Като ще си мълчим,

Все същите
Аватар
Мнемозина

Като ще си мълчим,

Мнение от Мнемозина »

на ви поне малко за четене.

Вторник, 31 август
„Сигналът на групата” Данчо Караджов помоли българите да свидетелстват, че той е работил (пял) през годините. Щото изгорял архив на Концертна дирекция и ветераните не могат да докажат трудов стаж за пенсия. И Бойко веднага обеща да оправи нещата. По тоя повод „Стандарт” коментира: „Борисов не бърка, като изживява повечето народни болки като свои, но по принцип е по-добре проблемите да се изкореняват по силата на общовалидни норми.”
Не, колеги, по принцип Борисов бърка. Хорските болки нямат край. Както казваше Спиноза, светът не е създаден със специалната цел ние да се чувстваме добре в него, което означава, че лошите неща се случват и ще се случват. Единствено Бог може да помогне в персонално качество. Не е възможно всички 7.5 млн. българи да си имаме индивидуален премиер и да го занимаваме с личните си болки. От друга страна премиерът трябва да е изключителен мерудит, пардон, ерудит, за да откликне адекватно на всеки проблем.
Като Го споменахме… Във Варна рекъл: “Румънците са ползвали над 1 млрд. евро от ЕС, за да модернизират пристанище Констанца, а ние сме се набълбукали със заеми”.
Попитах тълковния речник за думата „набълбукали”, щото сефте я чувам. Пък той ми отговори: „Непозната дума без предложения за замяна, които ги има в речника”. Излиза, че набълбукам е неологизъм, създаден лично от премиера. (Ако не е от пожарникарския социолект, който признавам си, не познавам.) Значи, освен всичко друго, той е и нещо като проф. Балан на нашето време. Та така погледнато, може би лапсусът е верен. Щото мерудит е човек, който изскача от всяко гърне.
Ало, БАН! Института по езикознание! Не мой дремахте. Спомнете си как едно време Тато, като направеше некоя езикова грешка, което не беше рядко, веднага припкахте да я вкарате като дублетна форма в речниците. И народът имаше избор. Ако иска да говори правилно, ако иска – като Тодор Живков…
Пък Каракачанчето вика пред „Новинар”: „През 1989 г. се положиха основите на една традиция в нашата политика да пробиват нахални, брутални, комплексирани и безогледни хора.”
Според мен с това изказване визира всички политици, освен себе си, а не само Бойко.
„Не мога да си представя, вика още Каракачанчето, къде другаде чужд посланик ще се изявява като главен прокурор, като главен съдия и главен полицай. Ами чудя се защо не вземем американския посланик да го направим премиер и да хване да ни управлява.”

Между другото идеята не е нова. В архива на Григор Начович има писмо от 1919 г. до президента Уилсън, в което се иска САЩ да ни вземат като подмандатна територия за 50 г., щото не сме били кадърни да се управляваме сами. Обаче на американците тогава не им било до нас. По него време те (както и другите Велики сили) потривали радостно ръце от започнатия от Ленин експеримент. Даже дали на Троцки $20 млн. помощ за революцията - 10 млн. от щатски фондации и 10 млн. дарение от евреина Яков Шиф. И така по-нататък в историята, вместо да станем 49-ият щат на Америка (след Аризона), за малко не станахме 16-ата Задунайска република... И чак когато Паси стана външен министър, се създадоха благоприятни условия САЩ да гледат на нашата външна политика като на своя вътрешна...
Като заговорихме за брадарушките… Обама вика, че "във вторник, след повече от 7 г., САЩ ще сложат официално край на бойната си мисия в Ирак и ще завършат един важен етап от отговорното приключване на войната".
Да не се чудите какво означава „отговорно приключване”? Нищо. Евфемизъм на „малко се поусрахме в Ирак”… Мисля, че скоро ще напуснат и Афганистан също така отговорно. Даже като гледам и още по-отговорно.
А ние ще пращаме бойци на първа линия…

Повече - тук.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Като ще си мълчим,

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Просташко е даа показваш пренебрежението си като използваш умалителни имена.
Чудно ми е, ако някой му каже "докторче" на този "доктор", дали ще се засегне?!
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Мнемозина написа:
Просташко е даа показваш пренебрежението си като използваш умалителни имена.
Чудно ми е, ако някой му каже "докторче" на този "доктор", дали ще се засегне?!
Нямам идея.
Питай го. :lol:

Пренебрежението към всичко - не е ли това най-същностното в духа на нашето време? Ако това време сега е нашето, разбира се. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа: Пренебрежението към всичко - не е ли това най-същностното в духа на нашето време? Ако това време сега е нашето, разбира се. :bigsmile:
Ами, да- и това е тъпо. Всички са маскари, а аз съм самото съвършенство... :lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа: Ами, да- и това е тъпо. Всички са маскари, а аз съм самото съвършенство... :lol:
Не, не, преигра малко.
Просто - всичко е тъпо. Това е достатъчно. :lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Пренебрежението към всичко - не е ли това най-същностното в духа на нашето време? Ако това време сега е нашето, разбира се. :bigsmile:
Това ли е идеята на темата всъщност?
Не, не мисля, че това е най-същностното. Не мисля, че основна идея на всеки е да пренебрегва всичко и всеки. Или поне не повече от предишните времена. Егоизъм и суета винаги ще има. Те са вероятно дори заложена генетична константа. :lol::winkw:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Не, не мисля, че това е най-същностното. Не мисля, че основна идея на всеки е да пренебрегва всичко и всеки. Или поне не повече от предишните времена. Егоизъм и суета винаги ще има. Те са вероятно дори заложена генетична константа. :lol::winkw:
Не, не беше това, но и така става.

Не съм сигурна обаче дали не е така наистина. И то не противоречи на другото - че егоизъм и суета винаги ще има.
Но във всички случаи различните времена си имат различни доминанти.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:
Не, не беше това, но и така става.

Не съм сигурна обаче дали не е така наистина. И то не противоречи на другото - че егоизъм и суета винаги ще има.
Но във всички случаи различните времена си имат различни доминанти.
Да, верни неща казваш, но все още не разбирам какво искаш да кажеш с темата.
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

мдаааам... Тони Филипов, доктор (той така си се представя) е голям зевзек.
още от времето, когато списваше във в. "Сега" (май там беше). редовно го четях... хм или беше в."Стандарт"?...

май и книга издаде със запискиките си...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа: Да, верни неща казваш, но все още не разбирам какво искаш да кажеш с темата.
Нищо конкретно като че ли. Напоследък започнах пак да попроследявам какво точно се случва наоколо, пък това си е един вид преглед на печата.
И нямах такава идея, като пусках темата, но Ън като каза, се сетих - точно вчера си мислех как присмехът от низините нагоре е нормален и някак закономерен.
Но случаят с присмеха и омаловажаването в обратната посока - от властващите надолу, е нещо различно. И се чудех дали не е симптом на нещо.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:мдаааам... Тони Филипов, доктор (той така си се представя) е голям зевзек.
още от времето, когато списваше във в. "Сега" (май там беше). редовно го четях... хм или беше в."Стандарт"?...

май и книга издаде със запискиките си...
Да, и през пролетта пусках едно зимно писание от него и покрай твоята информация го запомних. И сега пак пишел колонка за някакъв вестник.
Но цяла книга не знам дали бих изчела. :lol:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:на ви поне малко за четене.

Вторник, 31 август
„Сигналът на групата” Данчо Караджов помоли българите да свидетелстват, че той е работил (пял) през годините. Щото изгорял архив на Концертна дирекция и ветераните не могат да докажат трудов стаж за пенсия. И Бойко веднага обеща да оправи нещата. По тоя повод „Стандарт” коментира: „Борисов не бърка, като изживява повечето народни болки като свои, но по принцип е по-добре проблемите да се изкореняват по силата на общовалидни норми.

а, обяснете ми какво като помоли българите да свидетелстват
пял е през годините - така е и то страхотно
но каква е разликата от това, че чалгаджиите сега пеят, не плащат данъци и батко бойко ги подгони за това
това, че е пял, доказателство, че е декларирал доходите ли е
аман от двойни аршини
освен архива, нали има трудова книжка
ку не сте възкликнали вече, че мнението ми е тесногръдо - още нещо - чистачките, билетопродавачките, озвучители и разни сценични работници как не се обадиха досега, че са останали без пенсия
като и дошло време за пенсия да извислят тякакъв вид пенсия за заслуги и готово, а това с изгорелия архив е несериозно
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

holi_day написа: а, обяснете ми какво като помоли българите да свидетелстват
но каква е разликата от това, че чалгаджиите сега пеят, не плащат данъци и батко бойко ги подгони за това
аман от двойни аршини
ку не сте възкликнали вече, че мнението ми е тесногръдо - още нещо - чистачките, билетопродавачките, озвучители и разни сценични работници как не се обадиха досега, че са останали без пенсия
като и дошло време за пенсия да извислят тякакъв вид пенсия за заслуги и готово, а това с изгорелия архив е несериозно
:good:

ама някак искат да прикрият, че всъщност получаваха парите, като хонорари. а навремето хонорарите само се облагаха с данък общ доход... та за това сега реват... а га взимаха хонорарите, що не риваха, а?
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
:good:

ама някак искат да прикрият, че всъщност получаваха парите, като хонорари. а навремето хонорарите само се облагаха с данък общ доход... та за това сега реват... а га взимаха хонорарите, що не риваха, а?
Всъщност не знам точно за какво реват сега естрадниците, но по принцип те бяха щатни към Концертна дирекция и мисля, че не само те, а и много други хора имат проблеми с доказването на стажа. Друг е въпросът, както казва Холи, защо тия други хора няма как да изокат.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа: а, обяснете ми какво като помоли българите да свидетелстват
аман от двойни аршини
За да е по-драматично, защо. :lol:
Холи, що си мисля, че тогава е нямало как да се крият доходи, от такова нещо, де.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа: Холи, що си мисля, че тогава е нямало как да се крият доходи, от такова нещо, де.
мммм щото и по-наивни неща са ни внушавали тогава :grin:
а като не се продаваше никъде легално валута, с какво се пазаруваше в Корекомите?
"законът е врата в полето" откак свят светува...
Ф.Песоа

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

някои не пазарувахме :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа: Холи, що си мисля, че тогава е нямало как да се крият доходи, от такова нещо, де.
мммм щото и по-наивни неща са ни внушавали тогава :grin:
а като не се продаваше никъде легално валута, с какво се пазаруваше в Корекомите?
"законът е врата в полето" откак свят светува...
Невидимости имаше, но тези хора бяха публични. И имай предвид, че тогава са ги бройкали доста, в това число и какво точно пеят и свирят.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
:lol::lol::lol:

Че си го и подчертал...
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:Невидимости имаше, но тези хора бяха публични. И имай предвид, че тогава са ги бройкали доста, в това число и какво точно пеят и свирят.
в случая ставаше въпрос за колко :bigsmile:
и дали доходите им са били примерно 160 лв - отразени на изгорялата ведомост
Последно промяна от holi_day на 10.09.10, 20:26, променено общо 1 път.
Ф.Песоа

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:
:lol::lol::lol:

Че си го и подчертал...
винаги е държал на ясния изказ
Ф.Песоа

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа:Невидимости имаше, но тези хора бяха публични. И имай предвид, че тогава са ги бройкали доста, в това число и какво точно пеят и свирят.
в случая ставаше въпрос за колко :bigsmile:
и дали доходите им са били примерно 160 лв - отрзени на изгорялата ведомост
Е, освен ако не са им лепили банкноти по челата.

Не знам точно как е било.
Но все си мисля, че повече им се иска признание сега, отколкото нещо друго. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:Е, освен ако не са им лепили банкноти по челата.

Но все си мисля, че повече им се иска признание сега, отколкото нещо друго. :bigsmile:
признание в парично изражение, което показва обедняване и сваляне на гарда
не би следвало тия хора да разчитат на това
пък и изгорелите ведомости са за няколко години - а не за десетилетия
Ф.Песоа

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа:Е, освен ако не са им лепили банкноти по челата.

признание в парично изражение, което показва обедняване и сваляне на гарда
не би следвало тия хора да разчитат на това
пък и изгорелите ведомости са за няколко години - а не за десетилетия
Значимостта така се доказвала в наше време, казват.
Пак да повторя - ако времето е наше. :lol:

Като всичко друго, и това е ужасно сложно, и понеже собствената ми позиция е противоречива, ще взема да си закротувам. Но със сигурност виждам повече неудовлетворения у тях от чисто финансовите.
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа: Но със сигурност виждам повече неудовлетворения у тях от чисто финансовите.
цели поколения неудовлетворени, та нищо чудно :grin:
има ли някой в БГ удовлетворен от пенсионната система

а 6то забравиха 4е няколко поколения знаеха 20-тина имена и трудно друг можеше да стане популярен
и как все привилегиитге си забравят
Ф.Песоа

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа: Като всичко друго, и това е ужасно сложно, и понеже собствената ми позиция е противоречива, ще взема да си закротувам. Но със сигурност виждам повече неудовлетворения у тях от чисто финансовите.
А Данчо от Сигнал пък от какво е неудовлетворен. Цял живот е бил харесван от много хора, получавал е признание, все още го харесват хората, но все пак вече не са само 10 изпълнители, не може цялото внимание да е за тях.

иначе това с изгорелия архив е голяма гадост и дето вика Холи, тези хора нали да имали и трудови книжки, толкова ли е трудно да се докаже, че са работили. Или дори по някакви други начини
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа: Но със сигурност виждам повече неудовлетворения у тях от чисто финансовите.
цели поколения неудовлетворени, та нищо чудно :grin:
има ли някой в БГ удовлетворен от пенсионната система

а 6то забравиха 4е няколко поколения знаеха 20-тина имена и трудно друг можеше да стане популярен
и как все привилегиитге си забравят
Ама не ми се карай на мен, аз не съм виновна.
И без това повече от 20 популярни имена ми идват невъзможни за запомняне. :grin:

И друг въпрос ме занимава: защо толкова подскочиха всички при сегашните земетресения и ги заобсъждаха бурно, а онова преди две години, дето беше и по-силно, мина почти неотбелязано? :roll:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

latrevw написа:А Данчо от Сигнал пък от какво е неудовлетворен. Цял живот е бил харесван от много хора, получавал е признание, все още го харесват хората, но все пак вече не са само 10 изпълнители, не може цялото внимание да е за тях.
хех това и аз го написах преди малко, ама куцо
на 4ужд комп съм и пиша трудно :grin:
Ф.Песоа

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:И друг въпрос ме занимава: защо толкова подскочиха всички при сегашните земетресения и ги заобсъждаха бурно, а онова преди две години, дето беше и по-силно, мина почти неотбелязано? :roll:
хляб и зрелища
и като намалява хляба...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:
А Данчо от Сигнал пък от какво е неудовлетворен. Цял живот е бил харесван от много хора, получавал е признание, все още го харесват хората, но все пак вече не са само 10 изпълнители, не може цялото внимание да е за тях.

иначе това с изгорелия архив е голяма гадост и дето вика Холи, тези хора нали да имали и трудови книжки, толкова ли е трудно да се докаже, че са работили. Или дори по някакви други начини
Ама как не разбирате, начи.
Друго си е да ти дадат почетна пенсия за заслуги. Като стожер и крепител на българската култура. :bigsmile:

Да, те бяха популярни и обичани, а миналото време в такива случаи може би е много трудно. Не знам...
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:И друг въпрос ме занимава: защо толкова подскочиха всички при сегашните земетресения и ги заобсъждаха бурно, а онова преди две години, дето беше и по-силно, мина почти неотбелязано? :roll:
хляб и зрелища
и като намалява хляба...
Да, най-вероятно, но все се учудвам на това как повтарят добре известни модели без да им пука.

Макар че в тоя случай по-добре да е това все пак. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ами! пука им!
за фейсбука!
:grin:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:ами! пука им!
за фейсбука!
другия път като влезеш тук и ти се стори безлюдно - може там да сме се изнесли :rotfl24:
Ф.Песоа

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:ами! пука им!
за фейсбука!
О, пардон! Не исках да ги засегна :roll: много. :grin:
Panta rhei...
Аватар