За старото и новото
За старото и новото
Всяко ново в следващия момент се превръща в старо.
Или - всяко ново е добре забравено старо.
Още много клишета могат да се изредят тук, но въпросът ми е друг:
Тези, които твърдят, че обичат промените, дали наистина обичат всичко постоянно да се променя?
Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
Тези, които твърдят, че обичат промените, дали наистина обичат всичко постоянно да се променя?
Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
Panta rhei...
Re: За старото и новото
ми така си е (както казват Рем и Неф) всичко е едно движение, не можеш да го спреш. и въпреки това е уникално как в въпреки въртележката всъщност нищо не се променя.Мнемозина написа:Всяко ново в следващия момент се превръща в старо.
но прочитайки думата "стабилност", мисля, че въпросът ти всъщност е друг.
я пак го задай, ама правилно този път
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Ми той си е съвсем правилно зададен, обаче вие го четете грешно, сигурно защото го задавам аз.latrevw написа: ми така си е (както казват Рем и Неф) всичко е едно движение, не можеш да го спреш. и въпреки това е уникално как в въпреки въртележката всъщност нищо не се променя.
но прочитайки думата "стабилност", мисля, че въпросът ти всъщност е друг.
я пак го задай, ама правилно този път![]()
За хората, отделните хора - има ли такива. Познавате ли такива, срещали ли сте?
За човечеството, вселената и всичко останало отдавна е ясно.
Последно промяна от Мнемозина на 14.09.10, 13:48, променено общо 1 път.
Panta rhei...
А абсолютната, тотална липса на стабилност дали пък няма да е същото?latrevw написа:и още нещо, не мисля, че човек може да издържи дълго на положение, при което нищо не се променя
стабилността в тази връзка може би ще е равна на скука и неудовлетвореност
Крайностите се събират обикновено.
Panta rhei...
Не знам. Питай тях. Аз обичам цялата палитра на неизменните промени наречени живот. Защото обичам живота. Но това означава също, че обичам и една стабилност. А именно, моето персонално присъствие (макар и ограничено като времеви параметри вероятно може би) в танца на вселената.Мнемозина написа:Питам за другото... ъъъ... този път.
Нека да го нарека така - повечето хора обичат бавните промени, които минават за стабилност.
Но някои предпочитат другото. И се раждат и умират всеки ден. Може някои даже по няколко пъти.
Така добре ли е?
ми не е същото според мен, защото всеки ден ти се качва адреналина по няколко пъти, трудно е да ти стане скучноМнемозина написа: А абсолютната, тотална липса на стабилност дали пък няма да е същото?
но аз малко не разбирам какво имаш предвид под стабилност
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
много е добре, мен ако питашRemmivs написа: Нека да го нарека така - повечето хора обичат бавните промени, които минават за стабилност.
Но някои предпочитат другото. И се раждат и умират всеки ден. Може някои даже по няколко пъти.
Така добре ли е?
баш така си е
Малко по.Remmivs написа:Не знам. Питай тях. Аз обичам цялата палитра на неизменните промени наречени живот. Защото обичам живота. Но това означава също, че обичам и една стабилност. А именно, моето персонално присъствие (макар и ограничено като времеви параметри вероятно може би) в танца на вселената.Мнемозина написа:Питам за другото... ъъъ... този път.
Нека да го нарека така - повечето хора обичат бавните промени, които минават за стабилност.
Така добре ли е?
Но това е приемане.
А аз говоря за тези, които постоянно режат някакви клони.
Тези, които търсят и предизвикват промените. Непрекъснато.
Има ли такива - и какво ги потиква да го правят.
Има ли хора, които не се нуждаят от вътрешни устои? Или просто техните са някакви различни? Ей за това говоря, Лат.
Panta rhei...
Ами по-отгоре погледнато приключението е приключение само ако го съпоставиш с обратното му.latrevw написа:ми не е същото според мен, защото всеки ден ти се качва адреналина по няколко пъти, трудно е да ти стане скучноМнемозина написа: А абсолютната, тотална липса на стабилност дали пък няма да е същото?
но аз малко не разбирам какво имаш предвид под стабилност
Ако няма с какво да го съпоставиш, никакво приключение не е.
Така че едното бързичко се налага да стане две, да ме прощавате, още по-отгоре погледнато.
Panta rhei...
аз, въртейки се в скучното блато на бюргерите не познавам такиваМнемозина написа: Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
п.п. но вероятно има!
just perfect
- Green Light
bead_ написа:аз, въртейки се в скучното блато на бюргерите не познавам такиваМнемозина написа: Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
п.п. но вероятно има!
Може би революционери. Други не мога да измисля. И философи най- тежка степен, може би. Ремиус. "Което съм, аз ли е?"
аз не обичам всичко да се променя...не ми харесват например демографските промени...Но обожавам когато chart музиакта се обновява, модата в дрехите и дизайна... макар и периодично...
И новата версия на Коса от 2004 също много ми хареса...
Работата-всички казват, че работата трябва да се сменя и това ми харесва и съм я сменяла досега 2 пъти между 3-6 години и няма да ми е за последно...
Мъжете-те също е хубаво да се сменят, има такива оправни жени дето си сменят мъжете на 4-5 години, а работата не, защото не работят...аз само се опитвам

Работата-всички казват, че работата трябва да се сменя и това ми харесва и съм я сменяла досега 2 пъти между 3-6 години и няма да ми е за последно...
Мъжете-те също е хубаво да се сменят, има такива оправни жени дето си сменят мъжете на 4-5 години, а работата не, защото не работят...аз само се опитвам
Блажени са бедните духом
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Революционери - да, обаче те също не живеят ден за ден, а просто се опитват да пренаредят нещо, за да е по-стабилно.Green Light написа:bead_ написа:аз, въртейки се в скучното блато на бюргерите не познавам такиваМнемозина написа: Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
п.п. но вероятно има!
Може би революционери. Други не мога да измисля. И философи най- тежка степен, може би. Ремиус. "Което съм, аз ли е?"
А философите - там също има и от едните, и от другите. В смисъл - има и философи-революционери във философията.
Но поне за мен тя е от науките, които дават най-голяма стабилност.
Panta rhei...
Хм.Sweety написа:аз не обичам всичко да се променя...не ми харесват например демографските промени...Но обожавам когато chart музиакта се обновява, модата в дрехите и дизайна... макар и периодично...
Какво обича да променя човек, това, което е важно, или това, което е неважно за него?
Panta rhei...
- windcolours
holi_day написа:http://www.youtube.com/watch?v=yjbpwlqp ... r_embedded#!
Тук няма старо и ново, има други неща.
Благодаря!
Panta rhei...
- never mind
Хъм, а защо любовта към променливото да е свързана със стабилността?? Всеки ден е нов и различен, всеки миг ни променя, но същевременно си имаме някакви маркери, дето си ходим по тях...Мнемозина написа:Всяко ново в следващия момент се превръща в старо.
Тоест според мен двете не си противоречат, не се блъскат, много си е добре хем всичко да се променя, хем да е стабилно /стъпило на земята/
Не обичам изненадите и драстичните промени, но обожавам всеки нов ден със суматохата му и неочакваностите.. Ако си противореча, е нормално, везна съм
Ми... какво да ти кажа.never mind написа:Хъм, а защо любовта към променливото да е свързана със стабилността?? Всеки ден е нов и различен, всеки миг ни променя, но същевременно си имаме някакви маркери, дето си ходим по тях...Мнемозина написа:Всяко ново в следващия момент се превръща в старо.
Тоест според мен двете не си противоречат, не се блъскат, много си е добре хем всичко да се променя, хем да е стабилно /стъпило на земята/
Не обичам изненадите и драстичните промени, но обожавам всеки нов ден със суматохата му и неочакваностите.. Ако си противореча, е нормално, везна съм
Прочети си едно след друго първото и третото изречение и ела пак да си поговорим за противореченето.
Аз още много посоки се сетих от тая тема, но както и да е.
За риска, неоправдания риск например.
За това, че революциите неслучайно изяждат децата си.
И за както и да е.
Panta rhei...
- windcolours
ако статуквото на определен аспект от живота ни не ни удовлетворява и желаем /или се налага/ да го променим - това не означава, че този аспект не е важен. А просто, че неговото състояние подлежи на промяна.Мнемозина написа:
Да де, именно, само че наобратно.
Дали щом ги променя, са му важни.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- never mind
Чета, чета и .. нищо не виждамМнемозина написа: Ми... какво да ти кажа.
Прочети си едно след друго първото и третото изречение и ела пак да си поговорим за противореченето.
Аз още много посоки се сетих от тая тема, но както и да е.
За риска, неоправдания риск например.
За това, че революциите неслучайно изяждат децата си.
И за както и да е.
Всеки нов ден е предизвикателство, откриване на Америка, топлата вода и колелото /едновременно/, но това е част от оразмерения ми ритъм, лодката си плува, ама ако доде земетресение /не че ги усетих, де/ или цунами, може да я обърне и да се спасявам с плуване
Що па баш днес трябваше да питаш, като тук сутринта беше нещо средно между окото на урагана и земетресението във Вранча
Глей си работата, питала съм вчера.never mind написа: Чета, чета и .. нищо не виждам
Всеки нов ден е предизвикателство, откриване на Америка, топлата вода и колелото /едновременно/, но това е част от оразмерения ми ритъм, лодката си плува, ама ако доде земетресение /не че ги усетих, де/ или цунами, може да я обърне и да се спасявам с плуване
Що па баш днес трябваше да питаш, като тук сутринта беше нещо средно между окото на урагана и земетресението във Вранча
И въпросът ми не беше за оразмерения ритъм и за това как животът ни заставя да (се) променяме - и за начина, по който приемаме тези промени съответно - а за тези, които постоянно подскачат и разрушкват всичко. Самоинициативно. И постоянно и всичко.
Ако вече изобщо си спомням какво беше вчера.
Panta rhei...
Виж сега, на първото ниво, конкретното, когато зарязваш нещо, се предполага, че то не ти е важно. А на второто ниво - на обобщението, на нивото на аспекта от живота ти - се оказва обратно. Това имах предвид.windcolours написа:ако статуквото на определен аспект от живота ни не ни удовлетворява и желаем /или се налага/ да го променим - това не означава, че този аспект не е важен. А просто, че неговото състояние подлежи на промяна.Мнемозина написа:
Да де, именно, само че наобратно.
Дали щом ги променя, са му важни.
Panta rhei...
- never mind
Извинявай, тече ми носа, кихам напоително и съм сляпа с едното очо /сълзи като водопад/:crying:Мнемозина написа: Глей си работата, питала съм вчера.
И въпросът ми не беше за оразмерения ритъм и за това как животът ни заставя да (се) променяме - и за начина, по който приемаме тези промени съответно - а за тези, които постоянно подскачат и разрушкват всичко. Самоинициативно. И постоянно и всичко.
Аааа, как Сийке, ний не сме от тях, мен ми е добре в ритъма, ич не ща да ръшкам... А другите не мога ги мисля.
Една другарка и колега вчера ме потресе.. Носи кутия бонбони, щото се записала да учи за масажистка и рехабилитаторка, че да ходи по немско... Човек с английска гимназия и немска филология, страшен преводач, хеле пък устен. Щяла да спасява семейството така. От вчера мисля аз мога ли го. Май не. Консервативна и уседнала съм. А дали е добре това??
Ми не всеки го може тва с "подскачането" и не е до възраст, до някакви характеропатии си е...
ахааа...ти не се интересуваш от промените от старо към нова в живота на обикновения човек, а от революционеритеМнемозина написа: И въпросът ми не беше за оразмерения ритъм и за това как животът ни заставя да (се) променяме - и за начина, по който приемаме тези промени съответно - а за тези, които постоянно подскачат и разрушкват всичко. Самоинициативно. И постоянно и всичко.
Аз мисля, че това са хора с талант...като хората на изкуството...и да се оптиваш да ги разбираш и откриваш източника на таланта им е трудно...те просто го имат
...
сега си помислих, че за това дори нежна революция не нарекохме демократичните промени 89-та защото е нямало талантливи и хард революционери
Блажени са бедните духом
- Green Light
Много пък си сериозна. Добре, и за мене философията дава стабилност защото търси корена, нали? Кое е изначалното, първото в нас(и извън нас). Но ти същото нещо правиш тука с въпроса какво или какъв ще да е човека, който не търси стабилност, а обратно - бяга от нея? Та идеалния философ ще е този който насила се лишава от стабилност за да открие какво представлява.Мнемозина написа:Революционери - да, обаче те също не живеят ден за ден, а просто се опитват да пренаредят нещо, за да е по-стабилно.Green Light написа:bead_ написа:аз, въртейки се в скучното блато на бюргерите не познавам такиваМнемозина написа: Има ли такива хора в действителност - които да нямат никаква нужда от стабилност?
п.п. но вероятно има!
А философите - там също има и от едните, и от другите. В смисъл - има и философи-революционери във философията.
Но поне за мен тя е от науките, които дават най-голяма стабилност.
Вчера гледах по диема Градски човек. Тва му се случи и на Бен Афлек. За сефте да ми хареса тоя актьор. Ходеше на курс в който съвета беше горе долу такъв. Търсите себе си? Напишете на лист мислите си, делата си, тайните си и, и после ги публикувайте.
Е, да.never mind написа: Извинявай, тече ми носа, кихам напоително и съм сляпа с едното очо /сълзи като водопад/:crying:
Аааа, как Сийке, ний не сме от тях, мен ми е добре в ритъма, ич не ща да ръшкам... А другите не мога ги мисля.
Една другарка и колега вчера ме потресе.. Носи кутия бонбони, щото се записала да учи за масажистка и рехабилитаторка, че да ходи по немско... Човек с английска гимназия и немска филология, страшен преводач, хеле пък устен. Щяла да спасява семейството така. От вчера мисля аз мога ли го. Май не. Консервативна и уседнала съм. А дали е добре това??![]()
Ми не всеки го може тва с "подскачането" и не е до възраст, до някакви характеропатии си е...
Възрастта има отношение само доколкото... така де, вероятността много-подскачащият-на-младини да си седне на четирибуквието е по-голяма от тази уседналият да се разскача трайно на по-късна възраст.
Ама понеже и аз съм от много уседналите, ми е любопитно другото, щото ми е неясно.
Panta rhei...
Ъхъ.Sweety написа: ахааа...ти не се интересуваш от промените от старо към нова в живота на обикновения човек, а от революционерите![]()
Аз мисля, че това са хора с талант...като хората на изкуството...и да се оптиваш да ги разбираш и откриваш източника на таланта им е трудно...те просто го имат
...
сега си помислих, че за това дори нежна революция не нарекохме демократичните промени 89-та защото е нямало талантливи и хард революционери![]()
Другото име на тоя талант е... ако не знаеш какво е въгърец, виж какво ще ти каже чичко Гугъл.
Но не е и точно за тях. Аз го казах по-горе - революционерите по правило се опитват да заменят едно статукво с друго. Едва ли някой прави повече от една революция в живота си.
Panta rhei...
Фило-софос.Green Light написа: Много пък си сериозна. Добре, и за мене философията дава стабилност защото търси корена, нали? Кое е изначалното, първото в нас(и извън нас). Но ти същото нещо правиш тука с въпроса какво или какъв ще да е човека, който не търси стабилност, а обратно - бяга от нея? Та идеалния философ ще е този който насила се лишава от стабилност за да открие какво представлява.
Вчера гледах по диема Градски човек. Тва му се случи и на Бен Афлек. За сефте да ми хареса тоя актьор. Ходеше на курс в който съвета беше горе долу такъв. Търсите себе си? Напишете на лист мислите си, делата си, тайните си и, и после ги публикувайте.
Те са хора по-малко втренчени в пъпа си и повече обърнати към света.
Или поне на мен така ми се струва.
Panta rhei...
- Green Light
Ама къде е спора? Аз не казвам че търси корена на най- вкусното ястие или най- лесната работа за себе си, а същността си, кой е той. Това си е Въпрос.Мнемозина написа:Фило-софос.Green Light написа: Много пък си сериозна. Добре, и за мене философията дава стабилност защото търси корена, нали? Кое е изначалното, първото в нас(и извън нас). Но ти същото нещо правиш тука с въпроса какво или какъв ще да е човека, който не търси стабилност, а обратно - бяга от нея? Та идеалния философ ще е този който насила се лишава от стабилност за да открие какво представлява.
Те са хора по-малко втренчени в пъпа си и повече обърнати към света.
Или поне на мен така ми се струва.
- Green Light
Ох, пооплете ги, но както и да е. Така или иначе в момента няма да мога да по обясня, както би ми се искало.Green Light написа:
Ама къде е спора? Аз не казвам че търси корена на най- вкусното ястие или най- лесната работа за себе си, а същността си, кой е той. Това си е Въпрос.от световна величина. Буда нали е фило софос? Или ако Буда не ти е достатъчен какво ще кажеш за въпроса от галактическа величина на Ремиус, "Кое е това което съм аз?" От Нюзуик и Лайф още го чакат да им каже.
Буда се превръща във философ (но той е и религиозен водач, не забравяй) в момента, в който вече знае кой е той. Това е всъщност Просветлението.
Философите търсят порядъка на света. И на човешките мисли. Това е и самопознание, но самопознанието е малка част от цялото.
А въпросът на Рем, доколкото си спомням, беше по-различен. Ще потърся темата да видя пак.
Panta rhei...
Но щом я има, е необходима.Gaspode написа:Всичко постоянно се променя, независимо дали го искаме или не.
Стабилността е една илюзия.
Живеем в свят на случайностите.
Като ще си говорим лапидарно...
Пък според мен хората като цяло са много по-склонни да търсят и да се опитват да удържат стабилност. И всяка промяна, която предприемат, е заради търсенето на по-голяма стабилност.
Питането ми беше за изключенията от това. Не бе, само се оправдавам.
Panta rhei...