некви...:lol:

Изображение
Неф

Мнение от Неф »

Открих го!
Идеалното общество!

това е напаст :P
вЕрвай ми :grin:
"Спаси си деня!" - Green Light
Неф

Мнение от Неф »

Ън написа:
Мнемозина написа:
Открих го!
Идеалното общество!
В началото- да, може би... Бе, тва са подробности некви...:lol:
А, не,
в началото са голи и грозни,
в последствие Ън ги облича в рисунки :winkw:
и ги разкрасява!
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Неф написа:
Открих го!
Идеалното общество!

Ти била ли си с дузина жени, че да ти вярвам? :blum:
Плюс тва аз съм мазохист! Нека ми е зле! :grin:

Изображение
Неф

Мнение от Неф »

Ън написа:
Неф написа:
Открих го!
Идеалното общество!

Ти била ли си с дузина жени, че да ти вярвам? :blum:
Плюс тва аз съм мазохист! Нека ми е зле! :grin:
Да бе,
нЪл заТва ти казвам.
Еййй
Ми то така, човек не вярва докато не си напати сам.

С дузина мъже си е къде къде по-хубаво!:-)
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Ън написа: Оооо, ще има ред! ...
Ред? :blink: С
Ън написа:с дузина...или няколко дузини млади, хубави, необвързани, богати и лудо влюбени в мен жени...
:shocked:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

maggot написа:
Ън написа:с дузина...или няколко дузини млади, хубави, необвързани, богати и лудо влюбени в мен жени...
Добре, разбрах- няма да има ред:crying: Трябва да се доизпипат нещата, явно...:crying:

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ън написа:
maggot написа:
Добре, разбрах- няма да има ред:crying: Трябва да се доизпипат нещата, явно...:crying:
Внимавай какво си пожелаваш!:lol:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Ън написа: Добре, разбрах- няма да има ред:crying: Трябва да се доизпипат нещата, явно...:crying:
http://vbox7.com/play:d1658ebb
Изображение
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

maggot написа:Може би ако ми харесваше това положение щях да кажа че - да, идеално общество е възможно да се създаде. :grin:
А инак така ми се иска всички човешки същества да разберат най-накрая, че колкото и да се доказват едни на други кой е по-по-най, Земята е една и за нея всъщност трябва да мислим. И за нея всичко да правим. Така и ние щяхме да сме добре, да няма глад, да се задоволяваме с необходимото а не да ламтим за всичко и по много. И нямаше сега да сме в положението да се чудим кое е най-приемливото зло - просто нямаше да сме на този хал.
Малко утопично звучи, знам. Но много ме е яд, дето въпреки тупането в гърдите ,че сме най-висшето творение на природата, се оказваме най-голямата й зараза.
Дребнави душици сме и това си е.
не ти харесва това положение и точно заради това казваш, че идеално общество не може да се създаде?!...доста е объркаващо като го чета
не е ли много по-естествено и лесно да се каже, че-НЕ, не ми харесва така и вярвам, че хората могат поне да се стремят към идеалното общество??

Като казваш, че сме дребнави душици, това ми звучи като и да включваш себе си. Защо?! В множествено лице е много по-лесно да го кажеш, не мислиш ли?
А как би ти звучало да кажеш: 'Дребнава душица съм аз и това е'?
Защо сте се скрили зад негативни, цинични, иронични, и всякакъв друг вид изказвания? (имам предвид доста от хората, писали по тази тема и по много други), с които се опитвате да изглеждате непукисти, силни и определено не онези, които ще бъдат убити?
...
И по повод на всичките неприятни неща, които доста хора прочетоха за себе си и за другите в този форум в последните дни
ми иде да те питам, кое е по-близкото до тебе: това което казваш в първия ти пост или това във втория?
...някъде прочетох и това което си писала "Око за две, зъб за чене" :lol:
смея се, щото е готин лаф наистина...но по-скоро в някое ток шоу, както се казва някой хора не разбират от майтап (аз с всички сили се опитвам и успявам да не съм от тях:winkw:)
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Открих го!
Идеалното общество!
аз напълно те разбирам:winkw:...някак си...като 'гледам' отстрани де :winkw:
...точно се канех да отговоря на бийд в един пост, че освен, алкохол, лукс и разни други дроги, да не забравяме да споменем многоженството, полигамията, свободната любов и още няколко такива, които за много хора са крайната цел...
както и те разбирам, защо никога няма да го направиш и да имаш шанс, и защо това винаги ще бъде твоята несбъдната мечта :winkw:
Блажени са бедните духом
Неф

Мнение от Неф »

Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на своите мечти!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Неф написа:Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на своите мечти!
Ти защо си смени 'името'? :lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Sweety написа:... кое е по-близкото до тебе: това което казваш в първия ти пост или това във втория?
...
А аз да те питам - с какво се различават двата поста? Едното не е ли следствие от другото?

:lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

maggot написа:
няма идеално общество заради липсата на идеални хора ли?
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Ок де, добре, ще се опитам да си систематизирам мислите (преди кафето - така че ако не успея шма извините)
От далечното праисторическо минало та до наши дни съществуваме благодарение на борбата за оцеляване по всички фронтове. Следователно имаме агресия заложена дори в основите на ДНКто ни. Поради този факт ние - животните на тази планета, дори онези от нас дето си мислим че мислим - реагираме на всичко, което заплашва оцеляването ни (за някои "оцеляване" значи едно, за други - друго) с агресия и сме готови на всичко за да запазим онова, което сме постигнали, независимо дали ни трябва или не. С други думи - не сме готови да се лишим от нещо в името на някой друг или нещо друго. Трябва много дълбоко да променим нагласите си и да осъзнаем, че всички сме едно цяло и живеем в един общ дом, за да може това да се случи - да споделяме с другите и да живеем в хармония с природата без да я унищожаваме. Дълбоката промяна обаче, е невъзможна поради гореописаната причина. И разбира се слагам и себе си в кюпа, просто защото и аз съм мислещо дживотно.
За да имаме идеално общество, трябва да имаме и неизчерпаеми източници на храна, вода, енергия. Само така борбата за оцеляване ще стане безмислена и няма да си пречим едни на други.
За жалост нямаме такива източници.
Та така, надявам се да стана ясно.

Лек ден на всички! :kiss:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:Ок де, добре, ще се опитам да си систематизирам мислите (преди кафето - така че ако не успея шма извините)
От далечното праисторическо минало та до наши дни съществуваме благодарение на борбата за оцеляване по всички фронтове. Следователно имаме агресия заложена дори в основите на ДНКто ни. Поради този факт ние - животните на тази планета, дори онези от нас дето си мислим че мислим - реагираме на всичко, което заплашва оцеляването ни (за някои "оцеляване" значи едно, за други - друго) с агресия и сме готови на всичко за да запазим онова, което сме постигнали, независимо дали ни трябва или не. С други думи - не сме готови да се лишим от нещо в името на някой друг или нещо друго. Трябва много дълбоко да променим нагласите си и да осъзнаем, че всички сме едно цяло и живеем в един общ дом, за да може това да се случи - да споделяме с другите и да живеем в хармония с природата без да я унищожаваме. Дълбоката промяна обаче, е невъзможна поради гореописаната причина. И разбира се слагам и себе си в кюпа, просто защото и аз съм мислещо дживотно.
За да имаме идеално общество, трябва да имаме и неизчерпаеми източници на храна, вода, енергия. Само така борбата за оцеляване ще стане безмислена и няма да си пречим едни на други.
За жалост нямаме такива източници.
Та така, надявам се да стана ясно.

Лек ден на всички! :kiss:
Аз пак да кажа, че ако заменим "идеално" с "по- добро от всичко досега", тогава нещата стават от "невъзможни" "възможни"
Неф

Мнение от Неф »

Sweety написа:
Неф написа:Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на своите мечти!
Ти защо си смени 'името'? :lol:
Не съм,
съкратих го на галено :lol:

да са по-опростени и изчистени нещата! :winkw:
Публикувай отговор