Ножове
- Green Light
Ножове
Едно друго изкуство.
http://www.swc-handmade-knives.com/CUSTOM-KNIFE-GALLERY
Покрай търсене какво е Кентшткрафт и попаднах на тоя линк. Някой ден ще изхарча заплатите на фирмата за такива работи. Може да взема и заем.
Покрай търсене какво е Кентшткрафт и попаднах на тоя линк. Някой ден ще изхарча заплатите на фирмата за такива работи. Може да взема и заем.
леле,
за баща ми това е направо краста,
събира ножове от как се помня. Където и да отиде и... хоп, купих си, подариха ми нож
Има и доста ценни придобивки.
Мисля, че всичко е започнало, когато дядо ми- баща му, му е подарил един немски нож от войната още.
Виси в коридора на закачалката.
Майка ми многократно се е шегувала, че като закъсаме ще ги изкара на една сергия
п.п. На последния РД му подариха мачете: вече е на стената в хола
за баща ми това е направо краста,
събира ножове от как се помня. Където и да отиде и... хоп, купих си, подариха ми нож
Има и доста ценни придобивки.
Мисля, че всичко е започнало, когато дядо ми- баща му, му е подарил един немски нож от войната още.
Виси в коридора на закачалката.
Майка ми многократно се е шегувала, че като закъсаме ще ги изкара на една сергия
п.п. На последния РД му подариха мачете: вече е на стената в хола
"Спаси си деня!" - Green Light
- Green Light
- windcolours
windcolours написа:Ако на някой толкова му се играе с ножове - да заповяда да наточи моите! Да съчетае полезното с приятното!
това е другият момент,
манията за точене:
-дай да ти наточа ножа,
този нож е тъп,
как режеш с такъв тъп нож
и подобни.
Следват резнати, по-резнати и по-порезнати пръстчета
Така че
режи си с по-тъпичкия нож
да са ти здрави пръстите!
- windcolours
Аз си мисля, че порязано с тъп нож боли повече и зараства по-бавно от резнато с остър.Неф написа:
това е другият момент,
манията за точене:
-дай да ти наточа ножа,
този нож е тъп,
как режеш с такъв тъп нож
и подобни.
Следват резнати, по-резнати и по-порезнати пръстчета
Така че
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- сър Айвънхоу
глупости... именно с тъпи ножове се получават злополуките - защото, когато ножът е тъп, с него трудно се реже и инстинктивно се натиска повече... да не говорим, че неудобството от нережещ нож допълнително изнервя човека и го прави по-невнимателен...Неф написа: Така че
затова съвет: режете САМО с добре наточени ножове!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Да си призная, изпитвам неприязън към всякакви метали от най-ранно детство. Това е едно от необяснимите за мен неща в мойта скромна натура.Green Light написа:Много рядко се среща мъж, за който оръжейната стомана да не му предизвиква тръпка. Толко рядко, че аз не съм срещал. Може и да има, сигурно има, но са кът.
Panta rhei...
- Green Light
Ха! Ами към камъни?Мнемозина написа:Да си призная, изпитвам неприязън към всякакви метали от най-ранно детство. Това е едно от необяснимите за мен неща в мойта скромна натура.Green Light написа:Много рядко се среща мъж, за който оръжейната стомана да не му предизвиква тръпка. Толко рядко, че аз не съм срещал. Може и да има, сигурно има, но са кът.
- Green Light
Ножовете трябва да са остри. Няма никакв смисъл да използваш нож, който е тъп.
За домакински цели най- подходящо според мен е точилото с дръжка.
Ето такова.

Дори най- евтиното върши работа, но има и диамантени - на солинген. Когато се сетиш или даже често преди употреба просто тръкваш ножа един два пъти в него и си ок. Що се отнася до ножовете за домакинство там си е въпрос на предпочитание. По- скъпите марки по- трудно се точат, защото са от по- твърда стомана. (И по- внимателно защото са малко гъзария)
За домакински цели най- подходящо според мен е точилото с дръжка.
Ето такова.
Дори най- евтиното върши работа, но има и диамантени - на солинген. Когато се сетиш или даже често преди употреба просто тръкваш ножа един два пъти в него и си ок. Що се отнася до ножовете за домакинство там си е въпрос на предпочитание. По- скъпите марки по- трудно се точат, защото са от по- твърда стомана. (И по- внимателно защото са малко гъзария)
не знам за ножовете, но вижте тази лопата

PS
Кенте, не става за кесия (презерватив не видях имаш ли там и ако не дали ти предложиха да добавиш), но определено е нещо като за теб.

PS
Кенте, не става за кесия (презерватив не видях имаш ли там и ако не дали ти предложиха да добавиш), но определено е нещо като за теб.
Нямам отношение, освен към онези на Збигнев Херберт.Green Light написа:Ха! Ами към камъни?Мнемозина написа:Да си призная, изпитвам неприязън към всякакви метали от най-ранно детство. Това е едно от необяснимите за мен неща в мойта скромна натура.Green Light написа:Много рядко се среща мъж, за който оръжейната стомана да не му предизвиква тръпка. Толко рядко, че аз не съм срещал. Може и да има, сигурно има, но са кът.
А, и шарени морски камъчета...
Panta rhei...
- Green Light
Remmivs написа:не знам за ножовете, но вижте тази лопата
PS
Е не може да стреля. За какво, питам, ми е лопата, която не стреля?
- Green Light
Збигнев Херберт (на полски: Zbigniew Herbert ) е полски поет, есеист, драматург. Херберт е създател на литературния персонаж Пан Cogito - личност, оплетена в мрежите на съвременността, но и с дълбоки корени в европейската култура и духовност. През 80-те години на ХХ век Збигнев Херберт е знаковата фигура на полската опозиция.Мнемозина написа:Нямам отношение, освен към онези на Збигнев Херберт.Green Light написа:Ха! Ами към камъни?Мнемозина написа:Да си призная, изпитвам неприязън към всякакви метали от най-ранно детство. Това е едно от необяснимите за мен неща в мойта скромна натура.Green Light написа:Много рядко се среща мъж, за който оръжейната стомана да не му предизвиква тръпка. Толко рядко, че аз не съм срещал. Може и да има, сигурно има, но са кът.
А, и шарени морски камъчета...
И после има десетина страници още. Сигурно из тях пише нещо за камъни? М?
Сега ще те науча как се прави: първо пускаш търсачката на клуба.Green Light написа: Збигнев Херберт (на полски: Zbigniew Herbert ) е полски поет, есеист, драматург. Херберт е създател на литературния персонаж Пан Cogito - личност, оплетена в мрежите на съвременността, но и с дълбоки корени в европейската култура и духовност. През 80-те години на ХХ век Збигнев Херберт е знаковата фигура на полската опозиция.
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=38794#38794
И след това гугълската.
Panta rhei...
- Piqndurnik
Обикновена "сапьорска" лопатка с добавена функция за рязане на тел и вадене на пирони (не помня имаше ли такова). През 86-а бяха от новите.Remmivs написа:не знам за ножовете, но вижте тази лопата
Наздраве 
- Green Light
Хубаво стихотворение. Ама виж как пак не можах да се изкарам мъжкар и въоръжен и любител на ножове и ножар. Изби на поезия ножарската тема. Избиеш начи, Мнемозина, нанякъде и разконцентрираш човека и край. Сега ми се говори на тема трябва ли да съм в настроение за да чета поезия или поезията ме вкарва в нужното настроение като ми набие клинците. Или па според поезията.Мнемозина написа:Сега ще те науча как се прави: първо пускаш търсачката на клуба.Green Light написа: Збигнев Херберт (на полски: Zbigniew Herbert ) е полски поет, есеист, драматург. Херберт е създател на литературния персонаж Пан Cogito - личност, оплетена в мрежите на съвременността, но и с дълбоки корени в европейската култура и духовност. През 80-те години на ХХ век Збигнев Херберт е знаковата фигура на полската опозиция.
И след това гугълската.
Бе май на мен ми трябва настроение. Първо настроение, после стихотворение
Оле, Мнемозино, ти си живата памет на клуба. Как не съм забелязала тези стихове, ама като се чета, направо съм за бой с моите филми, виж как съм оспамила тихата ти поетична тема. Срам!Мнемозина написа: Сега ще те науча как се прави: първо пускаш търсачката на клуба.
И след това гугълската.
- windcolours
Ми що ме пита за камъни тогава?Green Light написа: Хубаво стихотворение. Ама виж как пак не можах да се изкарам мъжкар и въоръжен и любител на ножове и ножар. Изби на поезия ножарската тема. Избиеш начи, Мнемозина, нанякъде и разконцентрираш човека и край. Сега ми се говори на тема трябва ли да съм в настроение за да чета поезия или поезията ме вкарва в нужното настроение като ми набие клинците. Или па според поезията.
Бе май на мен ми трябва настроение. Първо настроение, после стихотворение
Е то за всичко е така. За настроението говоря - то пък не бива толкова лесно да се поддава човек в края на краищата.
Но завоят обратно е лесен - нож не се ли точи и на камък?
Или пък направо да ме заколиш. Гледай колко е ножарско и въоръжено.
Panta rhei...
Ами, ами.vyara написа:Оле, Мнемозино, ти си живата памет на клуба. Как не съм забелязала тези стихове, ама като се чета, направо съм за бой с моите филми, виж как съм оспамила тихата ти поетична тема. Срам!Мнемозина написа: Сега ще те науча как се прави: първо пускаш търсачката на клуба.
И след това гугълската.Но сега ще трябва да дадеш още от този Збигнев.
Четох го наскоро пак покрай Шимборска, и съжалих, че съм го пускала вече, та не мога пак.
Другите са по-дълги и по-... абе на тебе може и да ти харесат.
Ще ти пусна още някое може би довечера.
Panta rhei...
Всъщност не исках това, но както и да е. Макар че обичам темите да се разпълзяват в различни посоки.windcolours написа:Много ме изкефи финесът, с който Мнемо отклони всеобщото внимание от недолюбвания от нея метал към нещо, което харесва![]()
ПП И аз не бях чувала за този Збигнев, а стихотворението ме грабна!:-)
Радвам се.
Panta rhei...
- windcolours
- Глас в пустиня
Re: Ножове
Не намирам легендата в нета, ама в някакъв филм стана дума за тоя заек и пумата дето го преследвала. Индиански работи някакви.Green Light написа:Едно друго изкуство.

Иначе ножлетата са готини играчки, но не са мой тип - създадени са за дране и разфасоване. Нямат и гард който да предпазва пръстите от приплъзване по острието при дупчене. Рязал съм си пръстите по тоя начин и от опит знам че е болезнено и кофти, особено когато те шият после.
Липсва унифицираност - най-важното условие при лов или действие в гората - трабва да си носиш по един спец. нож за всяко едно:за дупчене; за дране; за разфасоване; за рязане на костите и още куп други дейности.
- Piqndurnik
Много вярно. Още повече, че при дрането уловът вече е бил полят поне по веднъж и концентрацията не е на нивоБоЕВ написа: Иначе ножлетата са готини играчки, но не са мой тип - създадени са за дране и разфасоване. Нямат и гард който да предпазва пръстите от приплъзване по острието при дупчене. Рязал съм си пръстите по тоя начин и от опит знам че е болезнено и кофти, особено когато те шият после.
Липсва унифицираност - най-важното условие при лов или действие в гората - трабва да си носиш по един спец. нож за всяко едно:за дупчене; за дране; за разфасоване; за рязане на костите и още куп други дейности.
Обаче с един нож само не става. То става де, ама не е удобно. Аз предпочитам двойка - голям, тежък и малък, много остър. Още по-функционално е брадвичка + среден, остър нож.
Наздраве 
Няма да стане, дори и мен ме уплашиха.Мнемозина написа:Ами, ами.vyara написа: Оле, Мнемозино, ти си живата памет на клуба. Как не съм забелязала тези стихове, ама като се чета, направо съм за бой с моите филми, виж как съм оспамила тихата ти поетична тема. Срам!Но сега ще трябва да дадеш още от този Збигнев.
Четох го наскоро пак покрай Шимборска, и съжалих, че съм го пускала вече, та не мога пак.
Не са за сега, не са за тук... друг път може би.
Снощи и Бодлер ме ужаси, сигурно в моя телевизор е проблемът.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
така е, щото имаш телевизор... виж аз колко съм си добре, щото нямам телевизор...Мнемозина написа: сигурно в моя телевизор е проблемът.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
не е в твоя Мнемо.Мнемозина написа:Няма да стане, дори и мен ме уплашиха.Мнемозина написа:Ами, ами.vyara написа: Оле, Мнемозино, ти си живата памет на клуба. Как не съм забелязала тези стихове, ама като се чета, направо съм за бой с моите филми, виж как съм оспамила тихата ти поетична тема. Срам!Но сега ще трябва да дадеш още от този Збигнев.
Не са за сега, не са за тук... друг път може би.
Снощи и Бодлер ме ужаси, сигурно в моя телевизор е проблемът.
Бодлер казваш:
Той е първият европеец, който съпоставя виното и дрогата в естетически и етически ракурс. Бодлер умира едва 46-годишен, след като в младите си години е познал отблизо и в обилни дози трите най-могъщи форми на опиянение - дрогата, алкохола и секса. Заради последната от трите страсти в края на живота си е страдал от тежък сифилис, а с първите две е свързано неговото може би плодотворно, но в същото време болезнено нервно разстройство. Можем единствено да гадаем дали от опиума или от алкохола са родени стиховете:
"Из мозъка ми броди котка
като из свой апартамент."
Бодлер е оставил и три пространни есета, посветени на дрогата - "Поема за хашиша", "Опиоман" и "Виното и хашишът като средства за разширение на личността". В трите текста без грам свян и стеснителност той описва психологическото въздействие на опиума и хашиша, внимателно изследва проникването на отровите в гънките на мозъка и образите, които те пораждат - "хармония в най-очарователна форма" и "мигновено овладяване на рая", според собствените му изрази.
Душата на виното
Щом падне здрач, душата на виното запява:
- Човеко, чуй - за тебе, о, братко угнетен,
от светлина и обич изливам аз прослава,
щом восъкът ме пусне от своя стъклен плен.
Знам колко пот и слънце парливо се е ляло
на хълма гол, опален от летния пожар -
да се родя, да вдъхнат душа и в мойто тяло;
но аз не съм злосторник, неблагодарна твар,
една е мойта радост - да падам, да лудея
в гърлата на мъжете, измъчени от труд,
за мен гръдта им гроб е, но по е сладко в нея,
отколкото в зимника сред плесен, мрак и студ.
Не чуваш ли в неделя как всичко тук ме слави,
надеждата как пее и в моите гърди?
На масата с навити до лактите ръкави,
и ти ще ме възхвалиш, по-весел от преди:
В очите на жена ти пак радост ще засвети,
ще влея кръв и сили и на сина ти блед,
за него - тоя крехък борец с безброй несрети -
ще бъда като масло за мишци на атлет.
Амброзия ще бъда за твойта вечна жажда,
аз - зърното в дланта на Сеяча всепризнат,
и любовта ни само Поезия ще ражда -
избликнала към бога като невиждан цвят.
Из "Цветя на злото", превод Кирил Кадийски
Щом падне здрач, душата на виното запява:
- Човеко, чуй - за тебе, о, братко угнетен,
от светлина и обич изливам аз прослава,
щом восъкът ме пусне от своя стъклен плен.
Знам колко пот и слънце парливо се е ляло
на хълма гол, опален от летния пожар -
да се родя, да вдъхнат душа и в мойто тяло;
но аз не съм злосторник, неблагодарна твар,
една е мойта радост - да падам, да лудея
в гърлата на мъжете, измъчени от труд,
за мен гръдта им гроб е, но по е сладко в нея,
отколкото в зимника сред плесен, мрак и студ.
Не чуваш ли в неделя как всичко тук ме слави,
надеждата как пее и в моите гърди?
На масата с навити до лактите ръкави,
и ти ще ме възхвалиш, по-весел от преди:
В очите на жена ти пак радост ще засвети,
ще влея кръв и сили и на сина ти блед,
за него - тоя крехък борец с безброй несрети -
ще бъда като масло за мишци на атлет.
Амброзия ще бъда за твойта вечна жажда,
аз - зърното в дланта на Сеяча всепризнат,
и любовта ни само Поезия ще ражда -
избликнала към бога като невиждан цвят.
Из "Цветя на злото", превод Кирил Кадийски
Ето, виждаш ли?Неф написа:Душата на виното
И това е страхотно:
Бъди вечно пиян – това е истината...
Ако не искаш да носиш ужасното бреме
на времето,
което те смазва –
Бъди вечно пиян.
Пиян от какво?
От вино, поезия или добродетел –
все едно.
И ако някога на стълбите на двореца
на зеления склон
или сред ужасната самота на твоята стая
се събудиш
и пиянството се е стопило,
попитай вятъра, вълната, птицата, звездата, часовника,
питай това, което лети или въздиша,
пее и се люлее, което говори,
попитай колко е часът
и вятърът, вълната, звездата, птицата, часовникът
ще ти отговори – Часът на пиянството.
Бъди вечно пиян – не роб на времето –
от вино, поезия или добродетел – все едно.
Но има и едни други, които снощи не успях да пребродя.
Panta rhei...
- Green Light
Ловджийството при мене предстои. Иначе и аз съм май точно така. Един SOG в джоба, викторинокс на колана и брадвичка в бадажника. Тежък нож ми трябва, но нямам. Използвам каквото има в компанията. На Гергьовден и трите влизат в интензивна работа и знам полезността на гарда за предпазване.Piqndurnik написа:Много вярно. Още повече, че при дрането уловът вече е бил полят поне по веднъж и концентрацията не е на нивоБоЕВ написа: Иначе ножлетата са готини играчки, но не са мой тип - създадени са за дране и разфасоване. Нямат и гард който да предпазва пръстите от приплъзване по острието при дупчене. Рязал съм си пръстите по тоя начин и от опит знам че е болезнено и кофти, особено когато те шият после.
Обаче с един нож само не става. То става де, ама не е удобно. Аз предпочитам двойка - голям, тежък и малък, много остър. Още по-функционално е брадвичка + среден, остър нож.
SOG-a ми е с много добра ръкохватка, интересно оформени грапавинки и той не се пързаля, независимо колко е мазен. Тука се виждат грапавините:

Но пък него най- малко го ползвам. Повече е гъзарията при мене. Такава е и гледната ми точка за тия ножчета. Красотата на оръжието. Тва нещо е правено с обич и с обич се притежава.
Изобщо чувствата които изпитваме към оръжието са странно нещо. Не е нежност, нали, чувството
Боев, ще ми е интересна тая легенда, ако се сетиш.
- Green Light
- windcolours
Като човек, който изпитва дълбоко отвращение към всякакви оръжия, ми е интересно да чета какви емоции раждат те в хора, които ги влече да се занимават с тях. Хм...Green Light написа: Но пък него най- малко го ползвам. Повече е гъзарията при мене. Такава е и гледната ми точка за тия ножчета. Красотата на оръжието. Тва нещо е правено с обич и с обич се притежава.
Изобщо чувствата които изпитваме към оръжието са странно нещо. Не е нежност, нали, чувството. Не е и свръзано с лукс и удобство. Не зная какво е. Някаква дума производна на любуване, но и любуване не е понеже не съзерцавам нито ножове, нито пистолети. Използвам ги(върху мишени и печени агнета
). Но в това да използвам именно този нож или моя си пистолет има удоволствие. И кръвожадността няма много общо. Даже май поезията има повече. Отплеснах се.
Боев, ще ми е интересна тая легенда, ако се сетиш.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте