http://sites.google.com/site/lzvh4479/
Част от екипажа са ми приятели. Надявам се да ви хареса
Са наред:Green Light написа:
Ето ти го тука.
http://dream-mountains.xcosports.com/viewstory.php?id=8
и тука
http://dream-mountains.xcosports.com/vi ... .php?id=18
Околосветското пътешествие беше голяма мечта на мой приятел, който реши да промени статуквото и да влага всичките си спестявания не в апартамент, както правят повечето хора, ами в построяването на яхта. Стоителната му площадка беше на вилата, няколко години я строиха. Разбира се, спазваха всички правила за строежа й, въпреки че бяха съвсем новаци в тази сфера. Доколкото ми е известно строял я е основно този мой приятел с баща си, помагаха понякога и други приятели. Любопитен факт е, че яхтата е строена с бетон.Мнемозина написа:Хехе, куп въпроси имам сега... не че го прочетох цялото.
Как се прави такава яхта собственоръчно?
Това ветроходство ли се води и къде са се зарибили? Тези хора усещат ли се следовници на, примерно, имаше един прословут капитан Георги Георгиев...
И как човек отделя три години от живота си в нещо като ръкав - и как след това се връща обратно?
И още много питания имам...
П.П. Пропуснах да благодаря, а не биваше.
Видяли са неща, които много от нас ще видят само на снимки, но няма да могат да усетят със сърцата си. А тогава е различно.Green Light написа:Навремето като четях такива неща и се питах кайкво ли са видели очите на тези хора, какво ли са опитали устите им и какви ли звуци са чули ушите им. Чак малко се напрягах че да доловя. Днес си мисля какви ли са самите те. Жените им какви са, приятелите, сънищата им. Странни хора. Не са като мен, други са.
Нищо против да ме баннетеpocti_bezobidna написа:Са наред:Green Light написа:
Ето ти го тука.
http://dream-mountains.xcosports.com/viewstory.php?id=8
и тука
http://dream-mountains.xcosports.com/vi ... .php?id=18
ДиКа съвсем очевидно си праси бан![]()
ти, ДиКа не прочете ли, че за пускане на постове, които предизвикват мечтания за морета, плажове, и други екстри се налагат наказания
Страхотни снимки, браво на твоите хора!
Зелени, тоя твой племеник е страхотен! Само да внимават с тия улеи, че като видях симките и ми се сви сърцето... пу-пу, да пази Господ!
Аз разсъждавам така- не местата, а хората определеят в какво се измерва живота или щастието им:bigsmile::winkw:DiKa написа: Бяха посетили такива места, в които брутния национален продукт се измерва не с количеството на произведениете стоки и услуги, а с количеството на човешкото щастие. Места, където животът е толкова прост, че освен да го живееш и да бъдеш щастлив, друго не ти трябва...
беше майтап. никой няма да те банне, споко, ако дори ми меше минало през ум, че ще го приемеш насериозно, нямаше да го напиша.DiKa написа: Ама тогава си забранете и да не влизате по сайтове, които показват живота от друга гледна точка. Нали затова е интернет? Да пътуваме виртуално и астрално, да се къпем в м**рето /ок, забранена е думата!/, да изкачваме върховете, да се любуваме на езерата, и през цялото това време да си работим в офиса на компютъра...
Ох, тия стъкмистики как ги обичамwindcolours написа: Пример - Бангладеш е една от най-бедните държави, но преди няколко години имаше социологическо проучване, според което страната беше на първо място в света според броя на хора, определящи себе си като щастливи. Значи не е въпрос на място, финанси и т.н., а на възприятие
Не съм го приела насериозно, и аз се пошегувахpocti_bezobidna написа:беше майтап. никой няма да те банне, споко, ако дори ми меше минало през ум, че ще го приемеш насериозно, нямаше да го напиша.DiKa написа: Ама тогава си забранете и да не влизате по сайтове, които показват живота от друга гледна точка. Нали затова е интернет? Да пътуваме виртуално и астрално, да се къпем в м**рето /ок, забранена е думата!/, да изкачваме върховете, да се любуваме на езерата, и през цялото това време да си работим в офиса на компютъра...
Не си падам по пътеписите като жанр изначално. Обичам снимки, но не и разкази (е добре, признавам си - всички пътеписи пускани тук съм ги чела по диагонала). Виртуалното пътуване не ме влече, предпочитам да пътувам физически. Малко ми е зор да обясня точно в момента, но чуждата представа за дадено място, култура или изживяване си остава далечна за мен и не може да ме развълнува. Взхищавам се на смелостта, упорството и т. н., кефят ме такива хора страшно много, но не мога да заобичам пътеписи. Може пък да е просто върпос на жанрово предпочитание...
може и да е резултат на стъкмистика, знае ли някой? Но крайният й резултат ми допадна, макар на времето да ме беше изумил.pocti_bezobidna написа:Ох, тия стъкмистики как ги обичамwindcolours написа: Пример - Бангладеш е една от най-бедните държави, но преди няколко години имаше социологическо проучване, според което страната беше на първо място в света според броя на хора, определящи себе си като щастливи. Значи не е въпрос на място, финанси и т.н., а на възприятие
Ще се извъти темата в сложна посока, а нито ми се спори, нито имам време.
Точно от Бангладеш съм чула това за брутния национален продукт, измерван в щастието на хората. Позволих си да го перефразирам малко, макар и за други места.windcolours написа:Аз разсъждавам така- не местата, а хората определеят в какво се измерва живота или щастието им:bigsmile::winkw:DiKa написа: Бяха посетили такива места, в които брутния национален продукт се измерва не с количеството на произведениете стоки и услуги, а с количеството на човешкото щастие. Места, където животът е толкова прост, че освен да го живееш и да бъдеш щастлив, друго не ти трябва...
Пример - Бангладеш е една от най-бедните държави, но преди няколко години имаше социологическо проучване, според което страната беше на първо място в света според броя на хора, определящи себе си като щастливи. Значи не е въпрос на място, финанси и т.н., а на възприятие
Де късмет!DiKa написа:[
Но ти тогава имаш възможността да изпробваш нещата на свой гръб, а не да преживяваш чуждата гледна точка![]()
На мен ми звучи малко - айде, не лицемерно, ама самоуспокояващо - "те са бедни, гладни, боси но по-щастливи от нас".windcolours написа:може и да е резултат на стъкмистика, знае ли някой? Но крайният й резултат ми допадна, макар на времето да ме беше изумил.pocti_bezobidna написа:Ох, тия стъкмистики как ги обичамwindcolours написа: Пример - Бангладеш е една от най-бедните държави, но преди няколко години имаше социологическо проучване, според което страната беше на първо място в света според броя на хора, определящи себе си като щастливи. Значи не е въпрос на място, финанси и т.н., а на възприятие
Ама като се скарват по- натам с Дидо и Диди ми докривя. Аз съм на трета част.bead_ написа:6!DiKa написа: Надявам се да ви хареса
Динги е кинти, или париGreen Light написа:Дика, едно- моля те ужасно много обясни ми КАКВО ЗНАЧИ ДИНГИ? И слушай - имам си ново изречение абсолютен фейвърит. Е го: "През нощта се оплете топенанта на грота в краспиците, щото беше много лашнат"bead_ написа:6!DiKa написа: Надявам се да ви хареса
Много готино!
Но майтап или не, пътеписа си го бива!
DiKa написа:Динги е кинти, или париGreen Light написа:Дика, едно- моля те ужасно много обясни ми КАКВО ЗНАЧИ ДИНГИ? И слушай - имам си ново изречение абсолютен фейвърит. Е го: "През нощта се оплете топенанта на грота в краспиците, щото беше много лашнат"bead_ написа:6!DiKa написа: Надявам се да ви хареса
Много готино!
Но майтап или не, пътеписа си го бива!Може би идва от денги, не ми е познат морския жаргон
Green Light написа:
Абе то и аз съм така общо взето.pocti_bezobidna написа:беше майтап. никой няма да те банне, споко, ако дори ми меше минало през ум, че ще го приемеш насериозно, нямаше да го напиша.DiKa написа: Ама тогава си забранете и да не влизате по сайтове, които показват живота от друга гледна точка. Нали затова е интернет? Да пътуваме виртуално и астрално, да се къпем в м**рето /ок, забранена е думата!/, да изкачваме върховете, да се любуваме на езерата, и през цялото това време да си работим в офиса на компютъра...
Не си падам по пътеписите като жанр изначално. Обичам снимки, но не и разкази (е добре, признавам си - всички пътеписи пускани тук съм ги чела по диагонала). Виртуалното пътуване не ме влече, предпочитам да пътувам физически. Малко ми е зор да обясня точно в момента, но чуждата представа за дадено място, култура или изживяване си остава далечна за мен и не може да ме развълнува. Взхищавам се на смелостта, упорството и т. н., кефят ме такива хора страшно много, но не мога да заобичам пътеписи. Може пък да е просто върпос на жанрово предпочитание...
Опитвам се да кажа, че усещанията ни са въпрос на възприятие и личностни критерии.pocti_bezobidna написа:На мен ми звучи малко - айде, не лицемерно, ама самоуспокояващо - "те са бедни, гладни, боси но по-щастливи от нас".windcolours написа:може и да е резултат на стъкмистика, знае ли някой? Но крайният й резултат ми допадна, макар на времето да ме беше изумил.pocti_bezobidna написа:Ох, тия стъкмистики как ги обичамwindcolours написа: Пример - Бангладеш е една от най-бедните държави, но преди няколко години имаше социологическо проучване, според което страната беше на първо място в света според броя на хора, определящи себе си като щастливи. Значи не е въпрос на място, финанси и т.н., а на възприятие
Най-интересните пътеписи за мене си остават Кон-Тики на Тур Хейердал и книгата на Александър и Соня Пусен, в която описват 3-годишното си пътуване из Африка- От нос Добра Надежда до Тивериадското езеро. 14 000км пеша!!! Помислих си, че това четиво би било интересно за теб. http://shop.sbb.bg/?cid=3&pid=202 В книгата има не просто описания на местности, но и опит за осмисляне на социално-политическите реалности във всяка една от посетените страни. На базата да лични контакти с представители на всички обществени съсловия. Странното е, че макар и да не се интересувам от политика и социология, четивото ме грабна именно с тази си част.pocti_bezobidna написа:Де късмет!DiKa написа:[
Но ти тогава имаш възможността да изпробваш нещата на свой гръб, а не да преживяваш чуждата гледна точка![]()
Ох, някой друг път ще говорим за преживяването на чуждата гледна точка, че сега трява да изчезвам.
Снимката (ако е добра) носи емоцията ня мястото по някакъв начин.
Пътеписите в повечето случаи са сухички - твърде много инфо, твър де малко емоция. Труден жанр - за писане. И за четене съответно. Трябва да си адски добър, за да напишеш емоционален пътепис си мисля аз. Там е цялата работа.
Благодаря за препоръката, книгата наистина ще ми е интересна. Обичам да пътувам, пък по какъвто и да било начин. Дори и чрез записките на пътешествениците.windcolours написа:Най-интересните пътеписи за мене си остават Кон-Тики на Тур Хейердал и книгата на Александър и Соня Пусен, в която описват 3-годишното си пътуване из Африка- От нос Добра Надежда до Тивериадското езеро. 14 000км пеша!!! Помислих си, че това четиво би било интересно за теб. http://shop.sbb.bg/?cid=3&pid=202 В книгата има не просто описания на местности, но и опит за осмисляне на социално-политическите реалности във всяка една от посетените страни. На базата да лични контакти с представители на всички обществени съсловия. Странното е, че макар и да не се интересувам от политика и социология, четивото ме грабна именно с тази си част.pocti_bezobidna написа:Де късмет!DiKa написа:[
Ох, някой друг път ще говорим за преживяването на чуждата гледна точка, че сега трява да изчезвам.
Снимката (ако е добра) носи емоцията ня мястото по някакъв начин.
Пътеписите в повечето случаи са сухички - твърде много инфо, твър де малко емоция. Труден жанр - за писане. И за четене съответно. Трябва да си адски добър, за да напишеш емоционален пътепис си мисля аз. Там е цялата работа.
Оо, специално ти ще я глътнеш за закускаDiKa написа: Благодаря за препоръката, книгата наистина ще ми е интересна. Обичам да пътувам, пък по какъвто и да било начин. Дори и чрез записките на пътешествениците.
ихааа, и аз благодаря много! и на двете! обичам страшно много напоследък да чета подобни неща.windcolours написа:Оо, специално ти ще я глътнеш за закускаDiKa написа: Благодаря за препоръката, книгата наистина ще ми е интересна. Обичам да пътувам, пък по какъвто и да било начин. Дори и чрез записките на пътешествениците.
И аз така- гъз път да види, па макар и виртуално
С удоволствие ще те запозная с тайфатаlatrevw написа:ихааа, и аз благодаря много! и на двете! обичам страшно много напоследък да чета подобни неща.windcolours написа:Оо, специално ти ще я глътнеш за закускаDiKa написа: Благодаря за препоръката, книгата наистина ще ми е интересна. Обичам да пътувам, пък по какъвто и да било начин. Дори и чрез записките на пътешествениците.
И аз така- гъз път да види, па макар и виртуално
Дика, добре дошла и от мен. Имаш невероятни приятели. Трябва да ме запознаеш с тяхОт един град сме все пак
току виж и ти си яхнала яхтата към места, където животът е прост и БВП се измерва в човешко щастиеlatrevw написа:
ихааа, и аз благодаря много! и на двете! обичам страшно много напоследък да чета подобни неща.
Дика, добре дошла и от мен. Имаш невероятни приятели. Трябва да ме запознаеш с тяхОт един град сме все пак
windcolours написа: току виж и ти си яхнала яхтата към места, където животът е прост и БВП се измерва в човешко щастие:lol:
Като спомена Бали се сетих за нещо, на което много се смяхме наскоро с приятели. Мой близък работи от 1 година в Индонезия. И понеже и той е маниак на тема пътувания, изтръшка сума километри там- то не бяха пътешествия с кану по река в джунглите на Борнео, изкачване на активни вулкани...бе секви такива... Та въодушевено обясняваше колко безобразно евтино е всичко там, дори за нашия стандарт. В същото време разказваше за опасните подводни океански течения, които не ти позволяват да се плацикаш във водата; не пропусна да ни покаже снимки на 70см прилепи от Бали /ако не се лъжа/; сподели за екзотичните болести, ежеседмичните земетресения и тн. Внимателно го слушахме. Накрая някой замислено заключи:"Е, то затова е толкова евтино там"latrevw написа:
Ходи ми се в Бали, в Перу, в Мексико и някъде из Африка. В краен случай ми се ходи където и да е, само да има някой да ме прати
Е, то не е заради летвитеSweety написа:...попогледнах снимките
ами Дика:-) да ти кажа много вдигаш летвата с тия мореплаватели приятели:winkw:
сега всеки нов тук трябва да извади най-малко космонавти
Coool
Е да. Но като не познавам човека...Мнемозина написа:Абе то и аз съм така общо взето.pocti_bezobidna написа:беше майтап. никой няма да те банне, споко, ако дори ми меше минало през ум, че ще го приемеш насериозно, нямаше да го напиша.DiKa написа: Ама тогава си забранете и да не влизате по сайтове, които показват живота от друга гледна точка. Нали затова е интернет? Да пътуваме виртуално и астрално, да се къпем в м**рето /ок, забранена е думата!/, да изкачваме върховете, да се любуваме на езерата, и през цялото това време да си работим в офиса на компютъра...
Но от друга страна зад пътеписа стои не пътуването, човекът, който го пише. И понякога са много интересни.
Е, не изведнъж. това е дълга и сложна тема, не ми се пише по нея в момента.windcolours написа:
Друг е въпросът дали хората от Бангладеш /защото ги дадох за пример/ биха променили възприятията си, ако изведнъж откриеха удобствата по-високия стандарт на живот:roll: ....
windcolours написа:Като спомена Бали се сетих за нещо, на което много се смяхме наскоро с приятели. Мой близък работи от 1 година в Индонезия. И понеже и той е маниак на тема пътувания, изтръшка сума километри там- то не бяха пътешествия с кану по река в джунглите на Борнео, изкачване на активни вулкани...бе секви такива... Та въодушевено обясняваше колко безобразно евтино е всичко там, дори за нашия стандарт. В същото време разказваше за опасните подводни океански течения, които не ти позволяват да се плацикаш във водата; не пропусна да ни покаже снимки на 70см прилепи от Бали /ако не се лъжа/; сподели за екзотичните болести, ежеседмичните земетресения и тн. Внимателно го слушахме. Накрая някой замислено заключи:"Е, то затова е толкова евтино там"latrevw написа:
Ходи ми се в Бали, в Перу, в Мексико и някъде из Африка. В краен случай ми се ходи където и да е, само да има някой да ме прати
Уф ама че си!pocti_bezobidna написа:Е да. Но като не познавам човека...Мнемозина написа: Абе то и аз съм така общо взето.
Но от друга страна зад пътеписа стои не пътуването, човекът, който го пише. И понякога са много интересни.
Ма нищо, в името на добиря тон мога да ръся суперлативи на поразия.
Нали трябва да си говорим красиви и оптимистични неща
Разбира се. Така един далечен, непознат за мен човек, започва да ми изглежда близък като брат, не, не като брат - с роднините си човек нерядко има нелицеприятни отношения - като приятел, с когото сме изяли 30ина кила сол. Съзнанието ми започва да отхвърля баналните ежедневни проблеми, тъй низки, еснафски и битови в сравнение със стремежа към безкрайна морска/космическа шир.Мнемозина написа:Уф ама че си!pocti_bezobidna написа:Е да. Но като не познавам човека...Мнемозина написа: Абе то и аз съм така общо взето.
Ма нищо, в името на добиря тон мога да ръся суперлативи на поразия.
Нали трябва да си говорим красиви и оптимистични неща
Ми нали така го опознаваш...