Ще се превърне ли Бетелгейзе в свръхнова

Все същите
Аватар
Green Light

Ще се превърне ли Бетелгейзе в свръхнова

Мнение от Green Light »

Статията:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=540590

Коментарите:

SILVER - 07.06.2010 г. 12:44:11

Според мен, ще ни опече като пържоли...

Ivan - 07.06.2010 г. 13:37:02

Няма начин.... свтелинни години на никой ли нищо не говори. Каквото и да е станало е станало преди мноооого време, за да го видим ние, светлината пътува 430 години. Както и голяма част от звездите които виждаме в момента, може отдавна да не съществуват

Death - 07.06.2010 г. 13:48:14

Ехххх :) добре ни беше... хД децата на децата на мойте деца може и да усетят взрива хД

Камен - 07.06.2010 г. 14:56:17

Ааайде, Форд Префект си остана без дом :(

Ох Ах - 07.06.2010 г. 15:41:31

Дали има опастност - досега не е гърмяло такова нещо в човешката история и никой не може да каже. Явно ще има облъчване, но да се надяваме, че ще е колкото едно по-силно слънчево изригване.

Астроном - 07.06.2010 г. 15:46:45

Звездата вече е гръмнала, преди 400 години!
Радиацията пътува вече 400 години!
След 20-30 години ще стигне Земята и всички ще умрат, ако са на по-малко от 500 метра под повърхността!!
Това е истината!!!

Sceptic - 07.06.2010 г. 15:58:43

За зла участ звездата е обърната към нас с един от полюсите си. А при взрив на свръхнова точно от полюсите се отделя свръх мощен сноп гама лъчи, който помита всичко живо на огромни разстояния. Явлениято е известно като Gamma-ray bursts (GRBs). Случва се по няколко пъти на ден в космически мащаб на разстояние милиони светлинни години. Бетелггейзе ще ни го сервира за първи път в непосредствена близост до нас. Малшанс е че полюса гледа точно към нас. Очаквайте развръзката през 2012 година, както си е предсказано. Плановете за взривяването на Бетегейзе бяха на разположение през последните 30 години на Алфа от Кентавър, но като никой не се интересува да прочете....

Кетцалкоатъл - 07.06.2010 г. 16:02:39

До Астроном: няма да е след 20-30 години , а точно на 21.12.2010 година.....

някои си - 07.06.2010 г. 16:22:24

и как реши че ще е на 21.12.2010 г.

todos_sois_idiotas - 07.06.2010 г. 16:53:40

Доста хора тук явно си плещят простотии, колкото да не заспят. Ако за някои не е ясно, да поясня - 430 св. години са огромно разстояние, което плоските ви, ограничени мозъци дори не могат да си представят. Това означава, че светлината, чиято скорост във вакуум е около 297 000 км/с (в секунда, забележете!!!), ще пътува оттам дотук в продължение на почти 4 века и половина. Елементарната математика, която всеки средно интелигентен човек може да си спретне наум, показва какво огромно число е всъщност това обърнато в, да речем, километри. Но пак да поясня - 1 светлинна година е почти 10 трилиона километра. Ха сега да си го умножите по 430 и да видим какво ще се получи, а? Другото нещо, което празнодумците повтарят като мантра, е прословутата 2012 година. Тогава наистина ще се случи нещо уникално от астрономическа гледна точка, но то няма абсолютно нищо общо с Бетелгейзе. За непросветените, пак ще поясня - Слънчевата система, включваща Слънцето и всичко, което обикаля в орбита около него, извършва една пълна обиколка на Млечния път (т.е. нашата Галактика) за приблизително 248 милиона години, движейки се по тази своеобразна орбитална траектория със средна скорост около 600 км/с. Най-характерното за това движение е т.нар. вълнообразно движение - Слънчевата система не се движи по права траектория, а извършва вълнообразно движение нагоре-надолу, като прекарва общо около 1/2 от всичките тези 248 милиона години под галактичната равнина и 1/2 - над нея. В момента се намираме почти в равнината, като към края на декември 2012 година ще я пресечем и ще започнем дълго спускане под нея. Това нещо се е случвало вече около 20 пъти от началото на формирането на Слънчевата система. Междувременно в самата Слънчева система още в началото на 2012 година някои от планетите (сега не съм сигурен точно кои) ще се подредят в една линия със Земята и Слънцето. Та това е уникалното, което ще се случи, дърдорковци. Това нещо едва ли ще има каквито и да е последици за живота на Земята - дори няма да видим нещо кой знае какво. Мога да ви уверя, че появяването на комета или слънчево затъмнение е много по-зрелищно явление от това. Да не говорим, че никой учен не е в състояние да предскаже избухването на свръхнова. Вярно е, че параметрите на Бетелгейзе показват драстично свиване на радиуса й за последните двадесетина години, което само по себе си означава начало на звезден колапс, но това съвсем не означава, че някой с точност може да каже кога точно ще има взрив - това да не ви е прогнозата за времето за следващите два дни?! Най-характерното нещо за подобни явления е именно тяхната абсолютна непредсказуемост. А и то си го пише в самата статия - Бетелгейзе може да колапсира както тази нощ, така и след 1000 години... или след 10 000... или след 1 000 000... Така че, спрете с бръщолевенията!

do 39 - 07.06.2010 г. 19:19:33

Az samo da ti kaga : Chapo ..Dos cojones
annonymus

Мнение от annonymus »

Някой ще ми каже ли това кога и как ще може да се наблюдава?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:Някой ще ми каже ли това кога и как ще може да се наблюдава?
Ми като грейне още едно малко слънце или е избухнала Бетелгейзе или ме виждаш мене.

"Превръщането на Бетелгейзе в свръхнова ще се наблюдава с просто око от всеки човек на планетата. На нощното небе ще се вижда ослепително ярка точка, която според едни учени ще има яркостта на луната при пълнолуние, а според други ще свети с яркост почти колкото слънцето. Ще бъде интересно зрелище,"
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ооо
циркулират разни спекулации от доста време насам
но едва ли ще е в нашия лайфспан, дано да е обаче щото ще е грандиозно шоу
иначе по темата

ще видим и още как
ще грее като луна пълна
но няма да ни изпържи
няма звезда толкова близо до нас, че самото й превръщане в свръхнова да ни предостави нещо друго освен знаменит фоейрверк
друг е въпросът ако ни перне някой насочен гама сноп от други прелюбопитни космически катеклизми
и е гърмяло доста пъти
даже сме гледали и ние
верно доста далече
но пък един ъ-ъ китаец ли беше не помня или елин бая се беше дивил през средновековието или там някъде плюс/минус 2000-3000 :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа:Някой ще ми каже ли това кога и как ще може да се наблюдава?
Ми като грейне още едно малко слънце или е избухнала Бетелгейзе или ме виждаш мене.

"Превръщането на Бетелгейзе в свръхнова ще се наблюдава с просто око от всеки човек на планетата. На нощното небе ще се вижда ослепително ярка точка, която според едни учени ще има яркостта на луната при пълнолуние, а според други ще свети с яркост почти колкото слънцето. Ще бъде интересно зрелище,"
Когаааааа? След 3 дни? Три седмици?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:ооо
циркулират разни спекулации от доста време насам
но едва ли ще е в нашия лайфспан, дано да е обаче щото ще е грандиозно шоу
иначе по темата

ще видим и още как
ще грее като луна пълна
но няма да ни изпържи
няма звезда толкова близо до нас, че самото й превръщане в свръхнова да ни предостави нещо друго освен знаменит фоейрверк
друг е въпросът ако ни перне някой насочен гама сноп от други прелюбопитни космически катеклизми
и е гърмяло доста пъти
даже сме гледали и ние
верно доста далече
но пък един ъ-ъ китаец ли беше не помня или елин бая се беше дивил през средновековието или там някъде плюс/минус 2000-3000 :grin:
:blink: Идеята за плюс 2000-3000 е върховна... само ми дай няколко хилядолетия да я проумея. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

може и утре
може и след 100 000 години
никой не знае
и това е ъ-ъ т.нар. наше време щото Бетелгейзе е бая далеч (то затова и няма да ни опържи)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа::blink: Идеята за плюс 2000-3000 е върховна... само ми дай няколко хилядолетия да я проумея. :grin:
Твои са. А после, ако ти трябват още, обади ми се пак да ти дам допълнително. :blum:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:може и утре
може и след 100 000 години
никой не знае
Е, мерси! :mad:
Да ми пускат тогава фишеци, когато имат що-годе приемлив срок. Може и сага, а може и никога, дрън-дрън! Само ми дразнят любопитството :mad:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ако сме в състояние да наблюдаваме това явление, очевидно то няма да ни е изпържило, защото вече ще е отминало. Като страховете при буря - щом чуваш гръм, значи мълнията не те е ударила и можеш да се насладиш на шума. :lol:
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мисля че за първи път се зарових малко под повърността и взех та попрочетох малко за космоса след една статия за свръхновите в сп Космос. Много интересни неща стават по принцип непрекъснато и навсякъде. Обаче това което правят звездите превръщайки се в свръхнови е вълшебство след вълшебство. И то едни подредени, разбираеми. Гравитация, маса, свръхмаса, ядрена реакция, лъчи...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Е, мерси! :mad:
Да ми пускат тогава фишеци, когато имат що-годе приемлив срок. Може и сага, а може и никога, дрън-дрън! Само ми дразнят любопитството :mad:
ми добре ти кажи кога ще й свърши (или е свършило) желязото на Бетелгейзе пък аз ще ти кажа кога ще светне на небосклона
ти знаеш ли каква звезда чудовище е това
и е на п.... лелина
можем само да гадаем кога ще колабира
но е на път
те гигантите живият малко
джуджетата - повече
май и при хората е така

а за фишеците - ми това си е част от зрелищата като няма хляб
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Много интересни неща стават по принцип непрекъснато и навсякъде.
леле, на мен това какъв проблем ми е ако знаеш! Толкова много неща се случват (от тези, дето можеш да ги видиш де) и все на различни места! А аз мога да съм само на едно. :crying:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: а за фишеците - ми това си е част от зрелищата като няма хляб
Айде сега. Като не са сигурни, че ще може да се види от всеки човек на планетата в близките 100 години, да не го обявяват така, сякаш ще стане до 2-3 месеца.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Ако сме в състояние да наблюдаваме това явление, очевидно то няма да ни е изпържило, защото вече ще е отминало. Като страховете при буря - щом чуваш гръм, значи мълнията не те е ударила и можеш да се насладиш на шума. :lol:
Бе не е баш така да ти кажа. Можеш да видиш как те връхлита ураган. А можеш да видиш и кълбото светлина на атомна бомба. Или свръхнова. Което не означава непременно, че ще видиш нещо друго въобще през оставащия ти живот. Е свръхнова няма да ни затрие. Но една ярка диря в небето ще е красива и ужасяваща гледка примерно.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Айде сега. Като не са сигурни, че ще може да се види от всеки човек на планетата в близките 100 години, да не го обявяват така, сякаш ще стане до 2-3 месеца.
кой го е обявил така
освен джурналята де
щото аз чета разни дето са астрономи и такива
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Ако сме в състояние да наблюдаваме това явление, очевидно то няма да ни е изпържило, защото вече ще е отминало. Като страховете при буря - щом чуваш гръм, значи мълнията не те е ударила и можеш да се насладиш на шума. :lol:
Бе не е баш така да ти кажа. Можеш да видиш как те връхлита ураган. А можеш да видиш и кълбото светлина на атомна бомба. Или свръхнова. Което не означава непременно, че ще видиш нещо друго въобще през оставащия ти живот. Е свръхнова няма да ни затрие. Но една ярка диря в небето ще е красива и ужасяваща гледка примерно.
Защо не е баш така? Колко бързо би се разпространил ефекта на свръхновата - мигновено или със скоростта на светлината?
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Мисля че за първи път се зарових малко под повърността и взех та попрочетох малко за космоса след една статия за свръхновите в сп Космос. Много интересни неща стават по принцип непрекъснато и навсякъде. Обаче това което правят звездите превръщайки се в свръхнови е вълшебство след вълшебство. И то едни подредени, разбираеми. Гравитация, маса, свръхмаса, ядрена реакция, лъчи...
звездите са адски интересни по принци и въобще
а пък свръхновите са просто приказни
да
много възхитителни и пленителни приказки при това
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Защо не е баш така? Колко бързо би се разпространил ефекта на свръхновата - мигновено или със скоростта на светлината?
Колко бързо умираш мигновено или със скоростта на светлината? :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: щото аз чета разни дето са астрономи и такива
Да бе, да. се някой друг е виновен...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Защо не е баш така? Колко бързо би се разпространил ефекта на свръхновата - мигновено или със скоростта на светлината?
Ефекта върху нас. Да предположим, че би бил пагубен. Или айде да кажем за близките до звездата планети. Колко бързо те ще усетят ефекта - мигновено или със скоростта на светлината?
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:

:rotfl24: Зависи от куп неща. Принципно погледнато и в повечето случаи като че ли не сатва много бързо.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Remmivs написа:

:rotfl24: Зависи от куп неща. Принципно погледнато и в повечето случаи като че ли не сатва много бързо.
Вчера започнах един филм с Пачино. Не познавате Джак. Всъщност You dont know Jack май е игра на думи. Нищо не разбирате, демек.
Интересен е. За доктор Кеворкян. Доктор Смърт. Обаче заспах, що съм толко гроги всяка вечер иди разбери. Днес ще го догледам.

Та там се разказва за хора, които чакат смъртта цяла вечност.
Последно промяна от Green Light на 08.06.10, 13:26, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Ефекта върху нас. Да предположим, че би бил пагубен. Или айде да кажем за близките до звездата планети. Колко бързо те ще усетят ефекта - мигновено или със скоростта на светлината?
Почти със скоростта на светлината - това близките планети, щото те ще усетят и ударната вълна на газовете на гиганта отскочили от колабиларото ядро и ускорени почти до скоростта на светлината (класически частици с маса все пак). Далечните обекти ще го усетят със скоростта на светлината. Въпросът не е в скоростта на разпространение, а в интензитета на лъчението. Има смърт под лъча. Има и бавна смърт. Преобладава втория вид. Особено за далечни обекти.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:
vyara написа:Ефекта върху нас. Да предположим, че би бил пагубен. Или айде да кажем за близките до звездата планети. Колко бързо те ще усетят ефекта - мигновено или със скоростта на светлината?
Почти със скоростта на светлината - това близките планети, щото те ще усетят и ударната вълна на газовете на гиганта отскочили от колабиларото ядро и ускорени почти до скоростта на светлината (класически частици с маса все пак). Далечните обекти ще го усетят със скоростта на светлината. Въпросът не е в скоростта на разпространение, а в интензитета на лъчението. Има смърт под лъча. Има и бавна смърт. Преобладава втория вид. Особено за далечни обекти.
наплаши ме. ББ не може ли да направи нещо по въпроса?:blink:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Та там се разказва за хора, които чакат смъртта цяла вечност.

Мнда... от това май по-страшно няма.

ПП. Чувах го филам, ама не съм го гледала.
annonymus

Мнение от annonymus »

windcolours написа: наплаши ме. ББ не може ли да направи нещо по въпроса?:blink:
:rotfl24:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

windcolours написа:наплаши ме. ББ не може ли да направи нещо по въпроса?:blink:
от кое се уплаши бе, заек
няма да ни изпържи БТЛГЗ, не бой се
заклевам се
аз те пазя
ББ да яде моркови
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:
windcolours написа:наплаши ме. ББ не може ли да направи нещо по въпроса?:blink:
от кое се уплаши бе, заек
няма да ни изпържи БТЛГЗ, не бой се
заклевам се
аз те пазя
ББ да яде моркови
вЕрвам ти...мисли му, ако ме изпържи некво дето не го знам кво е, преди да изкача някой активен вулкан поне веднъж в живота си:cool:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
annonymus

Мнение от annonymus »

http://www.stellarium.org/

това един приятел го пусна днес във ФБ. Точно покрай коментарите със звездата.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не обичам ФБ
но стелариум е доста добро, така е
майка ми го научи от голямата
преди около 2 години й го бях забил на лаптопа, дето го разнасяше
и с него си прави домашно по не помня предмета
щото наблюдение на кастор и полукс в София
през крив макарон на балкон
жалко че, засега, не е толкова пленена като лудия си баща
или пък хубаво е, че не е
но пък вчера ме научи на нещо от нолиджа дето я абонирах за
защо има ляво дамско закопчаване и какво означавало някога това
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: майка ми го научи от голямата
Имам страшна интуиция, да знаеш!
Сигурна бях, че ще кажеш нещо от сорта - аз това го знам от 2-3-4-5 години,
разцъквах го сутрин за събуждане :-)
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Ще се превърне ли Бетелгейзе в свръхнова

Мнение от сър Айвънхоу »

ша светнем, викаш, а?
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

windcolours написа:вЕрвам ти...мисли му, ако ме изпържи некво дето не го знам кво е, преди да изкача някой активен вулкан поне веднъж в живота си:cool:
бе свръхнова ще е по-яко от вулкана
обаче де ти
много са далеч
един от силоните, май беше номер едно, искаше да е в центъра на избухваща свръхнова
като поле-нещо си
от БСГ
понякога си мисля че и аз бих искал
но повечето време си мисля колко голям щастливец е онзи смотльо болтар с номер шест
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Имам страшна интуиция, да знаеш!
страшна ти е интуицията, не ами страховита като свръхнова звезда :grin:

ако искаш разцъкай търсачката тук и ще го намериш
мен ме мързи
кафе пие ли ти се?
аз черпя
:cool:
:coffee:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Имам страшна интуиция, да знаеш!
страшна ти е интуицията, не ами страховита като свръхнова звезда :grin:

ако искаш разцъкай търсачката тук и ще го намериш
мен ме мързи
кафе пие ли ти се?
аз черпя
:cool:
:coffee:
Споко, вЕрвам ти. :-)
Кафе пия по всяко време, благодаря.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа: но пък вчера ме научи на нещо от нолиджа дето я абонирах за
защо има ляво дамско закопчаване и какво означавало някога това
Хубаво си направил, започнах да го харесвам това сп.
Интересното е защо продължава да има дамско закопчаване и до ден днешен. :lol:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

навикът е втора природа, вяра, почти като религията :winkw:
Последно промяна от Remmivs на 08.06.10, 15:00, променено общо 1 път.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:навикът е втора природа, вяра почти като религията :winkw:
Това не е навик, а по-скоро традиция.
Като котката при медитация. :winkw:
Изображение
Публикувай отговор