Учене у дома

Все същите
Аватар
latrevw

Учене у дома

Мнение от latrevw »

http://bnt.bg/bg/news/view/35310/uchene_u_doma

една приятелка, която според мен е вманиечена относно детето си и освен това я е страх от всичко възможно се опитва по скайпа да ме убеди в предимствата на едно такова обучение от в къщи. За мен това е абсолютно неприемливо, но реших да ви питам и вас. Какво мислите?

събират се 10-15 деца и няколко от техните родители им водят часовете по различните предмети в къщи, после се явяват на изпит към дадено училище и по този начин родителите предпазвали децата от агресията в училищата :blink:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
ELBI

Re: Учене у дома

Мнение от ELBI »

latrevw написа:http://bnt.bg/bg/news/view/35310/uchene_u_doma

една приятелка, която според мен е вманиечена относно детето си и освен това я е страх от всичко възможно се опитва по скайпа да ме убеди в предимствата на едно такова обучение от в къщи. За мен това е абсолютно неприемливо, но реших да ви питам и вас. Какво мислите?

събират се 10-15 деца и няколко от техните родители им водят часовете по различните предмети в къщи, после се явяват на изпит към дадено училище и по този начин родителите предпазвали децата от агресията в училищата :blink:
обучение/живот в епруветка рядко дава резултат. След училище идва университет, после - работа. А децата/хората ходя и на улицата, движат се сред други хора - и това ли трябва да се предпази... Според мен е и смешно и абсурдно и самозалъгващо. Ала всеки си знае за себе си.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

агресията не е само в училище, но и в дома, и на улицата, и по телевизията, и в интернет.... не знам каква е академичната стойност на този вид обучение, но не съм фен на това децата да растат в стерилна обстановка. Всъщност не е и възможно.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Според мен много зависи от причините. И от начина. И въупште - от много зависита :bigsmile:

Да ги гледат в саксия, дет`са вика, няма сми. Все някога ще попаднат в агресивната, риш`ли, околна среда.

Но ако идеята е да ги учат на нещо полезно и смислено - там може би има сми. ОбръзУвателната ни система е пълна с ненужен баласт. И, което е по-важното според мен, учи децата да зубрят за тестове, а не да мислят. Та ако идеята е учебния материал да бъде поднесен по друг начин, децата да се научат да мислят сами и сами да учат дори даже, тогава май няма друг начин - това родното, че и куп други училища, май не може да даде.

Куп въпроси остават, обаче. Как ще се приравнят тези деца към общообразУвателните критерии или там както се викат? Как ще се финансира цялото туй нещо? Групичката родители имат ли всички необходими знания за препродаване? А умения? Щото то не е достатъчно да го знаеш, трябва да можеш и да го обясниш... Та въпросителните са много. И определено по-лесното е да се остави на самотек - училище, извънкласни и прочее...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

ELBI написа: обучение/живот в епруветка рядко дава резултат. След училище идва университет, после - работа. А децата/хората ходя и на улицата, движат се сред други хора - и това ли трябва да се предпази... Според мен е и смешно и абсурдно и самозалъгващо. Ала всеки си знае за себе си.
точно това казах и аз.
освен това със страх рядко постигаш нещо, а тук основната мотивация е страха за децата и желанието да ги предпазим.

за сега съм удовлетворена, че и вие мислите като мен.

има и друго - не мога да си представя всеки родител да става за учител. абе въобще само минуси вадя аз цялата ситуация :-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

За децата е по-важно да добият социални умения, отколкото да знаят какво е степен електролитната дисоциация.
Рано или късно "домашните ученици" ще се сблъскат с външния свят и тогава ще им е много по-трудно.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

latrevw написа:
ELBI написа: обучение/живот в епруветка рядко дава резултат. След училище идва университет, после - работа. А децата/хората ходя и на улицата, движат се сред други хора - и това ли трябва да се предпази... Според мен е и смешно и абсурдно и самозалъгващо. Ала всеки си знае за себе си.
точно това казах и аз.
освен това със страх рядко постигаш нещо, а тук основната мотивация е страха за децата и желанието да ги предпазим.

за сега съм удовлетворена, че и вие мислите като мен.

има и друго - не мога да си представя всеки родител да става за учител. абе въобще само минуси вадя аз цялата ситуация :-)
е - по подразбиране допусках, че (което не винаги е така) учителите са добри ... даже да допуснем - най-добри. И аз искам да предпазя децата си, но знам, че не мога да го сторя във всеки момент. Говоря за опасности и проблеми, пък те в реалния живот виждат, че не съм говорил само глупости и мисля, че поне по мъничко се учат да се пазят. Кога по-добре, кога по-зле, но просто няма начин да си все до тях във всеки момент. Е - след 3-4 годишна възраст имам предвид ;)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Елинида

Мнение от Елинида »

latrevw написа:събират се 10-15 деца и няколко от техните родители им водят часовете по различните предмети в къщи, после се явяват на изпит към дадено училище и по този начин родителите предпазвали децата от агресията в училищата :blink:
"В къщи" (вкъщи) в кои къщи (в чии къщи)? Кой е в състояние да оборудва дома си като у-ще със съответните кабинети и помощни учебни материали, които са задължителни за едно качествено образование?
"няколко от техните родители им водят часовете по различните предмети" - всичките ли родители, освен основната специалност имат и педагогическо образование и съответната практика?
"10-15 деца" - много са за такава форма на обучение
"родителите предпазвали децата от агресията в училищата" - в кои училища? Формата на агресия ще те постигне навсякъде. От теб зависи доколко ще я допуснеш до себе си и близките.
В случая по подразбиране става въпрос за семейства с възможности (може и да греша), които са избрали този вид обучение като алтернатива. Всъщност, това не е новост. Имах познати още по комунистическо. които завършиха образованието си на всички нива като частни ученици. Те бяха деца на консули и посланници, лекари и тесни специалисти работещи в чужбина принудени от обстоятелствата. Не знам какъв е бил закона тогава, но успоредно с образованието си в чужбина се подготвяха по българската образователна система и се явяваха на изпити с цел придобиване и на дипломи от български учебни заведения.

Не само в София, но и във всички по-големи градове вече има частни училища, където агресията не съществува. Всеки опит на проява на агресия от страна на някое дете, бива потушена в зародиш. Сработката на родител-училище има прекрасни резултати.
Латрево, постави тези въпроси на твоята позната. Ако има по-смислен отговор на всеки един от тях, значи греша. :)

ПП И аз обичам децата си и искам най-доброто за тях, но не бих ги затворила в консерва!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Хъм, такива луди винаги е имало.

И аз съм изпитвал две такива мамини синчета, частни ученици на семейно обучение, когато бях учител в Първа мъжка. Кошмар! Бяха много зле, но не върви да им треснеш двойките, щото съвсем ще им съсипеш живота. Така или иначе пускаш "бонуси" на 6-7% от децата, които са ти в стандартния образователен курс, пусни малко фандък и на "специално образованото дете". Едното момче беше много по-напред от тези в училището с литературата, историята и т.н. но английският му беше с множество тъпи грешки и кошмарен руски акцент, наследен от майка му рускиня - тъпо парче с претенции за благороден произход, омъжило се за синчето на някъф нашенски партиен секретар. Бяха настанени, разбира се, в конфискуван 5-стаен апартамент на някакви роднини на моята бивша.

Вече е невъзможно качествено образование при такова преподаване. Това не ти е граф Толстой, който не е ходил на училище, а е обучаван в имението. Това са съвременни деца. Едно, че такива енциклопедисти, особено майки, вече няма след VІ-VІІ кл. на обучение, второ, че програмите на обучение и образователната политика безпрестанно се променят.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

изолацията рано или късно предизвиква екстремизъм
майките трябва да внимават какво сеят, за да не се шокират по жътва
just perfect
Аватар
Евридика

Мнение от Евридика »

Абе изкривено си е като цяло, макар че на пръв поглед е сравнително безопасно и уж с предвидим успех.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Честно казано страх ме е от отговорността която трябва да поема. Това е истинската причина да смятам това да екстравагантно. Иначе нито децата ще растнат в саксия, нито има някакви големи недостатъци. Просто ме е шубе. Мисля че твоята приятелка и мъжа и или не си дават сметка какво задължение е това или са наистина посветени на децата си хора.

Аз някак не се вписвам в какъвто и да е израз започващ с "посветен на.."
Megi_Koleva

Мнение от Megi_Koleva »

Ние сме социални същества- щем не щем, живеем в социум. И да се изолираме изкуствено от останилите, ми се вижда, чесно казано, доста... извратено. Възпитаните в саможивост хора, не се приобщават лесно към обществото. А и дали желанието на детето е именно такова- да се изолира от връстниците си и да попива това, което му смеле мозъкът на неговата "доброжелателна" майка?
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

TED кво казва по въпроса...
Изображение
да, ще научи много неща
как се правят
може да се научи да мисли
ама дали правилно?
а как ще се "социализира"?
щот аз и ...там другите.. дали сме социализиращите?!
иначе ще се научи определено де.
на нещо
ама то определено май не е "правилното"
или поне за тяхното поколение
но ще се забавлява
при това в безопасна среда
но и у ТЕД експериментите са в среда на комуникация, отбор, разговори помежду, ..е тук таме и "сянката на бабата" :grin:

дали пък не е най-доброто решение именно палеативното?
социализация в даскало и онова...алтернативното вкъщи :winkw:
щот няманещо дет не се учи :winkw:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Публикувай отговор