намереният късмет

Все същите

Намирате чанта с ценни вещи и пари. Какво правите?

1. Подминавам я като бомба, не я докосвам.
1
8%
2. Взимам, каквото ми харесва, останалото предавам на съответните органи.
0
Няма гласували
3. Прибирам ценните неща, другите подхвърлям някъде.
2
17%
4. Предавам я непокътната на съответните органи.
9
75%

Общо гласове: 12

Неф

намереният късмет

Мнение от Неф »

Когато намерите нещо голямо и ценно, примерно чанта с пари, дрънкулки, документи, карти и прочие
какво правите?

А, ако намерите пачка с пари?

Какво е най-голямото, ценното, скъпото, което сте намирали и какво сте направили с него?
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Най-ценното, което съм намирала на земята са гъбите:lol:
не съм късметлийка явно, защото не съм намирала пари освен някоя и друга дребна монета /най-многото левче/. Е, намерих съм една магнитна карта, издирих и я върнах на собственичката.
Ако попадна на пачка банкноти /което никак не вярвам/, най-вероятно няма да я запазя.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Намирал съм дреболии - документи, ключове...винаги съм гледал да ги предам на собственика.
Само веднъж намерихме с един колега празно портмоне с паспорт - предадохме ги в полицията, защото нямаше как да издирим човека.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Честно казано, не знам дали не бих опитала първо сама да намеря чия е.

:huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Като пари-Повече от 20 лв. не съм намирал.
А ти колко намери?:lol:

Веднъж намерих цяла чантичка, пари почти нямаше, ама беше пълна с документи- лична карта, шофьорска книжка, дебитни карти, абе...всичко. И една връзка ключове имаше.
Отидох на адреса по документите и ги върнах на човека. А той така- :blink:
И след два дена ми се обади да се видим за малко и ми носи една тишърка, шапка, пакет на Глобул, и разни рекламни джунджорийки :bigsmile:
Той там си бачкал- в Глобул. :cool:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Баба Яга

:))))

Мнение от Баба Яга »

Като много малка намерих много пари навити на ролка и прихванати с ластиче. Била съм четвърти клас и нали трябва да сме честни ги занесох в близкото районно. "Чичко милиционер" ги взе на вратата на кабинета с думите:"Добре детенце, ще ги предадем на този който ги е изгубил." Аз питам:"А кой е той?" Отговори ми:"Хайде, бягай да играеш." Още ми е интересно дали ги е предал и на кого.:bigsmile:
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
Аватар
vyara

Re: :))))

Мнение от vyara »

Баба Яга написа:Като много малка намерих много пари навити на ролка и прихванати с ластиче. Била съм четвърти клас и нали трябва да сме честни ги занесох в близкото районно. "Чичко милиционер" ги взе на вратата на кабинета с думите:"Добре детенце, ще ги предадем на този който ги е изгубил." Аз питам:"А кой е той?" Отговори ми:"Хайде, бягай да играеш." Още ми е интересно дали ги е предал и на кого.:bigsmile:
Аз така на село пред сладкарницата намерих 20 лева (да съм била на десетина години), огромна сума, както се сещате. И една баба наблизо ми каза - те са на една баба, дай ми ги, аз ще й ги предам. После като разказах на баба ми случката, тя само се усмихна и каза - еееех, излъгала те е. А аз изобщо не разбрах тогава защо й е било на бабата да ме лъже. :bigsmile:
Иначе сме намирали, но не с големи суми, а с документи. Последния път беше една лична карта на ученичка, мъжа ми лично издири момичето, на стария адрес вече не живееше никой, но понеже името й беше особено, намери я чрез нета, в един форум. :lol: Това нета е голяма работа! :winkw:
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

като намерите подходящата чанта с 1 миля евро и като я повърнете и като ви кажат че са били кило и половина и са къде са останалите мое и да се сетите кво ви разправям:cool:

тва е като да направиш една добринка ...
например да качиш някой на стоп , да му услужиш.
и да се изпремяташ у някой завой заради някоя дива свиня и да претрепеш стопаджията....
и у панделката.
и за кво?!
заради едната добринка.:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:като намерите подходящата чанта с 1 миля евро и като я повърнете и като ви кажат че са били кило и половина и са къде са останалите мое и да се сетите кво ви разправям:cool:

тва е като да направиш една добринка ...
например да качиш някой на стоп , да му услужиш.
и да се изпремяташ у някой завой заради някоя дива свиня и да претрепеш стопаджията....
и у панделката.
и за кво?!
заради едната добринка.:-)
мдааам... "Няма ненаказано добро."...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

за тва.
подхящата чанта и човека взе първия самолет за майната си райнина.
кво са?
за 20 лв у 2 клас ли ще си говориме а?:-)

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Ако намеря чанта може би ще върна само документите. Така мисля сега, ама....

Един ден в резултат на течение от един прозорец заваляха долари... чуха се истерични мъжки крясъци по адрес на нечия майка; двама трима души бяхме отдолу и съответно тръгнахме да събираме валутата. Бесния мъж се появи да си вземе парите и сумтеше, като че ли ние сме виновни. След 2 метра видях двайсетчака и си я прибрах с чиста съвест. Май това е най-голямата сума, която съм намирала.

През зимата помагахме на едни младежи да излязат от една пряспа и след като си тръгнаха немерихме портфейл без пари, но пълен с документи, в т.ч. разрешително за ползване на АК, щото младежа бил военен и т.н. На следващия ден го намерихме - тъкмо тръгвал човека да си вади нови документи:).
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Като студент първи курс, намерих едно кожено яке в Института. И го продадох веднага.:lol:
После разбрах, че било на един колега... :roll:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
esti

Мнение от esti »

Малко ме обърква заглавието на темата.:shy:
Ако става дума за късмет, защо има толкова въпроси - дори и в посока "връщане"?
Късмет връща ли се?
Аз за късмета все си мисля, че или го има, или го няма. Това е.

Ако човек е сигурен, че намерената чужда вещ е късмет, значи не трябва да я връща. Но ако има и най-малкото съмнение или угризение трябва веднага да се освободи от нея.
Така мисля аз - на теория, защото нямам практика в намирането на пари и ценности.
Аз имам късмет в друг вид намирания.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Предавам я непокътната. С протоколи и описания.
Но ако е пачка с пари, няма да я предам. Ако никой наоколо очевидно не тършува в истерия, няма да я предам, ще я прибера, ще я пазя известно време да видя какво става и накрая ще си я изхарча.. Ако я предам, ще я откраднат полицаите. Най- малко вярвам на бандитите, на второ место са полицаите.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Ако е чанта с пари, прибирам я на скришно и чак след половин година поне ги изпирам. Не бих ги предал, понеже със сигурност не са чиста работа - чистите големи суми се движат по банков път.
Като намеря монета, пускам си я в джоба за късмет. Намирал съм и банкноти. Веднъж във Виена намерих 10 евра.
Пачка съм намирал само веднъж и то понеже малко преди това аз я бях изгубил. Нали даваха първите три стипендии накуп. Добре че никой не беше минал след мен по пътечката от химията към Галичица.
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

Въпросът ми бе провокиран от вчерашната новина, че някаква баба е намерила 17000 лв. и ги е предала на властите.
Нещо такова беше. Не я четох лично,
една колежка прочете на глас пред група колеги, сред които и Моя Милост.
99%, изкл. пак Моя Милост, се присмяха на бабичката и "доброто и" дело.
Репликите бяха от рода на:
-Тая баба добре ли е?
-Браво бе, хвърлила си е късмета на смета.
-Как може такава глупост да стори...
и прочие
все укорителни думи.

И аз си нямах за работа да се намеся с няколко случки от подобен характер, макар и доста по-скромни.

Предиииииии 25 години някъде на морето сме аз, сестричката ми, майка и татко. Нормално за онова време семейно на море по седмица и още толкова на планина.
Та, прибирайки се от плажа, баща ми намира дамска чанта. Взима, отваря и вади куп документи на чужденка, карти, долари, валута някаква и един страхотен химикал.
Поглежда и прибира всичко обратно и с решителни крачки се отправя да търси някой орган на властта.
Ние със сестра ми, малките кудучета, подтичваме отзад и мрънкаме, най-вече аз:- Татко, дай да видя химикала, моля те, искам да ми аддеш само химикалчето. :blink:
Цък!
Не може, не е наше!
Виждаме полицейска кола и татко им връчва чантата.
Браво!

Година по-късно, намираме с моя съученичка портфейл в ЦУМ в една съблекалня и като попарени се гледаме и не мърдаме. Викнахме една касиерка да го вземе.
Пак браво!
Тоя път на мен, добро възпитание, риш!

В наши дни, преди няколко години,
точно в деня когато си правех курбан, се бях запътила да купя жива риба, която лично да заколя, друго животно не мога да убия хладнокръвно,
та вървя през пазара и само фиксирам надутите цени на рибите и отминавам, забила глава в земята.
Ми кой ми е крив, че не чакам събота да си уловя сама.
И хоп- свитък с парички. Спирам, оглеждам се, чудя се, старите спомени и нравоучения нахлуват в главата ми,
но
взимам парите, не ги прибирам, все пак се въртя минута,
никой не издава признаци да си ги търси
и най-накрая продължавам с малкото ролце в ръка.
Сърцето ми препуска лудо, все едно съм спринтирала 20 обиколки на стадиона, че може и повече, тогава все още тренирах :lol:
Доста след пазара, спирам и броя 46 лева.

Връщам се и купувам най-големият шаран и вино, което съм харесвала.
Ей това е късмет, моят късмет беше,
Ести.

Когато намериш нещо и го почувстваш като късмет, твой си е.
Когато е чужда вещ- не е!
Така мисля аз!

Сега рядко намирам по 1 ст., усмихвам се и си я прибирам в джобчето на чантата. Късметче е! Мое!

п.п. А навеждали ли сте да взимате залепена монета? :lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Един път намерих случайно в експреса София-Варна /в Софето бях по не много приятен повод/ две правостоящи гладни и жадни госпожици. Разприказвахме се, поканих ги във вагон-ресторанта и доста приятно си изкарахме до Варна:lol:. После се разотидохме кой от къде е . След казармата /след около две години/ пак ги намерих, този път във Варна и нарочно. За едната се ожених, а другата ни стана кум-а /ли се казваше/:lol:
Веднъж пък на един стръмен баир в едно жежко лято в джунглата намерих една бутилка потна бира - изправена, затворена, стъклена и зелена да блести в тревата като изумруд. Жалко че не беше цяла каса. Предадох я на съответните органи естествено /на вътрешните ми, и то през устата/. Един друг път намерих наточен до бръснене огромен нож на Золинген в едни малини в Пирин и го подарих на Жена ми, понеже хем си нямаше още, хем имаше рожден ден този ден.
п.п. Ако намеря докумнети ще ги предам или издиря собственика. Ако намеря само кинти вероятно ще ги изхарча по-късно, никакво предаване.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
holi_day

Re: намереният късмет

Мнение от holi_day »

добре, че не намирам никви чанти и пари, че да не взема да се терзая дали да ги предавам :lol:
или пък после да си викам - глей, ква глупава бях - да занеса в полицията...
последното, което намерихме не беше на улицата - кръстче с разпятие - комбинация от бяло и жълто злато
бе изгубено от предишния собственик преди 7г. и синът ми го върна
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако намерите нещо по така ми меткате инфо.
и ми предавате намереното.
целувате ръка ,опрощавам ви и бегайте:-)

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Quid написа:ако намерите нещо по така ми меткате инфо.
Аз намерих един мейл на един колега. Е сега точно, преди да влезна тука го открих. От 19ти юли.
Ако знаеш тоя човек, как шти се зарадва на предложението.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Green Light написа:
Аз намерих един мейл на един колега. Е сега точно, преди да влезна тука го открих. От 19ти юли.
да не би да имам да му връщам некви кинти братчед та щял да ми се зарадва някой а:rotfl24:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Quid написа:
Green Light написа:
да не би да имам да му връщам некви кинти братчед та щял да ми се зарадва някой а:rotfl24:
Ми не, ама ако може да го джироса тоя мейл, шсе отърве от сериозна проблемация. Викаше че никакъв мейл не бил пращал. Някой вика друг го е изпратил, не е тва от мене. Да, бе. Друг.

Куид го е пратил.

П.П. Аз май бях отпуска на 19ти и той си мисли че нямам поща. Имам, имам...
Неф

Мнение от Неф »

Ей, младежи късметлии,
айде и анкетката така да не я прескачате, ако е възможно.
:-)

благодарско
и
наздраве! :wine:

че Боев сложи масата и като видях тия сладости се прехвърлям в другата тема :bigsmile:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Неф написа: Какво е най-голямото, ценното, скъпото, което сте намирали и какво сте направили с него?
Най-голямото, ценното и скъпото го намирам вкъщи и й казвам "мама". :-)
Аватар
Ozzie

Мнение от Ozzie »

още ме е яд, за онази банкнота която се мотаеше на пътеката до "Кауфланд", миналата година февруари
пред мен имаше 2-3 човека, направи ми впечатление, че се заглеждат в нещо и подминават, стигнах и аз до там...
някак си не повярвах, че банкнотата с номинал 500 EUR може да е истинска... помислих, че някой е заложил капан, да се пошегува
така и не се наведох да я вдигна...
:wand:
Ей, младежи късметлии,
айде и анкетката така да не я прескачате, ако е възможно.
няма го моя отговор, sorry
Неф

Мнение от Неф »

Ozzie написа: няма го моя отговор, sorry
а кажи си го де :-)

п.п. Банкнотата е била вързана с конец :grin:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

все си мисля, че имам късмет. получават ми се нещата. но пачка на улицата не съм намирала:roll: явно не ми е съдено да изпитвам угризения, докато харча чужди кинти на някой слънчев остров ...:winkw:
just perfect
Аватар
Ozzie

Мнение от Ozzie »

Неф написа:
ами моя отговор май ще е 5. Да я върна на притежателя и.
пък после той да решава как да ми благодари :bigsmile:

колкото до банкнотата... да, помислих, че може да е вързана, затова не се наведох, да не правя сеир на някого...
но пък имам набито око, не видях конец... както и да е, няма да разберем никога
Неф

Мнение от Неф »

Ozzie написа:
Неф написа:
ами моя отговор май ще е 5. Да я върна на притежателя и.
пък после той да решава как да ми благодари :bigsmile:

колкото до банкнотата... да, помислих, че може да е вързана, затова не се наведох, да не правя сеир на някого...
но пък имам набито око, не видях конец... както и да е, няма да разберем никога
а когато притежателят е чужденец?
Аватар
never mind

Мнение от never mind »

Неф написа: Какво е най-голямото, ценното, скъпото, което сте намирали и какво сте направили с него?
Прибирам се от купон някога преди сто лета, таксито спира пред нас, слизам и .. се спъвам, аз съм спината, посред бял ден го правя постоянно, залитам и в ръката ми попада мъжки златен пръстен с оникс. Не на нечия ръка, на тротоара си беше!! Е посред тъмна нощ няма да търся на кого да го върна..

Иначе и други бижута съм намирала, както и пари, ама не чак пачки :mad: Но най съм се радвала на намерени книги :shy:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

never mind написа:
Прибирам се от купон някога преди сто лета, таксито спира пред нас, слизам и .. се спъвам, аз съм спината, посред бял ден го правя постоянно, залитам и в ръката ми попада мъжки златен пръстен с оникс. Не на нечия ръка, на тротоара си беше!! Е посред тъмна нощ няма да търся на кого да го върна..

Иначе и други бижута съм намирала, както и пари, ама не чак пачки :mad: Но най съм се радвала на намерени книги :shy:
аз пък обикноивено губя бижута,,,,ще трябва да ми покажеш какво си намирала...:grin:
Аватар
Ozzie

Мнение от Ozzie »

Неф написа:а когато притежателят е чужденец?
ай стига с казусите де
да не е блял :rotfl24:
виж, ако е чужденка, красива... :shy:
Неф

Мнение от Неф »

Ozzie написа:
Неф написа:а когато притежателят е чужденец?
ай стига с казусите де
да не е блял :rotfl24:
виж, ако е чужденка, красива... :shy:
ахам,
да,
ами чужденка беше, ама не си ми прочел историята.

Та(и значи отиваш в странство, :lol:
но нали знаеш, че тя няма как да напусне страната без док. :-)
Аватар
never mind

Мнение от never mind »

windcolours написа: аз пък обикноивено губя бижута,,,,ще трябва да ми покажеш какво си намирала...:grin:
Ох, и аз губя, ма пък това е повод да ми подаряват и да си купувам, не ли?? :blum:

Хех, един пръстен, дето с години го имах за най-късметлийския, три преплетени халкички, го загубих .. вкъщи!!! Дребният ми го взе и къде го скри, няма намиране. И имам от 4 чифта обеци по една само, имам и загубени навън, пък някой ги е намерил, може би, абе то трябва да има равновесие! :rotfl24:

Освен да съберем мойте и твойте, може да спретнем един цял комплект :lol::lol:
Аватар
Ozzie

Мнение от Ozzie »

четох я историята
а в странство няма да ходя, смятам, че съм достатъчно кадърен да намеря някого :winkw:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

never mind написа:
windcolours написа: Ох, и аз губя...
Аз само една халка нося, ама по някое време беше станала като Единствения - все се изхлузваше ненадейно. Даже си мислех да я нагрея, че да видя, дали няма да изскочи някой надпис на мордорски. Най такивата места са:
- в басейна - някой я намерил и я дал на басейнаджията.
- стръмна уличка в Габрово
- на плажа в Майорка - половин час пресявах един ситен пясък. После установих, че явно не съм единствения - по вечеря от кръчмата гледах как момче и момиче всяка вечер обикаляха с металотърсачи и га че ли намираха нещо от време на време.
Наздраве :cool:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

never mind написа:Но най съм се радвала на намерени книги :shy:
случайно да си намирала наскоро "Писма до Клаудия" на Хорхе Букай? Затрих я преди няколко седмици :crying:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

що четеш у тревата а:-)

Аватар
Quid

Мнение от Quid »

са от ония куфари да сте намирали нещо а?
от тия червените.
кво цяла седмица само жълти стинки чета тук.
писна ми!:cool::blum:

capra

Мнение от capra »

Аз например много често намирам пари, но не много а малко и обикновено на по жълти стотинки. Е намирал съм и банкноти от различен номинал, включително долари и евро, но от това не съм забогатял.:roll:
Публикувай отговор