Исках да го питам, ама нещо се зачетох и вече не мога да намеря в коя тема съм бил, пък кой го е казал...
Та, който таковата, то да ми каже, моля, накратко ква е историята с това женско закопчаване, 'начи.
Аз да ти кажа изобщо не обръщам внимание кое на къде се закопчава. Предполаган навик някакъв.vyara написа:По принцип по-лесно е "мъжкото" закопчаване, доколкото повечето хора са десняци. Женското е измислено за дамите, които са имали асистентки при обличането, т.е. не се закопчават сами, а друг и закопчаването трябва да е по-удобно за срещуположния. Признак на класа и т.н. е било така нареченото "женско" закопчаване.
В задачата се пита - защо продължава да съществува това разделение, след като дамите отдавна се закопчават сами.
вероятно поради същата причина, поради която в едни страни характерно е лявото движение- а в други- дясното. Ако не се лъжа произлиза от това, което спомена Почти безобидна за ръката, с която мъжете едно време са държали шпаги, копия и прочее. Преобладаващо с дясната, а с другата- поводите на коня /волана в наши дни/. Убий ме-не мога да разбера защо в такъв случай в някои държави има дясно движение....vyara написа:По принцип по-лесно е "мъжкото" закопчаване, доколкото повечето хора са десняци. Женското е измислено за дамите, които са имали асистентки при обличането, т.е. не се закопчават сами, а друг и закопчаването трябва да е по-удобно за срещуположния. Признак на класа и т.н. е било така нареченото "женско" закопчаване.
В задачата се пита - защо продължава да съществува това разделение, след като дамите отдавна се закопчават сами.
А, това за шпагите и дуелите е, вероятно, поредна градска легенда.pocti_bezobidna написа:Една приятелка на един купон разказваше нещо по темата - само че не е "женско ляво", а мъжко дясно - доколкото си спомням, беше свързано с дуелите и шпагите - да може да си пъхне ръката жентълмена под сюртука да я стопли или нещо от сорта... Дясната де, дето държи шпагата с нея. Сигурно много левичари са дали фира. И затова "левак" има такова негативно звучене.
Сигурно глупости дрънкам, ама климатика още не е свалил температурата до нещо поносимо за мислене.
Е - Вяра де. Написа ти вече.АВе написа:
Както и да е. Чакаме включването на този, който е чел статията за женското закопчаване. Но това не пречи да си бъбрим разни глупости междувременно.
няма смисъл да те убива който и да е. По принцип векове наред движението е било ляво - т.е. движиш се от ляво на пътя, та ако те нападне някой да може да се защитиш (другият е от дясно, където ти е меча, удобната ръка за защита). Една от версиите за дясното движение е, че Наполеон като левичар (и може би и по други причини) го е въвел (но това не съм го проверил). И до ден днешен много страни са с ляво движение, а мисля, че Швеция някъде 59-та сменя за един уикенд движението, да стане като в останалата част на Европа. Друга причина да е ляво е, че естествените процеси в сев. полукълбо протичат по посока на часовниковата стрелка (завихряне на водата, посоки на черупки, ако се заблудиш, най-често така обикаляш в кръг и т.н.).windcolours написа: вероятно поради същата причина, поради която в едни страни характерно е лявото движение- а в други- дясното. Ако не се лъжа произлиза от това, което спомена Почти безобидна за ръката, с която мъжете едно време са държали шпаги, копия и прочее. Преобладаващо с дясната, а с другата- поводите на коня /волана в наши дни/. Убий ме-не мога да разбера защо в такъв случай в някои държави има дясно движение....
Не е за това, оубаче! Това е поредната сегрегация, сексуална дискриминация, мачизъм и квото се сетиш още.vyara написа:По принцип по-лесно е "мъжкото" закопчаване, доколкото повечето хора са десняци. Женското е измислено за дамите, които са имали асистентки при обличането, т.е. не се закопчават сами, а друг и закопчаването трябва да е по-удобно за срещуположния. Признак на класа и т.н. е било така нареченото "женско" закопчаване.
Кучетата, които получават добра дресировка, се обучават по традиция да вървят с глава до лявото ти коляно - да пазят слабата ти страна. Но умните дресьори питат стопанина на кучето коя му е силната ръка и ако тя е лявата, обучават кучето да върви до дясното му коляно.pocti_bezobidna написа:windcolours написа: ... с другата- поводите на коня /волана в наши дни/
Когато за първи път си взех куче - много, много отдавна- едно от първите неща, които ми дадоха като съвет беше - повода в лявата ръка, дясната да е свободна :)
Не съм си пращала животинките на дресьор. А и аз не сам имала твърда ръка никога да ги дресирам.АВе написа:Кучетата, които получават добра дресировка, се обучават по традиция да вървят с глава до лявото ти коляно - да пазят слабата ти страна. Но умните дресьори питат стопанина на кучето коя му е силната ръка и ако тя е лявата, обучават кучето да върви до дясното му коляно.pocti_bezobidna написа:windcolours написа: ... с другата- поводите на коня /волана в наши дни/
Когато за първи път си взех куче - много, много отдавна- едно от първите неща, които ми дадоха като съвет беше - повода в лявата ръка, дясната да е свободна :)
Та... така.
Бе, няма такова животно! Мъжете и жените не сме по-умни, по-такива или по-онакива едни от други само по полова принадлежност. Просто сме РАЗ-ЛИЧ-НИ.pocti_bezobidna написа: Егоист такъв!
Обаче, виж сега каква теория ще ти спретна за някакви си секунди - като им е по-трудно да се закопчават с лявата - стимулират развитието и на другото полукълбо. Е, затова са оп-умни жените открай време!![]()
Блдря, Вяра! Разбрах. И хубаво го разказа в чудесно сбит вид. Или поне на мен ми беше достатъчно това което каза.vyara написа:Аз съм чела статията, това е от там. Последния брой на Knowledge.
АВе написа:Бе, няма такова животно! Мъжете и жените не сме по-умни, по-такива или по-онакива едни от други само по полова принадлежност. Просто сме РАЗ-ЛИЧ-НИ.pocti_bezobidna написа: Егоист такъв!
Обаче, виж сега каква теория ще ти спретна за някакви си секунди - като им е по-трудно да се закопчават с лявата - стимулират развитието и на другото полукълбо. Е, затова са оп-умни жените открай време!![]()
Предлагам два варианта:vyara написа:В задачата се пита - защо продължава да съществува това разделение, след като дамите отдавна се закопчават сами.
Може би и това е една от причините почти да няма сутиен, който да се закопчава отпред.Мнемозина написа:
2. Има нещо общо с това, че не винаги се разкопчават сами.
Т. нар. "женско закопчаване" има за цел да спаси блузите на дамите от мъжете, които не могат да различат, както цвят априкот от теракота, азур от веронезе и пр., така и дамска блуза от коя да е от ризите си.АВе написа:някой каза че е чел в някакво списание историята му, май Рем...
Исках да го питам, ама нещо се зачетох и вече не мога да намеря в коя тема съм бил, пък кой го е казал...
Та, който таковата, то да ми каже, моля, накратко ква е историята с това женско закопчаване, 'начи.[/i]
Ами да, много глупаво е измислена.vyara написа:Може би и това е една от причините почти да няма сутиен, който да се закопчава отпред.Мнемозина написа:
2. Има нещо общо с това, че не винаги се разкопчават сами.
Имам една страхотна блузка с едни тантели и едни ситни и много копченца отзад на тила. Посмъртно не мога да я облека или съблека сама. Направо си мисля, че някои дрехи така нарочно ги създават без мисъл или само със задни мисли, значи!
Да, бе! Мъжете няма да се усетят, че размера на блюзката е по-малък от необходимия им, или че точно тази ризка цвят кайсия не е мислена за техния бюст, а за по-голям...majemela4ka написа:Т. нар. "женско закопчаване" има за цел да спаси блузите на дамите от мъжете, които не могат да различат, както цвят априкот от теракота, азур от веронезе и пр., така и дамска блуза от коя да е от ризите си.
Представете си колко ще е весело, ако закопчаването е унисекс - навсякъде ще щъкат цветни лехи от мъжове
Впрочем, някой знае ли какъв процент от мъжете са далтонисти по убеждение?!:winkw:
по-важното е кой ги разкопчаваvyara написа: след като дамите отдавна се закопчават сами.
Споко! Ще се научи.Sweety написа:...а пък моя син не може да си връзва връзките на маратонките, зашото досега всичките му обувки са били с онова, дето някой му казват японска плюнка:lol::lol::lol: