Доброто поражда зло, а злото поражда добро
- windcolours
Доброто поражда зло, а злото поражда добро
Злото поражда добро
Свети Августин от Северна Африка (354 - 430 г. след Хр.) пише в своята книга „Градът на Бог", че Бог пуска злините и страданията сред хората, за да пробва Своя народ и да предизвика у него добро. Тази концепция е развита по-късно в Германия от Готфрид Вилхелм фон Лайбниц (1646 - 1716). Той е прочут с твърдението си, че всичко, което се случва в живота, е за добро, и че нашият свят е най-добрият от всички възможни. Тази вяра е известна на философите като „оптимизъм". Според Лайбниц всяко зло предизвиква пропорционално по-голямо и компенсиращо го добро. Бог ни е изпратил страданието, за да имаме душевни сили и състрадание; бедността - за да има благотворителност; махмурлука - за да ни подтикне към умереност, и т.н. В „Theodicy" той твърди, че ни е отредено точно толкова зло, колкото е нужно да се гарантират най-добрите възможни резултати. Има нещо в тази философия, което кара повечето хора да не я приемат. Но в Европа през XVIII век тя дава подходящия отговор на тези, които казват, че ако Бог е толкова добър и всемогъщ, не би позволил злото в света.
Доброто поражда зло
Противното мнение - доброто поражда зло - е изказано значително по-рано и поради съвсем различни причини. Даоистът Джуан Дзъ е противник на прогреса, бил той в морала, в обществото или в техниката. Той твърди, че колкото повече постига човечеството в тези области, толкова по-големи злини се стоварват върху него. Ян Дзъ посочва как техническият прогрес поражда хаос в околната среда, как с увеличаването на богатството се увеличават кражбите и как моралното поведение подтиква към експлоатация.
Свети Августин от Северна Африка (354 - 430 г. след Хр.) пише в своята книга „Градът на Бог", че Бог пуска злините и страданията сред хората, за да пробва Своя народ и да предизвика у него добро. Тази концепция е развита по-късно в Германия от Готфрид Вилхелм фон Лайбниц (1646 - 1716). Той е прочут с твърдението си, че всичко, което се случва в живота, е за добро, и че нашият свят е най-добрият от всички възможни. Тази вяра е известна на философите като „оптимизъм". Според Лайбниц всяко зло предизвиква пропорционално по-голямо и компенсиращо го добро. Бог ни е изпратил страданието, за да имаме душевни сили и състрадание; бедността - за да има благотворителност; махмурлука - за да ни подтикне към умереност, и т.н. В „Theodicy" той твърди, че ни е отредено точно толкова зло, колкото е нужно да се гарантират най-добрите възможни резултати. Има нещо в тази философия, което кара повечето хора да не я приемат. Но в Европа през XVIII век тя дава подходящия отговор на тези, които казват, че ако Бог е толкова добър и всемогъщ, не би позволил злото в света.
Доброто поражда зло
Противното мнение - доброто поражда зло - е изказано значително по-рано и поради съвсем различни причини. Даоистът Джуан Дзъ е противник на прогреса, бил той в морала, в обществото или в техниката. Той твърди, че колкото повече постига човечеството в тези области, толкова по-големи злини се стоварват върху него. Ян Дзъ посочва как техническият прогрес поражда хаос в околната среда, как с увеличаването на богатството се увеличават кражбите и как моралното поведение подтиква към експлоатация.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Глас в пустиня
Това са някакви извратени сентенции. Но пък защо да не са вземат сериозно, като цялата ни съвременна наука гравитира все около дарвиновата теория за еволюцията която е на повече от 200г:roll:
Какво стана, всъщност, с Предай нататък>>>
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Доброто поражда зло, а злото поражда добро
Св. Августин се опитва да оправдае Бог.windcolours написа: Злото поражда добро
Доброто поражда зло
Лайбниц се опитва да измерва неизмерими неща, но какво да се прави - човешко е да си матеманик.
Колкото до второто твърдение, наистина май нищо добро и нищо зло не идва само.
знаеш ли..вчера сънувахБоЕВ написа: Какво стана, всъщност, с Предай нататък
освен дет поканих бъдещата си тъща да седне до мен на коленце
на един балкон над благоевград
за да усети какво е чувството на щерка и като сяда там
и този филм
линка ти е ебаси и евангелиския
обаче аз филма помня
п.п.
не вкарвай нищо сексуално у мислите си покрай онази тема музикална дето "държали геги"
говоря за обикновена съпричасност и заедност
предай нататък е точно като прегърни този до теб
без значение кой е
може па и той да се навие да прегърне някой следващ
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Хехе, ако добавиш още една буква, ще стане чуден неологизъм - матеманиак.Stranniche написа:... човешко е да си матеманик.
Panta rhei...
- Green Light
Всичко това се обърква малко, ако не квалифицираме техническия прогрес като "добро".windcolours написа: Доброто поражда зло..... Ян Дзъ посочва как техническият прогрес поражда хаос в околната среда, как с увеличаването на богатството се увеличават кражбите и как моралното поведение подтиква към експлоатация.
Изобщо добро и зло като че ли се отнасят най- добре към човешкото поведение. Опитаме ли да ги прикачим към каквото и да е друго, правим теми от 18 страници.
С това за прогреса не съм много съгласна.windcolours написа:Злото поражда добро
...
Доброто поражда зло
Всеки ден правим малки избори. Някои правят и големи, но като цяло, нашите избори - тези на хората в клуба - са доста банални, ежедневни и дребни. Са, може да има някой скрит агент, от чиито избори зависи съдбата на много хора и т.н. и т.н.
Все тая. Изборчетата, които правим са малки, но важни.
От нас зависи дали на доброто ще отвърнем с добро или със зло.
И съответно кое какво ще породи.
- windcolours
И Лайбниц, и Св Августин ми куцат в твърденията си. "Всяко зло предизвиква пропорционално по-голямо и компенсиращо го добро" е доста крайно. Аз лично предпочитам да разсъждавам по-простичко:"Всяко зло-за добро" Като в приказката за лимона и лимонадата... Въпрос на гледна точка.
Относно "доброто поражда зло"- то също е доста крайно. Всъщност отново зависи от гледната точка, която приемем за отправна- дали материалното благополучие ще предизвика съзидателност и креативност в нас с цел да постигнем същото или ще роди тъмни помисли и лрадливи инстинкти.
Двете твърдения са крайни. Като граници, оформящи ареала, където трябва да бъде потърсена Истината, следвайки Средния път.
И говорейки за добро и зло, се сещам за думи, приписвани на Конфуций : "На доброто-отвръщай с добро. На злото- по съвест."
Относно "доброто поражда зло"- то също е доста крайно. Всъщност отново зависи от гледната точка, която приемем за отправна- дали материалното благополучие ще предизвика съзидателност и креативност в нас с цел да постигнем същото или ще роди тъмни помисли и лрадливи инстинкти.
Двете твърдения са крайни. Като граници, оформящи ареала, където трябва да бъде потърсена Истината, следвайки Средния път.
И говорейки за добро и зло, се сещам за думи, приписвани на Конфуций : "На доброто-отвръщай с добро. На злото- по съвест."
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Страхотен филмБоЕВ написа:Това са някакви извратени сентенции. Но пък защо да не са вземат сериозно, като цялата ни съвременна наука гравитира все около дарвиновата теория за еволюцията която е на повече от 200г:roll:
Много силен
( за съжаление.....само филм:()
Винаги ми е напомнял..
"...Ако до всяко добро същество..."
както и
"Ако си дал на гладния....." -тази пък песен направо ме просълзява всеки път когато я чуя

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Споделям възгледите муwindcolours написа: Ян Дзъ посочва как техническият прогрес поражда хаос в околната среда, как с увеличаването на богатството се увеличават кражбите и как моралното поведение подтиква към експлоатация.
В огромната си част е така...
Но...лек има за всичко
За жалост не винаги помагат само хапчета
понякога се налага да играе и нож
Гледах онзи ден "Денят, в който земята спря да се върти" (или както там се казва)
и понеже беше американски, се подразбира, че е с хепи енд
но...
да не забравяме, че все пак е филм:winkw:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Не знам до колко съм в темата, но ми попадна от днешния "Сега" една статУя...
Един коментар към статуята, който ми хареса:
Един коментар към статуята, който ми хареса:
anacephal написа: Той Марк Твен отдавна беше казал - преразказвам нетоюно по памет - " Ако, както си вървя по улицата, непознат ме заплаши с оръжие и поиска да му дам часовника си - ще се сражавам със зъби и нокти, но няма да отстъпя! Ако обаче мирно изрази намерение да се домогва до часовника ми по съдебен път - на часа ще му го дам. Ако го приеме - ще смятам че съм се отървал леко."
- Green Light
Gaspode написа:Не знам до колко съм в темата, но ми попадна от днешния "Сега" една статУя...
Един коментар към статуята, който ми хареса:anacephal написа: Той Марк Твен отдавна беше казал - преразказвам нетоюно по памет - " Ако, както си вървя по улицата, непознат ме заплаши с оръжие и поиска да му дам часовника си - ще се сражавам със зъби и нокти, но няма да отстъпя! Ако обаче мирно изрази намерение да се домогва до часовника ми по съдебен път - на часа ще му го дам. Ако го приеме - ще смятам че съм се отървал леко."
хахахаха.
или по точно
- snowprincess