Една мисъл ме замисли
- windcolours
Една мисъл ме замисли
"Изискванията, които поставя Благородният, се отнасят за самия него. Тези, които поставя малкия човек, се отнасят за други" - КОнфуций
Сега, ясно, че всеки трябва да си гледа работата и да не наднича в чуждата чиния.Тоест да отговаря за себе си. Ама...ако поставяме някакви изисквания спрямо себе си, значи смятаме че е редно да се постъпва според тях. Ако не очакваме другите да следват същото поведение, значи ли че сме съгласни с поведение, противоречащо на нашето? Тоест, ако за нас важи "Не кради", значи ли че е редно да толерираме крадците и да не предприемаме нищо спрямо тях?
Сега, ясно, че всеки трябва да си гледа работата и да не наднича в чуждата чиния.Тоест да отговаря за себе си. Ама...ако поставяме някакви изисквания спрямо себе си, значи смятаме че е редно да се постъпва според тях. Ако не очакваме другите да следват същото поведение, значи ли че сме съгласни с поведение, противоречащо на нашето? Тоест, ако за нас важи "Не кради", значи ли че е редно да толерираме крадците и да не предприемаме нищо спрямо тях?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аз по принцип не смятам, че от книгите трябва да се правят изводи за живота.
И виждането на един автор за света да се приема за пътепоказател.
Най-малкото, защото е обусловено от какво ли не - време в което е живял въпросният автор, среда,
общество, лична ценностна система, личен живот.
Аз (нали съм толкинохолик
) мога да си правя куп аналогии между "Валстелина" или "Силмарилион" с днешниата действителност, но това си остават аналогии и са валидни за мен само и за скромната ни групичката маниаци.
В конкретния случай и конкретния цитат аз го тълкувам по-скоро като "Истински добрият, истински взискателният поставя най-високата летва за самия себе си." при това имам предвид доста банални неща, не някакви витиевати идеали. Начи - щом искаш да си най-добрия, ще трябва да се скасаш от бачкане и да не правиш компромиси. За останалите остават търсенето на кусури у другите.
Обаче. Това си мисля аз. А какво точно си е имал НА В предвид Конфуций, никой не може да каже със сигурност.
И виждането на един автор за света да се приема за пътепоказател.
Най-малкото, защото е обусловено от какво ли не - време в което е живял въпросният автор, среда,
общество, лична ценностна система, личен живот.
Аз (нали съм толкинохолик
В конкретния случай и конкретния цитат аз го тълкувам по-скоро като "Истински добрият, истински взискателният поставя най-високата летва за самия себе си." при това имам предвид доста банални неща, не някакви витиевати идеали. Начи - щом искаш да си най-добрия, ще трябва да се скасаш от бачкане и да не правиш компромиси. За останалите остават търсенето на кусури у другите.
Обаче. Това си мисля аз. А какво точно си е имал НА В предвид Конфуций, никой не може да каже със сигурност.
Re: Една мисъл ме замисли
Всичко е въпрос на баланс.windcolours написа:"Изискванията, които поставя Благородният, се отнасят за самия него. Тези, които поставя малкия човек, се отнасят за други" - КОнфуций
Аз като една недокрай осъзната конфуцианка ще ти кажа, че тоталната невзискателност към околните също може да вреди. На теб, на тях...
Важното е да не се окажеш по-взискателна към другите, нежели към себе си.
Panta rhei...
- snowprincess
едното е закон, другото е моралwindcolours написа:"Изискванията, които поставя Благородният, се отнасят за самия него. Тези, които поставя малкия човек, се отнасят за други" - КОнфуций
законът не казва "Не кради", а казва, че ако откраднеш при определени условия, трябва да изтърпиш такова наказание
а ти не си откраднала/убила/наранила някого досега само, щото си нямала основателна причина да го направиш

- сър Айвънхоу
що си обременяваш главицата не мога да разбера?windcolours написа:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
когато големият ми син завърши 3-ти клас в списъка с препоръчителна литература за лятото беше и Малкия принц. Убий ме, но смятам, че на 9год. човек не може да разбере напълно тази книга. Четейки дадени книги в различни възрасти обаче, ние генерираме в себе си изводи съобразно интелектуалната и емоционалната си и бля бля зрялост. Всяка книга може да бъде прочетена и осмислена по различен начин в различни етапи от живота ни. Мисля че това е била презумпцията на учителката, съставила този списък.Positum написа:Съгласие и толерантност са различни неща.
И крадците не ги толерирам, а ако се наложи (пу пу) и мЕрки ще предприема.
Има автори и книги, които трябва да се четат на определена възраст (интелектуална, емоционална и бля бля) И тогава отговорите идват сами и НЕ генерализирани:-)
Ако не беше така, щяхме ли да препрочитаме някои книги отново и отново и всеки път да намираме по нещо ново?
с тази тема не търся просто генерализиран отговори, а и различни мнения.
Последно промяна от windcolours на 09.06.10, 22:19, променено общо 2 пъти.
Много обичам така.сър Айвънхоу написа:що си обременяваш главицата не мога да разбера?windcolours написа:
Ти що се обременяваш с четене?
Panta rhei...
- windcolours
прав си. да ти се намира нещо от поредицата Арлекин? Абе квото и да е, стига да е с розови корици!:blum:сър Айвънхоу написа:що си обременяваш главицата не мога да разбера?windcolours написа:
- windcolours
И какво ще предприемеш спрямо човек, за който знаеш, че е крадец. Не те краде теб, примерно, да кажем си взела мерки да не бъдеш окрадена. Знаеш, че Х е крадец. Какво би направила?windcolours написа:Тоест, ако за нас важи "Не кради", значи ли че е редно да толерираме крадците и да не предприемаме нищо спрямо тях?
- сър Айвънхоу
те ти 457 парчетаwindcolours написа:прав си. да ти се намира нещо от поредицата Арлекин? Абе квото и да е, стига да е с розови корици!:blum:сър Айвънхоу написа:що си обременяваш главицата не мога да разбера?windcolours написа:
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
що са прайш на зъболекар пловдивски, не мога да разбера...Мнемозина написа:
Много обичам така.
Ти що се обременяваш с четене?
чета, белким понауча нещо, ма кат ми е куха куфалницата, нищо не влазя у нея...
Bella Ciao
Bella Ciao
А ти що трябва да секваш нечий порив към мислене, м? Аммахая...сър Айвънхоу написа:що са прайш на зъболекар пловдивски, не мога да разбера...Мнемозина написа:
Много обичам така.
Ти що се обременяваш с четене?![]()
чета, белким понауча нещо, ма кат ми е куха куфалницата, нищо не влазя у нея...
Особено с моите не се пробвай, те и без това рядко ми се случват.
Може да стана свирепа.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
зависи в какво положение спрямо бремето си...Remmivs написа:не се ли забременява от розовите корици
щот това обременяване не съм мноо сигурен какво значи
а има и отбременяване... май....
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
мисленето е изключително вредно нещо... обикновено води, или до главобол, или до прекомерно натоварване с работа...Мнемозина написа:
А ти що трябва да секваш нечий порив към мислене, м? Аммахая...
Особено с моите не се пробвай, те и без това рядко ми се случват.
Може да стана свирепа.
затова съм призван да спасявам хора, които са решили да се самонараняват чрез мислене...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
Толстой, Фицджералд и Е. Бронте??? Това ли са ти розовите корици?
Аз искам сериозно занижаване на летвата все пак....
- windcolours
добре, а ако става дума за децата ти? Нима не ги възпитаваш според както ти смяташ за редно? Тоест според твоите критерии?vyara написа:И какво ще предприемеш спрямо човек, за който знаеш, че е крадец. Не те краде теб, примерно, да кажем си взела мерки да не бъдеш окрадена. Знаеш, че Х е крадец. Какво би направила?windcolours написа:Тоест, ако за нас важи "Не кради", значи ли че е редно да толерираме крадците и да не предприемаме нищо спрямо тях?
- сър Айвънхоу
windcolours написа:Толстой, Фицджералд и Е. Бронте??? Това ли са ти розовите корици?
Аз искам сериозно занижаване на летвата все пак....
де ги виде тия, бре... аз гледам все: Джуд Деверо, Нора Робъртс и тям подобни дзверове...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
вероятно това е имал предвид. Или нещо такова. Само че реших да обърна гледната точка и се умислих сериозно...Мнемозина написа:
Важното е да не се окажеш по-взискателна към другите, нежели към себе си.
Ох... покъртително...сър Айвънхоу написа:
мисленето е изключително вредно нещо... обикновено води, или до главобол, или до прекомерно натоварване с работа...
затова съм призван да спасявам хора, които са решили да се самонараняват чрез мислене...
Ама направо се разчувствах.
Сър Айвънхоу, рицарят на...о санкта симплицитас? Осанна симплицитас?
Panta rhei...
- windcolours
Ами Каренина е на седмо място, бре, слепоксър Айвънхоу написа:
глей как ме накара да проверя отново линка...
де ги виде тия, бре... аз гледам все: Джуд Деверо, Нора Робъртс и тям подобни дзверове...
- windcolours
сър Айвънхоу написа:
що са прайш на зъболекар пловдивски, не мога да разбера...![]()
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- windcolours
какво те забави толкова?:lol:Ън написа:сър Айвънхоу написа:
![]()
- snowprincess
предполагам, че се шегуваш, но ако почнеш сега розовите, може и да се зарибиш, щото в организма ти в момента се произвежда хормона окситоцин, който те прави хипер чувствителнаwindcolours написа: Аз искам сериозно занижаване на летвата все пак....

- сър Айвънхоу
Мнемозина написа: Осанна симплицитас?
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
ми дърт съм, бе...windcolours написа: Ами Каренина е на седмо място, бре, слепок
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
разбира се,че се шегувам, то с Айвъна сериозно можеш да говориш само, ако пред него има бира:lol:snowprincess написа:предполагам, че се шегуваш, но ако почнеш сега розовите, може и да се зарибиш, щото в организма ти в момента се произвежда хормона окситоцин, който те прави хипер чувствителнаwindcolours написа: Аз искам сериозно занижаване на летвата все пак....
А защо реши, че точно в момента окситоцина ще ме направи хиперчувствителна? Него май винаги си го имам
- сър Айвънхоу
хората са казали: За лудо не питай, то само се обажда...Ън написа:сър Айвънхоу написа:
![]()
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
и теб та обичамwindcolours написа: с Айвъна сериозно можеш да говориш само, ако пред него има бира:lol:
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
ама аз повечесър Айвънхоу написа:и теб та обичамwindcolours написа: с Айвъна сериозно можеш да говориш само, ако пред него има бира:lol:
- windcolours
а, да, и теб те обичам:rotfl24:Remmivs написа:вашето си е 69windcolours написа:аз като съм Риби, и погледнеш знака ни :едната- насам, другата- натам, и аз ли съм шизофреничка? Не! Просто правя хората разногледи
не ми се праи
пияници и извратеняци
че и други правите такива
значи сте безсрамни пияници и извратеняци
- сър Айвънхоу
така си е, братко мой...Remmivs написа: безсрамни пияници и извратеняци
ъъъ... като кажа, че и теб та обичам, да не си помислиш нещо перверзно, че като та знам, кви ги мислиш. обикновено..
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
кво сега? ще се наддаваме, или ще се надцакваме?windcolours написа: ама аз повече
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
къФ мъж си ти бе? Ще си ги МЕРИМ, разбира се!:blum:сър Айвънхоу написа:кво сега? ще се наддаваме, или ще се надцакваме?windcolours написа: ама аз повече