Кога за последен път купувахте произведение на изкуството?

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Кога за последен път купувахте произведение на изкуството?

Мнение от Ън »

:roll:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Напоследък ни подаряваха тук едни картини. :blum:
Panta rhei...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

септември миналата година, една икона за подарък

произведение на изкуството за себе си никога не съм купувала - само за подарък

защо питаш?

п.п. изкуство съвсем условно казано, нали?
като красив предмет и радост за душата
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:Напоследък ни подаряваха тук едни картини. :blum:
Глей ся... сериозно питам :lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

shshtt написа:септември миналата година, една икона за подарък

произведение на изкуството за себе си никога не съм купувала - само за подарък

защо питаш?

п.п. изкуство съвсем условно казано, нали?
като красив предмет и радост за душата
За подарък не важи. То не е за теб. За себе си купвала ли си?
Ми, питам, за да разбера купуват ли хората като мен такива неща.
Като казвам хората като мен имам предвид манталитет, възможности.
Да, условно казано. Всичко това е изкуство.

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Ами не знам, книгите и дисковете броят ли се?
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Ън написа:
Ами не знам, книгите и дисковете броят ли се?
:blink:
Не...Да...
Абе, ти що ме объркваш?:mad:

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа::blink:
Не...Да...
:lol::lol::lol:
Ми тъй де, отдавна не сме дефинирали нищо, време му е вече.

Закачам се само... но въпросът всъщност си е основателен. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Ън написа::blink:
Не...Да...
Ми тъй де, отдавна не сме дефинирали нищо, време му е вече.

Закачам се само... но въпросът всъщност си е основателен. :lol:
Добре.
Да започнем с дефинициите...
Ходенето на опера и на кино също е покупка на изкуство. Че и на концерт даже...\Металика са номер едно! Тва е лирично отклонение...\
Значи трябва да сложим ценови праг.
Иначе е много обширно и всеки е купувал произведение на изкуството...
Да речем праг 100лева.
Опера, концерт, кино, дискове и т.н. са по- евтини.
И пак питам същото... :-)

Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Напоследък ми подаряват екзотични произведения на изкуството от цял свят и съм се разглезила...не ми се налага да купувам нещо подобно. Пък и в малкото ми жилище в момента е претъпкано с такива вещи.
Най-вероятно, ако нямаше кой да ми подарява, щях да купувам, защото обичам и търся красотата.:-)
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Неф

Мнение от Неф »

при тези уточнения,
преди да родя малкото си човече.

Просто пренареждане на приоритетите.

временно
или не,
ще видим :-)

Подаръци, за щастие, дал и дава Господ! :bigsmile:
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Вероятно имаш предвид произведения на изобразителното изкуство, които не сме ги купували за подаръци.

Нямам дом, за който да купувам. Все по пътищата, по хотели и по квартири, месец за месец, ден за ден. В момента не зная дори на какви географски ширини ще съм другата седмица по това време. Това съвсем сериозно. Помъкнала куфари, раница и пращаща по пощата кашони с книги. В момента съм у едни българи, които срещу заплащане ни предложиха да живеем в апартамента им докато те си изкарат ваканцията в България. Дрехите седят в куфарите, защото нямаме гардероб, книгите пратихме с кашони, тъй като на летището има ограничения за багажа. Единият кашон се беше загубил, но се намери.

Ън, твоята картина с жълтурчетата е едно от най-ценните неща, които притежавам. Не можеш да си представиш как ме трогна и какво представлява тя за мен :kiss:. Разтопи ме направо!!!! Но я оставих у родителите си от страх да не се повреди по пътищата и при пренасянията. Твърде скъпа ми е, за да рискувам. Ако някой ден имам свое кътче, това ще бъде първото, което ще взема със себе си. :-)

Извинявай! :kiss:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Stranniche написа:Вероятно имаш предвид произведения на изобразителното изкуство, които не сме ги купували за подаръци.
Не само. Искам да знам колко пари би дал човек за нещо, което му харесва, без да му е необходимо.
20-40лв.- повече не. Така ми се струва. За повечето хора май е така.

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Отдавна не съм купувала "произведение на изкуството" - основно по фискални причини, но и по принцип като че ли не обичам такива неща в къщата си. Включително и няколко картини :-)

Фу, все забравям няколко графики, рисувани от приятел преди сто години, които трябва да рамкирам! За някои дори съм купила рамките. Ама съм такъв заплес...

Обичам дървени неща например. Неща от ковано желязо. Те броят ли се? И разни сувенири от разни места с етно характер. Влача разни камънаци, миди и прочее боклуци. Имам кедрова шишарка от Ливан и пясък от Сахара в едно интересно шише с тапа с механизъм. И еднка клонка от памуков храст. Почти идеално кръгъл камък от Маслен нос. Едни големи кубински миди. Два големи чана, дето и аз не помня вече откъде се появиха. Ей такива неща ми седят по рафтовете.
И да имам кинти не знам дали бих купувала...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

pocti_bezobidna написа: И разни сувенири от разни места с етно характер. Влача разни камънаци, миди и прочее боклуци. Имам кедрова шишарка от Ливан и пясък от Сахара в едно интересно шише с тапа с механизъм. И еднка клонка от памуков храст. Почти идеално кръгъл камък от Маслен нос. Едни големи кубински миди. Два големи чана, дето и аз не помня вече откъде се появиха. Ей такива неща ми седят по рафтовете.
И да имам кинти не знам дали бих купувала...
все едно себе си слушам :lol: и в нас имам подобни съкровища- маслинена клонка от Турция, пясък от Сахара, камъче от хълма Палатин в Рим,огромна мидена черупка от брега на Японско море, евкалиптови листа от Австралия, восък от Нотр дам в Париж, камънаци от цяла България и почти цяла Европа :grin:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Кога за последен път купувахте произведение на изкуствот

Мнение от сър Айвънхоу »

Ън написа::roll:
ъъъ... книги броят ли се? щото... аз... таковата... оня ден си купих две...

инак ходих на театър.. ъъъ... т.е. мюзикъл... февруари месец...
и горе-долу по веднъж в месеца на кино...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Кога за последен път купувахте произведение на изкуствот

Мнение от bead_ »

за последно - преди две години си купих едно масло. няма да ти казвам точна сума, но струваше повече от половината ми месечен доход. окачих го точно срещу мястото, където обикновено сядам вечер да гледам някой филм. още не мога да му се нарадвам.
като правило си купувам картини /с най-високата цена, защото виждам, че се интересуваш от това, макар и не най-скъпата ми е на едмонд демирджиян/ и плакати, пластика имам само една, дърворезба и грънци не обичам, а ако ми подарят ги пращам на вилата.
изобщо от човек като мен хората на изкуството не могат да разчитат на прехрана... :shy:
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ън написа:Не само. Искам да знам колко пари би дал човек за нещо, което му харесва, без да му е необходимо.
адски не си прав
поне на мен така ми се струва
какво значи да не ти е необходимо нещо, което ти харесва
давам пари за изкуство и винаги съм давал
книги, театри, концерти, оригинални дискове, камъни, пластики, картини, раковини (вярно, това е природно изкуство), екскурзии - музеи, катедрали, места, които пълнят душата ти
за мен това са най-добре похарчените пари
защото хранят нещо много по-силно и по-дълбоко от стомаха ти
и остава в теб завинаги
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Ън написа: Не само. Искам да знам колко пари би дал човек за нещо, което му харесва, без да му е необходимо.
знаеш ли... Радой Ралин го е казал много добре:
Познавам доборото,
но ми липсва среброто.

те тва е положението... за съжаление...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:
Ън написа: Не само. Искам да знам колко пари би дал човек за нещо, което му харесва, без да му е необходимо.
знаеш ли... Радой Ралин го е казал много добре:
Познавам доборото,
но ми липсва среброто.

те тва е положението... за съжаление...
Така е. Ама си мисля, че ни липсва и нагласа. Ще се възпита с времето си мисля.
Ей на - тоя търг за картини дето го направиха и им се натресаха Рамбовците е някакъв знак, че нещата все пак се движат нанякъде. Въпроса е кога ще стигнат където трябва :grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

парите са една от грешките на всичкото едно
но така е по-шарено
:grin:
изкуството обаче не е
:cool:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

преди повече от година... :roll:
Изображение
Изображение
и...видях, че го мога сам по-добре
:blum:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ън написа:
Stranniche написа:Вероятно имаш предвид произведения на изобразителното изкуство, които не сме ги купували за подаръци.
Не само. Искам да знам колко пари би дал човек за нещо, което му харесва, без да му е необходимо.
Щастливци сте това големоградските люде!:bigsmile:
40лв си е 10~12% че и повече процента от една средна за страната заплата и, ако работещ е само единия от сем. познай дали ще си позволят каквото и да било извън стоките от първа необходимост.:bigsmile:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Ън написа:
Щастливци сте това големоградските люде!:bigsmile:
40лв си е 10~12% че и повече процента от една средна за страната заплата и, ако работещ е само единия от сем. познай дали ще си позволят каквото и да било извън стоките от първа необходимост.:bigsmile:
Това го знам. Обаче знаеш ли колко хора с пари, с много пари, има?.. Сигурен съм, че знаеш. Но и те не дават за изкуство. Що? Манталитет?
И като тях сложа в кюпа, а те не са малко, нивото от 20-40 лв. не се вдига много мисля...

Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ън написа:Това го знам. Обаче знаеш ли колко хора с пари, с много пари, има?.. Сигурен съм, че знаеш. Но и те не дават за изкуство. Що? Манталитет?
И като тях сложа в кюпа, а те не са малко, нивото от 20-40 лв. не се вдига много мисля...
Не е точно така. Горе-долу към 300 - 500лв. срува картина от не твърде известен автор (но добър, все пак:winkw:).

Също много се търсят копия на известни картини. Моят мъж например търсеше копие на нещо от Никола Танев (и двамата сме му големи фенове), те вървят по около 600-1000лв., а оригиналите са към 10 - 15 000лв., за съжаление ние не можем да си позволим нещо такова,
но има хора - купуват.
И даже колкото по-скъпо, повече интерес има, такива са ми наблюденията. Но хората, които не разбират са по-консервативни, защото ги е страх да не се набутат за някоя глупост (съвсем основателно, според мен:winkw:).
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ън написа:
Правиш някаква алабалистика ми се чини! Не мога да нося отговорност за тоя с кинтите що не дава за изкуство, както и той не би ми дал хилядарка за картина.:-)
За хората с пари, с много пари не ми се говори направо. Имам щастието или нещастието да живея в малък град и да познавам хайлайфа, както и историята на забогатяването им.
Megi_Koleva

Мнение от Megi_Koleva »

Да, купувам "неща", които ми доставят наслада на сетивата и са елексир за душата. Не ми се свидят парите. Колкото имам, толкова давам. Независимо от скъпотията, редовно си купувам книги. Като прочета поредната, отивам и си купувам следващата. Част от прочетените книги ги раздавам на приятели, които нямат възможност да си купуват често. Не всичко раздавам. Пазя си и книги- любими, които в който и момент да отворя независимо от страницата, да са ми все интересни. Имам три любими списания, които купувам от почти 20 години всеки месец. У дома са купища от тях, но пък списанията ревностно си ги пазя и не ги раздавам. Само с парите за тези списания, сигурно мога да си купя една сносна кола. Но не съжалявам за пропилените средства. Един си дава парите за цигари /примерно/, аз пък, за други глупости. Ходя редовно на театър и кино, по- рядко на концерти. Фен съм на музиката и имам доста дискове с музика в различен жанр. Според настроението, си ги пускам. Фен съм на бг- филмите от старото и новото време. Имам колекция с почти всички бг- филми, която съм изгледала милион пъти, и все ми е интересна. Посещавам изложби- на най- различни неща, в това число и галерии. У дома се радвам на няколко маслени платна. Имам колекция на морска тема, предвид пристрастието ми към морето. Имам и едни много красиви и нежни акварели с пейзажи- пак морски. Имам 2 графики- пак пейзажни. Имам 6 рисувани икони и една от дърворезба. Иконите също са ми страст. Имам колекция от ръчно рисувани шалове, както и ръчно рисувани чаши. Имам и предмети от керамика- уникати, изработени от художници. Знам, че това са глупости, но харесвам подобен род арт- неща. Ходя и по екскурзии- посещавам места според настроението си. Тази година съм на тема- България. Примерно, преди две седмици направих един бърз воаяж до южното ни море- Созопол, Приморско, Китен. Миналата седмица бях на разходка из Жеравна. Там разгледах изложба на стари котленски килими- красоти големи! Утре тръгвам за Балчик- на море! Северното черноморие ми е любимо. Тази година мисля да се разходя на север от Каварна- Тюленово, Камен бряг, та до Шабленския залив. Този бряг има особено очарование за мен- там все още природата е дива и девствена. Станало ми е нещо като навик, от всяко интересно място, което посещавам, да си купувам все един и същ сувенир- сувенирна порцеланова чиния с името на селището. Имам цяла колекция, която съм подредила на една от стените в кухнята. Така се сещам за местата, на които съм била. Ще престана с изреждането, че май си давам парите за какви ли не глупости... та после се чудя защо толкова бързо ми свършват. Хубаво е, човек от време на време да си доставя сам удоволствие, като се заобгражда с предмети, които да му провокират чувството за естетика, да си доставя наслада на сетивата, а най- вече на душата. Човек може да се обогати от много неща- от прочетена книга, от разгледана изложба, от посетено място, от разговор в приятна компания. Въпросът е да не си търси оправдание, а да търси и намира винаги ситуации и възможности за развитие. Аз не съм сноб и не се престаравам да харесвам нещата, които са "чисто" изкуство. Стремя се да избягвам кича. И все пак, никога не се отказвам от всичко, което би ми донесло радост на душата.
Megi_Koleva

Мнение от Megi_Koleva »

Забравих да кажа, че всички картини и икони съм си ги купувала сама. Импулсивна съм в покупките. Имам само един- единствен подарък- иконата от дърворезба, която ми е подарък от автора- художник от Етъра. За картина бих дала до 1000 лв. Над тази сума бих прекрачила разумната си воля и и финансовия си лимит за подобен род покупки. /това е за статистиката на ЪН/. Но ако ме обземе импулсът, съм способна и на много неразумни глупости.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:
Ън написа:Това го знам. Обаче знаеш ли колко хора с пари, с много пари, има?.. Сигурен съм, че знаеш. Но и те не дават за изкуство. Що? Манталитет?
Не е точно така. Горе-долу към 300 - 500лв. срува картина от не твърде известен автор (но добър, все пак:winkw:).

Също много се търсят копия на известни картини. Моят мъж например търсеше копие на нещо от Никола Танев (и двамата сме му големи фенове), те вървят по около 600-1000лв., а оригиналите са към 10 - 15 000лв., за съжаление ние не можем да си позволим нещо такова,
но има хора - купуват.
И даже колкото по-скъпо, повече интерес има, такива са ми наблюденията. Но хората, които не разбират са по-консервативни, защото ги е страх да не се набутат за някоя глупост (съвсем основателно, според мен:winkw:).
Само не знам на тези хора доколко купуването им е от любов към изкуството и доколко - просто вложение. Или суета.
Не че изключвам възможността всичко да е едно, но...
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Преди две години.

Изображение
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Йон

Мнение от Йон »

Преди месец и нещо си купих Мечка(скулптура). Не знам, дали е произведение на изкуството, но е произведение и ми хареса. Май по-скоро минава за сувенир, а? Точно си бях накупувал дрехи и бях профукал 1/2 заплата и като го видях тоя мечок... Сега стои върху един шкаф с вирнат нос и наблюдава гордо.

Иначе, като се замисля, май произведения на изкуството не съм купувал, никога. Ама съм простак, не мога и да се засрамя даже.:bigsmile:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Днес си мислех, че бих купувала стари книги. Наистина стари. :-)
Излиза, че произведения на изкуството малко хора купуват. Сравнително малко де.
Знам ли, може би е въпрос и на нагласа, и на навик, и да започнем да мисилим за произведенията на изкуството като вид вложение - лошо няма, особено за автора.
Бих купила графики като тези на Ън за подарък.
Иначе от изобразително изкуство нищо не разбирам... :shy:
Както и да е. Днес купих "Ран" за 3 кинта от вестникарска сергия.
Са, може и да съм пристрастна, ама е обидно да го продават за толкова и издаде по тоя начин.
Трябва ад е хубаво ДВД, с приложени материали и допълнителни материали към самото видео.
Друг е въпроса, че в такъв случай езва ли бих могла да си го купя :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Купувам чат пат. Не е като да не купувам. Помня много гузно това което ми е харесало, но съм се стиснал.
1. Картина на балерина
2. Едни филмови плакати. Казабланка, Великия диктатор, нещо на Пачино, Серпико май
3. Една статуетка. Бик. Но пък се радвам, че не се стиснах за едни картоиграчи.
В антиквариати също се заглеждам. Много ми хареса една кристална халба. Сребърен капак. Много красива халба. Съжалявам, че не си я купих. Макар че в тоя изнервен век и с прекомерното значение на знамена и символи, вероятно надълго и нашироко щеше да трябва да обяснявам политическите си възгледи на всеки който я загледа. Имаше голям пречупен кръст на нея. Не си я купих защото ми я продаваха за 950 лв., а не заради кръста.
Дърворезбата също ми е слабост, ковано желязо. Много се заглеждам.

Бе аз и изкуството е една слооожна тема, риш.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ън написа:
Не знам колко пари бих дал. Педполагам че има горна граница. Колко ли е при мене?! 1500 лева ще кажа. 1501 ще дам ако се консултирам, за да разбера дали това които си мисля че ми харесва днес, ще ми харесва и след две години, като на Бийд. Ако има смисъл, дълбочина, там, каквото трябва да има за да е издържана по правилата на харесването, вероятно не си въобразявам и не вкусното кафе и добрия обяд в стомаха ми ме карат да купувам, ами "вкуса" ми.
Пак ще кажа аз и изкуството сме в сложни взаимоотношения. Мисля че съм ужасно, самонавиващо се, сантиментален човек и една хубава картина може да ме спира и да ме шашардисва ден след ден, цял живот.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Бих купила вски, което ми харесва и мога да си позволя
Не ме интересува дали е кич или уникат някакъв

А, забравих едно много важно допълнение-трябва да има и къде да го държа
Щом ми доставя удоволствие

Същото е с дрехите и обувките

Лесна съм на харчове
стига да има какво:winkw:

Обаче....
в крайна сметка...

всичко е суета

Онази вечер си мислех, че ако скоро умра, а и да не е скоро, де-пак, искам в ковчега да ми сложат в ръцете една дървена табела, т.е. табелка:winkw:, която в момента виси над спалнята. Правена е от мъжа ми.
На нея пише:"Always remember to kiss me goodnight"
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа: Онази вечер си мислех, че ако скоро умра, а и да не е скоро, де-пак, искам в ковчега да ми сложат в ръцете една дървена табела, т.е. табелка:winkw:, която в момента виси над спалнята. Правена е от мъжа ми.
Това е база за интересна интерпретация :grin:
върху Спящата красавица в по-хард вариант :grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

кой купуваше стари книги тук?!
имам един брой :cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

pocti_bezobidna написа:
frisky lioness написа: Онази вечер си мислех, че ако скоро умра, а и да не е скоро, де-пак, искам в ковчега да ми сложат в ръцете една дървена табела, т.е. табелка:winkw:, която в момента виси над спалнята. Правена е от мъжа ми.
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа:
pocti_bezobidna написа:
неоготиката е на мода :-)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
frisky lioness написа: