Подразни ме сутринта един коментар по БТВ - има там един полиционер, висок кинта и пеесе, дето го викат сутрин да прави сводка на пътната ситуация. Та той обикновено с нравоучителна цел показва някое от произшествията от предния ден. Та тази сутрин бяха 2 такива произшествия - пиян мъж се движи по платното на място с кофти видимост посред нощ - блъска го кола; вторият случай е направо фрапантен - 14 годишно дете изскача от страничният прозорец на трамвай и тръгва да тича по платното - блъска го кола

И в двата случая има фатален край. И в двата случая, според полиционера, "ако водачите се бяха движили с маааалко по-ниска скорост..." Т.е. вината е на водачите - несъобразена скорост, както винаги. Айде, да кажем, че в първия случай може би по-ниската скорост би била оправдана с оглед на пътните условия... обаче втория??? Представяте ли си - разминавате се с трамвай и от прозореца пред колата ви изскача дете

Как бих могъл да реагирам? С каква скорост трябва да се движа, за да предвидя и такъв случай? Баси. Направи ми впечатление, че не каза и дума за поведението на пешеходците в случая. Някакво такова мнение витае, а и се насажда допълнително от разни такива изявления, че всички шофьори са убийци - карат като луди, не спазват правилника, карат пияни... не, че няма и такива случаи... обаче при всяка катастрофа все тоя рефрен се повтаря - несъобразена скорост... Аман
Преди дни по радиото слушах, че ако всички "намалим средната скорост, с която се движим само с 3 километра в час, ще намалеят с няколко хиляди жертвите по пътищата". Понеже компютърчето в колата не съм го рисетвал от месеци, погледнах средната си скорост - 19 км/ч - това е с няколко излизания извън града, по магистрала и пр... но предимно в града, признавам си. Та значи трябва да я смъкна до 16 км/ч. Аз и сега кисна по задръстванията с часове... за да стане на 16 км/ч може би трябва въобще да не се движа
Та какво мислите вие: шофьорите - обичайните заподозрени?