Проблемът с мощите е следният:БоЕВ написа:Споря, защото си чул недочул ама имаш твърдо и непоклатимо мнение по въпроса.Green Light написа: Не разбирам много какво и защо спориш дали някъде се съхранява цяла глава или част от нея и защо трябва да бъде толкова важно да те мина по тоя въпрос, който, уверявам те, далеч не е първостепенен за мен?
А това е обидно. За мен като вярващ. По същата логика могат да се оспорят мощите на СВ Иван Рилски, на Св Крал в СВ Неделя, на частиците от кръста христов в Кръстова гора.
Проблемът с мощите си е църковен и по него(за достоверността) могат да се произнасят църковни люде, дори вярващите имат правото да изберат дали да вярват или не. Но да ми се набиват в очите "научни" нелепици и грозно и вулгарно.
Спорът ми с теб тръгна от твърдението ти за шест глави, сега си на мнение че са доста по-малко, а, ако се напънеш и помислиш малко повече ще видиш, че ситуацията относно достоверността на мощите в Созопол не е чак толкова абсурдна.
Никога няма да разбера настървеността с която се плюе, тъпче и отрича в милата ми рОдина, сакън да не попадна в стадото на ония заблудените, вярващите, ау-у-у-у, ама много са прости - да се кланят на някакви кости и т.н.
Самата църква, т.е. църквите, понеже нали и Ватиканът се намеси вече, явно няма нужда от доказателства. Те вече са се произнесли за валидността на мощите и очевидно не се интересуват от това колко глави е имал Йоан Кръстител. Това си е по техните правила, добре, ясно, приемам.
Но.
Тези мощи са открити от археолог и бяха представени първо като археологическа находка. Ако археологическата общност ще приема тези мощи за истински и ще застава зад тях с авторитета си, тя има своите правила за това и е редно да ги приложи, за да е честна пред себе си и да си е свършила работата както трябва. И не можеш да се сърдиш на археолозите-скептици, според които тази работа не е досвършена. Просто не е доведена до край и според правилата на своята наука те не са доказали каквото е трябвало да се докаже. Щото то археологията не е само в копането и това е една много почтена тяхна позиция.
Така.
Второ, позицията на държавните мъже е съмнителна - те гордо прегърнаха откритието. Обаче не стана ясно те като археологическо откритие ли го прегръщат. От една страна, ако беше като археолотическо откритие, Б.Д. трябваше да е по-предпазлив, защото работата не е довършена като точно археологическа (нали е парче археолог и той) и да не обявява колегите си археолози за какво беше там, че за жалки завистливи и т.н.
От друга страна обаче защо министър Дянков изсипа куп пари за следващи археологически проучвания, та ходи даже и могили да оглежда - дали стават за разкопаване?
Властта не прегърна откриването на тия мощи и като събитие, което може да вдигне вярата на хората или авторитета на църквата. Тя не ги прие безусловно, както би ги приел един вярващ човек, а искаше пълното съгласие и на археолозите.
Тя прегърна мощите като... абе между редовете на постъпките им се чете "мноу уважавам такива неща и те трябва да се подкрепят, щото има много глупаци, дето ще повярват и ще хукнат сега да се кланят на тия кости и това ще донесе много пари".
Ей това е проблемът и това е, което прави нещата не както трябва. И ако бях вярваща, щях да се чувствам омерзена, честно да ти кажа.
Но понеже не съм, или поне не съм по този начин вярваща, ми е смешно.