Туризъм
- Green Light
Туризъм
В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
Имате ли впечатления да идват туристи заради Трявна и Копривщица? Заради туризъм по планините, пещерите и реките?
Аз зная че има. Но те са хиляда човека на месец. 100 000 да са. Това не може да е бизнес. В Созопол по това време хората не могат да се разминат по улицата, а в Копривщица няма кого да напсуваш. За Белоградчишките скали ми бяха казвали че няма хотели там. Никакви, никс, няма квартири, няма хотели, хичжи даже няма, няма къде да спиш. И не са виновни белоградчкани. Просто туристи няма. Как да развиеш хотел и как да се възползваш от белоградчишките скали или старите градове със запазени къщи, като туристи в България няма?
Будапеща става двойна през лятото заради туристи, в Унгария, дето е едно поле и нищо друго има туристи и по винарните им, а тука море и ски, и тва е.
Това са мои лични наблюдения. Не зная дали статистиката показва такова нещо.
Според мен възрожденските ни градчета се вдигнаха и се изпънаха с едни европейски пари, но след десет години пак ще са леш. Няма кой и няма защо да ги поддържа.
Имате ли впечатления да идват туристи заради Трявна и Копривщица? Заради туризъм по планините, пещерите и реките?
Аз зная че има. Но те са хиляда човека на месец. 100 000 да са. Това не може да е бизнес. В Созопол по това време хората не могат да се разминат по улицата, а в Копривщица няма кого да напсуваш. За Белоградчишките скали ми бяха казвали че няма хотели там. Никакви, никс, няма квартири, няма хотели, хичжи даже няма, няма къде да спиш. И не са виновни белоградчкани. Просто туристи няма. Как да развиеш хотел и как да се възползваш от белоградчишките скали или старите градове със запазени къщи, като туристи в България няма?
Будапеща става двойна през лятото заради туристи, в Унгария, дето е едно поле и нищо друго има туристи и по винарните им, а тука море и ски, и тва е.
Според мен възрожденските ни градчета се вдигнаха и се изпънаха с едни европейски пари, но след десет години пак ще са леш. Няма кой и няма защо да ги поддържа.
-
Megi_Koleva
Re: Туризъм
Хубава тема си захванал. И сложна за разнищване. Прав си за направения извод- хората не се интересуват от бг- забележителностите- исторически и природни. Вълнуват ги хотелите и броят на звездите им, дали са спа и какви други екстри предлагат. И аз се питам защо ли така се получава, какво вълнува съвременният българин, какви са интересите и предпочитанията му? Чудя се каква е тая апатия и незаинтересованост.Green Light написа:В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
Аз лично , избирам дестинациите за почивка от възможните близки забележителности, които не съм разгледала и бих искала да видя. Не съм от лежащите туристи и мразя да стоя затворена в почивния комплекс. Но явно малцина са като мене. А иначе България е прекрасна- с историческите си и природни забележителности, с интересните кътчета и местенца. Все пак, мисля си, че в последно време българинът се насити от скъпи хотели и превзети места. Май обръща погледа си и към природата, към историческите ни паметници. Докато пътешествах тази година, забелязах, че музеите са пълни от туристи, в пещерите групите са големи. Изобщо, има някакво събуждане и възраждане за родните ни богатства и красоти.
Споко бе. Ся с тия новите реклами ще ни залеят туристове та ще трябва да се спасяваме чак. Магията живее туканкана, не кво да е.
Пък и да кажем дойде некой заблуден турист и реши да отиде в Копривщица - как ще стигне до там? Удобните и бързи влакове, които минават на има-няма 15 минути са все препълнени, автобусите и те, а с кола да реши да отиде... последните ми спомени от подбалканката в тоя хименно участък бяха от дупки и кофти път.
Като казах дупки - минавах наскоро през Рижки проход - мнооо готино място, природа, зеленина, прохладно в големите жеги, а и спестява доста път ако от петолъчката до Шумен, няма завои и планината там е ниска. Миналата година пак от там минавах, та се мислех за подготвен - кофти път, дупки доста, но търпимо. Е тая година пътя беше не дупка до дупка, ми дупка в дупка щото нямаше място от дупки. Загубих един час за да мина 20-тина километра. И се се чудех дали няма да счупя нещо там и там да си остана. Тоя път, ако се направи като хората, ще разтовари петолъчката - Карнобат и ще спести време на сумати хора, дето пътуват по диагонал. И не е много - 20-30 км са, дето плачат за оправяне...
Ми за Златоград да ти разправям ли - от гръЧката граница пътя е супер чаааак до входа на Златоград - 3 км май. След табелата вече си е родната действителност - даже няма нужда от ограничения на скоростта.
Та за да дойдат тия хора и да отидат по тез чудни места трябва да ги знаят, но трябва да могат и да стигнат до там.
На наш`та държава и липсва визия за развитие на туризъма според мен. Ма то държава липсва, па кво остава за визия...
Пък и да кажем дойде некой заблуден турист и реши да отиде в Копривщица - как ще стигне до там? Удобните и бързи влакове, които минават на има-няма 15 минути са все препълнени, автобусите и те, а с кола да реши да отиде... последните ми спомени от подбалканката в тоя хименно участък бяха от дупки и кофти път.
Като казах дупки - минавах наскоро през Рижки проход - мнооо готино място, природа, зеленина, прохладно в големите жеги, а и спестява доста път ако от петолъчката до Шумен, няма завои и планината там е ниска. Миналата година пак от там минавах, та се мислех за подготвен - кофти път, дупки доста, но търпимо. Е тая година пътя беше не дупка до дупка, ми дупка в дупка щото нямаше място от дупки. Загубих един час за да мина 20-тина километра. И се се чудех дали няма да счупя нещо там и там да си остана. Тоя път, ако се направи като хората, ще разтовари петолъчката - Карнобат и ще спести време на сумати хора, дето пътуват по диагонал. И не е много - 20-30 км са, дето плачат за оправяне...
Ми за Златоград да ти разправям ли - от гръЧката граница пътя е супер чаааак до входа на Златоград - 3 км май. След табелата вече си е родната действителност - даже няма нужда от ограничения на скоростта.
Та за да дойдат тия хора и да отидат по тез чудни места трябва да ги знаят, но трябва да могат и да стигнат до там.
На наш`та държава и липсва визия за развитие на туризъма според мен. Ма то държава липсва, па кво остава за визия...
Грийна мисля говореше за иностранни туристи повече. Но пък и за Бг туристите става...Megi_Koleva написа: Хубава тема си захванал. И сложна за разнищване. Прав си за направения извод- хората не се интересуват от бг- забележителностите- исторически и природни. Вълнуват ги хотелите и броят на звездите им, дали са спа и какви други екстри предлагат. И аз се питам защо ли така се получава, какво вълнува съвременният българин, какви са интересите и предпочитанията му? Чудя се каква е тая апатия и незаинтересованост.
Аз лично , избирам дестинациите за почивка от възможните близки забележителности, които не съм разгледала и бих искала да видя. Не съм от лежащите туристи и мразя да стоя затворена в почивния комплекс. Но явно малцина са като мене. А иначе България е прекрасна- с историческите си и природни забележителности, с интересните кътчета и местенца. Все пак, мисля си, че в последно време българинът се насити от скъпи хотели и превзети места. Май обръща погледа си и към природата, към историческите ни паметници. Докато пътешествах тази година, забелязах, че музеите са пълни от туристи, в пещерите групите са големи. Изобщо, има някакво събуждане и възраждане за родните ни богатства и красоти.
Има си разни хора - едни, дет` не мож` ги изкара от хотела - те са загубена кауза.
Но тези, дето искат да отидат и да видят - на тях трябва да им се предложи продукт. Цялостен и завършен. Турчулята, примерно, още от слизането ти от чартъра почват да ти обясняват къде можеш да отидеш, какво можеш да видиш... и всичко е на принципе - ти се записваш и даваш парите и от там нататък нямаш гриши - хавтобуса идва и те взема от твоя хотел, води те на всички атракции, включва ти храната ебентуално... завършен продукт.
- windcolours
Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Чай ся деwindcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
Ние сме изключение априори :)
Става дума за масовия туризъм ако правилно съм разбрал...
- Green Light
Добър е подбалканския. Оправили са го. Кърпежи, ама бива. Визията липсва, да. И държавата. Обикновенно опонирам на тия които все държавата сочат за виновна за това да се построят кенефи за туристите, пътища и влакове примерно, пък ако може в народа направо кинтите да текат. Но тука няма какво да кажа.
Концесия ли ще е, наем ли, БАН ли или някой университет да го вземе ама защо не се правят пари от Перперикон ума ми не го побира. Що никой по министерствата не ни приказва за това? Нали археологията е модерна?
Тоалетни,
кафенета,
места за почивка
и после да имаш време да го разработиш.
Но тва става ако знаеш че държавата ти е зад гърба. Важен си и демек, защото правиш нещо което е важно за България. Кредита ти най- добър, проблемите ти с приоритет, като викнеш- чуват те, такова неща.
Концесия ли ще е, наем ли, БАН ли или някой университет да го вземе ама защо не се правят пари от Перперикон ума ми не го побира. Що никой по министерствата не ни приказва за това? Нали археологията е модерна?
Тоалетни,
кафенета,
места за почивка
и после да имаш време да го разработиш.
Но тва става ако знаеш че държавата ти е зад гърба. Важен си и демек, защото правиш нещо което е важно за България. Кредита ти най- добър, проблемите ти с приоритет, като викнеш- чуват те, такова неща.
- windcolours
явно да..и нямам личен поглед върху него, така че ще мълча и ще изчакам някой да пусне тема за аутдор туризма та тогава да се развихряGaspode написа:Чай ся деwindcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
- Green Light
И за двата модела туристи говоря. Кинтите са си кинти.Gaspode написа:Грийна мисля говореше за иностранни туристи повече. Но пък и за Бг туристите става...Megi_Koleva написа: Хубава тема си захванал. И сложна за разнищване. Прав си за направения извод- хората не се интересуват от бг- забележителностите- исторически и природни. Вълнуват ги хотелите и броят на звездите им, дали са спа и какви други екстри предлагат. И аз се питам защо ли така се получава, какво вълнува съвременният българин, какви са интересите и предпочитанията му? Чудя се каква е тая апатия и незаинтересованост.
Има си разни хора - едни, дет` не мож` ги изкара от хотела - те са загубена кауза.
Но тези, дето искат да отидат и да видят - на тях трябва да им се предложи продукт. Цялостен и завършен. Турчулята, примерно, още от слизането ти от чартъра почват да ти обясняват къде можеш да отидеш, какво можеш да видиш... и всичко е на принципе - ти се записваш и даваш парите и от там нататък нямаш гриши - хавтобуса идва и те взема от твоя хотел, води те на всички атракции, включва ти храната ебентуално... завършен продукт.
- Green Light
Като ходите с твоите познати по природните и историческите забележителности там блъсканица ли е?windcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
- Green Light
Пък ако лафа тръгне към индор, мене питайтеwindcolours написа:явно да..и нямам личен поглед върху него, така че ще мълча и ще изчакам някой да пусне тема за аутдор туризма та тогава да се развихряGaspode написа:Чай ся деwindcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
- windcolours
мда. примерно на Крушуна и Деветашката пещера в Предбалкана, пещ. Голубовица и Ухловица в Родопите, понеже тези са ми най-пресни примери- да! Има много народ. Защо?Green Light написа:Като ходите с твоите познати по природните и историческите забележителности там блъсканица ли е?windcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
Добре де, в Крушуна, примерно, къде може да хапне човек освен в хижата, дето е за макс 15 човека място? Къде може да паркира? А автобус да обърне?windcolours написа:мда. примерно на Крушуна и Деветашката пещера в Предбалкана, пещ. Голубовица и Ухловица в Родопите, понеже тези са ми най-пресни примери- да! Има много народ. Защо?Green Light написа:Като ходите с твоите познати по природните и историческите забележителности там блъсканица ли е?windcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
Ся, тва не е твоето разбиране за туризам, знам, но пък 5 човека с раници, дето си носят всичко за ядене и им трябва само тревичка да се изтегнат за следобедната дрямка едва ли ще завъртят икономиката в тез малки градчета, нали? :)
До деветашката не успяхме да отидем, щото пътя беше под вода...
- Green Light
Защото това е темата и ми е интересно. Аз не съм бил там. Развива ли се? Разкажи какво има там. Като туристически бизвес говоря. Какво има в вътре в деветашката пещера е друг въпрос.windcolours написа:мда. примерно на Крушуна и Деветашката пещера в Предбалкана, пещ. Голубовица и Ухловица в Родопите, понеже тези са ми най-пресни примери- да! Има много народ. Защо?Green Light написа:Като ходите с твоите познати по природните и историческите забележителности там блъсканица ли е?windcolours написа:Абе, като ви чета имам усещането ,че аз съм се чалнала ... Моите познати -чужденци идват в БГ именно заради природните и исторически забелеителности и са гладни и жадни да научат повече за страната... И българите, с които съм близка са такива....Ама явно съм в някаква странна ниша..знам ли...
- Green Light
Уби ми етусиазЪма пак.Gaspode написа: Добре де, в Крушуна, примерно, къде може да хапне човек освен в хижата, дето е за макс 15 човека място? Къде може да паркира? А автобус да обърне?
Ся, тва не е твоето разбиране за туризам, знам, но пък 5 човека с раници, дето си носят всичко за ядене и им трябва само тревичка да се изтегнат за следобедната дрямка едва ли ще завъртят икономиката в тез малки градчета, нали? :)
До деветашката не успяхме да отидем, щото пътя беше под вода...
- never mind
Пропускаш алкохолния, наркотичен и секс туризъм.. Кеф ти по морето, кеф ти Петрич и Сандански... Както и пазарният такъв, особено в Русе..Green Light написа:В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
Винаги съм се ядосвала на гърците, които правят пари от .. камъка, на който е седял Х-Y-Z, а тука.. Сал едни мощи
Наскоро четох много хубав анализ, че културен туризъм не може да има, докато държавата не инвестира в него.
Което ми напомни, бяхме в Гела, семеен хотел - слънце, построен с пари по проект, финансиран от ЕС, изплащат си хората заемите, мили, усмихнати, не спират да работят, ама общината не инвестира в асфалтов път от централния до горе, не повече от километър, а хорицата ни обясниха, че не могат нищо да направят, колкото и да се молят на тоя и оня!!! Добре, че с джип бяхме, иначе .. леле-мале, няма издрапване. Та това е. Тук е ролята на държавата.
За Хърватско сигур съм разправял вече. Пливицки езера. Като някакъв пример може да служи, според мен.
Разбрахме за тез езера от брошура в хотела. Тва 1.
2. Пътя до там беше просто супер.
3. Има два входа, съответно изхода - на всеки има паркинг, каси и прочее. Ние попаднахме на вход2 май. И типично по нашенски се притеснявахме колко ще трябва после да шпацираме за да дойдем от 1 на 2... щото то си е бая път по тие езера. Обаче гадовете и тва бяха измислили - влакче, което непрекъснато върви между 1 и 2. И, представяте ли си, е включено в цената на входния билет.
4. Усмихнати и любезни. Цялата необходима информация я има на входа.
5. Маршрута ни тръгна с прекосяването на едно езерце. Даже две всъщност. И пак цената на корабчето беше вътре в цената на входния билет.
6. Някой спомена тоалетните - безплатна тоалетна до единственото място за хапване. Миришеща на парфюм. Мдам.
7. След тая организация на теб ти остава само да шпацираш покрай езерата и да се кефиш на водопадите. Тва е.
3. Има два входа, съответно изхода - на всеки има паркинг, каси и прочее. Ние попаднахме на вход2 май. И типично по нашенски се притеснявахме колко ще трябва после да шпацираме за да дойдем от 1 на 2... щото то си е бая път по тие езера. Обаче гадовете и тва бяха измислили - влакче, което непрекъснато върви между 1 и 2. И, представяте ли си, е включено в цената на входния билет.
5. Маршрута ни тръгна с прекосяването на едно езерце. Даже две всъщност. И пак цената на корабчето беше вътре в цената на входния билет.
6. Някой спомена тоалетните - безплатна тоалетна до единственото място за хапване. Миришеща на парфюм. Мдам.
7. След тая организация на теб ти остава само да шпацираш покрай езерата и да се кефиш на водопадите. Тва е.
- Green Light
Не ги пропускам. Алкохолния, наркотичен и секс туризъм са незаконни и пари от тях в България не влизат. Влизат в джобове които ми е все едно тука ли са или на Малдивите.never mind написа:
Пропускаш алкохолния, наркотичен и секс туризъм.. Кеф ти по морето, кеф ти Петрич и Сандански... Както и пазарният такъв, особено в Русе..
Винаги съм се ядосвала на гърците, които правят пари от .. камъка, на който е седял Х-Y-Z, а тука.. Сал едни мощи
Наскоро четох много хубав анализ, че културен туризъм не може да има, докато държавата не инвестира в него.
Което ми напомни, бяхме в Гела, семеен хотел - слънце, построен с пари по проект, финансиран от ЕС, изплащат си хората заемите, мили, усмихнати, не спират да работят, ама общината не инвестира в асфалтов път от централния до горе, не повече от километър, а хорицата ни обясниха, че не могат нищо да направят, колкото и да се молят на тоя и оня!!! Добре, че с джип бяхме, иначе .. леле-мале, няма издрапване. Та това е. Тук е ролята на държавата.
Освен това мисля че гореизброените са силно преувеличени. Като туризъм говоря.
- Green Light
Gaspode написа:За Хърватско сигур съм разправял вече. Пливицки езера. Като някакъв пример може да служи, според мен.
Мдааа.
И гърците ми изгряха сега. Усмихнати, спокойни... ми почивка. Отиваш да си починеш да ти е спокойно и ето ти почивка, ето ти спокойно.
Що толко не го можем, бе?!
Що бе? Супер готино е на Крушуна. Ходил съм няколко пъти. Последния път водих един немец натам, ама стигнахме след мръкване. Та ходихме до падоводите на фенерчета :).Green Light написа:
Уби ми етусиазЪма пак.
А хижата е готина, нищо, че е малка. Имат и един лък и можеш да постреляш там по една мишена... А можеш и да си счупиш стрелата в ръката и после месец-два да ходиш с огромна синка на нея като един наш общ познат :)
Ш`та заведа някой ден... само кажи
- windcolours
Крушунаските водопади са прекрасна каскада, където е изградена еко пътека. Едно време беше крайно непопулярно място и малцина знаеха за съществуването му. В момента в началото на пътеката е нещо като малък панаир- сергии, кебапчийници, дълги редици коли и врява...Има една будка, където съвестен чичко ти взима 1лв. Не знам защо. Може по други екопътеки същото да правят, но явно тях съм ги пропуснала, защото тези, по които съм се разхождала бяха съвсем безплатни.Green Light написа:
Защото това е темата и ми е интересно. Аз не съм бил там. Развива ли се? Разкажи какво има там. Като туристически бизвес говоря. Какво има в вътре в деветашката пещера е друг въпрос.
Деветашката ...Ами там никой не ти събира такса. Има пътечка от шосето, по която се слиза до входа, а той е висок 60м и е впечатляващ. Има доста туристи, както и фотолюбители, орнитолози и т.н. Но не е вложен и един лев.Най-малкото, за да разкарат отвратителния мирис на нафта...
Ухловица и Голубевица са известни и също много посещавани пещери. Разработено е, като се има предвид,че втората е екстремна и вътре се влиза само с лодка и екипировка. Но влиза старо и младо-деца, дядовци, баби... Вижда се, че са се изляли пари там- осигурена е екипировка за хората, изградени установки за въжен тролей над близкото езерце, с който си спестяваш 10мин ходене до шосето.Направили са и метални стълбички Via Ferata, по които с осигурвка можеш да се катериш по скалите наоколо. Към нея обаче табели не видях. Има доста такива към съседната УХловица, понеже тя си е за кашкавал туристите.Има табели чак от Смолян.Преди 12 години нямаше нито една.
Това,което ми направи впечатление в Юго-Западните Родопи е, че действително са вложени доста средства, има изградени дузина или повече еко-пътеки, маркировката е много добра, информационни центрове в големите села... Впечатлих се, понеже не бях ходила там от мноооого лета и спомените ми от старо време бяха съвсем различни. И хора има. Много.
Последно промяна от windcolours на 30.08.10, 16:37, променено общо 3 пъти.
- never mind
Що, бе, ченге /работещо/ от Сандански с парите от проститутки и наркотици си прави хотел, ресторант, държи 2 чейнджа, много фървежен, плаща си данъците, т.е. индиректно имаме приходиGreen Light написа: Не ги пропускам. Алкохолния, наркотичен и секс туризъм са незаконни и пари от тях в България не влизат. Влизат в джобове които ми е все едно тука ли са или на Малдивите.
Освен това мисля че гореизброените са силно преувеличени. Като туризъм говоря.
Уви, Грийн, хич не мисля, че са преувеличени, нали разбираш, че сарказмът ми е от мъка...
- Green Light
- Green Light
- windcolours
Нож с две остриета, Грийни!:roll:Green Light написа:пупупуwindcolours написа:....И хора има. Много.
Дано да е тенденция(дет казало чукчето)
Мерси, Уиндколорс! Честно казано омръзнало ми е от черногледство и много ти се кефя на това мнение. Но все още не мога да го обърна на оптимизъм.
Радвам се, че народът започна да проявява интерес към природните и исторически забележителности, че се търсят тези дестинации, че се влагат средства те да станат достъпни за хората. От друга страна обаче тези места станаха достъпни и за боклуците и селянията, които носим със себе си... Туристите рушат не само вече изграденото, но и самата забележителност /пример- галерията със скалните рисунки в Магурата е затворена заради вандалски надрасканите със спрей стени/. Инфраструтурата може да се поднови, но веднъж унищожени, на изпотрошените пещерни образувания ще им трябват хиляди години за да се възстановят. Някои-никога.
Начи тва за екопътеките в родопите и аз мога да го потвъдря. Прави се доста, по разни фондове май, но важното е, че се прави.windcolours написа: Това,което ми направи впечатление в Юго-Западните Родопи е, че действително са вложени доста средства, има изградени дузина или повече еко-пътеки, маркировката е много добра, информационни центрове в големите села... Впечатлих се, понеже не бях ходила там от мноооого лета и спомените ми от старо време бяха съвсем различни. И хора има. Много.
И тва за крушуна звучи радващо - първия път като ходихме до там нямаше ни табелка ни нищо.
Но екопътеките и левчето за паркинг няма да напълнят икономиката. Трябва много още да се направи.
От друга страна, Крушуна преди две години беше спокойно място за тиха разходка. Ако сега има кебапчийници и прочее вероятно спокойствието и тишината са се преместили някъде другаде. Та от една страна е хубаво да има хора. От друга - тия хора цапат, чупят, дигат шум. Ти се оплакваше за Ягодинската, нали, дето изместили реката за да минат туристите.
Това е още едно от нещата, които държавата трябва да свърши - да наложи правила, да гарантира опазването на природните красоти.
И трябва да се прави разлика. Археологията е едно, природните красоти са друго. Вторите е нормално да са по-трудно достъпни. Но първите би трябвало да се разработят. В тоз ред на мисли - не е прав Грийна съвсем (то па кога ли е бил
Но пък има други места - под балкана, над балкана, Мадарския конник, примерно - дали го предлагат по хотелите?
Звезда, викаш? Рускинче?Green Light написа:Ейй. Като каза за лъка и тука мога да вмъкна извъкласно занимание. Цял ден се чудя как да се похваля, бе.
Яздих!
Голям кеф. Една красива кафява кобила. Грамаданска много. Звезда. Отнесе ми сърцето тая Звезда.
Страшно нещо са конете.
Къде ходи да яздиш? Я сподели на лични или на скайп малко повече инфо, че ми се появи една идея...
- windcolours
аз по хотели не ходя, та не знам, но наистина мисля че най-малкото турагентите могат да оставят там брошури с инфо за туристическите атракции наоколо. Вероятно го правят, защото ще имат изгода.Gaspode написа: Но пък има други места - под балкана, над балкана, Мадарския конник, примерно - дали го предлагат по хотелите?
Във Велинград има дора конна база. Сивек Ама вие там нещете да ходитеGaspode написа:Звезда, викаш? Рускинче?Green Light написа:Ейй. Като каза за лъка и тука мога да вмъкна извъкласно занимание. Цял ден се чудя как да се похваля, бе.
Яздих!
Голям кеф. Една красива кафява кобила. Грамаданска много. Звезда. Отнесе ми сърцето тая Звезда.
Страшно нещо са конете.
Къде ходи да яздиш? Я сподели на лични или на скайп малко повече инфо, че ми се появи една идея...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Green Light
Ее, ако ще е рускинче, няма да е конче. Тва тая нация поне едно нещо хубаво имат.Gaspode написа:Звезда, викаш? Рускинче?Green Light написа:Ейй. Като каза за лъка и тука мога да вмъкна извъкласно занимание. Цял ден се чудя как да се похваля, бе.
Яздих!
Страшно нещо са конете.
- windcolours
Е за какво чак там..и в София си имамеЪн написа:Във Велинград има дора конна база. Сивек Ама вие там нещете да ходитеGaspode написа:Звезда, викаш? Рускинче?Green Light написа:Ейй. Като каза за лъка и тука мога да вмъкна извъкласно занимание. Цял ден се чудя как да се похваля, бе.
Яздих!
Страшно нещо са конете.
Има. По високото се срещат и в джунглите. И не ебават са хотели. Носят си сичко с тях.Заради туризъм по планините, пещерите и реките?
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- Green Light
Що да не щеме. Щеме. Обаче на мене ми пречи климата там. Отидем риш примерно с разни пропаднали елементи и като заседнем на едни маси и като ме натисне мене атмосферното налягане и край. Едвам допълзим до минералния басейн и толко.Ън написа: Във Велинград има дора конна база. Сивек Ама вие там нещете да ходите
Тва тука в офиса никога не ми се случва.
ааа не е само толковаGreen Light написа:В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
и заради евтиния алкохол и евтините проститутки (ама пак са на морето)
не е да не ходят, но наистина са по- малко, отколкото по морето (и слава богу!) и вероятно са по- качествената част от туристите, в сравнение с пасмината по черноморските курортиGreen Light написа:Имате ли впечатления да идват туристи заради Трявна и Копривщица? Заради туризъм по планините, пещерите и реките?
Планините, пещерите, реките и старите градове по- добре да си останат така, 'щото онова стадо което бленуваш да се посее там, нито има възпитанието, нито културата да бъде там. Вземи за пример какво стана в Рила, след като построиха лифта до езерата...
- windcolours
болна темаOzzie написа:Вземи за пример какво стана в Рила, след като построиха лифта до езерата...
Имаше прекалено много, направо се учудип и аз този сезон из РодопитеGreen Light написа:пупупуwindcolours написа:....И хора има. Много.
Дано да е тенденция(дет казало чукчето)
Мерси, Уиндколорс! Честно казано омръзнало ми е от черногледство и много ти се кефя на това мнение. Но все още не мога да го обърна на оптимизъм.
като се почне от Чудните мостове, Забърдо, въпреки ужасните пътища до там,
пещерите Дяволко гърло и Ягодинската- много народ това лято и то делнични дни.
Верно в Созопол бе направо ФУЛ, няма къде да се разминеш, та чак няма как и да си починеш.
Планината- там е истината за почивка.
По възрожденските ни градчета потокът е по-слаб, но си е разбираемо, тя и рекламата за там е почти никаква в сравнение с морето, нали?!
Абе... много мога да изпиша особено за това лято, ама .... друг път, дребосъчето иска да гледа Маугли.
Наздраве на всички!
п.п. Да се похваля ли, че сестра ми бе на фотосесия вчера, айде нЕма!
"Спаси си деня!" - Green Light
точно таза Ози!Ozzie написа:ааа не е само толковаGreen Light написа:В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
и заради евтиния алкохол и евтините проститутки (ама пак са на морето)
не е да не ходят, но наистина са по- малко, отколкото по морето (и слава богу!) и вероятно са по- качествената част от туристите, в сравнение с пасмината по черноморските курортиGreen Light написа:Имате ли впечатления да идват туристи заради Трявна и Копривщица? Заради туризъм по планините, пещерите и реките?
Планините, пещерите, реките и старите градове по- добре да си останат така, 'щото онова стадо което бленуваш да се посее там, нито има възпитанието, нито културата да бъде там. Вземи за пример какво стана в Рила, след като построиха лифта до езерата...
"Спаси си деня!" - Green Light
Кому и защо биха били интересни възрожденските ни градчета?Green Light написа:В България има туристи на морето. На ски зиме. И туристи заради хазарт. И толкова.
Чуваше се някога словосъчетание "фестивален туризъм", съществува ли такъв сега? Кой и защо би го практикувал?
Изобщо разни ей такива въпроси на мен пък ми се въртят в главата. Свързани с личностите на туристуващите и с идеята за това какво е в... да кажем, душите им, макар че Семирамис ще ми се смее.
Panta rhei...
При нас в туризъма, както и навсякъде другаде, липсва заедност. Всеки прави нещата сам за себе си. Супер хотелче, примерно, ама как да стигна до там и кво да правя извън хотела не го бръсне. Или пък атракцийка неква, ама къде ще ручат хората и къде ще спят примерно, пак не го бръсне. Което от една страна е добре. Но хората обичат да са обгрижени. Отиват на почивка и не искат да се занимават с битовизми като къде да ям, как да стигна до и прочее. Така обгрижени се чуствахме в Орбел СПА-то - возят ни до пистата, идват да ни приберат като се обадим, никви грижи. Повече такива места да имаше...