Лепенето на етикети
Лепенето на етикети
върху хора е странно нещо.
Уж така светът около теб става по-ясен и подреден. И - о, колко хубаво - добре виждаш своето място там.
Но ако се вкопчиш в това, ослепяваш.
Лепенето на етикети върху хора убива движението у теб и спираш на едно място.
В най-добрия случай - за дълго време.
Обичам да наблюдавам промените в хората. Или в моето виждане за тях.
Всичко тече.
Уж така светът около теб става по-ясен и подреден. И - о, колко хубаво - добре виждаш своето място там.
Но ако се вкопчиш в това, ослепяваш.
Лепенето на етикети върху хора убива движението у теб и спираш на едно място.
В най-добрия случай - за дълго време.
Обичам да наблюдавам промените в хората. Или в моето виждане за тях.
Всичко тече.
Panta rhei...
Re: Лепенето на етикети
и азМнемозина написа: Обичам да наблюдавам промените в хората. Или в моето виждане за тях.
обаче много късно, даже едва наскоро се научих или поне разбрах, или се оттървах от лепенето на етикети
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Ами то е направо въпрос на биология това себеограничаване.
Вчера даже в Маркес го четох. Как Урсула като ослепяла (и никой не забелязал това) открила, че всеки ежедневно прави едни и същи действия, има едни и същи маршрути, дори казва еди и същи неща по едно и също време на деня. И как тя открила загубения пръстен на Фернанда (хем сляпа и всички останали го търсят) само по силата на логиката и тези си наблюдения с останалите сетива.
Човешкото око и мозък дори са настроени лениво по отношение на сглобяване на картината. Мозъкът ни лепи парчета мозайки и ако подмениш нещо дребно, той дори няма да се усети. Децата като бяха малки ми правеше впечатление как, ако има нов предмет в стаята, дори вдигнат нависоко или на необичайно място, те веднага го фиксират, докато възрастните сме слепи за нещата. Очакваме всичко да си е там както винаги и трябва нещо да ни извади очите, че да го видим.
Та и с етикетите е така, трудно виждаме и допускаме промените в някого. Да не говорим, че хората сами много, ама безкрайно много често избират да вършат каквото се очаква от тях, а не каквото наистина искат или им диктува вътрешния глас. Та, Мнемо, сърди се на природата.
:blum:
Вчера даже в Маркес го четох. Как Урсула като ослепяла (и никой не забелязал това) открила, че всеки ежедневно прави едни и същи действия, има едни и същи маршрути, дори казва еди и същи неща по едно и също време на деня. И как тя открила загубения пръстен на Фернанда (хем сляпа и всички останали го търсят) само по силата на логиката и тези си наблюдения с останалите сетива.
Човешкото око и мозък дори са настроени лениво по отношение на сглобяване на картината. Мозъкът ни лепи парчета мозайки и ако подмениш нещо дребно, той дори няма да се усети. Децата като бяха малки ми правеше впечатление как, ако има нов предмет в стаята, дори вдигнат нависоко или на необичайно място, те веднага го фиксират, докато възрастните сме слепи за нещата. Очакваме всичко да си е там както винаги и трябва нещо да ни извади очите, че да го видим.
Та и с етикетите е така, трудно виждаме и допускаме промените в някого. Да не говорим, че хората сами много, ама безкрайно много често избират да вършат каквото се очаква от тях, а не каквото наистина искат или им диктува вътрешния глас. Та, Мнемо, сърди се на природата.
Абе неизреченият въпрос е като те нямаше какво правеше. Сега като си тук, не е толкова интересно.Quid написа:са баш кво правим ...
карам колата на щерка ми ужким правим некви ремонти де и се кефим:-)
неква тунингована резачка е:-)
абе с две думи вятър у косите яко:rotfl24:
Вяра, по самата тема ще отговарям постепенно и бавничко, тя не е от бързите.
Panta rhei...
Quid написа:са баш кво правим ...
абе с две думи вятър у косите яко:rotfl24:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Как за коли бе?latrevw написа:Quid написа:са баш кво правим ...
абе с две думи вятър у косите яко:rotfl24:имам едни подозрения, че говориш само за коли, за да ти лепнем етикета и да не заподозрем кви ги вършиш всъщност
Друг му е етикетът на Куида, че и сам си го е сложил на ника отгоре.
Panta rhei...
Да, знам как отговаряш - на всеки поотделно и по ред.Мнемозина написа: Вяра, по самата тема ще отговарям постепенно и бавничко, тя не е от бързите.
Мнемозиноу! Отговори веднъж първо на мен и първото, което ти хрумне, че дан'ти лепна етикет "внимателна", "прецизна" или нещо такову. Мномозиноу!!!
Ооо, бе я си гледай работата!vyara написа:Да, знам как отговаряш - на всеки поотделно и по ред.Мнемозина написа: Вяра, по самата тема ще отговарям постепенно и бавничко, тя не е от бързите.
Мнемозиноу! Отговори веднъж първо на мен и първото, което ти хрумне, че дан'ти лепна етикет "внимателна", "прецизна" или нещо такову. Мномозиноу!!!:winkw:
П.П. Така добре ли е?
П.П.П. Ще ти лепна етикет "лепяща етикети" и тогава не мога да те мисля.
Panta rhei...
това го чувам толкова често и винаги ми звучи като несправедлив упрек към хората.vyara написа: Да не говорим, че хората сами много, ама безкрайно много често избират да вършат каквото се очаква от тях, а не каквото наистина искат или им диктува вътрешния глас.
представяш ли да правиш само това, което искаш или ти диктува вътрешния глас? и нещо много важно - в кой момент трябва да започне това, още от детска възраст или когато си малко по-осъзнат?
мисълта ми е, че горният израз е една изтъркана фраза, която се употребява толкова често и "травмира" хората, а всъщност въобще не е толкова вярна. всеки прави каквото иска, но се подчинява на условията на средата, в която живее, няма как да стане иначе. всички сме зависими едни от други.
хубу де, ама те парите са подчинени на колите. той с парите купува колите, гуми, джанти, ремонтиМнемозина написа: Как за коли бе?
голям е скришко иначе
Чудна работа. За мен не е изобщо изтъркан израз и никога и никъде не го чувам. За сметка на това го забелязвам и в самата себе си. Нормално е такова повечение, не твърдя друго. Но пречи, ако си решил да се променяш. Другите ти пречат отчасти с техните очаквания, разочарования, рамки и бла-бла. Е, на някои не им пречат.latrevw написа:това го чувам толкова често и винаги ми звучи като несправедлив упрек към хората.vyara написа: Да не говорим, че хората сами много, ама безкрайно много често избират да вършат каквото се очаква от тях, а не каквото наистина искат или им диктува вътрешния глас.
представяш ли да правиш само това, което искаш или ти диктува вътрешния глас? и нещо много важно - в кой момент трябва да започне това, още от детска възраст или когато си малко по-осъзнат?
мисълта ми е, че горният израз е една изтъркана фраза, която се употребява толкова често и "травмира" хората, а всъщност въобще не е толкова вярна. всеки прави каквото иска, но се подчинява на условията на средата, в която живее, няма как да стане иначе. всички сме зависими едни от други.
Ми а де, как да разбереш на какво са подчинени в крайна сметка...latrevw написа:хубу де, ама те парите са подчинени на колите. той с парите купува колите, гуми, джанти, ремонтиМнемозина написа: Как за коли бе?
голям е скришко иначе
Panta rhei...
е как не го чуваш, нали всички за това реват, че не могат да правят какво им се иска? Естествено е да го има у всеки. Но не ми е ясно как пречи да се промениш. Ние се променяме постоянно, макар и в повечето случи да си оставаме в нашата си рамка, но тук под рамка имам предвид това, което си, а не рамка, която другите ти слагат.vyara написа: Чудна работа. За мен не е изобщо изтъркан израз и никога и никъде не го чувам. За сметка на това го забелязвам и в самата себе си. Нормално е такова повечение, не твърдя друго. Но пречи, ако си решил да се променяш. Другите ти пречат отчасти с техните очаквания, разочарования, рамки и бла-бла. Е, на някои не им пречат.
ай да поспорим, че тъкмо написах на Вяра, че се променяме постоянно, но с едно уточнение, което съм дала в поста по-горе:-)Quid написа:тва че хората се променят са клишета и изключително невярно.
Не е въпроса да правиш каквото ти се иска, а да бъдеш какъвто искаш. Можеш да правиш външно някои неща, физически, ама не ги ли правиш с духа си, кель файда, дето викат франзуците.latrevw написа:е как не го чуваш, нали всички за това реват, че не могат да правят какво им се иска? Естествено е да го има у всеки. Но не ми е ясно как пречи да се промениш. Ние се променяме постоянно, макар и в повечето случи да си оставаме в нашата си рамка, но тук под рамка имам предвид това, което си, а не рамка, която другите ти слагат.vyara написа: Чудна работа. За мен не е изобщо изтъркан израз и никога и никъде не го чувам. За сметка на това го забелязвам и в самата себе си. Нормално е такова повечение, не твърдя друго. Но пречи, ако си решил да се променяш. Другите ти пречат отчасти с техните очаквания, разочарования, рамки и бла-бла. Е, на някои не им пречат.
Според мен в по-ранните си години всички го правим.latrevw написа: и аз
обаче много късно, даже едва наскоро се научих или поне разбрах, или се оттървах от лепенето на етикети
Въпросът е, че има хора, които не излизат от това (с което може би пак лепвам етикет).
При това хора, на които в никакъв случай не им липсва интелигентност. Имам една колега такава, при нея има черно и бяло и или си в черното, или си в бялото.
Затова си мисля, че е и нещо, свързано с характера.
Panta rhei...
е, да, няма как да се родиш един човек и да станеш коренно друг, различен след определено време.vyara написа:Не, бе. Те променят само външните изразни средства на туй, което им е отвътре. Ама нали околните по тва съдят...Quid написа:тва че хората се променят са клишета и изключително невярно.
моята идея за промяната, че се развиваме постоянно, всеки като личност и в някаква насока и затова не мога да приема, че не се променяме.
защо трябва да спориме?!latrevw написа:ай да поспорим, че тъкмо написах на Вяра, че се променяме постоянно, но с едно уточнение, което съм дала в поста по-горе:-)Quid написа:тва че хората се променят са клишета и изключително невярно.
аз може да кажа едно ти друго и така.
в крайна сметка живота е този който е съдника кое кво е.
или с други думи всички у един момент са наясно кое кво е и защо тва е така а не онака.
живота е логичен . вярно е че шибано понякога и трудно разбираемо но у един момент всичко си е идва на мястото.
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
ок, едно и също е за мен. да правя каквото ми се иска, значи да правя това, което ми идва отвътре.vyara написа: Не е въпроса да правиш каквото ти се иска, а да бъдеш какъвто искаш. Можеш да правиш външно някои неща, физически, ама не ги ли правиш с духа си, кель файда, дето викат франзуците.
кажи ми ти колко от нещата, които правиш ежедневно, ги правиш с духа си
и по-точно кога се научи да ги правиш с духа си? защото според мен го има и този момент, има неща, които чувстваш като бреме, задължение, докато в един момент не осъзнаеш, че те са ти необходими и вече искаш да ги правиш
Виж ся, Мнемозиноу! Има таквиз хора. Хорица. Дорбри хора. Обаче ти като ги знаеш, че толкоз им е преценката и акъла, за което за целта ти си ги надраснала, разбира се, и гледаш изотгоре триизмерно долу в двуизмерния свят почти. Та поглеждайки и преценявайки мъдро, кво ти пука па на теб?! М? Изобщо да не ти пука. Тоз ми бил лепнал етикет, оня ми бил. Ами аз от таз си многомерна страна само му соча като огледало неговия образ, може би. Ми да се озърта там в мен за себе си. Мен не ми пречи.Мнемозина написа:Според мен в по-ранните си години всички го правим.latrevw написа: и аз
Въпросът е, че има хора, които не излизат от това (с което може би пак лепвам етикет).
При това хора, на които в никакъв случай не им липсва интелигентност. Имам една колега такава, при нея има черно и бяло и или си в черното, или си в бялото.
Затова си мисля, че е и нещо, свързано с характера.
Имаме нужда от неща, които да ни удържат в цялост, да. Но то не е същото. Можеш да имаш доста хора, свързани от сходни навици именно поради средата, в която живеят - но това не ги прави еднакви. Нито пък непроменими.vyara написа:Ами то е направо въпрос на биология това себеограничаване.
Та и с етикетите е така, трудно виждаме и допускаме промените в някого. Да не говорим, че хората сами много, ама безкрайно много често избират да вършат каквото се очаква от тях, а не каквото наистина искат или им диктува вътрешния глас. Та, Мнемо, сърди се на природата.:blum:
Panta rhei...
е, тъй де, аз не влагам лошо в думата "спор", точно това искам аз да кажа едно, ти друго. поне аз така откривам нови неща.Quid написа: защо трябва да спориме?!
аз може да кажа едно ти друго и така.
в крайна сметка живота е този който е съдника кое кво е.
или с други думи всички у един момент са наясно кое кво е и защо тва е така а не онака.
живота е логичен . вярно е че шибано понякога и трудно разбираемо но у един момент всичко си е идва на мястото.
това за логичността ми хареса, ама мое ли да спреш да се чудиш и търсиш? аз не мога. ама и ти не вярвам да можеш. и кога си идва всичко на мястото? и дали пък винаги си идва?
Оооо, много малко неща, за съжаление. И много други, които просто се налага. Но... гледам да влагам по нещо хубаво от себе си в задълженията, да е полезно и за мен. Или поне те да не ми пречат и вредят. Но човек като си има едно наум и се наблюдава ако не постоянно, то чест-често, пак има надежда за подобрение.latrevw написа:ок, едно и също е за мен. да правя каквото ми се иска, значи да правя това, което ми идва отвътре.vyara написа: Не е въпроса да правиш каквото ти се иска, а да бъдеш какъвто искаш. Можеш да правиш външно някои неща, физически, ама не ги ли правиш с духа си, кель файда, дето викат франзуците.
кажи ми ти колко от нещата, които правиш ежедневно, ги правиш с духа си
и по-точно кога се научи да ги правиш с духа си? защото според мен го има и този момент, има неща, които чувстваш като бреме, задължение, докато в един момент не осъзнаеш, че те са ти необходими и вече искаш да ги правиш
Бе всеки си пада в собствения капан и няма кво да се оплаква никому. Аз понеже си знам, че и задълженията и удоволствията аз съм си ги избрала, гледам за в бъдеще да не правя фатални грешки.
Това с добрите хора ме разсмя много истински.vyara написа: Виж ся, Мнемозиноу! Има таквиз хора. Хорица. Дорбри хора. Обаче ти като ги знаеш, че толкоз им е преценката и акъла, за което за целта ти си ги надраснала, разбира се, и гледаш изотгоре триизмерно долу в двуизмерния свят почти. Та поглеждайки и преценявайки мъдро, кво ти пука па на теб?! М? Изобщо да не ти пука. Тоз ми бил лепнал етикет, оня ми бил. Ами аз от таз си многомерна страна само му соча като огледало неговия образ, може би. Ми да се озърта там в мен за себе си. Мен не ми пречи.:winkw:
Как да ти кажа, хем не ми пука, хем няма как да не ми пука - много е особено в обкръжението ти да има човек, за когото не знаеш с какво ще те светне в следващия момент. И каквото и да надрастваш, в крайна сметка живееш някъде около него.
И точно това е - не мога да кажа "толкова й е акълът", щото никак не й е малко акълът и има други качества, които много ценя.
Panta rhei...
Но влияе ли средата? Определя ли битието съзнанието? Определя и още как! Бе трудно е да оцеляваш в някои обстоятелства. Но от някое умствено ниво нататък (или пък духовно, де да знам) е може би по-лесно, не знам, не съм го достигнала още.Мнемозина написа: Имаме нужда от неща, които да ни удържат в цялост, да. Но то не е същото. Можеш да имаш доста хора, свързани от сходни навици именно поради средата, в която живеят - но това не ги прави еднакви. Нито пък непроменими.
Какви например?Мнемозина написа: И точно това е - не мога да кажа "толкова й е акълът", щото никак не й е малко акълът и има други качества, които много ценя.
Добре де, смени ракурса малко.vyara написа:Но влияе ли средата? Определя ли битието съзнанието? Определя и още как! Бе трудно е да оцеляваш в някои обстоятелства. Но от някое умствено ниво нататък (или пък духовно, де да знам) е може би по-лесно, не знам, не съм го достигнала още.Мнемозина написа: Имаме нужда от неща, които да ни удържат в цялост, да. Но то не е същото. Можеш да имаш доста хора, свързани от сходни навици именно поради средата, в която живеят - но това не ги прави еднакви. Нито пък непроменими.
Средата винаги влияе, това е неизбежно.
Но и хората влияят върху средата. При това тези, които лепят етикети - особено много.
На неправилен етикет можеш да опонираш само с друг етикет.
Panta rhei...
- Green Light
Способност да се бори за каузи, неизтощима енергия в това отношение. Независимо от това колко са безнадеждни.vyara написа:Какви например?Мнемозина написа: И точно това е - не мога да кажа "толкова й е акълът", щото никак не й е малко акълът и има други качества, които много ценя.
Способност да работи за другите, много и безкористно. Като таран е в това отношение.
Страхотна убедителност. Дори и когато говори/прави нещо погрешно според теб, не можеш да не признаеш, че е искрена докрай и че го вярва.
Но никога не знаеш в кой момент ще те прехвърли в черното и всичко това ще се обърне срещу теб. Ей така, без нищо да си направил.
Panta rhei...
а така! точно това е! според мен, когато осъзнаем, че задълженията могат да бъдат полезни, че и да ни носят удоволствие, тогава вече можем да си позволим или поне да се опитаме да ги подчиним и на разни наши си предпочитания и насоки.vyara написа: Оооо, много малко неща, за съжаление. И много други, които просто се налага. Но... гледам да влагам по нещо хубаво от себе си в задълженията, да е полезно и за мен. Или поне те да не ми пречат и вредят. Но човек като си има едно наум и се наблюдава ако не постоянно, то чест-често, пак има надежда за подобрение.
Бе всеки си пада в собствения капан и няма кво да се оплаква никому. Аз понеже си знам, че и задълженията и удоволствията аз съм си ги избрала, гледам за в бъдеще да не правя фатални грешки.
аз такова конско четох вчера и на сина ми - нищо не пада от небето, за всяко нещо трябва да се потрудиш, защото живееш с други хора, те са ти необходими и ти си им необходим. и за да си позволиш лукса да следваш себе си, първо трябва яко да се потрудиш. за да можеш да реализираш инстинкта си, духа си, таланта си, първо трябва да си положиш основите, да правиш много неща, които не ти харесват, но в името на осъществяването на някаква идея по-късно.
така се опитвам да го мотивирам да учи, за да успее на изпитите тази година. вчера за цели 10 минути имаше ефект
затова и ми звучи изтъркано онази фраза... общо взето всеки мислещ човек приема задълженията, без да прави компромис със себе си, а просто като ги осъзнава и си действа и успява да открие и своето място под слънцето.
п.п. стана ми интересно, но трябва да бягам. ай лек ден на всички. и да ви пука за околните, за да ни е по-лесно на всички
Така е, спор няма. Но пак не разбирам какво толкова ти пука. Аз съм убедена, че много хора около мен имат различно мнение за моята персона. Не може да имат еднакви мнения. Сигурно много от тях са ме сложили и в някакви рамки. Аз самата често се изненадвам като поговоря с даден човек колко съм била заблудена по отношение на него. Значи аз правя същото с тях. Но това са грешки на растежа.Мнемозина написа:Добре де, смени ракурса малко.vyara написа:Но влияе ли средата? Определя ли битието съзнанието? Определя и още как! Бе трудно е да оцеляваш в някои обстоятелства. Но от някое умствено ниво нататък (или пък духовно, де да знам) е може би по-лесно, не знам, не съм го достигнала още.Мнемозина написа: Имаме нужда от неща, които да ни удържат в цялост, да. Но то не е същото. Можеш да имаш доста хора, свързани от сходни навици именно поради средата, в която живеят - но това не ги прави еднакви. Нито пък непроменими.
Средата винаги влияе, това е неизбежно.
Но и хората влияят върху средата. При това тези, които лепят етикети - особено много.
На неправилен етикет можеш да опонираш само с друг етикет.
Позволи на другите да растат. Грешейки.