КУЛИНАРНА

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

По рецепта на Дивата Луна:

Пилешки филенца с корн-флейкс на фурна.
Предупреждавам - много сложна рецепта. Изисква значителен предварителен опит в кулинарията, както и няколко чисти съда от различен калибър :)

Необходими продуктове:
Пилешко филе (може да сте се досетили от името на рецептата, ама не е сигурно:-)) - 1 опаковка от ~600 грама беше ОК за 2-ма и половина.
Мисело кляко
Вегета или друта подобна универсална подкривка
Корн флейкс
Мазнинка неква
И ся идва сложната част:
Чиста тавичка с подходящи размери - може да се наложи повече от една...
Купа или дълбока чиния, също чисти - 2 броя
Фурна - вентилаторът е предимство
Вилица и лъжица ебентуално...

Такааааа. Сега начина на приготвяне:
В купата или дълбоката чиния сипвате мисело кляко на очо. Добавяте вегетата също на очо. Разбърквате до получаване на хомогенна смес. Тя хомогенна баш нема да стане, ама така да ви хареса на очо :). Вадите филенцата, ако е необходимо нарязвате на по-малки парченца, и ги накисвате в приготвената в предходната стъпка смес. Пиете бира в продължение на едно полувреме, може евентуално заедно с почивката между полувремената, но тогава рискувате да пропуснете началото на второто полувреме. В паузата между двете полувремена натрошавате корновия флейкс във втората купа или чинийка. На очо определяте колко да натрошите като размер и като количество. После едно по едно вземате напоените филенца, овалвате ги в корновия флейкс и редите в намазана с мазнинка тавичка. Печете докато на очо ви харесат... По рецепката на Луната може да обърнете филенцата по време на печенето за да се запекат и от двете страни, ама рискувате да пропуснете гола във второто полувреме, а и опитно доказахме, че не е необходимо. Така приготвеното ястие е готово за втория мач. Пие доста бира, пие също и вино и секви други алкохолни и безалкохолни питиета. Харесва се дори на дяцата.

Благодаря на Дивата Луна за рецептата :good:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

За раздел "Несполучливи рецепти" и специално за Странниче

Крем карамел със сол (вместо захар)

Необходими продукти: в класическата рецепта заменяте захарта със сол

Начин на приготовление:
1. Поставяте необходимото количество сол за карамелизиране в подходящ съд на затоплен котлон. след няколко минути солта започва да пука. възмущавате се полугласно, че и захарта вече се прави от ГМО-цвекло
2. Междувременно разбивате яйцата, солта, пр.мляко и ванилия и като са готови изсипвате върху несполучливо карамелизираната сол
3. Печете ок 15мин. надниквате и заварвате да обитава фурната ви бухналата и 5-6 пъти увеличила обема си и заприличала едновременно на пяна и на сняг смес; почудвате се :blink:, но все пак решавате да допечете още малко
5. След кратък момент на чудене дали не е станало нещо подобно на онова варене на супа със сода бикарбонат вместо сол, когато имаше подобни вулканични изригвания, изваждате арт творението, докосвате с любопитство кристалната структура и предприемата акция по почистване на съда

Рецептата е подходяща за хора на диета - отказват десерт без всякакъв проблем. :blum:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:За раздел "Несполучливи рецепти" и специално за Странниче

Начин на приготовление:
1. Поставяте необходимото количество сол за карамелизиране в подходящ съд на затоплен котлон. след няколко минути солта започва да пука. възмущавате се полугласно, че и захарта вече се прави от ГМО-цвекло
2. Междувременно разбивате яйцата, солта, пр.мляко и ванилия и като са готови изсипвате върху несполучливо карамелизираната сол
3. Печете ок 15мин. надниквате и заварвате да обитава фурната ви бухналата и 5-6 пъти увеличила обема си и заприличала едновременно на пяна и на сняг смес; почудвате се :blink:, но все пак решавате да допечете още малко
5. След кратък момент на чудене дали не е станало нещо подобно на онова варене на супа със сода бикарбонат вместо сол, когато имаше подобни вулканични изригвания, изваждате арт творението, докосвате с любопитство кристалната структура и предприемата акция по почистване на съда

Рецептата е подходяща за хора на диета - отказват десерт без всякакъв проблем. :blum:
"Деца, не правете така!" :lol:

П.П. Кой, моля ви се, ми се смееше на лютия шоколадов сладкиш? Той поне беше законен и търсен като ефект... :blum:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Практичен съвет: За да сте новатор в кухнята и автор на интересни рецепти, ползвайте подобни кутии за продукти http://www.emir.bg/index.php?cat_id=255 с различни по цвят капаци. Вие отлично забравяте кой цвят на кое съответства и новите комбинации ще изненадат дори вас.
Ф.Песоа

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

holi_day написа:За раздел "Несполучливи рецепти" и специално за Странниче

Начин на приготовление:

Абе " Холидей" предполага рилакс, бе човек. Холидей е краката на табуретката или шезлонг с швепс или чуруликане на птички в парка, тва е холидей. Ти си заплаха в действие. Като излезеш от стаята или от къщи нанякъде предполагам че твоите хора посядат за минута две да поотпуснат малко и тогава си продължават каквото правят. Холидей. Адреналин трябваше да се кръстиш. Кви ли физиономии има, като сядате на масата?

Абсолютно съм сигурен, че човек ако знае как да търси ще открие фейсбук група Помощ! Холидей!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

holi_day написа:Практичен съвет: За да сте новатор в кухнята и автор на интересни рецепти, ползвайте подобни кутии за продукти http://www.emir.bg/index.php?cat_id=255 с различни по цвят капаци. Вие отлично забравяте кой цвят на кое съответства и новите комбинации ще изненадат дори вас.

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

нъл са прозначни, някои и недовиждате май - ти разлика между сол и захар не правиш ли :rotfl24:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:
holi_day написа:Практичен съвет: За да сте новатор в кухнята и автор на интересни рецепти, ползвайте подобни кутии за продукти http://www.emir.bg/index.php?cat_id=255 с различни по цвят капаци. Вие отлично забравяте кой цвят на кое съответства и новите комбинации ще изненадат дори вас.

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

нъл са прозначни, някои и недовиждате май - ти разлика между сол и захар не правиш ли :rotfl24:

Тя си използва очилата за друго. Тва да гледаш през очила отдаааавна е отживелица.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

latrevw написа:нъл са прозначни, някои и недовиждате май - ти разлика между сол и захар не правиш ли :rotfl24:
ногу едра сол, ногу ситна захар
уеднаквиха кристалите
иначе зелен капак - сол, бял - захар
това е толку просто и... незапомнящо се :lol:
помниш го 4-5г. и изведнъж бяло петно

сега спамим в темата или си говорим, докато разпечатвате рецептата ми, за да я пробвате довечера? :blum:
Ф.Песоа

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:...... Кви ли физиономии има, като сядате на масата?

Абсолютно съм сигурен, че човек ако знае как да търси ще открие фейсбук група Помощ! Холидей!
За физиономиите, Грийн. Снощи мъж ми сам си приготвя вечерята. Предложих няколко варианта снощи, ни един не го съблазни. :lol: И пак предлагах упорито - бе, да ти приготвя еди кво си?, а той - бе, не щъ. не щъ. по-късно сам шъ си приготвя вечеря. разумен човек. патил. не само, че не протестира, че сам шъ си готви, ами и настоява дори.
За фейсбук групата - ае да не съм виновна аз за обезлюдяване на форума тоя път! :mad: ама най-сериозно смятам за грешка, дето Рем не ми отвори стая с името Първи април...
Ф.Песоа

Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Интересувам се дали в БГ има достатъчно желаещи да опитат екзотична кухня? В случая индонезийска. С моя шеф се чудим дали да не попълним липсите на БГ пазара.
Въпроса е насочен предимно към тези, които си падат по лютичкото.:grin:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

не знам, много пари трябват, за да се отвори кръчма, а възвращаемостта е съмнителна
пак зависи къде е, каква е, какви са ви контактите и пр.
в момента ми се струва, че много по-малко хора се хранят навън
вие си знаете колко може да устискате

но иначе да, с удоволствие бих опитала
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

shshtt написа:не знам, много пари трябват, за да се отвори кръчма, а възвращаемостта е съмнителна
пак зависи къде е, каква е, какви са ви контактите и пр.
в момента ми се струва, че много по-малко хора се хранят навън
вие си знаете колко време може да устискате

но иначе да, с удоволствие бих опитала
Не става дума за кръчма или заведение.
По-скоро за снабдяване на етно- магазините с продукти, свързани с тамошната кулинария /и не само/. Индонезийската кухня не е скъпа, внасяните хранителни заготовки, сосове и т.н. наистина са по джоба на българина. Аз вече съм опитвала и съм във възторг, но трябва да си отворен към екзтичните вкусове. И лютото:lol:
Има кулинарни магазини за подправки, хранителни продукти и пр. Направих малко проучване из арабските магазинчета в София /преимуществено сирийски са/. Те отказват да разширят асортимента си с подобни стоки.
Затова питам има ли пазар или не?
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Сандокан да не е имигрирал в България?
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

holi_day написа:
latrevw написа:нъл са прозначни, някои и недовиждате май - ти разлика между сол и захар не правиш ли :rotfl24:
ногу едра сол, ногу ситна захар
уеднаквиха кристалите
иначе зелен капак - сол, бял - захар
това е толку просто и... незапомнящо се :lol:
помниш го 4-5г. и изведнъж бяло петно

сега спамим в темата или си говорим, докато разпечатвате рецептата ми, за да я пробвате довечера? :blum:
+ залепени голеееми етикети с надпис:
СОЛ
ЗАХАР
за по-голЕма сигурност в разпознаването.

п.п. Що така сте о***ли темата?
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

windcolours написа:Интересувам се дали в БГ има достатъчно желаещи да опитат екзотична кухня? В случая индонезийска. С моя шеф се чудим дали да не попълним липсите на БГ пазара.
Въпроса е насочен предимно към тези, които си падат по лютичкото.:grin:
1. И аз бих опитал.
2. Имаше индонезийски ресторант в София, на Витошка, срещу НДК. Не просъществува.
3. Успеха на един ресторант според непрофесионалните ми наблюдения, само по разкази и видяно се осигурява от две неща:
3.1. Добър и работлив готвач
3.2. Непрекъснатото присъствие на СОБСТВЕНИКА
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:
3. Успеха на един ресторант според непрофесионалните ми наблюдения, само по разкази и видяно се осигурява от две неща:
Това е така при равни други условия и ако не се отчита фактора платежоспособност на клиентелата. А когато става дума за кухня- публиката трябва да е И отворена към екзотиката. И достатъчно гладна :grin:

Но пак повтарям-идеята е не да се отваря ресторант, а да се снабдяват етно- магазини и такива за хранителни стоки със съставки, заготовки и пр., характерни за индонезийската кухня.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

windcolours написа:
Green Light написа:
Това е така при равни други условия и ако не се отчита фактора платежоспособност на клиентелата. А когато става дума за кухня- публиката трябва да е И отворена към екзотиката. И достатъчно гладна :grin:

Но пак повтарям-идеята е не да се отваря ресторант, а да се снабдяват етно- магазини и такива за хранителни стоки със съставки, заготовки и пр., характерни за индонезийската кухня.
Извинявай, не съм бил в темата изобщо.

Отговора ми е че аз обичам пикантни ястия и с удоволствие бих опитал всякакви подправки, жабешки крачета, хрупкави скакалци и карамелизирани хлебарки. И оризово вино, ракия, бира и мастика.
И ром
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:
Извинявай, не съм бил в темата изобщо.

Отговора ми е че аз обичам пикантни ястия и с удоволствие бих опитал всякакви подправки, жабешки крачета, хрупкави скакалци и карамелизирани хлебарки. И оризово вино, ракия, бира и мастика.
И ром
Супер, ще ви държа в течение :-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

windcolours написа: Супер, ще ви държа в течение :-)
особено мен ме дръж, щото обичам да готвя индийски и китайски джаджи и имам доста подправки за тях, имам и тайландски (сосчета и прахчета), та и малко индонезия ще ми се отрази прекрасно май...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

:good:
Разчитай!!
Аз и в момента имам разни instant seasoning mix-ове и са ми в повече. Ако нямаш търпение да опиташ -мога да ти дам 1-2 . Хем да те зарибя за по-нататък :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

как може да ядете подобни буламачи се чудя:rotfl24:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:
особено мен ме дръж, щото обичам да готвя индийски и китайски джаджи и имам доста подправки за тях, имам и тайландски (сосчета и прахчета), та и малко индонезия ще ми се отрази прекрасно май...
Тия тайландски прахчета... какви ли са?
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:
ELBI написа:
вероятно са за една друга тема:cool:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:
ELBI написа:
Най-вероятно....

халюциногенни

Здравейте:grin:

Как я карате?
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Неф

Мнение от Неф »

Green Light написа:
ELBI написа:
АФРОдизиаци някви ще да са? :lol:

Много ЕКзотично стана, не е по моя вкус вече.

Наздраве! :wine:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:
Green Light написа:
ELBI написа:
Най-вероятно....

халюциногенни

Как я карате?
Ами май халюцинираме. Ощип!
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

в едната тема пияници а тук прахчета ....
гадове.
деца четат тук!

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

frisky lioness написа:
Най-вероятно....

халюциногенни

Как я карате?
Определено халюцинираме
Жива ли си :-)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Неф

Мнение от Неф »

Quid написа:в едната тема пияници а тук прахчета ....
гадове.
деца четат тук!
:grin:
:rotfl24:
:rotfl24:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

frisky lioness написа:
Как я карате?
карайки се на висок тон и вдигайки наздравици на още по-висок /справка-съседната тема за Герб :lol:/
Чат пат некой съ обажда и казва: тук не е кръчма, ама....глас в пустиня :lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Quid написа:в едната тема пияници а тук прахчета ....
гадове.
деца четат тук!
Няма тука деца. Какви деца? Деца. Дрън, дрън. А? Ма ти сериозен ли си? Верно ли тука четат деца?! Аз се шегувкам, бе, тия неща дето чичко Грийн ги пише там по тия теми. За козата и тва онва са шегичка, бе. Изобщо никакви кози не познавам.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа:Изобщо никакви кози не познавам.
аз пък мислех, че вие с козата сериозно си ходите....:grin:
Последно промяна от windcolours на 24.06.10, 13:43, променено общо 1 път.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Gaspode написа:
frisky lioness написа:
Най-вероятно....

халюциногенни

Как я карате?
Определено халюцинираме
Жива ли си :-)
Мърдам....

...

все още:winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

frisky lioness написа:Здравейте:grin:

Как я карате?
привет :bigsmile:
готвим и плетем на една кука
Ф.Песоа

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

holi_day написа:
frisky lioness написа:Здравейте:grin:

Как я карате?
привет :bigsmile:
готвим и плетем на една кука
Айляци,
дет се вика

за да не казвам

...

кибици:lol::lol::lol:
Изображение

Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

Сега, то към кулинарната спада, ама малко по-технически въпрос. Купих си сачове, да правя пица и разни други работи на жар, у дома на барбекю-камина такова едно в двора, зидано, с дърва си го палим, ама не е пещ. Та тези сачове трябва ли да ги закаля предварително и как изобщо да ги ползвам, направо ли върху жарта?
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Неф написа:
Green Light написа:
ELBI написа:
АФРОдизиаци някви ще да са? :lol:

Много ЕКзотично стана, не е по моя вкус вече.

Наздраве! :wine:
Купих си мирта, "най-известният древногръцки афродизиак" , ще прибавя към кътчето с билки и подправки, как ли се употребява?:grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

билките се слагат във водка .
поне литър.
и леко се разклаща бутилката.
билките се консумират отделно след водката така нареченот разделно пиене.

Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Quid написа:билките се слагат във водка .
поне литър.
и леко се разклаща бутилката.
билките се консумират отделно след водката така нареченот разделно пиене.
:rotfl24:то супер еротично да си преживяш една клонка, половината на която ти стърчи отдясно на устата и се поклаща и полека се намъква навътре между зъбите.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Fairy of the Flowers написа:Сега, то към кулинарната спада, ама малко по-технически въпрос. Купих си сачове, да правя пица и разни други работи на жар, у дома на барбекю-камина такова едно в двора, зидано, с дърва си го палим, ама не е пещ. Та тези сачове трябва ли да ги закаля предварително и как изобщо да ги ползвам, направо ли върху жарта?
Наскоро мой познат си купи сач и друг познат надълго и нашироко обясняваше колко тънкости има в използването му. Мисля, дори каза,че не бивало да се мие с вода, а само с влажен парцал и аз много се учудих. Проучи преди да го позлваш! И да ти е сладко след това!
Публикувай отговор