173 години от рождението на Левски

Все същите
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа: О, чудесно тогава.
Да бе, чудесно... като са ти лесни, отговаряй си им сама. :blum:

Не, не става въпрос за добър или лош вкус изобщо.
Смятам че по този начин патриотизмът ни (и според мен недостигащ) се насочва в една малко некрофилска посока. Поради което губим способността си да се погордеем и порадваме на хора, които пък тихо и упорито през целия си - дълъг или не толкова дълъг живот - са отстоявали нещо важно за нас.

Михаил Арнаудов например е живял почти сто години, оцелял е по чудо, а е успял да запази себе си и вижданията си и достойнството си, и е продължил да върши това, което е смятал за правилно и смислено.
Но не изглежда героично това, нали?

Гощавките след погребенията са съвсем различно нещо и си ги има далеч от преди патриотизма като такъв. :lol:
...ама аз сама си говоря/отговарям...:lol:
некрофилска посока или поза?:winkw:
с тази финансово-образувателна криза навсякъде по света ще става все по трудно народът да знае и празнува герои и просветители...като Арнаудов...
ама може някой да направи някое charity с тази цел (в БГ май не им е дошъл бума още)

а ти чувала ли си за поп Еньо Попдимитров? Дали е чувал и Арнаудов за него?
ей за този човек, от дядо си знам как е умрял...в Дярбекир...от дрисук...така каза дядо ми...
знам колко деца е имал, как са се казвали и какво е направил няколко години преди да го заточат в турски затвор...
Явно смъртта особено когато е насилствена е по-въздействаща
За Исус Христос нищо няма да казвам...
:blum:
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: ...ама аз сама си говоря/отговарям...:lol:
некрофилска посока или поза?:winkw:
с тази финансово-образувателна криза навсякъде по света ще става все по трудно народът да знае и празнува герои и просветители...като Арнаудов...
ама може някой да направи някое charity с тази цел (в БГ май не им е дошъл бума още)

а ти чувала ли си за поп Еньо Попдимитров? Дали е чувал и Арнаудов за него?
ей за този човек, от дядо си знам как е умрял...в Дярбекир...от дрисук...така каза дядо ми...
знам колко деца е имал, как са се казвали и какво е направил няколко години преди да го заточат в турски затвор...
Явно смъртта особено когато е насилствена е по-въздействаща
За Исус Христос нищо няма да казвам...
:blum:
А, добре.
Каквото си избереш тогава. :lol:
И това го има - за образователната криза, не толкова финансовата, - но не е само то, мисля.
И да, вярно е, че насилствената смърт е по-мъченическа.
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
А, добре.
Каквото си избереш тогава. :lol:
И това го има - за образователната криза, не толкова финансовата, - но не е само то, мисля.
И да, вярно е, че насилствената смърт е по-мъченическа.
сега може ли да си избера ти да ми отговориш:bigsmile:
Кое е другото?
Защото високо образованото съсловие ограмотява народа кои личности са достойни за историята му, къде лъже, къде се опитва да променя история, но народа помни хора и събития, които са се отпечатали в съзнанието, променили са живота на малко или повече хора...ей тази памет не се влияе от правителства и режими, тя е по-тиха или по-силна понякога, но винаги недвусмислена...
и чак когато историческите събития станат специфични за образувалите се съсловия и класи, ей тогава започват споровете кой крив, кой прав...
и като ти свършат финансите и да искаш няма как да образоваш и за реклами парите са по-малко...
но слава богу за Левски и другите като него народа не се кара помежду си
и това дето ти се опитваш да обясниш/или да не обясниш е доста изкуствено създаден спор, дето аз хич не мога да го разбера
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: сега може ли да си избера ти да ми отговориш:bigsmile:
Кое е другото?
Защото високо образованото съсловие ограмотява народа кои личности са достойни за историята му, къде лъже, къде се опитва да променя история, но народа помни хора и събития, които са се отпечатали в съзнанието, променили са живота на малко или повече хора...ей тази памет не се влияе от правителства и режими, тя е по-тиха или по-силна понякога, но винаги недвусмислена...
Да, освен това тази памет има общи правила, но и специфики, последните свързани с етнопсихологията - които именно коментирах досега.
Sweety написа:и чак когато историческите събития станат специфични за образувалите се съсловия и класи, ей тогава започват споровете кой крив, кой прав...
и като ти свършат финансите и да искаш няма как да образоваш и за реклами парите са по-малко...
и това дето ти се опитваш да обясниш/или да не обясниш е доста изкуствено създаден спор, дето аз хич не мога да го разбера
Аз докато го обяснявах, спор нямаше.
Спорът се появи, като взе да ми противоречиш. :blum:

П.П. Липсата на спорове понякога е липса на мислене. Или поне води до нея. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
Sweety написа: сега може ли да си избера ти да ми отговориш:bigsmile:
Кое е другото?
Да, освен това тази памет има общи правила, но и специфики, последните свързани с етнопсихологията - които именно коментирах досега.
Sweety написа:и чак когато историческите събития станат специфични за образувалите се съсловия и класи, ей тогава започват споровете кой крив, кой прав...
Аз докато го обяснявах, спор нямаше.
Спорът се появи, като взе да ми противоречиш. :blum:

П.П. Липсата на спорове понякога е липса на мислене. Или поне води до нея. :lol:
не мога да разбера това доста често среща но НО в мислите ти?
специфики, етнопсихологя...и знаеш ли какво ми хрумна? че може и да не сме от един етнос с тебе...или сме били, но ти някак си се отдалечила, защото аз и до ден днешен съм си българка, източно православна с малко атеизъм за дресинг,:-) нищо че живея в чужбина...

щото ако сме българи, по-важно би било, казвам пък аз, да го почитаме и уважаваме, а не да се разделяме за пореден път в спорове кога да го 'празнуваме'...защото на тебе и на някой друг им създавало некорофилски асоциации

липсата на мислене обесването ли да честваме или рожден ден определено би била благодат... сега... щото имаме други КАХЪРИ в главите си

Та ако знаеш нещо лошо за Левски, го кажи сега..или замълчи завинаги..:winkw::winkw::winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Дано обърнеш внимание , че съм сложила доста намигващи личица в горния ми пост
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: не мога да разбера това доста често среща но НО в мислите ти?
специфики, етнопсихологя...и знаеш ли какво ми хрумна? че може и да не сме от един етнос с тебе...или сме били, но ти някак си се отдалечила, защото аз и до ден днешен съм си българка, източно православна с малко атеизъм за дресинг,:-) нищо че живея в чужбина...

щото ако сме българи, по-важно би било, казвам пък аз, да го почитаме и уважаваме, а не да се разделяме за пореден път в спорове кога да го 'празнуваме'...защото на тебе и на някой друг им създавало некорофилски асоциации

липсата на мислене обесването ли да честваме или рожден ден определено би била благодат... сега... щото имаме други КАХЪРИ в главите си

Та ако знаеш нещо лошо за Левски, го кажи сега..или замълчи завинаги..:winkw::winkw::winkw:
Обърнах внимание.
Но ще обясня сега съвсем сериозно поради все пак леко обвинителния ти тон. :lol:

Разбирам те.
Но. :grin:
За мен не е проблем - и дори предпочитам - да почитам някого, мислейки и питайки се за него, а не в безмълвен трепет да не би да накърня образа му. Или някой да не вземе да ме обяви за родоотстъпничка (от това пък съвсем не се вълнувам). Все си мисля, че от един момент нататък човекът (нацията) би трябвало да узрее дотолкова, че да може да уважава и цени героите си, без да се бои от това, че те може и да не са били съвършени.

И още, имам много повече и различни поводи за патриотични изживявания от преклонението пред нечия смърт. И тези "повече поводи" са онова, което смятам, че ни липсва по принцип в идеята за патриотизъм.
И - липсата на мислене за такива неща не е благодат, поне според мен.
И ако мисленето води до разделяне... проблемът е в мислещите. Не мисленето. Нито пък в кризите и в парите.
Това е накратко моето виждане. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
Разбирам те.
Но. :grin:
За мен не е проблем - и дори предпочитам - да почитам някого, мислейки и питайки се за него, а не в безмълвен трепет да не би да накърня образа му. Или някой да не вземе да ме обяви за родоотстъпничка (от това пък съвсем не се вълнувам). Все си мисля, че от един момент нататък човекът (нацията) би трябвало да узрее дотолкова, че да може да уважава и цени героите си, без да се бои от това, че те може и да не са били съвършени.
Е, и? това значи ли, че ти го можеш пък нацията не? Иначе и аз те разбирам...Ако трябава да бъда откровена, напоследък като те чета и все се сещам за едно изказване за Надежда Михайлова, преди да влезе във властта, не помня коя година точно...и носеше тя по митингите една такава джиджана шапка, модерна...и я анализираха, че видите ли тя говори с хората, 'движи' се сред народа, ама всичката и визия и поведение говори: 'Аз съм различна от вас, аз съм повече от вас'...
В повечето случаи те харесвам:winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа: И още, имам много повече и различни поводи за патриотични изживявания от преклонението пред нечия смърт. И тези "повече поводи" са онова, което смятам, че ни липсва по принцип в идеята за патриотизъм.
И - липсата на мислене за такива неща не е благодат, поне според мен.
И ако мисленето води до разделяне... проблемът е в мислещите. Не мисленето. Нито пък в кризите и в парите.
Това е накратко моето виждане. :lol:
Сигурно всеки има различни и конкретни поводи за такива изживявания свързани и с живи хора от ежедневието ни дори. Като нация се радваме на няколко нови постоталитарни национални празника ( също и почивни дни):-), дето не са свързани с нечия смърт конкретно. Ден на будителите, ден независимостта и ден на Съединението... и тези двата последните са толкоз икономически и патриотично неефективно близки като дати, ама...
Май беше в Холандия, дето някъде към края на март май беше празнуват рожденния ден на кралицата, която всъщност е родена на друга дата и те решили да го преместят на по-хубава слънчева дата:lol:
...
а! и Гергъовден също!
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: Сигурно всеки има различни и конкретни поводи за такива изживявания свързани и с живи хора от ежедневието ни дори. Като нация се радваме на няколко нови постоталитарни национални празника ( също и почивни дни):-), дето не са свързани с нечия смърт конкретно. Ден на будителите, ден независимостта и ден на Съединението... и тези двата последните са толкоз икономически и патриотично неефективно близки като дати, ама...
Май беше в Холандия, дето някъде към края на март май беше празнуват рожденния ден на кралицата, която всъщност е родена на друга дата и те решили да го преместят на по-хубава слънчева дата:lol:
...
а! и Гергъовден също!
Празници имаме, празнуване нямаме, ама това е друга дълга тема.
Както и да е. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор