Ако имате парцел
- Green Light
Ако имате парцел
и искате да строите с две думи трябва да направите следното.
Отивате в общината и казвате. Имам парцел. Ще си вдигна някаква къща, но знам че има документи които трябва да ми дадете за ми включат ток и вода. Ето ви тука копие от нотариалния акт, какво още ви трябва и кога мога да си взема документа какъвто и да е той. Те се усмихват в отговор.
И след това:
1. Намирате геодезиическа фирма, която да направи измерване на парцела ви. Давате
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
2. С това измерване отивате в общината.
давате:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
- папка с измервания и чертежи
От там ви дават акт, на който е нарисуван вашия парцел и има места където съседите ви да се разпишат.
3. Съседи? Откъде да ги знаете кои са и какви са, тва е някакво парче земя. Тръгвате да питате. Месеци наред търсите и накрая намирате съседите. От един купувате нещо, друг снабдявате с камертон за гайда, трети... бе получавате подписи.
- какво давате на съседите си е ваша работа. Аз само ви ориентирам.
4. С този акт, направената папка от геодезистите и всичко описано в предните точки отивате в общината. Хартиите започват да тежат. Те взимат всичко и го представят на кмета.
5. Кмета издава заповед. Вие сте вписан в кадастър! Добре, мерси казвате много. Все си виках кога ли ще ме впишат в кадастър и ето излезе ми и на мене късмета. И какво?
Казват ви.
6.Отивате на друго гише в общината. Досега бяхте при "техниците" сега отивате в "деловодство". В деловодство подавате:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
- ако щете вярвайте но има И бележка за това че сте платили данъците, ама всички, въобще, а не само в тази община. Уплаших се да не би някоя глоба от КАТ да ми излезе и да трябва да се връщам.
- Заповедта на кмета с мистериозния кадастър и неговото вписване
7. Месец по късно имате СКИЦА. Аз си имах и по- рано, но сега вече предполагам че е измерена, уточнена, съседите ми знаят за нея, кадастър също и даже кмета. Една година е минала станал съм мноого по- мъдър. Имам скица. Мерси, викам пак, но аз не че се отказвам, или нещо но ми трябва къща. Не скица. Та викам за ток, вода... Ами- казват ми, трябва да вкарате имота в регулация. Ахааа. А досега какво правех? Ами ето, изкарали сте скица, да не е малко? Добреее. Какво ви трябва? Трябва да направите ПУП. Моля? Подробен устройствен проект....
Обясняват, а аз слушам
За Пуп ми трябват куп документи които имам и два, които нямам.
8. Становище от ЧЕЗ че имота може да бъде електроснабден. Намирам къде е ЧЕЗ. Подавам:
- 150 лева
- Нот акт
- скица копие и оригинал
9. Чакам(1 месец) да ми върнат оригинала на скицата и отивам във ВиК. Становище от ВиК(14 дни).
- Нот акт
- скица копие и знаете- оригинал
10. Пак в деловодство, пак. Значи всички, без изключение документи, които прочетохте по нагоре. Като в приказките, изкарваш тва с него и предишното отиваш при планината, тя ти дава тва с тва, онова и предишното - при реката, тя ди дава четвърто и ти с четрите отиваш ... и така до слънцето. Комай само старата скица не ми искат, но я нося за всеки случай. Като черешка на тортата искат едно нарисувано копие на скицата, където с цветни моливи рисувам границите на имота(върху скица, които самите тия хора са ми издали и граници от тях нарисувани. Аз ги оцветявам. Оцвети картинката. Аз съм спокоен, спокоен съм) и съм написал отдолу "Имота ще бъде използван за жилищно строителство." Пиша с твърда ръка.
До тук съм в момента. Нататък са мечти:
11. Бива ми издадено становище. Становище за ПУП. С него отвам при архитект.
12. Архитект + геодизическа фирма правят ПУП
13. Със:
- ПУП
- нот акт
- скица
- бележки и бележци за данъци
- Становища от ЧЕЗ ВиК и Община
би трябвало да получа РАЗРЕШЕНИЕ(освен ако не е становище) ЗА СТРОИТЕЛСТВО
14. С него ще трябва да отида при ЧЕЗ и ВиК. Вероятно и при архитекта наново, за да ми направи проект. И тогава да взема да вдигна една барака и да си излекувам нервите с гледка към гората.
И това е.
Отивате в общината и казвате. Имам парцел. Ще си вдигна някаква къща, но знам че има документи които трябва да ми дадете за ми включат ток и вода. Ето ви тука копие от нотариалния акт, какво още ви трябва и кога мога да си взема документа какъвто и да е той. Те се усмихват в отговор.
И след това:
1. Намирате геодезиическа фирма, която да направи измерване на парцела ви. Давате
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
давате:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
От там ви дават акт, на който е нарисуван вашия парцел и има места където съседите ви да се разпишат.
3. Съседи? Откъде да ги знаете кои са и какви са, тва е някакво парче земя. Тръгвате да питате. Месеци наред търсите и накрая намирате съседите. От един купувате нещо, друг снабдявате с камертон за гайда, трети... бе получавате подписи.
4. С този акт, направената папка от геодезистите и всичко описано в предните точки отивате в общината. Хартиите започват да тежат. Те взимат всичко и го представят на кмета.
5. Кмета издава заповед. Вие сте вписан в кадастър! Добре, мерси казвате много. Все си виках кога ли ще ме впишат в кадастър и ето излезе ми и на мене късмета. И какво?
Казват ви.
6.Отивате на друго гише в общината. Досега бяхте при "техниците" сега отивате в "деловодство". В деловодство подавате:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
- ако щете вярвайте но има И бележка за това че сте платили данъците, ама всички, въобще, а не само в тази община. Уплаших се да не би някоя глоба от КАТ да ми излезе и да трябва да се връщам.
7. Месец по късно имате СКИЦА. Аз си имах и по- рано, но сега вече предполагам че е измерена, уточнена, съседите ми знаят за нея, кадастър също и даже кмета. Една година е минала станал съм мноого по- мъдър. Имам скица. Мерси, викам пак, но аз не че се отказвам, или нещо но ми трябва къща. Не скица. Та викам за ток, вода... Ами- казват ми, трябва да вкарате имота в регулация. Ахааа. А досега какво правех? Ами ето, изкарали сте скица, да не е малко? Добреее. Какво ви трябва? Трябва да направите ПУП. Моля? Подробен устройствен проект....
Обясняват, а аз слушам
8. Становище от ЧЕЗ че имота може да бъде електроснабден. Намирам къде е ЧЕЗ. Подавам:
- 150 лева
- Нот акт
- скица копие и оригинал
9. Чакам(1 месец) да ми върнат оригинала на скицата и отивам във ВиК. Становище от ВиК(14 дни).
- Нот акт
10. Пак в деловодство, пак. Значи всички, без изключение документи, които прочетохте по нагоре. Като в приказките, изкарваш тва с него и предишното отиваш при планината, тя ти дава тва с тва, онова и предишното - при реката, тя ди дава четвърто и ти с четрите отиваш ... и така до слънцето. Комай само старата скица не ми искат, но я нося за всеки случай. Като черешка на тортата искат едно нарисувано копие на скицата, където с цветни моливи рисувам границите на имота(върху скица, които самите тия хора са ми издали и граници от тях нарисувани. Аз ги оцветявам. Оцвети картинката. Аз съм спокоен, спокоен съм) и съм написал отдолу "Имота ще бъде използван за жилищно строителство." Пиша с твърда ръка.
13. Със:
- ПУП
- нот акт
- скица
14. С него ще трябва да отида при ЧЕЗ и ВиК. Вероятно и при архитекта наново, за да ми направи проект. И тогава да взема да вдигна една барака и да си излекувам нервите с гледка към гората.
И това е.
Последно промяна от Green Light на 08.06.10, 10:27, променено общо 1 път.
Re: Ако имате парцел
E, ама имаш парцел
А, ако нямаш...
А, ако нямаш...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- windcolours
само толкоз, а ти се оплакваш???Green Light написа: И това е.
Питай колко документи трябваше да подпиша, за да изведа новородения си син от Майчин дом
Почти толкова
Ако търсиш архитект-разполагам с двама у дома:bigsmile:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
- snowprincess
тъъъъъъй, до сега беше най-лесното
питай мъжа ми, три бригади изгони, преди да завършат къщата на село... а колко неща изпокрадаха
сега са евтини имотите, купи си готова къща
питай мъжа ми, три бригади изгони, преди да завършат къщата на село... а колко неща изпокрадаха

- snowprincess
е като го знаеш, явно е било излишно да го пиша и сам си търсиш емоцииGreen Light написа:Ако човек е решил да дава пари или да тегли заеми за вила, най- умното което може да направи е да купи готова къща. По евтино е в момента отколкото да строиш, по- малко нерви, всичко по. Единствения недостатък е че не можеш самичък да си избереш място и гледка. Трябва да търсиш сред готовите.

- Green Light
Интересно дали искат да отказват хората от строене? Не мога да разбера защо е тая сложнотия. Тия хора които работят в общината би трябвало да са там за мое улеснение, а не за затруднение. Трябва да удостоверя, кой съм, какво притежавам и какво искам да направя. И те да си придвижват документите. И за тях ще е по- лесно. Сигурен съм че ще имат нужда от два пъти по- малко служители ако вършат работата си сами, вътре между службите, отколкото да издават предписания какво трябва да свърши човека и после да придвижват преписката му. Така утежняват преди всичко своята работа, да не говорим, какво губене на време е за хората. И честно на някои от тези документи не мога да им хвана смисъла.
- Green Light
Бе почнах вече. Пък и това ми изнася, защото е близо и защото ми харесва къде е, има си всичко което искам. С парите съм зле, но пък не бързамsnowprincess написа:тъъъъъъй, до сега беше най-лесното
- сър Айвънхоу
споко... ей ги как ще минат едни 10-20 години, таман внуците ти да има къде да живеят...Green Light написа:но пък не бързам
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Ами аз бих търсила сред готовите. Няма да имам нерви да събирам документи, схеми, подписи...Green Light написа:Ако човек е решил да дава пари или да тегли заеми за вила, най- умното което може да направи е да купи готова къща. По евтино е в момента отколкото да строиш, по- малко нерви, всичко по. Единствения недостатък е че не можеш самичък да си избереш място и гледка. Трябва да търсиш сред готовите.
Къщата винаги може да се ремонтира или префасонира.
Бих търсила къща там, където ми харесва мястото и гледката.
- snowprincess
трудно е, ние търсихме цяла годинаpocti_bezobidna написа: Бих търсила къща там, където ми харесва мястото и гледката.
брокерите от агенциите ни водеха на всяка дупка, въпреки, че им бях казала изискванията си
отговаряха ми, че трябвало съм била да направя компромиси с желанията си
намерихме сами къщата, тя беше едиствената, за която не се пазарихме, веднага казахме, че ще я купим, защото е всичко, което сме искали

- snowprincess
желая ви успехGreen Light написа: Бе почнах вече. Пък и това ми изнася, защото е близо и защото ми харесва къде е, има си всичко което искам. С парите съм зле, но пък не бързам
дано не строшиш много нерви

- snowprincess
внимавай като ти пускат токаGreen Light написа:Бе почнах вече. Пък и това ми изнася, защото е близо и защото ми харесва къде е, има си всичко което искам. С парите съм зле, но пък не бързамsnowprincess написа:тъъъъъъй, до сега беше най-лесното
мой познат се съди една година с енергото, искаха да го изгърбят с 12 000 лв., електромерът не е бил занулен като му го слагали на празното място
още не е почнал да строи

- Green Light
Така е най- умно. Не иронизирам или нещо. В МОМЕНТА ситуацията е благоприятна за тези които купуват готов имот. Било апартамент или вила. Предполагам че въпросния момент ще се проточи и ще става все по изгодно. Така че аз не бих съветвал никого да бърза.pocti_bezobidna написа:Ами аз бих търсила сред готовите. Няма да имам нерви да събирам документи, схеми, подписи...Green Light написа:Ако човек е решил да дава пари или да тегли заеми за вила, най- умното което може да направи е да купи готова къща. По евтино е в момента отколкото да строиш, по- малко нерви, всичко по. Единствения недостатък е че не можеш самичък да си избереш място и гледка. Трябва да търсиш сред готовите.
Къщата винаги може да се ремонтира или префасонира.
Бих търсила къща там, където ми харесва мястото и гледката.
За оправдание на глупостта си ще кажа, че местото ми е много удобно защото е близо а същевременно е на спокойно място в планина има и горичка наблизо има езерца до които да се разходим. Много трудно ще намеря такова място. И второто ми оправдание е, че няма смисъл да се опитвам да търся изгодна сделка. Когато става въпрос за купуване на нещо, което не ми е професия и не изкарвам пари от него, аз неизменно правя най- лошата сделка. Сума хора са забогатели като гледат мен и правят обратното. Има бизнес лекции на тая тема.
Така че за какво да се мъча и да губя време.
- Green Light
Мерси за съвета. Ще ползвам разни техни техници за да ми е по- лесно и като нищо ще падна точно в тоя капан. Никой съвет не е излишенsnowprincess написа:внимавай като ти пускат токаGreen Light написа:Бе почнах вече. Пък и това ми изнася, защото е близо и защото ми харесва къде е, има си всичко което искам. С парите съм зле, но пък не бързамsnowprincess написа:тъъъъъъй, до сега беше най-лесното
мой познат се съди една година с енергото, искаха да го изгърбят с 12 000 лв., електромерът не е бил занулен като му го слагали на празното място
още не е почнал да строи
- Green Light
И така да стане, много важно. Ще си клатя старите кокали, ще си гълтам хаповете и ще се хиля наум на последната сцена от Баш майсторасър Айвънхоу написа:споко... ей ги как ще минат едни 10-20 години, таман внуците ти да има къде да живеят...Green Light написа:но пък не бързам
това някак си не ми харесва как звучи....Green Light написа: Предполагам че въпросния момент ще се проточи и ще става все по изгодно. Така че аз не бих съветвал никого да бърза.
не бе виж, аз съм ужасно мързелива. ти си избираш място, където да избягаш и да се чустваш добре. Тогава всякакви разходи ан пари, време и нерви са оправадни, за да е мястото ТВОЕТО място.
Аз нито имам възможност да купувам, нито бих поела всичката работа по подръжката на такъв имот. Взимам си раницата и отивам някъде. Т`ва ремонти, двор, трева, дървета, чертежи, схеми, планове, архитекти... Аз за една кола няма да се грижа с необходимото внимание, камо ли ти къща. Мерси. Стигат ми ремонтите и грижите за един апратамент.
Ако става дума за влоежние - може и да размисля, ама пак ще търся нещо, дето да ен иска толкова търчане.
- Green Light
Аз не останах с впечатление да го отчита като грешка. Струва ми се, че се бунтува срещу начина, по който работи администрацията...vyara написа:Щом го отчиташ като грешка и не си започнал да строиш, защо не го продадеш и да купиш нещо готово. Ако наистина го отчиташ като грешка, разбира се. Както казва Конфуций (понеже днес четох негови мисли)- най-голямата грешка е да не поправиш стара грешка.
Толкова енергия е вложил в това място... Пък и е МЯСТОТО, май.
- Green Light
Ако гледам парите, времето и вероятно- нервите е грешка. Ако не гледам тях- не е. Начи мога да си избера: да го продам или да гледам друго.vyara написа:Щом го отчиташ като грешка и не си започнал да строиш, защо не го продадеш и да купиш нещо готово. Ако наистина го отчиташ като грешка, разбира се. Както казва Конфуций (понеже днес четох негови мисли)- най-голямата грешка е да не поправиш стара грешка.
- Green Light
Даже не е точно бунт. Чудя се. Учуден съм колко много е изменено предназначението на нещо(общинската администрация) че да е стигнало момента да отрича само себе си. Тези процедури натоварват общината ужасно. И както казах по- горе опитвам се, но не мога да открия смисъл.pocti_bezobidna написа:Аз не останах с впечатление да го отчита като грешка. Струва ми се, че се бунтува срещу начина, по който работи администрацията...vyara написа:Щом го отчиташ като грешка и не си започнал да строиш, защо не го продадеш и да купиш нещо готово. Ако наистина го отчиташ като грешка, разбира се. Както казва Конфуций (понеже днес четох негови мисли)- най-голямата грешка е да не поправиш стара грешка.
Толкова енергия е вложил в това място... Пък и е МЯСТОТО, май.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Има парцел, има проблем. Няма парцел, няма проблем. 
Ако имаш парцел, вила, какъвто и да е имот далеч от мястото, където живееш, трябва да посветиш голяма част от свободното си време и пари на него. И да ходиш през повечето си ваканции там, да се притесняваш да не го оберат и т.н. За това време и за тези средства предпочитам да посещавам различни места, да спя на хотели и да се чувствам наистина свободна.
Съвсем другояче стои въпросът за основното жилище. Хубаво е да имаш свой дом и да не трябва да се местиш през година-две, да плащаш наеми да зависиш от собствениците, да живееш в кашони.
Ако имаш парцел, вила, какъвто и да е имот далеч от мястото, където живееш, трябва да посветиш голяма част от свободното си време и пари на него. И да ходиш през повечето си ваканции там, да се притесняваш да не го оберат и т.н. За това време и за тези средства предпочитам да посещавам различни места, да спя на хотели и да се чувствам наистина свободна.
Съвсем другояче стои въпросът за основното жилище. Хубаво е да имаш свой дом и да не трябва да се местиш през година-две, да плащаш наеми да зависиш от собствениците, да живееш в кашони.
Не знам дали натоварват общината, но на мен ми късат нервите. Това е безумие някакво. Да не говорим ЕС колко пари изля тука по програми, за да се направи работата на държавната администрация такава, че да е в полза на тези, които имат нужда от услугите й.Green Light написа: Тези процедури натоварват общината ужасно. И както казах по- горе опитвам се, но не мога да открия смисъл.
това не е глупост и не ти трябва никакво оправдание!Green Light написа: За оправдание на глупостта си ще кажа, че ..
Просто искаш да се похвалиш според мене...за хубаво де,
има нещо много ценно в това сам да си построиш къщата, не че ще ми се случи някога, но го чувствам!
и защо изобщо говориш някави си пари и още повече пък за някави проблеми с документи и общини?!
глупости!
Темата ти е трябвало да бъде: Аз ще строя къща! когато стане готова ще ви поканя на гости:-)
готова къща е като кола втора употреба, или пердета втора употреба...дори фасадaта не можеш да си избереш
Блажени са бедните духом
- Green Light
- Green Light
Sweety написа:това не е глупост и не ти трябва никакво оправдание!Green Light написа: За оправдание на глупостта си ще кажа, че ..
Просто искаш да се похвалиш според мене...за хубаво де,така, че веднага цъкам с език и викам, Евала! и честито!
![]()
има нещо много ценно в това сам да си построиш къщата, не че ще ми се случи някога, но го чувствам!
и защо изобщо говориш някави си пари и още повече пък за някави проблеми с документи и общини?!
глупости!
Темата ти е трябвало да бъде: Аз ще строя къща! когато стане готова ще ви поканя на гости:-)
готова къща е като кола втора употреба, или пердета втора употреба...дори фасадaта не можеш да си избереш
Е да, то това се подразбира, и всички го знаят, аз много обичам да се хваля. Но в случая, Почти безобидна е права, исках да отворя приказка за преустройство на общински или въобще административен апарат и откъде би трябвало да се почне.
Още дълго време няма да мога да се похваля с къща, защото ще строя дълго, безпарично и по малко.
Ама смятай, щом отсега съм почнал с фукането, ТОГАВА каква тема ще пусна. Бедна ти е фантазията.
Green Light написа: Още дълго време няма да мога да се похваля с къща, защото ще строя дълго, безпарично и по малко.
Ама смятай, щом отсега съм почнал с фукането, ТОГАВА каква тема ще пусна. Бедна ти е фантазията.
ще чакаме с нетърпение и ще искаме подробности!
Може да даваме съвети за цвета, като стигнеш до боядисването
Пък и за дружи неща - аз поради безпаричие интериорния дизайн си го доизкусорявам периодически с подръчни материали, нЕмаш идея почти без пари колко гот може да сатне.
Когато имаш нещо, и то те има, са казали хората.Ън написа:E, ама имаш парцел
А, ако нямаш...
Дали е утеха, дали е нещо друго... не знам.
Panta rhei...
забравих, че тука исках да кажа...Green Light написа:[
, исках да отворя приказка за преустройство на общински или въобще административен апарат и откъде би трябвало да се почне.
ползвах го тука в UK този one stop shop в тяхната 'община'
вярно за нещо много малко беше, ама изобщо не болеше...по-скоро все едно беше ядене на сметанов сладолед:-)
трябва да се почне с позитивно мислене, и Green да не забравя, че другите за нищо не стават, и какво да се прави ...с такъв материал разполагаме...и какво беше там...като успеем да ги подкараме кравите/овцете да им викаме 'Хайде дами'!
Блажени са бедните духом
Ти ме направи щастливец с тази тема.Green Light написа:и искате да строите с две думи трябва да направите следното.
И след това:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
давате:
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
Казват ви.
- копие от нот акт
- стара скица
- платени данъци
Обясняват, а аз слушам
- 150 лева
- Нот акт
- скица копие и оригинал
- Нот акт
13. Със:
- ПУП
- нот акт
- скица
И това е.
Нека да видиш тези с хотелите на морето лесно ли им е било.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
и аз те направих щастлив!..като ти посочих светлината и силата на онова знание, което ще те направи щастлив...ПЪТник написа:Ти ме направи щастливец с тази тема.Green Light написа:и искате да строите с две думи трябва да направите следното.
Отивате в общината и казвате. - ...
И това е.
Нека да видиш тези с хотелите на морето лесно ли им е било.
Блажени са бедните духом
тук съм склонна да се съглася със сноу определено, въпреки,че нали и ние парцелче имамеsnowprincess написа:тъъъъъъй, до сега беше най-лесното
...................
но имайки предвид,че всичко описано по-горе е просто капка в морето.....еми....права си
другия вариянт се нарича - къща на колела - ей тука са много разпространени понеже нямаш право да мислиш за строеж преди да са ти направили път,ток,вода и там всичко друго и тъй като то е реално движима собственост, все едно си си паркирал колата под сливата, а таз кола,че е обзаведена и и може да е просторна е отделен въпрос
Благодаря на Бога, че избра теб за средство.Sweety написа:и аз те направих щастлив!..като ти посочих светлината и силата на онова знание, което ще те направи щастлив...
Какво ти дължа?:bigsmile:
------------------------------------------------------