Мнемо, нещо подобно си мислех и аз, че самото понятие "интелигенция" е опорочено. И точно по времето на соца, когато принципът "Разделяй и владей" (селото срещу града) действУваше с цялата си гадна мощ. Както и "пропаганда" и много други всъщност полезни думички (има ли безполезни???). А всъщност произходът й се корени в "интелект". Не ли? Тоест хора на ума, по-скоро според мен, но и на духа, да.Мнемозина написа: Първо, интелигенцията, по-конкретно българската такава.
Първо ще трябва да ми обясниш какво точно разбираш под интелигенция. Имам чувството, че ми говориш за това, което по време на соца беше лансирано като такова - съдя и по първия ти пост в темата. Ако виждаш интелигенцията така, то няма начин просто да не очакваш от нея, да не изискваш от нея да претвори идеите си в дела. Тази интелигенция (ти я описваш много точно) после влезе в рубриката "интелектуалци по пантофи". Обичащ мира и парите - Любомир Левчев, помниш ли?
Моля те, обаче, да направим разликата между тази интелигенция и хората на духа. Звучи малко особено, но става дума за хора, които в мислите и делата си са малко над земята, леко встрани от нас.
Има такива, имало е и преди, насред цялата гмеж на художествено-творческата интелигенция. Нищо, че не ги знаеш. Няма и как да ги знаеш, защото тях по вестниците не ги пишат. Те едва ли биха предложили, както ти пишеш, нови решения, защото за това трябва публичност, каквато те нямат и не желаят. А не я желаят поради следното:
Големият грях на соца беше, че в съзнанието на хората изравни едните с другите.
Има периоди, в които целокупният народ има нужда от примера на такива хора. И други, в които съвсем няма нужда от тях. Сега сме във втори период от цикъла и толкова. Никой умен човек не се мори да говори, като знае, че няма да го чуят.
Между другото, либералната интелигенция страда точно толкова от конюктурност, колкото и предходницата си. Но някои са все пак по-интелигентни и смятам, че Иван Кръстев е от тези случаи.
А дали ги има днес? Не знам, сякаш това е една изчезваща порода... Медиите така са превзели всяко свободно пространство...
П.П. Наскоро гледах интервю с Гюзелев, ето това за мен е един истински интелектуалец!
П.П.П. Профучавам... сорри