Време за снимки

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
vyara написа: Плододават, опитах ги преди около месец. Бяло е гроздето и много сладко. Абе чудни са, двама мои комшии имат. Като ми казаха кога са ги засаждали и като гледам какви яки стъбла и буйни израстъци са направили, чак не вярвам, че са толкова млади лозичките. А аз едни от мосю бриколаж си бях засадила, ама те горките едва растат.
Плододават на четвъртата година - по-ранни просто няма. Какъв сорт е - "Сторгозия", "Плевен" или някакъв друг - винен или десертен?
Имах две асмички от винен бял, много ароматно и сладко грозде с прилично едра и сбита чепка, но за съжаление измръзнаха на шестата или седмата година и това ме депресира. Не искам вече да влагам толкова енергия и чувства в нещо толкова не трайно.
Иначе лозите които харесам си ги засаждам от пръчка. Старите хора му викат - дупни пръчка, пий винце. Вземаш напролет от пръчките дето се изрязват, избират се по-ячки и задължително с чепче, прави се дупка и се поставя. След няколко седмици вече има "пеперуда". Попитай някой от твоите съседи, няма начин да не знаят как става.
Това е десертно грозде, но и той не помнеше как се казва сорта. Не е дребно, едро е, нормално продълговато грозде и много сладко. Абе много се навих като ги гледах тези лози. Първо видях у съседа до нас и го питам абе тая лоза колко годишна е и той вика - ааа, ами на една-две години, а тя в основата си колкото три пръста дебела. И му дала грозде още на първата или втората година. После бях на гости у сина му - той има отделна къща, разкошна градина си е направил, с мостче, арки, беседки, подземна система за поливане, абе разкош, много работливо момче, и гледам пак същите лози, там опитах и гроздето. Тогава му поръчах да ми вземат и на мен. Като ги взема лозите, ще разбера и името на сорта. Ако се окаже наистина добро, ще ти кажа, а ти ще решиш дали искаш. Много бързо растат и бързо дават плод, но ще ти кажа подробности за гледането по-нататък.
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Gaspode написа:
Аз трябва да завъдя некви десетрти сортове... ма ще видим как и кога :)
Колкото по-рано, толкова по-добре. Не забравяй, че им трябват и три/четири години докато започнеш да береш.
Иначе задачата ти никак не е лека, защото освен избора на сорт, ще трябва да се съобразиш и с почвено-климатичните условия на района в който ще ги отглеждаш. Слънцегреенето, нормата на валежите, температурните амплитуди и куп други подробности.
Иначе отглеждането е лесно, а "реколтата/добивът" зависят най-вече от типа конструкция на насаждението и качеството на резитбата.

Имам Болгар и Хамбургски, и мога да кажа че са много вкусни и трайни, но се пръскат. Всъщност пръскането никак не е сложно - иска се да имаш хубава пръскачка(необходима е и за овошките) и да познаваш три до четири вида препарати, както и да правиш разлика между инсектицид, фунгицид, пестицид и хербицид.:bigsmile:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:Гъсподией, ето ти още една рецепта за ябълков сладкиш, хем по-постен и хем отиват повече ябълки:
http://www.3o4o.net/forum/viewpost.php?p=266738
ама на три пъти слагам сместа, не знам тогава що съм писала два. И канелата я тургам при брашното, а лимонят при ябълките. Това са поправките. Много вкусен и лесен.
Искаш ли още един вкусен, лесен, умерено постен - обаче не яде много ябълки?
Мислех, че съм го пускала тук, но не май не съм.
Разбира се.
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа: Колкото по-рано, толкова по-добре. Не забравяй, че им трябват и три/четири години докато започнеш да береш.
Иначе задачата ти никак не е лека, защото освен избора на сорт, ще трябва да се съобразиш и с почвено-климатичните условия на района в който ще ги отглеждаш. Слънцегреенето, нормата на валежите, температурните амплитуди и куп други подробности.
Иначе отглеждането е лесно, а "реколтата/добивът" зависят най-вече от типа конструкция на насаждението и качеството на резитбата.

Имам Болгар и Хамбургски, и мога да кажа че са много вкусни и трайни, но се пръскат. Всъщност пръскането никак не е сложно - иска се да имаш хубава пръскачка(необходима е и за овошките) и да познаваш три до четири вида препарати, както и да правиш разлика между инсектицид, фунгицид, пестицид и хербицид.:bigsmile:
Бе пръскането не ме плаши мен :)
Аз затуй почнах с овошките и лозичките. Таз година вече откъснах черешки, круши и ябълки. Верно, по 2-3 от дърво, ама то дървото е по-малко от малкия на височина :) - миналата пролет ги сяхме.
Догодина трябва да направя една сонда и да пусна вода за поливане...
Лозичките ги слагам през 2-3 метра в една редичка за сега. Мисля да ги сложа на колове ителове, няма да правя асмалък там.
Абе играя си аз, не ме бива за земекоп :bigsmile:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа: Това е десертно грозде, но и той не помнеше как се казва сорта. Не е дребно, едро е, нормално продълговато грозде и много сладко. Абе много се навих като ги гледах тези лози. Първо видях у съседа до нас и го питам абе тая лоза колко годишна е и той вика - ааа, ами на една-две години, а тя в основата си колкото три пръста дебела. И му дала грозде още на първата или втората година. После бях на гости у сина му - той има отделна къща, разкошна градина си е направил, с мостче, арки, беседки, подземна система за поливане, абе разкош, много работливо момче, и гледам пак същите лози, там опитах и гроздето. Тогава му поръчах да ми вземат и на мен. Като ги взема лозите, ще разбера и името на сорта. Ако се окаже наистина добро, ще ти кажа, а ти ще решиш дали искаш. Много бързо растат и бързо дават плод, но ще ти кажа подробности за гледането по-нататък.
Трябва да уеднаквим мярката с пръстите, щото, ако мерим по мойте ще да е баят стъбълце.:lol:
Бял или червен?
Имам някакво подозрение че е от плевенските сортове - вкусни са, но както вече споменах не държат на студ.
Ще чакам инфото с интерес.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа:
vyara написа:Гъсподией, ето ти още една рецепта за ябълков сладкиш, хем по-постен и хем отиват повече ябълки:
http://www.3o4o.net/forum/viewpost.php?p=266738
ама на три пъти слагам сместа, не знам тогава що съм писала два. И канелата я тургам при брашното, а лимонят при ябълките. Това са поправките. Много вкусен и лесен.
Искаш ли още един вкусен, лесен, умерено постен - обаче не яде много ябълки?
Мислех, че съм го пускала тук, но не май не съм.
Разбира се.
Ако имаш миксер на стойка, даваш му две яйца с 1 ч.ч. захар и го оставяш да си ги къдри.
В това време ти разтопяваш половин малко пакетче масло в тавичка (дозата е за 25/20 см) и нареждаш бисквити. Рецептата е с обикновени, но най-хубаво става с онези тъничките квадратни турски - тях ги слагам на два реда. Върху бисквитите редиш ябълки на резенчета и отгоре (ако искаш) наръсваш малко канела.
После слагаш при яйцата една чаша брашно и една-две ванилии и със смеската поливаш ябълките.
И печеш.

Тестото понеже е тъничко, става хрупкаво, и бисквитите и те...
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Gaspode написа:...
Абе играя си аз, ... :bigsmile:
Сладка тръпка е това заиграване.
Имаш време да експериментираш - кой каквото ще да ти говори, накрая ще направиш това което на теб ти уйдисва.
За овошките е абсолютно задължително да не пропускаш февруарското пръскане с бордолезов разтвор и някакъв инсектицид. Особено черешите - иначе стават на цънки и нямат, както казва Вяра, търговски вид.
Имам няколко дървета които изпуснах да пораснат високо и не са ми удобни нито за пръскане, нито за бране, та идната пролет(ако всичко е наред) съм решил да ги скъсявам и да им свивам короните. Купих си и косер(най-сетне) и го окомплектовах с телескопична дръжка от ония дето използват бояджиите.
Та какво исках да кажа - сега е времето да не ги изпускаш да стават много големи(ябълките и крушите), черешите не се опитвай да ги ограничаваш, само ще им навредиш.:bigsmile:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мерси, Мнемо. Не съм я срещала тази рецепта.
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа: Трябва да уеднаквим мярката с пръстите, щото, ако мерим по мойте ще да е баят стъбълце.:lol:
Бял или червен?
Имам някакво подозрение че е от плевенските сортове - вкусни са, но както вече споменах не държат на студ.
Ох, дано да не са. Аз най-много се страхувам да не мръзнат.
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
Gaspode написа:...
Абе играя си аз, ... :bigsmile:
Имаш време да експериментираш - кой каквото ще да ти говори, накрая ще направиш това което на теб ти уйдисва.
За овошките е абсолютно задължително да не пропускаш февруарското пръскане с бордолезов разтвор и някакъв инсектицид. Особено черешите - иначе стават на цънки и нямат, както казва Вяра, търговски вид.
Имам няколко дървета които изпуснах да пораснат високо и не са ми удобни нито за пръскане, нито за бране, та идната пролет(ако всичко е наред) съм решил да ги скъсявам и да им свивам короните. Купих си и косер(най-сетне) и го окомплектовах с телескопична дръжка от ония дето използват бояджиите.
Та какво исках да кажа - сега е времето да не ги изпускаш да стават много големи(ябълките и крушите), черешите не се опитвай да ги ограничаваш, само ще им навредиш.:bigsmile:
И сега е важно късното есенно пръскане като окапят листата, пак с бордолезов разтвор.
За черешите го разбрах от личен опит. След като засадих две череши, ги скъсих прекалено силно (що ли послушах продавачката, на мен не ми се щеше толкоз да ги кастря) и двечките изсъхнаха за разлика от другите овошки.
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа:
Ми аз тепърва почвам да уча. Та ще има да се заигравам... :)
Короните на дръФчетата ще трябва може би не догодина, ми след 2-3 години да ги подкастрям. Сега са още манечки :). А иначе имам две ябълки, дето не мога да ги бера дори с тия телескопичните стълби. Но пък е голям кеф докато опитвам де, стига да успея да изпреваря дечурлигата - първи са на стълбата, понякога преди да съм я подпрял даже :bigsmile: Но за игра само - за работа ги няма. Тая година ме нервясаха с тая стълба и ги оставих на дървото - качиха се на ореха и аз дигнах стълбата да бера ябълки :grin:

Сега нещо есенно няма ли по овошките? Варосване? Зазимяване някакво?
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
БоЕВ написа: Трябва да уеднаквим мярката с пръстите, щото, ако мерим по мойте ще да е баят стъбълце.:lol:
Бял или червен?
Ох, дано да не са. Аз най-много се страхувам да не мръзнат.
Сложно е това с измръзването и много неприятно.
Ще ги сложиш на закътано, пък и щом са устискали при съседите вероятността да са държеливи е голяма.
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа: И сега е важно късното есенно пръскане като окапят листата, пак с бордолезов разтвор.
За черешите го разбрах от личен опит. След като засадих две череши, ги скъсих прекалено силно (що ли послушах продавачката, на мен не ми се щеше толкоз да ги кастря) и двечките изсъхнаха за разлика от другите овошки.
Никога не съм пръскал есента, но пропусна ли февруарското после и да се скъсам да пръскам файдата никаква.
Аватар
Глас в пустиня

Gaspode написа:
Ми аз тепърва почвам да уча. Та ще има да се заигравам... :)
Короните на дръФчетата ще трябва може би не догодина, ми след 2-3 години да ги подкастрям. Сега са още манечки :). А иначе имам две ябълки, дето не мога да ги бера дори с тия телескопичните стълби. Но пък е голям кеф докато опитвам де, стига да успея да изпреваря дечурлигата - първи са на стълбата, понякога преди да съм я подпрял даже :bigsmile: Но за игра само - за работа ги няма. Тая година ме нервясаха с тая стълба и ги оставих на дървото - качиха се на ореха и аз дигнах стълбата да бера ябълки :grin:

Сега нещо есенно няма ли по овошките? Варосване? Зазимяване някакво?
То и аз така - уча се в движение - ден след ден, година след година.

За овошките сега е най-важно да ги варосаш, та да не се напукат през зимата.
Неф

Мнение от Неф »

snowprincess написа:
Неф, ние имаме без семки
Проявявам интерес.
Дали би могло да се размножи от резница?
Ако да, трябва да се договорим :-)
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

дойде вече..
Изображение
плешко
Изображение
шарения
Изображение
високо, високо, високо....
Изображение
листодъжд
Изображение
обратна "леща"
Изображение
килим
Изображение
жена се увила около мъжа
Изображение
свят да ти се завие
Изображение
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Глас в пустиня

sandmaN написа:...
Изображение
...
Леле - колко са ситни човечетата.:bigsmile:
Неф

Мнение от Неф »

Изображение

Изображение

наздраве!
:bigsmile:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Slynchevo:)

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Неф написа:Изображение

Изображение

наздраве!
Наздраве!
Добре изглежда тая риба. Сигурно е и вкусна, но не е за мен, на такива кулинарни изкушения им викам - изплюй залък - много ситни костици бе, зор се чистят, а как засядат в гърлото не ти е работа направо.:lol:
Неф

Мнение от Неф »

БоЕВ написа:
Неф написа:Изображение

Изображение

наздраве!
Наздраве!
Добре изглежда тая риба. Сигурно е и вкусна, но не е за мен, на такива кулинарни изкушения им викам - изплюй залък - много ситни костици бе, зор се чистят, а как засядат в гърлото не ти е работа направо.:lol:
начинът на приготвянето им е майката. Специална марина се прави с оцет, лимонов сок, чесън, копър и магданоз. Така се стопяват микрокостиците.
Помолих аз един съфорумец да сподели, но не събира смелост да го стори явно.
Боев, дунавски съвсем пресен морунаж, не може да не си ял! :-)
Аватар
Глас в пустиня

Positum написа:Slynchevo:)

Изображение
Много самотна изглежда таз сабака с трима младежи наоколо картината щеше да е пълна.
Аватар
Глас в пустиня

...
Последно промяна от Глас в пустиня на 09.05.11, 22:50, променено общо 1 път.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:
:smackbum: абе, ей, пензевенк! ти какво само пишеш тука. сякаш некъф ветеран раздаваш съвети и одобряваш! га ще има и твоя снимка, м? :boev:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Неф написа: Дали би могло да се размножи от резница?
питах татко какви сортове имаме и дали може

такийски мискет, италия, султанина (без семки), чауш. хамбургски мискет, супер ран булгар, брестовица - тия са дисертните
димят и датие са винени, а втория сорт не се пръска
имали сме били кардинал и дунавски мискет, но не вървели на асма и ги махнал

каза, че е сложна работа и не се заемал, купувал е готови с корените, но ако твоя баща разбира и може - ще ти изпратя, когато реже лозите
Изображение
Неф

Мнение от Неф »

snowprincess написа:
Неф написа: Дали би могло да се размножи от резница?
питах татко какви сортове имаме и дали може

такийски мискет, италия, султанина (без семки), чауш. хамбургски мискет, супер ран булгар, брестовица - тия са дисертните
димят и датие са винени, а втория сорт не се пръска
имали сме били кардинал и дунавски мискет, но не вървели на асма и ги махнал

каза, че е сложна работа и не се заемал, купувал е готови с корените, но ако твоя баща разбира и може - ще ти изпратя, когато реже лозите

Значи само султанина е без семки, така ли?

Бих искала, да,
татко разбира, имаме и лозе на вилата, и вино прави и всичко.
Ще питам и него и ще ти пиша на лични.
Ще се разберем, благодаря ти много! :bigsmile:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Неф написа: ще ти пиша на лични
ок
Изображение
Неф

Мнение от Неф »

snowprincess написа:
ок
Татко казва, че при нас е студено и едва ли ще вирее такъв сорт.
И аз веднага се посъветвах с чичко Гугъл:

Султанина е бял среднозреещ безсеменен десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток. Широко разпространен в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай. Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони.
Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. :(
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%BD%D0%B0

Сега се чуда дали да пробваме в нашия студен север или да се местим на юг.
Все повече клоня към второто по ред причини.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Неф написа:
snowprincess написа:
ок
И аз веднага се посъветвах с чичко Гугъл:

Султанина е бял среднозреещ безсеменен десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток. Широко разпространен в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай. Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони.
Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. :(
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%BD%D0%B0

Все повече клоня към второто по ред причини.
при вас има ли смокини?
защото ако виреят смокини, значи и това грозде ще стане...
Bella Ciao
Неф

Мнение от Неф »

сър Айвънхоу написа:
при вас има ли смокини?
защото ако виреят смокини, значи и това грозде ще стане...
не :(
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа:... ти какво само пишеш тука. сякаш некъф ветеран раздаваш съвети и одобряваш! ...
Нищо подобно!:bigsmile:

Пиша и коментирам от корист. Обичам да гледам снимки и затова ми се иска да отговарям колкото се може на повече хора, та дано се позавъртат по-често тука.
А и знам колко е кофти да пуснеш снимка и никой да не ти обърне внимание - оставаш учуден - харесват ли снимката сега или е толкова зле, че никой не й е обърнал внимание.
Такива ми ти работи Съре.
Аватар
Глас в пустиня

Неф написа:
...

...
Можеш да опиташ и съм сигурен че ще се получи - кордон на полуасма. Главината остава ниско до земята, а есен кордоните се изрязват и се заравят в земята - така вероятността да измръзнат е нищожна.

Искаш ли да ви снимам и покажа как се подготвя пръчка за засаждане?
Неф

Мнение от Неф »

БоЕВ написа:
Неф написа:
...

...
Можеш да опиташ и съм сигурен че ще се получи - кордон на полуасма. Главината остава ниско до земята, а есен кордоните се изрязват и се заравят в земята - така вероятността да измръзнат е нищожна.

да, разбира се, покажи,
предварително благодаря :-)
Аватар
Глас в пустиня

Неф написа:
БоЕВ написа:
Неф написа:
...

...

да, разбира се, покажи,
предварително благодаря :-)
ОК!
Това обаче ще стане след почивните дни.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:
Нищо подобно!:bigsmile:

Пиша и коментирам от корист. Обичам да гледам снимки и затова ми се иска да отговарям колкото се може на повече хора, та дано се позавъртат по-често тука.
А и знам колко е кофти да пуснеш снимка и никой да не ти обърне внимание - оставаш учуден - харесват ли снимката сега или е толкова зле, че никой не й е обърнал внимание.
Такива ми ти работи Съре.
не се измъквай от въпроса! що не пускаш снимки?!
Bella Ciao
Аватар
Баба Яга

:)))

Мнение от Баба Яга »

с две "липи" отпред:bigsmile:
Изображение
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: :)))

Мнение от bead_ »

Баба Яга написа:с две "липи" отпред:bigsmile:
Изображение
тая къщичка е като франкенщайн. вратите са от гардероб, а покривът - от чувал
just perfect
Аватар
Баба Яга

Re: :)))

Мнение от Баба Яга »

bead_ написа:
Баба Яга написа:с две "липи" отпред:bigsmile:
Изображение
тая къщичка е като франкенщайн. вратите са от гардероб, а покривът - от чувал
Точно вратите ме привлякоха.:bigsmile:
Аватар
Баба Яга

Днешната събота при мен

Мнение от Баба Яга »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И някой имащ нужда от вода :bigsmile:

Изображение
Неф

Re: Днешната събота при мен

Мнение от Неф »

Баба Яга написа:Изображение

Изображение
Камъните на буните са прекрасни. Лятото ги събираха с чували :lol:
А от твоите фотографии са по-красиви и от скъпоценни камъни.
Благодаря! :kiss:

п.п. Днес времето е чудно за снимки. Ние бяхме из парковете, но апарата ми не бе с мен, уви.
Публикувай отговор