Нямаше да се държа по такъв безсрамен начин, ако подстрекателката на име Лизел (Канабих) не ме беше подтикнала и стимулирала; но признавам, че изпитах голямо удоволствие от това. Признавам най-чистосърдечно тези грехове и отклонения с надеждата, че често ще мога да ги изповядвам, и вземам твърдото решение да поправя все повече разпуснатия живот, който започнах да водя. Затова моля за свято опрощаване, ако може лесно да ми се даде; ако това не стане, все едно, защото играта ще продължи.
16 ноември 1778
... Но ако вие приписвате всичко на моята небрежност, безгрижност и леност, то тогава аз не мога да не ви благодаря за доброто мнение, което имате за мен, и да съжалявам дълбоко, че не познавате мен, вашия син. Не съм несъзнателен, аз съм готов на всичко и затова мога всичко да очаквам и да понасям търпеливо, стига от това да не пострада моята чест и моето добро име Моцарт. Но ако така трябва да бъде, нека бъде. Отсега нататък ви моля предварително да не се радвате, нито огорчавате; защото каквото и да се случи, то ще завърши по най-добрия начин, стига да сме здрави; защото щастието се състои само в представата, която имаме за него.
29 ноември 1778
П.П. Писмата са до баща му. Второто е отговор на писмото, с което баща му отговаря на първото.