Тия просветители не могат и да просъществуват в сегашните условия. Защото имам чувството, че съвсем целенасочено се насърчава чалгата, гради се определен вкус и се "просвещава" народът в "идеалите", заложени в текстовете и в цялата "фолк" "култура" - извършва се едно затъпяване, което е особено удобно на управляващите. Защото тъп народ се управлява много по-лесно.Амаранта написа:Нищо подобно не съм казала, но тъкмо хуманитарните науки изграждат отношението към света и обществото, и се получава такъв един омагьосан кръг - държавата да подпомага формирането на някакъв тип мислене, и на идеи, които пък после формират държавата...според мен, не може да се мине без самостоятелност на образованието, но наистина по темата съм силно неподготвена, не знам кое как трябва да бъде, и определено ми липсват просветителите от времето на Просвещението.
Всъщност нищо ново под слънцето. Бях пуснала преди време линк към една статия, обясняваща защо американците гласуваха за Бушчето пред Ал Гор и защо най-бедните се противопоставят на здравната реформа на Обама, която цели точно тях да ги защити и да им осигури липсващото им досега здравеопазване.
Само че при нас нещата са много по-фрапантни.