Швейк vs. Гай Баньо
Швейк vs. Гай Баньо
Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
Re: Швейк vs. Гай Баньо
а бе....някой се правят че ги е срам, а повечето чрез самовнушение са се убедили, как повечето от качествата на Бай-Ганьо са 100% положителни...в днешно времеGaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
P.С. Просто прочети менията от форум 3очо на 09/08/2010 както направих аз току що...
Блажени са бедните духом
Защото това е част от прословутата чешка способност за добродушна самоирония, която на нас ни липсва.Gaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
Ако може така да се обобщава.
И по други причини, разбира се.
Все пак - Швейк е добрият войник.
Panta rhei...
около тематаGaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
в Чехия бях в музея на Йозеф Лада - художник и писател на приказки за деца, който е направил илюстрациите на книгата „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“
имаше там една интересна сметка, която си е водил художника и която я е представил на Ярослав Хачек
в нея е отбелязвал разходите си за тютюн и др., докато е работил, в т.ч. докато е бил 3 дни болен... и пак е оценил работата си всичко ок. 30 крони
оставям няколко снимки

«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Много е приятно и самоласкателно човек да се почувства извисен над някого.Sweety написа:а бе....някой се правят че ги е срам, а повечето чрез самовнушение са се убедили, как повечето от качествата на Бай-Ганьо са 100% положителни...в днешно времеGaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
P.С. Просто прочети менията от форум 3очо на 09/08/2010 както направих аз току що...
Panta rhei...
- Глас в пустиня
ахааа...а кога е най-силно чувството? първия път, втория..или всеки пореден?:-)Мнемозина написа:Много е приятно и самоласкателно човек да се почувства извисен над някого.Sweety написа:а бе....някой се правят че ги е срам, а повечето чрез самовнушение са се убедили, как повечето от качествата на Бай-Ганьо са 100% положителни...в днешно времеGaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
Блажени са бедните духом
Зависи от това колко бързо порастваш.Sweety написа:
ахааа...а кога е най-силно чувството? първия път, втория..или всеки пореден?:-)
Panta rhei...
- Green Light
Аз "Швейк" не съм чела.Gaspode написа:Наскоро поправих един пропуск в образУванието си - не бях чел Швейк. Прочетох го и се зачудих що го величаят толку. Простотия до шия. Ама чешка. Та се сетих по тоз повод - защо чехите смятат Швейк за национален герой, а нас ни е срам от Бай Ганьо?
Но никой не казва, че се "срамуваме" от бай Гнаьо. Или си попаднал на стара концепция.
То май това е проблема, че не се срамуваме от него, и не изискваме промяна.
Може да е недотам положителен герой, но за срам не знам да е ставало дума.
и аз не успях да прочета Швейк. Но Гаспода качи тази книга на телефона на моя син и той я чете в момента, което много ме изненада.
иначе пак синът ми има да чете това лято и Бай Ганьо. и се радва, защото възприема нещата съвсем повърхностно, като виц.
а на мен не ми е смешно, както не ми беше смешен и Мисия Лондон
иначе пак синът ми има да чете това лято и Бай Ганьо. и се радва, защото възприема нещата съвсем повърхностно, като виц.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Добре де, кво му е доброто на Швейк? И кво му е войнишкото?Мнемозина написа:
Защото това е част от прословутата чешка способност за добродушна самоирония, която на нас ни липсва.
Тва е точно питанката. Защо Хашек и целокупното чешко население харесват простотията и простащината на Швейк. До там, че да го превърнат в нац. герой. А ние, и Алеко в частност, не харесва и се надсмива над еснафщината на Гай Баньо? Какво толку не му е наред на Гай ти Баня? Че си милее за мускалчетата ли? Наместо да милее за културата? Или че обича люта чушка в супата?Green Light написа:Е не е Швейк като бай Ганьо. Различно е. Алеко хич не го харесва бай Ганьо, а Хашек си го хресва Швейк.
Към теб и Безобидна - що па да не е смешно? Смешно е. И е някакъв коректив. Или би трябвало да бъде. По-добре да се надсмеем над себе си, отколкото да си заравяме главата в пясъка. Това е едно от нещата, които винаги са ме кефели у руснаците - че могат да се наднмиват над себе си. Ние или се срамуваме от нас си или гледаме да се разграничим - там народа, българите, те са големи простаци, докато аз/ние сме над тия неща...latrevw написа:и аз не успях да прочета Швейк. Но Гаспода качи тази книга на телефона на моя син и той я чете в момента, което много ме изненада.
- Green Light
Два отговора имам за това. Първото е че Хашек го описва като тарикат от народа, Хитър Петър. И Бай Ганьо, но и Хитър Петър. Фелтфебела го пита, как е доволна ли остана жена ми, оправи ли каквото трябваше. Тъй вярно, господин фелтфебел, оправих. И госпожата остана доволна. Даже няколко пъти.Gaspode написа:Тва е точно питанката. Защо Хашек и целокупното чешко население харесват простотията и простащината на Швейк. До там, че да го превърнат в нац. герой. А ние, и Алеко в частност, не харесва и се надсмива над еснафщината на Гай Баньо? Какво толку не му е наред на Гай ти Баня? Че си милее за мускалчетата ли? Наместо да милее за културата? Или че обича люта чушка в супата?Green Light написа:Е не е Швейк като бай Ганьо. Различно е. Алеко хич не го харесва бай Ганьо, а Хашек си го хресва Швейк.
Тва го няма в бай Ганьо.
Втория обаче е по- честен, защото това питаш, а аз това мисля: Отдавна, отдавна вече ни възпитават да обичаме България, но страстно да мразим българите. В тоя смисъл съм писал доста навремето, когато можеше да стане спокоен разговор по тая тема. Обичането на страни е тъпизъм. Патриотизма е безсмислица. Обичат се хора. Аз мога да изброя доста неща които харесвам в бъгарите, опитвам се да се концентрирам върху това. Не съм син на никаква земя прекрасна, син съм на българи. Може поне двете заедно да са добри и прекрасни, във възпитанието и образованието.
Ама къде ти. Земята е супер, историята е мамата си трака, обче ние сме "предатели и овце" и ганьовци
Ами такова е заглавието.Gaspode написа:Добре де, кво му е доброто на Швейк? И кво му е войнишкото?Мнемозина написа:
Защото това е част от прословутата чешка способност за добродушна самоирония, която на нас ни липсва.
Анализи няма да подхващам сега, но в това как един писател си озаглавява книгата личат много неща.
Във всички случаи отношението на Хашек към Швейк не е като на Алеко към Бай Ганьо. И това говори много.
Не знам доколко тия отношения са резултат от чешкостта или съответно от българскостта, или пък ги и формират по някакъв начин, но така или иначе ги има и са показателни.
Същите ги видяхме и в онази инсталация на Черни и реакциите спрямо нея, но тази тема не я подхващам изобщо, не, сакън.
Сигурно пиша вече съвсем неясно, но какво от това.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Бе, ти боя ли си просиш не мога да разбера аз сега тука така!:mad:Мнемозина написа: Същите ги видяхме и в онази инсталация на Черни и реакциите спрямо нея, но тази тема не я подхващам изобщо, не, сакън.
Виж темата та Гаспод - Спам - как едни и същи неща могат да говорят съвършено различни неща на различните хора.
- Глас в пустиня
Прав си за разграничаването, даже е издигнато в култ. Но защо пък мислиш, че не можем да се надсмеем над пороците си? За тримата глупаци и Д.Донев, царство му небесно, какво ще кажеш?Gaspode написа:.... що па да не е смешно? Смешно е. И е някакъв коректив. Или би трябвало да бъде. По-добре да се надсмеем над себе си, отколкото да си заравяме главата в пясъка. Това е едно от нещата, които винаги са ме кефели у руснаците - че могат да се наднмиват над себе си. Ние или се срамуваме от нас си или гледаме да се разграничим - там народа, българите, те са големи простаци, докато аз/ние сме над тия неща...
- Глас в пустиня
Син си на българи защото са те родили в земята на българите наречена България! Да приведеш пример къде и дали на друго място(в други земи) се раждат и възпитават(каквото и да означава това) българи? Обикновено децата родени или отведени от мънечки в чужбина(чужда земя) просто не проговарят на български, а какво остана да имат българско самосъзнание и чувство на принадлежност към (тая земя) и тоя народ.Green Light написа:... Не съм син на никаква земя прекрасна, син съм на българи...
Дървета без корен!
Които и най-лекият полъх на вятъра ще повали.
Да.БоЕВ написа:Бе, ти боя ли си просиш не мога да разбера аз сега тука така!:mad:Мнемозина написа: Същите ги видяхме и в онази инсталация на Черни и реакциите спрямо нея, но тази тема не я подхващам изобщо, не, сакън.
Виж темата та Гаспод - Спам - как едни и същи неща могат да говорят съвършено различни неща на различните хора.
Ще я видя, обаче да вземеш да си го запишеш и ти това някъде - за едните и същи неща.
Panta rhei...