Видеонаблюдение
- Green Light
Видеонаблюдение
"За" ли сте?
http://www.vbox7.com/play:ae056dc8
П.П. Филмчето е 8 минути. Гледайте, ако имате време!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Видеонаблюдение
Така както са представени нещзта съм ЗА.Green Light написа:"За" ли сте?
За жалост обаче не е възможно навсякъде да има камери:(:crying:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Изгледах го
Както винаги - въпроса е комплексен :)
Тук така е представено всичко, че просто не може да не си кажеш - супер, искам го.
Обаче
Намалели престъплениеята в центъра. Демек изместили са се на други места. Ефект върху престъпността като цяло - нулев
Не ми харесва идеята да ме гледат непрекъснато... Баси, има ли някой, дето като е бил в тийн-годините си, да не е сторил нещо "нарушаващо обществения ред"? Има ли?
Струва ми се, че доброволно се лишаваме от свободата си. И когато разберем какво сме изгубили ще е твърде късно да променим нещо. Лондон - 1 камера на 300 души май... Тонове информация, която те касае и над която нямаш никакъв контрол...
Тва е нещо като с пищовите - ако го държи полицая и стреля по лошите пищова е добър... обаче ако е обратното?
А най-добре е пищова да е в теб :)
Да си призная - не ми харесват и електронните регистри, дето повсеместно ги въведоха... Представете си само - кандидатствате за работа и не ви вземат, щото имате 3 глоби за превишена скорост от преди 12 години... и едно минаване на червено от преди 5... или пък щото сте имали противообществена проява - на черната дъска в 11 клас "ученикът нарисува пълен член" :)
Да, може тази информация да е налична и в момента някъде... на хартия... но не е толкова лесно достъпна...
Изместих темата май :)
Та кво исках да кажа - баланса е важен... и свободата, Санчо... а не салама :)
Тук така е представено всичко, че просто не може да не си кажеш - супер, искам го.
Обаче
Намалели престъплениеята в центъра. Демек изместили са се на други места. Ефект върху престъпността като цяло - нулев
Не ми харесва идеята да ме гледат непрекъснато... Баси, има ли някой, дето като е бил в тийн-годините си, да не е сторил нещо "нарушаващо обществения ред"? Има ли?
Струва ми се, че доброволно се лишаваме от свободата си. И когато разберем какво сме изгубили ще е твърде късно да променим нещо. Лондон - 1 камера на 300 души май... Тонове информация, която те касае и над която нямаш никакъв контрол...
Тва е нещо като с пищовите - ако го държи полицая и стреля по лошите пищова е добър... обаче ако е обратното?
Да си призная - не ми харесват и електронните регистри, дето повсеместно ги въведоха... Представете си само - кандидатствате за работа и не ви вземат, щото имате 3 глоби за превишена скорост от преди 12 години... и едно минаване на червено от преди 5... или пък щото сте имали противообществена проява - на черната дъска в 11 клас "ученикът нарисува пълен член" :)
Да, може тази информация да е налична и в момента някъде... на хартия... но не е толкова лесно достъпна...
За жалост съвсем скоро навсякъде ще има камери. Оруелfrisky lioness написа:Така както са представени нещзта съм ЗА.Green Light написа:"За" ли сте?
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Щом обществото няма нужното съзнание/сила да се справя с такива проблеми.... За жалост по-голямата част от хората сме/са така. Ако знаем, че никой не ни наблюдава, тогава можем да си правим квото си искаме. Можем да си изхвърляме боклуците по тротоари, през прозорци, можем да си вземем нещо, за което не сме платили, защото никой не ни гледа...Що да не присичам на червено, а? И btw аз го паря:shy: Пресичам на червено, но го правя, когато детето ми не е с мен. Не се оправдавам....Ако някой ми тръсне една глоба от 50 лв., например, сигурно няма да помисля отново да го направя....Боклуците обаче си ги нося в джоба, винаги и независимо.....Gaspode написа:За жалост съвсем скоро навсякъде ще има камери. Оруелfrisky lioness написа:Така както са представени нещзта съм ЗА.Green Light написа:"За" ли сте?
Не мислиш ли, че обществото в голямата си част е крайно незначително, та някой да използва всичката тази информация с някакви ....тайни, мръсни или престъпни цели.....Много параноично ми се струва:-)
Да, искам да има наблюдение около училището на детето ми. На него сигурно няма да му е много приятно, особено след някоя и друга година, но може би това е начина в крайна сметка.....
Проблемата е друга...Много от т.наречениет нарушители биват санкционирани или прибрани за ...колко бяха там 72 ч., явно зависи от провинението/престъплението, но ни е много тромава системата от тук нанатък. Закони има, но нещо в цялата верига не се получава...
Както каза Б. Борисов, ние ги хващаме, те ги пускат....
Кво да го коментираме....Засега аз оправия не- виж-дам

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
До голяма степен "за". Искаш ли да поговорим за интелигентите сгради??:winkw:Green Light написа:"За" ли сте?
- Глас в пустиня
По скоро НЕ, но за съжалание никой не ме пита. В конституцията е записано, че всеки има право на личен живот и никой няма право да бъде следен и записван, точно затова беше създаден закона за СРС-тата. С камерите проблема се измества, но не се решава, а и се създават предпоставки за нечисти помисли, и постъпки от имащите достъп до тая информация.Green Light написа:"За" ли сте?
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Можеш да имаш личен живот сред природата или в дома си...Какво че щели да те снимат на гарата, как се качваш на влака или си купуваш билетчеБоЕВ написа:По скоро НЕ, но за съжалание никой не ме пита. В конституцията е записано, че всеки има право на личен живот и никой няма право да бъде следен и записван, точно затова беше създаден закона за СРС-тата. С камерите проблема се измества, но не се решава, а и се създават предпоставки за нечисти помисли, и постъпки от имащите достъп до тая информация.Green Light написа:"За" ли сте?

тоя тв канал не минава през оградатаGreen Light написа:"За" ли сте?
- Глас в пустиня
Големите очаквания винаги водят до големи разочарования! Това което си написала е просто една спекулация. ОК, камерите са монтирани, лично ти ще бъдеш ли спокойна? Нарко-дилърите просто ще се преместят в съседната пресечка, там ще причакват децата или направо пред входа на блока...навсякъде ли трябва да се поставят камери? Не е ли по-добре всеки да си върши работата съвестно? - училищните гардове да охраняват - за това им се плаща, учителите когато видят "непознати"(едва ли има такива) да сигнализират охраната, директора, полицията...копелетата трябва да знаят, че щом се появят и веднага ще имат проблеми, само така ще изчезнат, а докато има лесна плячка и лесно измъкване, винаги ще има желаещи за живот по тънката лайсна.frisky lioness написа: Да, искам да има наблюдение около училището на детето ми. На него сигурно няма да му е много приятно, особено след някоя и друга година, но може би това е начина в крайна сметка.....
Необходима ни е еволюция в съзнанието и корекция на собственото поведение, а камерите...камерите да си стоят в резерватите за примати.
- Green Light
Освен въпроса за етиката има и друг: Технологията я има. Обществото има нужда от нея. Да я спрем ли? Как?Gaspode написа:Изгледах го
Обаче
Кога, ако не сега да сложим границите?
Не написах, досега но мисля стана ясно, че 100% споделям твойто мнение
- Green Light
Ами да. Съвсем извън личните ми пристрастия може да стане много интересна тема. "Интелигентната сграда" взима много решения вместо хората. Какво е това? Ограничение? Или свобода? Има и още по- интересен "интелигентен дом" там пък решенията на сградата касаят семейството4avdar4e написа:До голяма степен "за". Искаш ли да поговорим за интелигентите сгради??:winkw:Green Light написа:"За" ли сте?
- Green Light
Както написах на Гаспода, технологията я има, Боев. Духа е пуснат от бутилката. Еволюцията на съзнанието щеше да бъде жизнено необходима, ако не се предлагаха тези технологини решения: "Живейте си спокойно, като прости свине, машините ще са ви пъдари. Няма нужда от напъване"БоЕВ написа:Големите очаквания винаги водят до големи разочарования! Това което си написала е просто една спекулация. ОК, камерите са монтирани, лично ти ще бъдеш ли спокойна? Нарко-дилърите просто ще се преместят в съседната пресечка, там ще причакват децата или направо пред входа на блока...навсякъде ли трябва да се поставят камери? Не е ли по-добре всеки да си върши работата съвестно? - училищните гардове да охраняват - за това им се плаща, учителите когато видят "непознати"(едва ли има такива) да сигнализират охраната, директора, полицията...копелетата трябва да знаят, че щом се появят и веднага ще имат проблеми, само така ще изчезнат, а докато има лесна плячка и лесно измъкване, винаги ще има желаещи за живот по тънката лайсна.frisky lioness написа: Да, искам да има наблюдение около училището на детето ми. На него сигурно няма да му е много приятно, особено след някоя и друга година, но може би това е начина в крайна сметка.....
Необходима ни е еволюция в съзнанието и корекция на собственото поведение, а камерите...камерите да си стоят в резерватите за примати.
Свобода - да си вършиш работата, а не да мислиш за куп глупости, които не са ти пряко в задълженията. Отговорност - не става да си бъркаш в носа и да си чешеш.... езикаGreen Light написа: Ами да. Съвсем извън личните ми пристрастия може да стане много интересна тема. "Интелигентната сграда" взима много решения вместо хората. Какво е това? Ограничение? Или свобода? Има и още по- интересен "интелигентен дом" там пък решенията на сградата касаят семейството
На мен лично също ми е интересно и не ме притеснява, че някой ще ме наблюдава. Какво да ме притеснява? Ако не върша нищо нередно... Да му мислят тези, които закъсняват, скатават се, крадат и т.н.
Изключително положително съм настроена и към интелигентния дом - отложеният старт на пералнята, котелното с таймер, пазаруването и разплащанията по интернет са стъпчици натам. Да ми се включва топлото, светлото и фурната, примерно, в определено от мен време. У нас кафе машината е с таймер. Включва се заедно с една лампичка над нея в 6. Докато стана, машината е загряла до готовност да направи най-вкусното кафе, а и има приглушена светлина, та да не се пребия в сутрешната тъмница... Ей такива едни неща ни правят по-закръглени и самодоволни
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Точно за това говорех и аз, че нещата не стават както трябва да станат всъщност.БоЕВ написа: Не е ли по-добре всеки да си върши работата съвестно? - училищните гардове да охраняват - за това им се плаща, учителите когато видят "непознати"(едва ли има такива) да сигнализират охраната, директора, полицията...копелетата трябва да знаят, че щом се появят и веднага ще имат проблеми, само така ще изчезнат, а докато има лесна плячка и лесно измъкване, винаги ще има желаещи за живот по тънката лайсна.
Необходима ни е еволюция в съзнанието и корекция на собственото поведение, .
Никой не си гледа работата, никой

Един отговор към много хора, ако ми позволите... Да не ходя да пускам 100 съобщения.
Технологията я има. А нужна ли е? Точно тази? Преди години как се решаваха тези проблеми? Как така когато ние бяхме деца нямаше нужда от охрана в училища и детски градини? И родителите ни не се притесняваха, ако не се приберем точно м 8:30. И нямаха ГеСеМе-та, по които да ни търсят... Технологията няма да реши тези проблеми. Не може на нетехнологичен проблем да се намери технологично решение.
Значи като не правя нищо нередно мога да съм спокоен? А кой може да каже за себе си, че на 100% по всяко време и на всяко място е изряден? Ето - Фриски пресича на червено... и аз го правя по някога. Кой ще ми гарантира, че това, което в момента е дребна простъпка, утре няма да стане криминално престъпление? Представете си какво ще стане ако забранят пушенето на обществени места... бюджета изведнъж ще се напълни от глоби... Ама пък ще се научим да се подчиняваме. Сляпо. На всичко. В момента какво е - правиш нещо нередно, знаеш го, знаеш, че ако те хванат ще има някакво наказание. Поемаш риска.... по някакви си свои причини. Ако навсякъде те гледат няма да можеш да го направиш. Щото там няма риск - има гарантирано наказание... Общество от светци ще станем. Представяте ли си го?
Интелигентната къща - с 3 ръце ЗА. При едно условие - аз да мога да определям всички правила вътре. И да мога да я изключа, ако искам. Това е разликата - контрола е мой. Там технологията обслужва мен, а не аз нея... и не и ставам роб.
Бтв, това си е точно робство. Заробени от технологията. Баси
Технологията я има. А нужна ли е? Точно тази? Преди години как се решаваха тези проблеми? Как така когато ние бяхме деца нямаше нужда от охрана в училища и детски градини? И родителите ни не се притесняваха, ако не се приберем точно м 8:30. И нямаха ГеСеМе-та, по които да ни търсят... Технологията няма да реши тези проблеми. Не може на нетехнологичен проблем да се намери технологично решение.
Значи като не правя нищо нередно мога да съм спокоен? А кой може да каже за себе си, че на 100% по всяко време и на всяко място е изряден? Ето - Фриски пресича на червено... и аз го правя по някога. Кой ще ми гарантира, че това, което в момента е дребна простъпка, утре няма да стане криминално престъпление? Представете си какво ще стане ако забранят пушенето на обществени места... бюджета изведнъж ще се напълни от глоби... Ама пък ще се научим да се подчиняваме. Сляпо. На всичко. В момента какво е - правиш нещо нередно, знаеш го, знаеш, че ако те хванат ще има някакво наказание. Поемаш риска.... по някакви си свои причини. Ако навсякъде те гледат няма да можеш да го направиш. Щото там няма риск - има гарантирано наказание... Общество от светци ще станем. Представяте ли си го?
Интелигентната къща - с 3 ръце ЗА. При едно условие - аз да мога да определям всички правила вътре. И да мога да я изключа, ако искам. Това е разликата - контрола е мой. Там технологията обслужва мен, а не аз нея... и не и ставам роб.
Това с пушенето ме обезоръжи тотално.Gaspode написа:Един отговор към много хора, ако ми позволите... Да не ходя да пускам 100 съобщения.
Не че бях много въоръжена, де...
Panta rhei...
Само за протокола - аз съм непушач. Винаги съм бил.Мнемозина написа:Това с пушенето ме обезоръжи тотално.Gaspode написа:Един отговор към много хора, ако ми позволите... Да не ходя да пускам 100 съобщения.
Не че бях много въоръжена, де...
Но съм неагресивен такъв :)
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не се безпокой никога, ама АБСОЛЮТНОGaspode написа:Един отговор към много хора, ако ми позволите... Да не ходя да пускам 100 съобщения.
Сетих се в момента точно за онзи пешеходец-нарушител от горното филмче, дето го блъсна колата. Това по повод на една тема, която доколкото си спомням ти беше пуснал онзи ден. В случая този пешеходец беше в АБСОЛЮТНО нарушение, което от своя страна АБСОЛЮТНО би трябвало да оневини водача на МПС-то...Така че , вола, ето го на запис. КОй е виновен? Пешеходецът, дето се хвърли под колата....
Продължавам да не мога да разбера защо смятате, че правата ви ще бъдат нарушени от това, че има камери. На същото мнение ли си, когато влизаш в някоя банка или в МЕТРО, например?
Да ти кажа честно и на мен ми е крайно неприятно, като се сетя, че докато си чакам ня някое гишенце на банка, което все по-рядко ми се случва, ме наблюдават камери. И понеже ми е неприятно, се опитвам да се абстрахирам от присъствието им. Няма да ги махнат заради мен:-), я:winkw:

Ех туй ЕГН...Gaspode написа:Един отговор към много хора, ако ми позволите... Да не ходя да пускам 100 съобщения.
Апропо, аз НИКОГА не пресичам на червено, не закъснявам без някаква адски оправдателна причина (форс-мажор, тъй да се каже) и други подобни. Въпрос на самодисциплина. И затова не ме притеснява, че някой ще ме наблюдава. Виж, страшно би ме притеснило, ако някой (не дай си Боже) ми изтегли парите от банкомат, на който няма камера и не могат да го хванат. Пак примерно.
Светци няма да станем, но има вероятност като цяло обществото да бъде по-отговорно и дисциплинирано.
Нямам нищо против някой да ме наблюдава пред гишето или в Метро. Има си охрана за тази работа. Ако трябва, нека ме гледа през камера. Обаче без да записва и без да пази записите. Това е едната разлика.frisky lioness написа: Не се безпокой никога, ама АБСОЛЮТНО(ей че готина дума) никога не можем да станем светци...
Сетих се в момента точно за онзи пешеходец-нарушител от горното филмче, дето го блъсна колата. Това по повод на една тема, която доколкото си спомням ти беше пуснал онзи ден. В случая този пешеходец беше в АБСОЛЮТНО нарушение, което от своя страна АБСОЛЮТНО би трябвало да оневини водача на МПС-то...Така че , вола, ето го на запис. КОй е виновен? Пешеходецът, дето се хвърли под колата....
Продължавам да не мога да разбера защо смятате, че правата ви ще бъдат нарушени от това, че има камери. На същото мнение ли си, когато влизаш в някоя банка или в МЕТРО, например?
Да ти кажа честно и на мен ми е крайно неприятно, като се сетя, че докато си чакам ня някое гишенце на банка, което все по-рядко ми се случва, ме наблюдават камери. И понеже ми е неприятно, се опитвам да се абстрахирам от присъствието им. Няма да ги махнат заради мен:-), я:winkw:
Другата е, че в Метро или в банката още с влизането се съгласяваш да те гледат... с или без камери. Там просто подсъзнателно през цялото време знаеш, че си наблюдаван.
Обаче разхожайки се по улиците обикновено дори и не подозираш, че те гледат. И то не просто да ти хвърлят едно око... а те следят, увеличават образа, нищо не им пречи да гледат и в инфрачервения спектър или некви други фантасмагории...
Примерно, тия новите дивотии в личната карта да има чип... ми те тез чипове с подходяща (огромна :) ) антена се четат от някалко метра разстояние. Длъжен си да я носиш. Могат да те идентифицират само минавайки през вратата... или под транспаранта... или там квото ти дойде на ум. Няма измъкване... И това всичко се пази. В съда няма да те питат "Къде бяхте на дата в часа" ами директо ще ти казват къде си бил и кво си правил...
Или пък хич и да не използват чипове - има вече разпознаване на лица... и то в тъпла...
Такава информация е твърде интересна, за да остане скрита... ще се търгува наляво-надясно. Как ще убедиш жена си, че си бил на съвещание, като тя има разпечатка кога точно си влезнал в кръчмата? А?
И всичко това се пази с години... Ти може да си отдавна умрял, но информацията за теб се пази някъде...
Абе кошмар, направо :)
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ти са параноик:lol::lol::lol:Gaspode написа:Нямам нищо против някой да ме наблюдава пред гишето или в Метро. Има си охрана за тази работа. Ако трябва, нека ме гледа през камера. Обаче без да записва и без да пази записите. Това е едната разлика.frisky lioness написа: Не се безпокой никога, ама АБСОЛЮТНО(ей че готина дума) никога не можем да станем светци...
Другата е, че в Метро или в банката още с влизането се съгласяваш да те гледат... с или без камери. Там просто подсъзнателно през цялото време знаеш, че си наблюдаван.
Обаче разхожайки се по улиците обикновено дори и не подозираш, че те гледат. И то не просто да ти хвърлят едно око... а те следят, увеличават образа, нищо не им пречи да гледат и в инфрачервения спектър или некви други фантасмагории...
Примерно, тия новите дивотии в личната карта да има чип... ми те тез чипове с подходяща (огромна :) ) антена се четат от някалко метра разстояние. Длъжен си да я носиш. Могат да те идентифицират само минавайки през вратата... или под транспаранта... или там квото ти дойде на ум. Няма измъкване... И това всичко се пази. В съда няма да те питат "Къде бяхте на дата в часа" ами директо ще ти казват къде си бил и кво си правил...
Или пък хич и да не използват чипове - има вече разпознаване на лица... и то в тъпла...
Такава информация е твърде интересна, за да остане скрита... ще се търгува наляво-надясно. Как ще убедиш жена си, че си бил на съвещание, като тя има разпечатка кога точно си влезнал в кръчмата? А?
И всичко това се пази с години... Ти може да си отдавна умрял, но информацията за теб се пази някъде...
Абе кошмар, направо :)

- Piqndurnik
По тая тема много може да се каже, но еднозначен отговор няма. Всяко технологично решение има противодействие, което често дори е изключително просто. Пример са камерите на пътната полиция: пиш на предния номер, ритваш два пъти в пепелака срещу него, слагаш си маска и може да не спазваш ограничението на скоростта - коли от тоя модел и с тоя цвят колкото щеш. Скоро тия камери имаха рожден ден тук и по повода извадиха малко топ-снимки. На една от тях караше Мики Маус, а от прозореца до шофьора се подаваше един гол задник. Обаче народа се е научил да не кара с повече от 20км/ч над разрешеното - все пак полза някаква има.
В едно общество, в което по традиция се спазват правилата, се живее много по-лесно(макар и малко скучно), но в такова общество и е много по-лесно да дойде на власт Хинки.
И един организационен проблем - масовостта. Поне за сега, колкото и камери да се сложат, ресурсите(изчислителни, човешки, парични...) не стигат за всичко и се търси нещо определено: личност или конкретно действие.
Колкото до моето мнение - не ми пука. Шансът при що годе нормално поведение някой да си насочи вниманието конкретно към моята личност е минимален, дори и да посъгрешавам тук-там. Не че не съм плащал глоби за превишена скорост де...
В едно общество, в което по традиция се спазват правилата, се живее много по-лесно(макар и малко скучно), но в такова общество и е много по-лесно да дойде на власт Хинки.
И един организационен проблем - масовостта. Поне за сега, колкото и камери да се сложат, ресурсите(изчислителни, човешки, парични...) не стигат за всичко и се търси нещо определено: личност или конкретно действие.
Колкото до моето мнение - не ми пука. Шансът при що годе нормално поведение някой да си насочи вниманието конкретно към моята личност е минимален, дори и да посъгрешавам тук-там. Не че не съм плащал глоби за превишена скорост де...
Наздраве 
- Piqndurnik
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Значи си оптимист:-):winkw: Така като слушам:winkw:Gaspode написа:Тц, реалист... или пък оптимист :)frisky lioness написа: Ти са параноик:lol::lol::lol:
Нали знаеш, когато песимиста кажел "Е по-лошо не може да стане", оптимиста оптимистично казвал "Може, можеее" :)

-
почти безобидна
- Piqndurnik
До тогава ще престане да е актуално. Промените в законодателството винаги изостават от събитията. И слава Богу.почти безобидна написа:Ааа- ше искат промени в законодатерството. Отложиха само с годинка-двеPiqndurnik написа:Това не го приеха.pocti_bezobidna написа:Ей на - швабите щели да узаконят троянски коне за ТАЙНО наблюдение от разстояние на компютрите по подозрение в тероризъм.
Наздраве 
Нямам нищо против, в нормални рамки, за наше спокойствие, защо пък не. Предполагам, че на всеки от нас му се е случвало нещо неприятно по улици, автобуси, влакове, заведения. Не искам даже да си спомням и ако има начин това да не се случва на мен и на други, трябва да съм луда да протестирам. На работата има камери в обществените зали, въобще не ми пречат, даже съм забравила за тях.Green Light написа:"За" ли сте?
Всичко в разумни граници, пак да си кажа.
- Green Light
Хеее! Едно от прастарите ми амплоа беше ффносс на италиански столове. Хубу че навреме спрях. Италиански дизайн, дрън дрън, китайците ще им спрат тока.Gaspode написа:Ето едно интересно приложение на новите технологии
И не само на тях