Хоби
Хоби
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- windcolours
Re: Хоби
струва ми се, че за стабилност тр. по-широка основа
П.П. форум ли си отворил?
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
сигурно си попадал на това, но ако не си ето
http://xns.blogsite.org/blog/
http://xns.blogsite.org/blog/?p=389
http://xns.blogsite.org/blog/
http://xns.blogsite.org/blog/?p=389
Ф.Песоа
Ф.Песоа
от там тръгна всичко, но по принцип не съм фен на бушкрафта заради самия бушкрафт а гледам да търся, правя и усъвършенствам неща и умения дето биха ми/ни облекчили жувота по наще ходения. колкото до печката - имам си газови котлони един билюк, но ся смятам да ползвам единия за резерва като я тествам в гора - щото газта свършва /клечки в гората бол/, може да се изцърка докато ходя и т.н.
Гледах в руски сайт как пекаха пиле в гората.
Фитката я боцнаха на един шиш забит в земята, покриха я с празна тенекия от сирене с дъното нагоре и запалиха огън около нея. След незнам колко време, щото не беше упоменато, пилето беше станало като изпечено на грил.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- сър Айвънхоу
Дойчланд, Дойчлан, юбер алес...Ън написа:В къщи имам една джаджа от Вермахта за държене на кибрит и сух спир. Кутийката първо се разгъва, а после се сгъва по определен начин и става мини огнище. В нея палиш таблетка сух спирт и можеш да си приготвиш чай или кафе
германците са невероятни в изработката на такива приспособления. винаги са се водили от максимата, че нещо трябва първо да е функционално, второ да е компактно и чак после, ако може, да е красиво...
въпреки че, едно нещо, ако е функционално, то няма как да не се направи красиво... със съвсем леки промени...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
В края на пътеписа на ЖеняЪн написа:Гледах в руски сайт как пекаха пиле в гората.
Фитката я боцнаха на един шиш забит в земята, покриха я с празна тенекия от сирене с дъното нагоре и запалиха огън около нея. След незнам колко време, щото не беше упоменато, пилето беше станало като изпечено на грил.
има нагледно представяне
как се прави така нареченото "Айбано:lol: пиле":lol:
Къде е тоя пътепис?Kent написа: В края на пътеписа на Женя
има нагледно представяне
как се прави така нареченото "Айбано:lol: пиле":lol:

Ъ-хъ! Същото! Трябва да го пробвам!Kent написа:бря:blink: забравил съм линка:shy:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102238
Сигурно, вместо с вода, шишето може да се напълни със супа! И ще стане още по- вкусно!
Ауууу, как съм гладен!:shy:

бе ква вода бе камарад, ориг рецепта е с бира:-)Ън написа:Ъ-хъ! Същото! Трябва да го пробвам!Kent написа:бря:blink: забравил съм линка:shy:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102238
Сигурно, вместо с вода, шишето може да се напълни със супа! И ще стане още по- вкусно!
Ауууу, как съм гладен!:shy:
но за супата не се бях замислил
чесновичка кеф:lol:
откъде пък го намериха тва пиле в гората?!? един съкафезник само пъдпъдъци носи...Ън написа:
Гледах в руски сайт как пекаха пиле в гората.
just perfect
Направих го!Kent написа: как се прави така нареченото "Айбано:lol: пиле":lol:
Глей ся, камарад!
Начи, турнахме фитката както си трябва и понеже бяхме повече хора, я окичихме с бутчета

подле тенекията...

огъня...

и понеже сме юнаци, направихме юнашки огън!

след един час пилето беше мноооого добре...кремирано!

Е, все пак някъде навътре във фитката имаше малко материал за ДНК анализ

- windcolours
Ън,
така не съм се хилила отдавна на снимка:lol: началото с бутчетата беше много обещаващо, де...тамън щях публично да те порицавам, че не мислиш за тези от нас, които са на картофена яхния, но краят на фоторазказа си беше възмездие
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
-
Megi_Koleva
Ън написа:Е, все пак някъде навътре във фитката имаше малко материал за ДНК анализ:rotfl24::rotfl24:
добре ли се изпече по тази рецепта, да не остана сурово, се пак огънят не е директен?
- да, не.
твърде добре се е изпекло
с коричка
а масло с какъв фактор използвахте?
Ф.Песоа
Ф.Песоа
рецептата е само с жар да се затрупа тенекията на две трети ако не ме лъже паметта, за жив огън дума не става. язък за пилето с две думи. това ми напомня един приятел /прякор войводата/, който докато учил в дупница и решил един Георгьов ден да вкуси от прословутото агне в трап в гората над града. Речено-сторено...купили агне, заклали го одрали го, наклали огън в един трап, изчакали го да изгори и го заровили в жарта или как то там се прави по канон...после зачакали да стане:lol: докато чакали, щедро консумирали църно македонско вино и люта одринска ракия:rotfl24: а някой от по-простите комити - водка царевец и бира загорка. консумирали , чакали.... па някой позаспали на сянка, други се оттеглили по шубраците да бистрят балканската политика заедно с китни моми:lol: та като се сетили за агнето, то било вече се карбонизирало по законите на физиката и гастрономията. хубу че останала една изпечена плешка най-открая, в която имало микроскопичен материал за дегустация. та така. не сте първите, споко.
Тенекията си е супер, чака нови подвизи! Е, малко е омекнала, пачерняла и изтъняла, но на кой ли му пука...Ozzie написа:А тенекията как е?
:rotfl24::rotfl24:
И все пак толкова добре овъглено пиле едва ли ще съумея някога пак да приготвя
Ама да не се заричам, де...

мани, и аз се смях с глас на басейна../имаше wifi/ и го гледах по нощите между къпаниятаЪн написа: Е, все пак някъде навътре във фитката имаше малко материал за ДНК анализ:rotfl24::rotfl24:
п.п.
ко не знаеш...тая рецепта се казва "кокс-пържола по радомирски"
приложима е към всяко добре /подобно/ сготвено ястие
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
а не може ли просто да се изсуши месо, за да е леко и да не заема място, а в същото време да има голяма трайност
т.е. да се избегне пърженето. още повече, че така добавената в каймата евтина сланина изтича като мазнина и пак остава малко количество месо или там каквото...
дори при нетолкова студено време, като се нареже на тънки парчета и се покрие обилно със сол и подправки...
ама ти си знаеш
Ф.Песоа
Ф.Песоа
не може, това е прототип
естествено че горе ше си зема месо
смелено
а не лиофилизат от блокче
п.п. Холи във Варна трудно се суши нещо заради влажния въздух
покрай морето става /чирози/ ама там дуфа
но ако имаш някой рецепта изпитана за сушено месо
с радост ще я приема:-)
и доли ше ти върна жеста с поразителни солени краставички
естествено че горе ше си зема месо
смелено
а не лиофилизат от блокче
п.п. Холи във Варна трудно се суши нещо заради влажния въздух
покрай морето става /чирози/ ама там дуфа
но ако имаш някой рецепта изпитана за сушено месо
аз съм от тия, дето са следАли как се правиKent написа:но ако имаш някой рецепта изпитана за сушено месо
мъж ми сяка зима прави някви такива
купува свинско бонфиле посолява го и го нарязва. оставя парчетата в тава на хладно
за 24 ч. го обръща няколко пъти
след това смесва подправки - черен пипер, кимион, вероятно и бахар (не съм сигурна дали и червен пипер)....
плюс много сол
овалва парчетата като ги натиска, така че да полепнат подправките и солта
и после промушва се здрав конец и оставя да съхне
естествено колкото по-тънко, толкова по-бързо изсъхва, но пък е доста солено така
иначе в северна б-я
потопяват телешко, за малко (5мин.) в стопена вряща св.мас
и овалват в същото - подправки и сол
Ф.Песоа
Ф.Песоа
по-добре да се наглеждат печиватаKent написа:рецептата е само с жар да се затрупа тенекията на две трети ако не ме лъже паметта, за жив огън дума не става.
http://media.snimka.bg/0097/006449828.jpg
напр. за недопечено чеверме съм чувала, ама за изгоряло - не
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- windcolours
е как да не пропиеш червено вино /мерло/ при това положение. Па макар и само 15гр +/- 10%holi_day написа: аз съм от тия, дето са следАли как се прави
мъж ми сяка зима прави някви такива
купува свинско бонфиле посолява го и го нарязва. оставя парчетата в тава на хладно
за 24 ч. го обръща няколко пъти
след това смесва подправки - черен пипер, кимион, вероятно и бахар (не съм сигурна дали и червен пипер)....
плюс много сол
овалва парчетата като ги натиска, така че да полепнат подправките и солта
и после промушва се здрав конец и оставя да съхне
естествено колкото по-тънко, толкова по-бързо изсъхва, но пък е доста солено така
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте