Понеже много философствате тия дни :)
- windcolours
Понеже много философствате тия дни :)
ето ви нещо, върху което да се упражнявате
"Спокойствието-това е душевна подлост" - Лев Толстой
"Спокойствието-това е душевна подлост" - Лев Толстой
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- windcolours
Вчера чух фразата.
Ето и целия цитат : “За да се живее честно трябва да се стремиш, да се объркваш, да се удряш, да грешиш, да започваш и да захвърляш и пак да започваш и пак да захвърляш. И вечно да се бориш и лишаваш. А спокойствието – то е душевна подлост.”
(Лев Толстой)"
Искаше ми се да поразсъждавате върху последното изречение, без да сте прочели останалата част. За да видя дали изводите тук ще съвпаднат с нея
Доколкото разбрах е написано във Война и Мир. Ама в кой том точно....
Щерката на Бийд като прочете книгата ще ни каже 
Ето и целия цитат : “За да се живее честно трябва да се стремиш, да се объркваш, да се удряш, да грешиш, да започваш и да захвърляш и пак да започваш и пак да захвърляш. И вечно да се бориш и лишаваш. А спокойствието – то е душевна подлост.”
(Лев Толстой)"
Искаше ми се да поразсъждавате върху последното изречение, без да сте прочели останалата част. За да видя дали изводите тук ще съвпаднат с нея
Доколкото разбрах е написано във Война и Мир. Ама в кой том точно....
- windcolours
Гледам си по цитатите познавачwindcolours написа:Вчера чух фразата.
(Лев Толстой)"
Доколкото разбрах е написано във Война и Мир. Ама в кой том точно....Щерката на Бийд като прочете книгата ще ни каже
аз ако умирам и по случайност си до мене
хора сме практически непознати
два пъти сме се виждали
ко ше ми кажеш
сама ли ше го измислиш
ше ревеш като буризан
ще се кикотиш
или ше цитираш някой умна глава
..........................
просто интересно
п.п. Репликата "Ти земи да умираш пък ше видим, не е възприемлив отговор:twisted:"
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Значи съм бил прав какво е искал да кажеwindcolours написа:Вчера чух фразата.
(Лев Толстой)"
Доколкото разбрах е написано във Война и Мир. Ама в кой том точно....Щерката на Бийд като прочете книгата ще ни каже
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- windcolours
не знам...ама това какво общо има със спокойствието и подлостта на душата?Kent написа:Гледам си по цитатите познавачwindcolours написа:Вчера чух фразата.
(Лев Толстой)"
аз ако умирам и по случайност си до мене
хора сме практически непознати
два пъти сме се виждали
ко ше ми кажеш
сама ли ше го измислиш
ше ревеш като буризан
ще се кикотиш
или ше цитираш някой умна глава
..........................
просто интересно
п.п. Репликата "Ти земи да умираш пък ше видим, не е възприемлив отговор:twisted:"
- windcolours
не знам е добър отговорне знам...ама това какво общо има със спокойствието и подлостта на душата?
а според толстой съм с подла душичка
и това е добре, понеже ни може да се каже че мноо го уважавам
безбожника му с безбожник
и следователно мненията му
макар че....
избрал си е свой път и негова си работа е това:lol:
- windcolours
Да не реши, че те обиждам на спокойствиеKent написа:не знам е добър отговорне знам...ама това какво общо има със спокойствието и подлостта на душата?
а според толстой съм с подла душичка
и това е добре, понеже ни може да се каже че мноо го уважавам
безможника му с безбожник
макар че....
избрал си е свой път и негова си работа е това:lol:
- сър Айвънхоу
това си е въпрос на желание...windcolours написа:Де да можех да съм спокойна и аз.....
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
А ти защо си неспокойна?windcolours написа:
Да не реши, че те обиждам на спокойствиеДе да можех да съм спокойна и аз.....
Я не се подвеждай по разни цитати. Извадени от контекста на конкретната книга могат да се тълкуват по 1001 начина.
Това "спокойствие - подлост" при Толстой може да значи едно, при Достоевски второ, при Булкаков трето, а при добрия стар Оскар да си е чиста подигравка.
спокойствие кога, в кава обстановка, за кого? Не може ей така да се правят генерални изводи от пет думи.
- сър Айвънхоу
напротив, ама какво да ти обяснявам - няма да ме разбереш...windcolours написа:нищо не е въпрос само на желаниесър Айвънхоу написа:това си е въпрос на желание...windcolours написа:Де да можех да съм спокойна и аз.....
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
pocti_bezobidna написа:А ти защо си неспокойна?windcolours написа:
Да не реши, че те обиждам на спокойствиеДе да можех да съм спокойна и аз.....
Я не се подвеждай по разни цитати. Извадени от контекста на конкретната книга могат да се тълкуват по 1001 начина.
Това "спокойствие - подлост" при Толстой може да значи едно, при Достоевски второ, при Булкаков трето, а при добрия стар Оскар да си е чиста подигравка.
спокойствие кога, в кава обстановка, за кого? Не може ей така да се правят генерални изводи от пет думи.
Ами на мене ми се искаше да чуя вашите изводи. всеки сам за себе си как разбира фразата.
Добре, ето ви предисторията.
По залез слънце вчера се качваме на един понтон на Панчаревското езеро. Група приятели и аз с двете хлапета. Бяхме походили сериозно през деня из Плана планина. Пиехме биричка, другите налягали, аз -търча след малкият, за да не падне във водата. И не мога да подвия крак и да се насладя на залеза. А те спокойнииии..лежернииииии...размазали се върху дъските. Де да можех и аз така. Та тогава някой цитира фразата "Спокойствието е душевна подлост" Днес ми пратиха и целия цитат.
Тогава никак не ми се струваше подло да можех и аз да се хоризонтирам до тях:lol:
а ти ко очакваше, хората сички да тичат след бебето лиА те спокойнииии..лежернииииии...размазали се върху дъските. Де да можех и аз така. Та тогава някой цитира фразата "Спокойствието е душевна подлост" Днес ми пратиха и целия цитат.
Тогава никак не ми се струваше подло да можех и аз да се хоризонтирам до тях:lol:
аз като беше каката малка подходих технически на един риболов
хем ми беше първо бейби:lol:
.........................................................
каката си ходеше спокойно по пирса, макар и обезопасен,
но решетинте бяха с големи разтояния помежду си и колко му е да паднеш
и като нищо можеше да цопне
но и бях сложил спасителна надуваема жилетка и спокойно си ловях
и хванах мноо доста кая
се дно око гледайки кака която не държеше да се изтърси в априлската вода обаче
а кума дето нямаше ощи дете тогава фана еди уй
та така.........................
п.п. Не казвам, че на дмите им липсва креативност,
просто давам пример:lol:
п.п. Мойте Деца са си моя отговорност, поне до един момент като станат своя.
Последно промяна от Kent на 16.07.10, 14:16, променено общо 1 път.
- windcolours
а ти къде прочете, че съм очаквала те да го правят????Kent написа:а ти ко очакваше, хората сички да тичат след бебето лиА те спокойнииии..лежернииииии...размазали се върху дъските. Де да можех и аз така. Та тогава някой цитира фразата "Спокойствието е душевна подлост" Днес ми пратиха и целия цитат.
windcolours написа:а ти къде прочете, че съм очаквала те да го правят????Kent написа:а ти ко очакваше, хората сички да тичат след бебето лиА те спокойнииии..лежернииииии...размазали се върху дъските. Де да можех и аз така. Та тогава някой цитира фразата "Спокойствието е душевна подлост" Днес ми пратиха и целия цитат.
ми аз питах
значи не си очквала
добре
ок:-)
Тълкуванието на една такава фраза зависи от контекста, в който е произнесена.windcolours написа: Ами на мене ми се искаше да чуя вашите изводи. всеки сам за себе си как разбира фразата.
В твоя случай е било бъзик.
При Толстой спокойствието в определени времена, при определени исторически обстоятелства може и да е подлост.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Ами, да- всъщност е лицемерно да кажеш, че духът ти е спокоен, защото ТОЙ не може да бъде спокоен.windcolours написа:а подлост ли е спокойствието тогава???Ън написа:Предполагам, че защото духът винаги е неспокоен.
мисля, че по-скоро е резултат
Поне това казва автора според мен...

- windcolours
хората са с различен дух -има вечно търсещи, горящи, незадоволени... Има и такива, които действително са спокойни, задълбочени, непоклатими.Ън написа:Ами, да- всъщност е лицемерно да кажеш, че духът ти е спокоен, защото ТОЙ не може да бъде спокоен.windcolours написа:а подлост ли е спокойствието тогава???Ън написа:Предполагам, че защото духът винаги е неспокоен.
или това е просто темперамент...темперамент ли е духа? или темперамента е част от духа?
Наздраве!
Темперамента е външният изглед на духа, наздраве!windcolours написа:хората са с различен дух -има вечно търсещи, горящи, незадоволени... Има и такива, които действително са спокойни, задълбочени, непоклатими.Ън написа:Ами, да- всъщност е лицемерно да кажеш, че духът ти е спокоен, защото ТОЙ не може да бъде спокоен.windcolours написа:а подлост ли е спокойствието тогава???Ън написа:Предполагам, че защото духът винаги е неспокоен.
или това е просто темперамент...темперамент ли е духа? или темперамента е част от духа?
Наздраве!

- windcolours
Темперамента е външният изглед на духа, наздраве!Ън написа: хората са с различен дух -има вечно търсещи, горящи, незадоволени... Има и такива, които действително са спокойни, задълбочени, непоклатими.
Наздраве!
тогава излиза, че духът може да бъде /у/спокоен все пак?:winkw:
- windcolours
ама ти твърдиш, че темпераментът е външния изглед на духа. ако темпераментът е спокоен, значи и духът е такъв, м? Или не? Или не винаги?Ън написа:Само външно и привидно.windcolours написа:тогава излиза, че духът може да бъде /у/спокоен все пак?:winkw:Ън написа:
Темперамента е външният изглед на духа, наздраве!
Аз никога не съм бил спокоен. Дори и да съм изглеждал така. А понякога изглеждам много спокоен.windcolours написа:ама ти твърдиш, че темпераментът е външния изглед на духа. ако темпераментът е спокоен, значи и духът е такъв, м? Или не? Или не винаги?Ън написа:Само външно и привидно.windcolours написа:тогава излиза, че духът може да бъде /у/спокоен все пак?:winkw:Ън написа:
Темперамента е външният изглед на духа, наздраве!
И що за дух е това, ако се успокои?

- windcolours
и аз така:lol:Ън написа:[
Аз никога не съм бил спокоен. Дори и да съм изглеждал така. А понякога изглеждам много спокоен.
обаче има хора, действително постигнали нирвана... трябва ли да отричаме съществуването на дух в тях, понеже са не само външно, но и вътрешно спокойни. Значи ли, че те са умъртвили духа си?
Брей, виж кви ми идват в главата на една бира?:lol:
Мммммммммммм.......да....windcolours написа:и аз така:lol:Ън написа:[
Аз никога не съм бил спокоен. Дори и да съм изглеждал така. А понякога изглеждам много спокоен.
обаче има хора, действително постигнали нирвана... трябва ли да отричаме съществуването на дух в тях, понеже са не само външно, но и вътрешно спокойни. Значи ли, че те са умъртвили духа си?
На три, четири, пет...всъщност не знам колко бири....
Трябва ли да се броят бирите?:shocked:

- windcolours
не.Ън написа:Мммммммммммм.......да....windcolours написа:и аз така:lol:Ън написа:[
На три, четири, пет...всъщност не знам колко бири....
Трябва ли да се броят бирите?:shocked:
просто посочих извора на вдъхновението ми тази вечер