Противоречиво и неделно
- windcolours
Противоречиво и неделно
"А свободата?... Това е втората най-безсмислена дума, която има в речника! Никой никога не е бил свободен! Вашите философи са го казали, животът се движи от противоречията. Човек никога не може да се освободи от тях, остава вечен роб! Каква свобода!”
Г.Марков, в драмата "Комунисти".
Въпрос към успелите /ако има такива/: Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия, ако приемем, че те са движеща сила в живота? И защо да са движеща сила?
Въпрос към успелите /ако има такива/: Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия, ако приемем, че те са движеща сила в живота? И защо да са движеща сила?
Последно промяна от windcolours на 10.10.10, 13:38, променено общо 2 пъти.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- windcolours
тук не става дума толкова за свободата, нея сме я чепкали вече.Неф написа:Свободата е вътрешно усещане
най-вече
днес.
Противоречията също!
Успели в какво?
По-скоро акцентът е върху противоречията и дали са движеща сила или пречат /на съответното ниво/. Ако е вярно, че те са движеща сила, какво се случва след като бъдат "неутрализирани"?
/хора, успели в преодоляването им/
Re: Противоречиво и неделно
И защо да няма такива?windcolours написа:
Въпрос към успелите /ако има такива/: Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия?
Толкова ли е масово човек да не е наясно със себе си?:blink:
Или аз нещо не разбирам...
esti написа:И защо да няма такива?windcolours написа:
Въпрос към успелите /ако има такива/: Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия?
Има, защо да няма.
Противоречията, както и успехът са временни състояния.
Едното следва другото и отново и отново.
Това е движението, това е животът.
Какво неясно има?!
Изниква противоречие, колебаеш се, мислиш, решаваш, избираш и действаш. След което, ако си избрал правилният път, успяваш. Ако ли не- пак. И отново.
Което съвсем не значи, че не си свободен.
Свободен си да избираш най-малкото.
Темата може да се разтегли в разни посоки.
Айде само да не го обръщаме на политика и комунизъм
"Спаси си деня!" - Green Light
- windcolours
О, нямам идея дали е масово. Интересно ми е как в по-общ план противоречията са движеща сила, а в личен-спънка.esti написа:И защо да няма такива?windcolours написа:
- windcolours
Изобщо не става дума за свободата, просто го копирах целия цитат и ви обърнах внимание върху ролята на противоречията. А че свободата да избираш я има-така е. Тя ни и избавя от противоречията в крайна сметка.Неф написа:
А, ти сама го каза!windcolours написа:Изобщо не става дума за свободата, просто го копирах целия цитат и ви обърнах внимание върху ролята на противоречията. А че свободата да избираш я има-така е. Тя ни и избавя от противоречията в крайна сметка.Неф написа:
- windcolours
не става дума за това как да се освободим от тях. Ясно е това.Неф написа:А, ти сама го каза!windcolours написа:Изобщо не става дума за свободата, просто го копирах целия цитат и ви обърнах внимание върху ролята на противоречията. А че свободата да избираш я има-така е. Тя ни и избавя от противоречията в крайна сметка.Неф написа:
По-скоро изборите, които правим ни тласкат в някаква посока, не противоречията. Те ни спират на моменти.
Ами защото уточняваш "ако има такива", та си помислих, че са някаква рядкост.windcolours написа:
О, нямам идея дали е масово. Интересно ми е как в по-общ план противоречията са движеща сила, а в личен-спънка.
Все още не съм сигурна за какво става дума.
Какви вътрешни противоречия имаш предвид?
Нещо от рода на то би ор нот то би?
- windcolours
esti написа:Ами защото уточняваш "ако има такива", та си помислих, че са някаква рядкост.windcolours написа:
О, нямам идея дали е масово. Интересно ми е как в по-общ план противоречията са движеща сила, а в личен-спънка.
Все още не съм сигурна за какво става дума.
Какви вътрешни противоречия имаш предвид?
Нещо от рода на то би ор нот то би?
аз самата не съм разсъждавала върху противоречията и може би затова не мога да формулирам прецизно въпроса.
ми...защо те да са движещата сила? Не са ли те кръстопътищата, а не превозното средство?
Офф..така е то, човек като рендосва картофи, все глупости му се въртят в главата. Крайно несъстоятелна тема, извинявам се:shy:
Абе какво си се заизвинявала и ти....няма несъстоятелни мисли. Всички са полезни - дори и лошите. Вредното е от мярката, дозата и т.н.windcolours написа:
аз самата не съм разсъждавала върху противоречията и може би затова не мога да формулирам прецизно въпроса.
ми...защо те да са движещата сила? Не са ли те кръстопътищата, а не превозното средство?
Офф..така е то, човек като рендосва картофи, все глупости му се въртят в главата. Крайно несъстоятелна тема, извинявам се:shy:
Както и да е - по темата мога да кажа само, че обикновено лошото, трудното, нещастието.... се явява движеща сила.
Така сме устроени, че ако сме си доволни, щастливи, задоволени и сигурни няма да се напъваме да прокарваме пътища.
И си е нормално това.
Трудното, лошото, нещастието, омразата.....това може да бъде страшна сила.
Що се отнася до превозното средство, то това според мен е апатията и инерцията. Пускаш се и квот дойде...
На мен ми харесва.
че как без противоречия
макар че ше доде и техния край:lol:
поздравче
http://www.youtube.com/watch?v=NjJKV6fV ... re=related
поздравче
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- windcolours
добре, схванах- няма да мислим и говорим за дреболии - има и по-сериозни неща:lol:Kent написа:че как без противоречия
поздравче
- Green Light
Ако за комплекси ства дума, бих искал и аз да го видя този, който се е освободил от тях и няма нито един. (Освен Ести, разбира се, но трябва да имаме предвид, че тя не е умна)windcolours написа:"А свободата?... Това е втората най-безсмислена дума, която има в речника! Никой никога не е бил свободен! Вашите философи са го казали, животът се движи от противоречията. Човек никога не може да се освободи от тях, остава вечен роб! Каква свобода!”
Но има и полезни вътрешни противоречия. Аз, например се стремя да се отърва от комплексите, като започвам да анализирам човекй, който изглежда че няма такъв. Ако правя като него може би ще стана такъв. Вятър и мъгла, разбира се. Ако правя като него няма да съм той ами ще съм подражател, но противоречие или не, помага ми да преодолея някой спек.
- Глас в пустиня
Става пердеwindcolours написа:"...
Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия, ако приемем, че те са движеща сила в живота? И защо да са движеща сила?
или дебил
или нещо такова.
Предполагам, че, когато човек има вътрешни терзания, то той търси и решения за тях, а това от своя страна води до действия.
БоЕВ написа:Става пердеwindcolours написа:"...
Какво се случва когато човек се освободи от вътрешните си противоречия, ако приемем, че те са движеща сила в живота? И защо да са движеща сила?
или дебил
или нещо такова.
Предполагам, че, когато човек има вътрешни терзания, то той търси и решения за тях, а това от своя страна води до действия.
точно така,
противоречията сами по себе си не са действие, те дори са временен стопер;
но са трамплинът, подтикът към действие/движение.
Интересна връзка направи Грийна с комплексите, които не само повличат, но и оплитат в противоречия.
- Глас в пустиня
Комплексите са страх, ужас, вцепенение, зациклянеНеф написа:... комплексите...
Те не могат да бъдат двигател
Постоянното им преодоляване е двигател.БоЕВ написа:Комплексите са страх, ужас, вцепенение, зациклянеНеф написа:... комплексите...
Те не могат да бъдат двигател
Противоречията са нещо нормално, без тях бихме били... хм, двуизмерни, да кажем.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Преодоляват ги единици, а болшинството живеят и си умират с тях без да са направили нищо по въпроса. То и за това има толкова много книги, програми, системи и т.н. за справяне с комплексите и страховете.Мнемозина написа:...
Постоянното им преодоляване е двигател.
..
Сега ме подсети как преди време само ти и аз се признахме за комплексари, помниш ли?Green Light написа:
Ако за комплекси ства дума, бих искал и аз да го видя този, който се е освободил от тях и няма нито един. (Освен Ести, разбира се, но трябва да имаме предвид, че тя не е умна)
Но има и полезни вътрешни противоречия. Аз, например се стремя да се отърва от комплексите, като започвам да анализирам човекй, който изглежда че няма такъв. Ако правя като него може би ще стана такъв. Вятър и мъгла, разбира се. Ако правя като него няма да съм той ами ще съм подражател, но противоречие или не, помага ми да преодолея някой спек.
А забелязваш ли с годините, как някак почти от самосебе си всичко около нас се разчиства, освобождава, опростява и подрежда? Случва ли се и с теб това?
А усещаш ли как започваш да разбираш разни неща - като например, че всичкото това напъване хората да се правят на сложни личности и цял живот да се кланят до земята на де що намерят сложно и усукано, си е нищо повече от един най-обикновен комплекс за малоценност? И че нищо в тоя живот не е нито толкова сложно, нито толкова усукано, нито толкова загадъчно.
От комплекси си създаваме някакви паралелни светове, които след време задължително рухват и ни погребват живи.
Може да ни спаси само едно хубаво прочистване.
Човек без вътрешни противоречия не е човек.windcolours написа:
Най- трудно е да останеш сам със себе си.
Аз се научих да не го правя по мой си начин.
Играя шах, рисувам, лафя си с вас.
А някой медитират, отдават се на различни учения, спортуват и т.н...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Животът не е толкова прост, той е значително по-прост.esti написа:
Сега ме подсети как преди време само ти и аз се признахме за комплексари, помниш ли?
А забелязваш ли с годините, как някак почти от самосебе си всичко около нас се разчиства, освобождава, опростява и подрежда? Случва ли се и с теб това?
А усещаш ли как започваш да разбираш разни неща - като например, че всичкото това напъване хората да се правят на сложни личности и цял живот да се кланят до земята на де що намерят сложно и усукано, си е нищо повече от един най-обикновен комплекс за малоценност? И че нищо в тоя живот не е нито толкова сложно, нито толкова усукано, нито толкова загадъчно.
От комплекси си създаваме някакви паралелни светове, които след време задължително рухват и ни погребват живи.
Човек не може да е сам. Никога. Човекът е част от всичко останало, негово продължение, негов двигател, негов резултат, връзка на другите с другите, на нещата с нещата, на другите с нещата, на себе си с нещата и изобщо той си е само частица от потока, от кръговрата, от цялата взаимосвързана еволюция... Не е сериозно човек да се взема толкова насериозно, че да си въобрази, че е сам.Ън написа:Само и само да не съм сам...
Хм.. защо?Ън написа: Най- трудно е да останеш сам със себе си.
Аз никога не съм имала проблем с това.
Практикувам го редовно и с удоволствие.
А с годините и за все по-дълги периоди.
- Green Light
Забравил съм. Помня че съм писал за комплекса си от говорене пред аудитория, но съм забравил как се е развила тая тема.esti написа: Сега ме подсети как преди време само ти и аз се признахме за комплексари, помниш ли?
Това което си написала попада на много благодатна почва при мене. Не съм поглеждал на нещата от тоя ъгъл, но май нямаш слабо място. Така си е. Всичко е много просто. И ясно. Всяко "противоречие" или въпрос е с ясен отговор, понякога неприятен, но ясен. Писах вече - може би Суперграмаданския свръхгалактически компютър на Дъглас Адамс е имал предвид възраст с тва 42.
П.П. Дали имам комплекс за малоценност? Сигурно имам, не го усещам така, но като нищо си го имам. Аз имам страхотен късмет с хората около мен. Имам колеги, по скоро партньори, които смятам за много голяма работа. И като етика, възпитание, професионализъм, хъс, работоспособност и като интелект също. И без да искам, или пък направо си го искам, но се надигам да ги стигам. Мислиш ли че тва е комплекс?
Просто е да се усложнява, сложно е да се опростява....или нещо такова беше в една сигнатура.vyara написа: Животът не е толкова прост, той е значително по-прост.
Не знам, може и комплекс да е.Green Light написа:Мислиш ли че тва е комплекс?
Но във всеки случай е от полезните и градивните.
Не ме питаш мен, извинявай, обаче понеже усетих благодатна почва...Green Light написа: П.П. Дали имам комплекс за малоценност? Сигурно имам, не го усещам така, но като нищо си го имам. Аз имам страхотен късмет с хората около мен. Имам колеги, по скоро партньори, които смятам за много голяма работа. И като етика, възпитание, професионализъм, хъс, работоспособност и като интелект също. И без да искам, или пък направо си го искам, но се надигам да ги стигам. Мислиш ли че тва е комплекс?
Сори, май не съм те разбрала.esti написа:Хм.. защо?Ън написа: Най- трудно е да останеш сам със себе си.
Аз никога не съм имала проблем с това.
Практикувам го редовно и с удоволствие.
А с годините и за все по-дълги периоди.
Бързам да пиша, като че ли ще ми избяга.
Пусти комплекси...
- Green Light
Е да, ама казваш че са сравними отделни неща у нас. Като ги сравняваш тези неща и се слагаш нагоре или надолу, макар и само за тях.vyara написа:Не ме питаш мен, извинявай, обаче понеже усетих благодатна почва...Green Light написа: П.П. Дали имам комплекс за малоценност? Сигурно имам, не го усещам така, но като нищо си го имам. Аз имам страхотен късмет с хората около мен. Имам колеги, по скоро партньори, които смятам за много голяма работа. И като етика, възпитание, професионализъм, хъс, работоспособност и като интелект също. И без да искам, или пък направо си го искам, но се надигам да ги стигам. Мислиш ли че тва е комплекс?Забелязала съм, че понякога идеализираш тоз-оня. И защо е нужно да се сравняваш с когото и да било? Грешно е да слагаш някого над себе си или по-ниско от себе си. Не сме сравними. Сравними са някои отделни неща у нас. Затова не трябва да слагаме летвата и да се мерим, така мисля аз, можем само да си помагаме да растем.
Има ситуации в които виждам почтенност или упоритост, или интелигентност. После когато всичко се размине изглежда като че ли постъпката е била естествена, но аз обичам да си припомням как е постъпил дадения човек, тогава когато е било горещо.
Е как да не го идеализирам? Обратното би било подценяване и значи- грешка. Така мисля.
Ами и аз се възхищавам на отделни качества. Но това не е човекът.Green Light написа: Е да, ама казваш че са сравними отделни неща у нас. Като ги сравняваш тези неща и се слагаш нагоре или надолу, макар и само за тях.
Има ситуации в които виждам почтенност или упоритост, или интелигентност. После когато всичко се размине изглежда като че ли постъпката е била естествена, но аз обичам да си припомням как е постъпил дадения човек, тогава когато е било горещо.
Е как да не го идеализирам? Обратното би било подценяване и значи- грешка. Така мисля.
Е да де, ама според мен номерът не е да ги преодолееш съвсем, а да ги преодоляваш непрекъснато. И това си е част от движението.БоЕВ написа:Преодоляват ги единици, а болшинството живеят и си умират с тях без да са направили нищо по въпроса. То и за това има толкова много книги, програми, системи и т.н. за справяне с комплексите и страховете.Мнемозина написа:...
Постоянното им преодоляване е двигател.
..
Те ти сега противоречие.
Panta rhei...
vyara написа: Грешно е да слагаш някого над себе си или по-ниско от себе си. Не сме сравними. Сравними са някои отделни неща у нас. Затова не трябва да слагаме летвата и да се мерим, така мисля аз, можем само да си помагаме да растем.
Не винаги възхищението от някого е сравнение със себе си. Можеш да се възхищаваш и просто така.
Panta rhei...
Аз не съм казала подобно нещо. Ето пак твърдение, което няма нищо общо с моето, за което ти говорих оня ден. Все едно ми опонираш, пък всъщност не знам защо ми го казваш.Мнемозина написа:vyara написа: Грешно е да слагаш някого над себе си или по-ниско от себе си. Не сме сравними. Сравними са някои отделни неща у нас. Затова не трябва да слагаме летвата и да се мерим, така мисля аз, можем само да си помагаме да растем.
Не винаги възхищението от някого е сравнение със себе си. Можеш да се възхищаваш и просто така.
Защото му се караш за нещо, което той според мен не прави (прочети си цялото мнение, от което съм извадила цитата).vyara написа:Аз не съм казала подобно нещо. Ето пак твърдение, което няма нищо общо с моето, за което ти говорих оня ден. Все едно ми опонираш, пък всъщност не знам защо ми го казваш.Мнемозина написа:vyara написа: Грешно е да слагаш някого над себе си или по-ниско от себе си. Не сме сравними. Сравними са някои отделни неща у нас. Затова не трябва да слагаме летвата и да се мерим, така мисля аз, можем само да си помагаме да растем.
Освен това мисля, че човек все пак е цялост - това по следващото ти мнение.
Няма значение всъщност.
Panta rhei...
Не се карам, а задавам въпрос. Ти чети.Мнемозина написа:Защото му се караш за нещо, което той според мен не прави (прочети си цялото мнение, от което съм извадила цитата).vyara написа:Аз не съм казала подобно нещо. Ето пак твърдение, което няма нищо общо с моето, за което ти говорих оня ден. Все едно ми опонираш, пък всъщност не знам защо ми го казваш.Мнемозина написа:vyara написа: Грешно е да слагаш някого над себе си или по-ниско от себе си. Не сме сравними. Сравними са някои отделни неща у нас. Затова не трябва да слагаме летвата и да се мерим, така мисля аз, можем само да си помагаме да растем.
Освен това мисля, че човек все пак е цялост - това по следващото ти мнение.
Няма значение всъщност.
Не съм искала толкова много да те засегна. Мислех, че просто си говорим.vyara написа: Не се карам, а задавам въпрос. Ти чети.
Как беше в детската градина - извинявай, мило другарче, повече никога няма да правя така.
Panta rhei...