У дома, а като да си в чужда страна
У дома, а като да си в чужда страна
Наскоро ходих в странство в собствената си страна. Всяко пътуване на север, оттатък Стара планина, е все едно попадане в друга страна. Та какво не съм ви разказала. Имах интересни срещи с хора тип Гацо Бацо. Все едно там се е клонирал в безброй лица.
* * *
Завистта
Повечето хора там живеят с мисълта, че някой им завижда. Съседи, роднини, приятели, че чак и собствените им родители или деца. Шантав свят. Това със завистта ми заприлича на някаква повсеместна параноя. Току заговориш някого и веднага ти споделя, че е обект на завист от няколко страни.
Заради високо самомнение ли е това или високо оценяване на собствените постижения, които са от различен характер, но най-вече дребни материални придобивки?
* * *
Традиционализъм и трудно приемане на нови технологии
Като се почне от това, че още се движат по стария календар с 14 дни назад - за толкова години не можаха ли да свикнат кога е петровден!, и се стигне до това, че много неща изработват по технологии от миналия век, в един момент се чувстваш като качил се на машина на времето... с един век назад...
* * *
Синдромът "Искам"
Всеки нещо иска. Рядко някой има изградена визия как да го постигне или план какво да прави, та да се случи. Но отвсякъде се чуват претенциите за много пари и всичко, което могат те да донесат. Но в крайна сметка това, което искат всяка следваща година е миналогодишното плюс добавка, т.е. не са си мръднали пръста нещо да направят и нещата, дето се искат продължават да се трупат.
П.П. темата ми не е да засегна някого. натрупаха ми се впечатления в тази посока и ги споделям... даже ми се иска следващия път да там заваря картина, която да ме опровергае...
* * *
Завистта
Повечето хора там живеят с мисълта, че някой им завижда. Съседи, роднини, приятели, че чак и собствените им родители или деца. Шантав свят. Това със завистта ми заприлича на някаква повсеместна параноя. Току заговориш някого и веднага ти споделя, че е обект на завист от няколко страни.
Заради високо самомнение ли е това или високо оценяване на собствените постижения, които са от различен характер, но най-вече дребни материални придобивки?
* * *
Като се почне от това, че още се движат по стария календар с 14 дни назад - за толкова години не можаха ли да свикнат кога е петровден!, и се стигне до това, че много неща изработват по технологии от миналия век, в един момент се чувстваш като качил се на машина на времето... с един век назад...
* * *
Синдромът "Искам"
Всеки нещо иска. Рядко някой има изградена визия как да го постигне или план какво да прави, та да се случи. Но отвсякъде се чуват претенциите за много пари и всичко, което могат те да донесат. Но в крайна сметка това, което искат всяка следваща година е миналогодишното плюс добавка, т.е. не са си мръднали пръста нещо да направят и нещата, дето се искат продължават да се трупат.
П.П. темата ми не е да засегна някого. натрупаха ми се впечатления в тази посока и ги споделям... даже ми се иска следващия път да там заваря картина, която да ме опровергае...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: У дома, а като да си в чужда страна
Аз никъде не ходя
с никого не се срещам, което ме лишава, или спасява, от подобни размисли и страсти

с никого не се срещам, което ме лишава, или спасява, от подобни размисли и страсти

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
а аз ходя там с удоволствие, но може би защото има оазисче, което ме приютява въпреки всичко и различно от всичко, за което съм писалаfrisky lioness написа:Аз никъде не ходя
Последно промяна от holi_day на 23.07.10, 16:11, променено общо 1 път.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Похвалноholi_day написа:а аз ходя там с удоволствие, но може би защото има оазисче, което ме приютява въпреки всичко, за което съм писалаfrisky lioness написа:Аз никъде не ходя

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Синдромът "Искам" е остатък от социализЪМЪ - отделният човек няма никаква инициатива, а чака отгоре да направят нещо. Седи със свалени гащи и чакаш да "пуснат" тоалетна хартия.
Завистта... Не е случайна приказката за ада, където само при казана с българи няма дяволи да пазят врящите да не избягат - защото ако някой опита да се измъкне, другите в казана веднага го дръпват надолу.
Завишеното количество завист в обществото ни е едната причина на повсеместната параноя. Другият са комплексите - някои се опитват да се изживяват като значими, представяйки си че са обект на всеобща завист.
Доза традиционно мислене не е лошо да има, а технологиите често са въпрос на пари. Кой би прал на ръка, ако има пералня?
Завистта... Не е случайна приказката за ада, където само при казана с българи няма дяволи да пазят врящите да не избягат - защото ако някой опита да се измъкне, другите в казана веднага го дръпват надолу.
Завишеното количество завист в обществото ни е едната причина на повсеместната параноя. Другият са комплексите - някои се опитват да се изживяват като значими, представяйки си че са обект на всеобща завист.
Доза традиционно мислене не е лошо да има, а технологиите често са въпрос на пари. Кой би прал на ръка, ако има пералня?
- Глас в пустиня
Гацо е събирателен образ. По скоро Гацо е клонинг отколкото всички останали. Визираш сигурно "резервата" - северозападнала България. Там радиацията ги е оманила всичките. Имам род в Берковицаholi_day написа:Наскоро ходих в странство в собствената си страна. Всяко пътуване на север, оттатък Стара планина, е все едно попадане в друга страна. Та какво не съм ви разказала. Имах интересни срещи с хора тип Гацо Бацо. Все едно там се е клонирал в безброй лица.
...
Шегата на страна - кАжи, са, пича не е ли прав: www.youtube.com/watch?v=M0crQAjI-CA&NR=1
И мене земат да ме нерват интелектуал(ци)ки чели философия едва ли не от малки.
Ше мАна и ше ги прибия и ше им кажа мерси. Започва да ме нерви тая глупост безкрайна и преди да си тръгна ше и тегла една майна.

пп Роден съм отсам, а прекарвам дните си оттам Ст пл.
нарича се "северозападнала България" от хората дето живеят там
или поне от тези пишещи в авио-форумът
за русенци...хич не щъ и да коментирам, но за мен читав такъв няма / зВерчето и жените може би са изключение- щот познавам 15сетина "мъже" и само 2 жени от там
/
може па на мен късмета да ми е такъв
или поне от тези пишещи в авио-форумът
за русенци...хич не щъ и да коментирам, но за мен читав такъв няма / зВерчето и жените може би са изключение- щот познавам 15сетина "мъже" и само 2 жени от там
може па на мен късмета да ми е такъв
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Green Light
Северозапада е смешка. Обикновени подражатели и неумели, риш ученици, бебенца вчерашни. Истината е на запад. Запада е истината хора.
Трън! Тоя град и тоя район въобще трябва да се изписва с удивителна. Присъствах на печене на ракия в мъжка компания. Нещата свършиха към 3, 3 и половина през нощта. Една хубава розова градинка увяхна само от приказки
Бейби чат пат ме буди нощем. Викаш, вика. Пак сънуваш трънско.
Трън! Тоя град и тоя район въобще трябва да се изписва с удивителна. Присъствах на печене на ракия в мъжка компания. Нещата свършиха към 3, 3 и половина през нощта. Една хубава розова градинка увяхна само от приказки
Бейби чат пат ме буди нощем. Викаш, вика. Пак сънуваш трънско.
Ами зависи с какви очи ще ги гледаш следващия път.holi_day написа:Наскоро ходих в странство в собствената си страна. Всяко пътуване на север, оттатък Стара планина, е все едно попадане в друга страна. Та какво не съм ви разказала. Имах интересни срещи с хора тип Гацо Бацо. Все едно там се е клонирал в безброй лица.
* * *
Завистта
* * *
* * *
Синдромът "Искам"
Това да подозираш, че другите ти завиждат, е желание за самоутвърждение, за значимост.
Традиционализмът не е непременно нещо лошо и аз много го харесвам. Познавах някога един дядо, който знаеше какво ще бъде времето (климатичното време), защото някак го "изчисляваше" спрямо стария календар.
Изобщо празниците, традиционните празници са си консервативни по природа и много трудно се местят.
А синдромът "искам" така, както го описваш, за мен е желание за спокоен живот без много-много амбиции, без хъс за успех на всяка цена.
Panta rhei...
- Green Light
В дозата е отровата, Мнемозина. Аз идеално разбрах Холидей. Тоя път.Мнемозина написа:
Това да подозираш, че другите ти завиждат, е желание за самоутвърждение, за значимост.
Традиционализмът не е непременно нещо лошо и аз много го харесвам. Познавах някога един дядо, който знаеше какво ще бъде времето (климатичното време), защото някак го "изчисляваше" спрямо стария календар.
Изобщо празниците, традиционните празници са си консервативни по природа и много трудно се местят.
А синдромът "искам" така, както го описваш, за мен е желание за спокоен живот без много-много амбиции, без хъс за успех на всяка цена.
Майтапя се, бе, разбирам си я и по принцип.
Там покрай тва место което вкарвам в регулация ми се наложи да издирвам роднини, братовчеди, които не знаят кой къде живее, БРАТЯ, които не знаят нито телефоните си нито адресите си нищо. И на няколко пъти, като в някакъв филм съм гледал и съм се чудел как е възможно така да говорят едни за други пред човек с който е сега са се запознали. Даже съвсем сериозно проучих тоя род дали има останали имоти граничещи с мен, понеже е нещо страшно. И зависта е лайтмотива
Бях се запознала с една жена, която беше извършила чутовния подвиг да направи среща на рода си.Green Light написа:
В дозата е отровата, Мнемозина. Аз идеално разбрах Холидей. Тоя път.
Там покрай тва место което вкарвам в регулация ми се наложи да издирвам роднини, братовчеди, които не знаят кой къде живее, БРАТЯ, които не знаят нито телефоните си нито адресите си нищо. И на няколко пъти, като в някакъв филм съм гледал и съм се чудел как е възможно така да говорят едни за други пред човек с който е сега са се запознали. Даже съвсем сериозно проучих тоя род дали има останали имоти граничещи с мен, понеже е нещо страшно. И зависта е лайтмотива
Разказа ми два потресаващи, но неудивителни случая.
Единият беше за двама братя, които живеели със семействата си в една къща, но тя трябвало да звъни и да се уговаря с всеки от тях поотделно, защото те не си говорели.
Другият не си го спомням точно.
Родът й е от Източна България обаче.
Има такива неща, да, но има и начини да не ги допуска човек. Не около себе си, а в себе си.
Panta rhei...
работех известно време с човек, който страшно се гордееше, че му завиждат.Green Light написа:
И зависта е лайтмотива
Това си беше себеутвърждаване, наистина - завиждат ми, значи съм успял.
За всеки успех казваше - "ахаааа! сега как ще завиждат!" - гордо.
Така и не го разбрах това нещо...
- Глас в пустиня
са да разказвам ли ква хурка ядох и на кви чудеса се нагледах когато търсих имотец за едни франсета в Невша>>>Мнемозина написа:Бях се запознала с една жена, която беше извършила чутовния подвиг да направи среща на рода си.Green Light написа:
В дозата е отровата, Мнемозина. Аз идеално разбрах Холидей. Тоя път.
Разказа ми два потресаващи, но неудивителни случая.
Единият беше за двама братя, които живеели със семействата си в една къща, но тя трябвало да звъни и да се уговаря с всеки от тях поотделно, защото те не си говорели.
Другият не си го спомням точно.
Родът й е от Източна България обаче.
Има такива неща, да, но има и начини да не ги допуска човек. Не около себе си, а в себе си.
Пича казва така: Имота е мой!
Супер дай да видим НА!
Нямам.
Е, откъде знаеш, че имота е твой?
Ми старите живяха при мене!
Ааа, това е традиционализъм.БоЕВ написа:
Супер дай да видим НА!
Нямам.
Между другото при нас - обратно на кралските фамилии
Най-големият син се жени, строи къща и се изнася (даряват му ниви и каквото трябва), после следващият и т.н. и при родителите накрая остава най-малкият и той наследява това, което е останало.
Panta rhei...
начи съм кривогледа, така ли?!Мнемозина написа:Ами зависи с какви очи ще ги гледаш следващия път.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Миии... ъъъъ....holi_day написа:начи съм кривогледа, така ли?!Мнемозина написа:Ами зависи с какви очи ще ги гледаш следващия път.
Не.
Panta rhei...
спокойно назовавай нещата с истинските им имена
не го увъртай
не го увъртай
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Добре бе, добре.holi_day написа:спокойно назовавай нещата с истинските им имена
не го увъртай
Кисело си гледала. Това е. Със строгия поглед.
Eй така:
http://www.youtube.com/watch?v=dZX8YYQ7ejQ
Panta rhei...
- Green Light
Това не го знаех.Мнемозина написа:Ааа, това е традиционализъм.БоЕВ написа:
Супер дай да видим НА!
Нямам.
Между другото при нас - обратно на кралските фамилии- някога наследството се е предавало на принципа на минората.
Най-големият син се жени, строи къща и се изнася (даряват му ниви и каквото трябва), после следващият и т.н. и при родителите накрая остава най-малкият и той наследява това, което е останало.
гледах си разсеяно
натрапиха ми се мухи
кат съм кривогледа, сляпа не съм
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 33&Level=1
Ф.Песоа
Ф.Песоа
holi_day написа:готино, мъ не е вярно
гледах си разсеяно
натрапиха ми се мухи
кат съм кривогледа, сляпа не съм
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 33&Level=1
Това видях най-вече там:
Много често съм се замислял как да убием мухата и трябва ли да изтребваме всички мухи? Ако един човек е за женене, да се жени, защото няма начин да изтреби мухата в себе си; той само ще страда от гъдела на тая муха, без да може да се спаси от нея. Понякога си мисля дори, че някаква муха е завъртяла главата на Галилей, за да каже, че Земята се върти. Пък Земята наистина се върти.
Трябва ли тогава да убием мухата!
Panta rhei...
начи дай да си извадя очите, та да не гледам криво 
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Давам ти моите, искаш ли ги?holi_day написа:начи дай да си извадя очите, та да не гледам криво
Обаче и моите понякога гледат като твоите, да знаеш.
Panta rhei...
Мнемо, ти да не четеш някакъв наръчник за позитивно мислене?Мнемозина написа:Давам ти моите, искаш ли ги?holi_day написа:начи дай да си извадя очите, та да не гледам криво
Обаче и моите понякога гледат като твоите, да знаеш.
помага ли?
Не, тия ги мразя. Не помагат изобщо.pocti_bezobidna написа: Мнемо, ти да не четеш някакъв наръчник за позитивно мислене?
помага ли?
Гледала съм "Маргаритката" едно време.
Panta rhei...
питам, щото смеещия се емотикон го слагаш на всеки пост, реших че е следствие на такава препоръка.Мнемозина написа:Не, тия ги мразя. Не помагат изобщо.pocti_bezobidna написа: Мнемо, ти да не четеш някакъв наръчник за позитивно мислене?
помага ли?
Гледала съм "Маргаритката" едно време.
маргаритката всички сме я гледали едно време.
Жалко, и аз имам нужда от преливане на позитивизъм и вяра в утрешния ден, реших, че може да има някаква техника..-
Карай, ще се оправяме на мускули, май...
О, него го слагам, понеже ме е страх да не изглеждам прекалено сериозна. Щото пиша малко правилно и изобщо разни такива.pocti_bezobidna написа:
питам, щото смеещия се емотикон го слагаш на всеки пост, реших че е следствие на такава препоръка.
маргаритката всички сме я гледали едно време.
Жалко, и аз имам нужда от преливане на позитивизъм и вяра в утрешния ден, реших, че може да има някаква техника..-
Карай, ще се оправяме на мускули, май...
Нищо позитивно няма иначе.
Panta rhei...