173 години от рождението на Левски
- windcolours
173 години от рождението на Левски
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Re: 173 години от рождението на Левски
Виждал съм много нови портрети на Левски. Ако обече не го нарисуваш добре, хората не са склонни да прощават такива гафове. Защото го обичат. Той е икона.windcolours написа:За чиста и свята република
Аз ще се опитам да нарисувам иконата... Някой ден...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

това бих искала да го имам на книжка така както изглежда тука...много ми харесва
(дано и текста да е оригнален и достоверен, защото като се замислих сега колко неща се оказват редактирани или нещо такова, пък и съм чела само част от него и то по онова време)
бих прочела и негова биография, ама и нея я искам да я достоверна
защото 'алтернативните' историците са доста на мода
(дано и текста да е оригнален и достоверен, защото като се замислих сега колко неща се оказват редактирани или нещо такова, пък и съм чела само част от него и то по онова време)
Блажени са бедните духом
- Глас в пустиня
Имаш ли представа какво представлява "ортодоксалната" история?:lol:Sweety написа:това бих искала да го имам на книжка така както изглежда тука...много ми харесва
Конюктура.
Ей сега ще се помъча да ти изровя скан на тефтерчето на Левски.
- windcolours
+1Мнемозина написа: Обаче като пишем дълги фермани за обесването му, все казвам, че по-добре рождения му ден да честваме, та сега не върви и да замълча.
затова и пуснах темата.
Пък аз винаги казвам, че слава богу, е живял достатъчно отдавна, та не можем да го омаскарим и него. Представяш ли си, ако живееше сега какво щеше да бъде..И дали щеше да е същия Левски, когото познаваме от историята?
Ами то и това е много сложно. Но е факт, че иконизирането стига дотам, че се отхвърлят всякакви опити за някакво по-сложно виждане на нещата. Дотам, че аз например Левски трудно успявам да си го представя като жив човек.windcolours написа: +1
затова и пуснах темата.
Пък аз винаги казвам, че слава богу, е живял достатъчно отдавна, та не можем да го омаскарим и него. Представяш ли си, ако живееше сега какво щеше да бъде..И дали щеше да е същия Левски, когото познаваме от историята?
И не знам ние като нация ли сме крайни в това отношение или просто така трябва да бъде.
Panta rhei...
никога не съм празнувал обесванетоМнемозина написа: Ами защото всъщност с него става пък безсмъртен.
освен когато от военния институт ни курдисваха пред паметника на "празнична заря"
в красиви униформи
шибаня
предпочитам да МУ честитя рождения ден
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
да, и заради политическата му значимост...Мнемозина написа:Ами защото всъщност с него става пък безсмъртен.sandmaN написа:точно това винаги ме е стряскало и учудвало... защо са ни натресли да празнуваме обесването?!Мнемозина написа: все казвам, че по-добре рождения му ден да честваме
шибана работа
защо тогава смяташ, че е по-добре рожденния ден да се празнува?
Блажени са бедните духом
- windcolours
мисля, че Мнемо вложи доза хумор в тези думи. Защото все пак не сме го запомнили заради смъртта му. А заради делата.Sweety написа:
Последно промяна от windcolours на 18.07.10, 22:59, променено общо 1 път.
- Глас в пустиня
Защото това показва... хм. Показва, че ако не бяха го обесили, нямаше да го тачим толкова.Sweety написа: да, и заради политическата му значимост...
П.П. Да не говорим за това, че да празнуваш нечие обесване е малко неуместно и съвсем се врътват нещата.
"Чай с танци по случай ... години от обесването на Васил Левски" - и такива неща е имало даже.
Panta rhei...
Мислиш, че Левски си е избрал кога и къде да го обесят?БоЕВ написа:Никой не може да избере кога и къде да се роди, но може да избере кога и как да умре!
Дали с обезболяващи свещички в задника и термометър в устата продал се за трийсе сребърника или с развят перчем и бела кошуля на бесилото в края на града.
Знаел е, че си слага главата в торбата - но дали пък не би предпочел да продължи започнатото?
Panta rhei...
аз си имам теорияМнемозина написа:да празнуваш нечие обесване е малко неуместно
като си представим кълбото земно
ние сме от другата страна на Х`американците
е нема начин просто да не сме с главата надолу /тук показвам с ръце кълбото и ние дет щъкаме по него/
/благодарско на гравитацията, че още не сме улетели някъде из космоса с 30 хилки у километри в секунда
- Глас в пустиня
Имам аверче от Карлово. Дърт пандизчия с едва завършено средно, та той(пандизчията) в пандиза си беше татуирал образа на Апостола върху лявото рамо- много реалистичен, та чак завидях.Ън написа: Виждал съм много нови портрети на Левски. Ако обече не го нарисуваш добре, хората не са склонни да прощават такива гафове. Защото го обичат. Той е икона.
нали? и това е истината, или факт ако предпочиташ:-)Мнемозина написа: Защото това показва... хм. Показва, че ако не бяха го обесили, нямаше да го тачим толкова.
но не е срамно или лошо това
процесът и актът на обесване са признание от империята за значимостта на Левски
а ние като малка нация търсим одобрение и признание ту от една, ту от друга империя, не мислиш ли? (и ако тези империи са отсам атлантика все е някак си приемливо, мене повече 'ме е страх' от американците между другото)
хахах...откога в БГ се пие чай, та и с танциМнемозина написа: П.П. Да не говорим за това, че да празнуваш нечие обесване е малко неуместно и съвсем се врътват нещата.
"Чай с танци по случай ... години от обесването на Васил Левски" - и такива неща е имало даже.
Блажени са бедните духом
ха! и ти си писал за американците гледам, ма от друга гравитационна точка:lol:sandmaN написа:аз си имам теорияМнемозина написа:да празнуваш нечие обесване е малко неуместно
като си представим кълбото земно
ние сме от другата страна на Х`американците
е нема начин просто да не сме с главата надолу /тук показвам с ръце кълбото и ние дет щъкаме по него/
/благодарско на гравитацията, че още не сме улетели някъде из космоса с 30 хилки у километри в секунда/
хм...american spy!..oops...pie:winkw:
Блажени са бедните духом
Бе Боев, Апостола не ти ли се струва малко комунист, а?БоЕВ написа:Имам аверче от Карлово. Дърт пандизчия с едва завършено средно, та той(пандизчията) в пандиза си беше татуирал образа на Апостола върху лявото рамо- много реалистичен, та чак завидях.Ън написа: Виждал съм много нови портрети на Левски. Ако обече не го нарисуваш добре, хората не са склонни да прощават такива гафове. Защото го обичат. Той е икона.
Блажени са бедните духом
казвам се сашо ко не помнишSweety написа: ха! и ти си писал за американците гледам, ма от друга гравитационна точка:lol:
хм...american spy!..oops...pie:winkw:
не бонд, джеймс бонд
п.п. също кат отговора кат го тепнали
и тоя надвесилия се над него му разправя:
my name is петър, свети петър..
Аааа, ама няма все трудните въпроси на мен да ги задавате! 
Суити, то е факт, но истината е,
че не ми допада твърде. Дори и ако щеш като ориентация на патриотизма ни.
А за чая с танци - предполагам, че някъде през първата половина на ХХ век трябва да е било, поне на тогавашна атмосфера ми прилича. Аз така и не съм виждала тая обява, само съм чувала за нея.
Суити, то е факт, но истината е,
А за чая с танци - предполагам, че някъде през първата половина на ХХ век трябва да е било, поне на тогавашна атмосфера ми прилича. Аз така и не съм виждала тая обява, само съм чувала за нея.
Panta rhei...
- windcolours
знаеш ли за колко момичета искам да се оженяSweety написа: бе вече не съм сигурна, с всичките тези жени около тебе:winkw:
само за да са близо до мен
да мога да протегна ръка и да ги гушна
щото до една са ценни
приятели!
и ги обичам въпреки
и никоя по-малко
просто различно
п.п. моето македонче ще си има верно яки проблеми с мен и присъствието на моите приятелки
освен, ако не приеме нещата като факт..и част от това "МЕН" дето си е харесала
кво да Ви правя като сте едно 70 % от приятелите ми
рус, сини очиМнемозина написа: Но е факт, че иконизирането стига дотам, че се отхвърлят всякакви опити за някакво по-сложно виждане на нещата. Дотам, че аз например Левски трудно успявам да си го представя като жив човек.
И не знам ние като нация ли сме крайни в това отношение или просто така трябва да бъде.
турско потекло?
замисляла ли си се?
е, че са трудни е твоята истина, моята е , че са по-скоро лесни:winkw:Мнемозина написа:Аааа, ама няма все трудните въпроси на мен да ги задавате!
Суити, то е факт, но истината е,че не ми допада твърде. Дори и ако щеш като ориентация на патриотизма ни.
не разбирам, защо като че ли намираш сякаш за лош вкус, да се чества/ отбелязва (може би просто да избягваме 'празнува') нечия смърт, героична или не...
на надгробните плочи има изписани две дати, рожденната и на смъртта...а гощавките след погребения?
няма да започвам тема за религиозното тълкуване на смъртта и живота в отвъдното:-)
на мене ми е по-лесно и по-спокойно като вярвам в по- прагматична версия, че е било по-лесно и най вече по-важно да запомнят датата на обесването
не знам от коя година се чества обесването, но сигурно от време когато все още е имало съвременници на обесването
за чая с танци...дано са им били стилни роклите...иначе и това е обяснимо, свободна страна, хай-лайф, българи с власт...
Нищо ни няма на патриотизма според мене, освен че ни е малко недостатъчен-казвам след година живот на чужда земя
...и като го изпитах моя малкия за Левски, каза, че се е борил срещу румънците...но това в никакъв случай не е обидно, защото той така превежда римляни от английски на български...
срам:shy:
Блажени са бедните духом
муцка, винаги има и друг начин за изход от ситуация...sandmaN написа: ...
п.п. моето македонче ще си има верно яки проблеми с мен и присъствието на моите приятелки
освен, ако не приеме нещата като факт..и част от това "МЕН" дето си е харесала
кво да Ви правя като сте едно 70 % от приятелите ми
аз, например, много не се натискам, да знаеш:winkw:
това не беше ли темата за Левски? стига толкова за тебе, а?:winkw:
или поне докато не те обесят:lol::winkw::winkw::winkw:
Блажени са бедните духом
- Глас в пустиня
Цъ! Комунягите по негово време не са били измислени още(тука ще се цензурирам относно да им таковам таковата).Sweety написа: Бе Боев, Апостола не ти ли се струва малко комунист, а?
- Глас в пустиня
Мислиш ли че Парижката комуна>>> е изиграла някаква съществена роля през последните 2(две) години от живота на Апостола?Kent написа:Ми парижката комуна?
Виж, републиканският хуманизъм е съвсем друго нещо, и при Левски, и при Ботев, и при доста други светли имена и личности от онова време..
- сър Айвънхоу
хм... що?... на българина точно това му е любимо - някой да го утрепят!Мнемозина написа:В теми за Левски не смея вече да пиша.
Обаче като пишем дълги фермани за обесването му, все казвам, че по-добре рождения му ден да честваме, та сега не върви и да замълча.
Та... Ето на, родил се е и си имаме Васил Левски.
не е само Левски... и Стамоболов става "герой", откакто са го съсекли... българите...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
абсолютно! идеите на Апостола са изпреварили поне с век идеите на съвременниците му.БоЕВ написа: Виж, републиканският хуманизъм е съвсем друго нещо, и при Левски, и при Ботев, и при доста други светли имена и личности от онова време..
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
О, чудесно тогава.Sweety написа:е, че са трудни е твоята истина, моята е , че са по-скоро лесни:winkw:
не разбирам, защо като че ли намираш сякаш за лош вкус, да се чества/ отбелязва (може би просто да избягваме 'празнува') нечия смърт, героична или не...
на надгробните плочи има изписани две дати, рожденната и на смъртта...а гощавките след погребения?
няма да започвам тема за религиозното тълкуване на смъртта и живота в отвъдното:-)
на мене ми е по-лесно и по-спокойно като вярвам в по- прагматична версия, че е било по-лесно и най вече по-важно да запомнят датата на обесването
не знам от коя година се чества обесването, но сигурно от време когато все още е имало съвременници на обесването
за чая с танци...дано са им били стилни роклите...иначе и това е обяснимо, свободна страна, хай-лайф, българи с власт...
Нищо ни няма на патриотизма според мене, освен че ни е малко недостатъчен-казвам след година живот на чужда земя
...и като го изпитах моя малкия за Левски, каза, че се е борил срещу румънците...но това в никакъв случай не е обидно, защото той така превежда римляни от английски на български...
срам:shy:
Да бе, чудесно... като са ти лесни, отговаряй си им сама.
Не, не става въпрос за добър или лош вкус изобщо.
Смятам че по този начин патриотизмът ни (и според мен недостигащ) се насочва в една малко некрофилска посока. Поради което губим способността си да се погордеем и порадваме на хора, които пък тихо и упорито през целия си - дълъг или не толкова дълъг живот - са отстоявали нещо важно за нас.
Михаил Арнаудов например е живял почти сто години, оцелял е по чудо, а е успял да запази себе си и вижданията си и достойнството си, и е продължил да върши това, което е смятал за правилно и смислено.
Но не изглежда героично това, нали?
Гощавките след погребенията са съвсем различно нещо и си ги има далеч от преди патриотизма като такъв.
Panta rhei...
Не, не съм.sandmaN написа:рус, сини очиМнемозина написа: Но е факт, че иконизирането стига дотам, че се отхвърлят всякакви опити за някакво по-сложно виждане на нещата. Дотам, че аз например Левски трудно успявам да си го представя като жив човек.
турско потекло?
замисляла ли си се?
Panta rhei...
- Green Light
Честит Рожден Ден, значи тогава, Василе Левски!windcolours написа:За чиста и свята република