Стената на козите.

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Стената на козите.

Мнение от Kent »

Стената на Козите.

От години, понякога, усещам, че а-а да залитна към абсолютна мизантропия. Тогава обикновено ползвам феномена “клин клин избива”, и се срещам някъде с група много хора – я на някой голям купон, я на планина в някоя хижа. Това обикновено помага да надувам с добродушен вятър житейските платна дълго време впоследствие. Та и сега…Преди седмици случайно мярвам информация за срещата на планинари.орг на хижа Козя стена…Няколко секунди цъкам озадачено със език….бре-бре-бре ….. сто човека на едно място…. и почти веднага забравям за това. След дни, обаче ми се обажда приятел в един особено натоверен период - работен с неприбиране по седмица вкъщи, че имал две-три места в колата и щял да ходи на срещата. Казвам си - ЗАЩО ПЪК НЕ…,предлагам на Ирена, тя казва същото …Децата са здрави и можем спокойно да ги оставим на Баба и Дядо, денари и екипировка се намират и един четвъртък вечерта нахвърляме, набутваме и намачкваме в две раници разни неща, а в петък към десет сутринта вече дремя на задната седалка на автомобила на Явор някъде след Търново. Другите си говорят нещо тихо /Явор, Жоро и Жена ми/, а понеже дрямката не е сън все пак и ушите ми са полуотворени – подслушаните думички и възклицания току чертаят причудливи блестящи иероглифи из бездънната чернилка на полузаспалото ми съзнание. Сънено се вглеждам после в скучния Троян, който сиво преплува покрай прозореца ми и накрая окончателно се събуждам от свежия вятър на поляните над Беклеме. За около половин час пооправяме багажи и друго това-онова и поемаме нагоре към хижата.

Изображение

На самото било сме и затова ходенето е много приятно.

Изображение

Времето е ясно и основното забавяне е заради щракане на някоя и друга снимка…така в офлянкване най-сетне стигаме въжето на вр. Козя стена.

Изображение

Изображение

С Жорето минаваме по ръба, че да гледаме към Севера и Юга едновременно. Севера синее, а от Юг сериозно духа не много южен вятър.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После долу продължаваме и подсичаме някакво връхче, малко се посмрачава и иззад ръба към нас от сумрака надникват две издължени рогати глави…Приближаваме с интерес – кончета пасат. При паметника преди хижата съвсем мръква и палваме осветлението. Някои от нас, де...палваме. Яво освен лъчезарната си усмивка и светкавицата на Никона няма нито лумен повече, а на Ирена фенерчето се разглобява мистериозно още щом тя го извлича на белия свят…Тъй се и движим последните метри преди крайната цел в СС-нишка…Силует-Светлинка, Силует-Светлинка… Десет минути по-късно този странен конгломерат от осем крака и две фенерчета похлопва внимателно на вратата на хижата. От утробата й се дочуват приглушени гласове и скоро се запознаваме със симпатичната хижарка – Олга и един мъж /май арендатора/. Посрещат ни доста радушно, палят осветлението, настаняват ни в уютна стая па после слизаме в столовата и се започват едни работи…а след туй се появяват Ачо, Галя и още няколко човека от тъмното, явно са вървяли на около половин час зад нас и…работите започнали продължават на куб. Много е приятно да си говорим на масата в столовата, хапвайки и пийваки това-онова, приятна е дори леката умора в краката, и си лягаме доста късно щастливи и спокойни.

На другата сутрин Ирена ме изстрелва към осем от леглото щото Жоро видите ли вече бил тръгнал към Юмрука, та след много набързо кафе заприпкваме и ние по пътеката. Да, заприкваме, а не завървяваме. Много сме учудени, че въпросния Жорка който срещаме четиридесет минути след това, опънал се до едни камъни да съзерцава панорами, ни плаши че сме минали през опасни урви, дето ако се подхлъзнеш жална ти е майка, и че дори имало осигурително въже малко след хижата… Ирена озадачено клати глава, а аз се почесвам там дето не ме сърби и пак газ нагоре.

Изображение

Изображение

Изображение

Малко преди премката за хижа Ехо навлизаме в ароматен облак от миризма на манджа и тутакси хижата се показва отдясно. Не почиваме особено,енергия има, а се закатерваме към Юмрука.

Изображение

Изображение

На път за там зад нас остава Параклиса, който противно на очакванията ми се вписва чудесно в пейзажа и с помощта на поредното стоманено въже изкачваме върха.

Изображение

По пътеката нагоре има ИЗОБИЛИЕ от червени боровинки, е малко осланени, но пак страхотни на вкус и много, страшно много като количество…

Изображение

Връхчето е много приятно, смущава ме малко обилието на паметни плочи, но през истинската зима, в мъглата и при силен вятър, изкачването или слизането по острия ръб сигурно си е известно предизивикателство. Па ако се прибави и човешки фактор – подценяване на екипировка или/и природни стихии, та дори и лош късмет – си става бая страшно явно.

Изображение

На връщане се отбиваме в Ехо уж за по чай, а оставаме около час. Там освен че пресушаваме почти едно порцеланово чайниче, но и изтърбушваме носената консерва и си побъбряме с едни хора от Варна тръгнали също за срещата на Козя.
….Ние, освен че можем да бягаме по пътеката , умеем и да се влачим /Ирена го умее по-добре/ та на връщане никак не бързаме.

Изображение

Изображение

По някой време виждам страшните урви на Жорката, брей то било наистина стръмно бе…

Изображение

/тука пробвам дали се пързаля тревата, но не ще/

Изображение

Явно на отиване наистина сме търчали като зомбирани невестулки, та ни пропасти сме забелязали ни стоманени въжета… Та към четери без нещо сме отново под Стената на Козите. Станали са някои размествания междувременно из стаите докато ни е нямало, пристигнали са доста хора и заявката за амен-амен стотина и кусур човека май се е оправдала. А снощи бяхме едва десет…
След това неусетно се спуска нощта балканска и най-многолюдното място става столовата. Столовата с вечно младата глъчка на Хората в Планината, запознанствата, наздравиците, музиката /един „стил” естествено липсва, но това е поради липса на хахахахаха т.нар. ценители/ и всички най-приятни неща от една вечер на хижа. Чат-пат прииждат като светулки окъснели туристи от тъмното и купона се пренася и на терасата пред хижата, благо почти всеки се е оборудвал с ръчни и наглавни лумени… Към полунощ на мен и на Жена ми ни се приспива и под акомпанимента на трелите на някакъв раносънник, прокраднал се в стаята преди нас, се гмуркаме под норвежките си завивки. На другия ден не помня какво съм сънувал. А….помня само, че като ставах за тоалетна в тъмното, солото на раносънника се беше превърнало в доста солидно хорово пеене като на онея …Казаците. На сутринта слизаме за бързо кафе в столовата, и мирогледа ми е малко мъглив /надявам се че само на мен/.

Изображение

После яхаме раниците, вземаме си довиждане с Олга и още с когото ни падне и хукваме в мъглата към Беклмето. Пред нас по пътя има вече няколко групи, една от които се движи към…хижата наобратно. Но това е нормално, т.к. на някой места мъглата действетилно е гъста. Ние с ориентирането нямаме проблеми, казва си думата поредното сутрешно невестулкено зомбиране и преди обяд сме под Арката. Там хапваме за късна закуска каквото Господ дал /в моя случай хляб на трохи и вътрешноста на една деформирана пастетна консерва/, товарим се на колата и отпрашваме към Варна. Някъде по пътя следва по едно шкембе и някоя бира за който я иска.
Към 16 часа, Явката паркира точно до кофата за боклук между Опели, Голфчета и разни /други/ щайги пред блока ни в Петлешев, вземаме си чао с него и Жорката и се пръждосваме натоварени като мулета с раници, торби и емоции към апартамента..

Ааааа, не така…

В топлия, златен, есенен следобед … г-н Митев любезно уведомява, че е докарал гордите собственици /нас/ на най-уютния варненски Дом в един от най-кокетните квартали на …доскоро най-добрия Град за живеене в България до вкъщи.
Ами това е.

П.П. Участниците...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от Kent на 24.11.10, 10:54, променено общо 2 пъти.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Неф

Мнение от Неф »

Ауу, КЕНТе,
изпълни ми душата с това небе,
жестока красота!
Снимките ти са прекрасни,
сърдечно благодаря.
Очите ми заблестяха:bigsmile:
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
holi_day

Re: Стената на козите.

Мнение от holi_day »

Kent написа:Изображение
чудна картина
път надолу

много ми харесва като пишеш с главна буква "Жена ми":bigsmile:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Кенте,

пренесе ме по места, където съм се скитосвала преди години. Живот и здраве пак ще...:bigsmile:
Само дето не ми допадат масовите изпълнения на голяма надморска височина. Като разбера за наличие на стълпотворения в някой край на планината- бягам в противоположния:lol:

Разбрах, че си се запознал с мои познати - светът на планинарите колкото и голям да става - все е достатъчно малък и уютен :-)
Засече ли Дика там? Всъщност надявам се да пусне паралелен пътепис момата:-)
Последно промяна от windcolours на 24.11.10, 10:26, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

eй страхотия са твойте пътеписи!
така увлекателно разказваш, и с картинки, че все едно и аз съм в планината!
не че без пистолет в гърба бих тръгнала по тези чукари:lol:
и само като си представя колко е високо - пу, пу, ужас

п.п. не знам кой тук какви книжки и изложби ще прави, но ти твойта книжка вече си я написал като гледам пътеписите във форума
"по козите пътеки на бг"
esti

Мнение от esti »

Кенте, като пси-терапия са ми темите ти.:cool:
Живи и здрави да сте!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

holi_day написа:
чудна картина
път надолу

ииии...изпреварила си ме :evil:
:lol: :winkw:
P.С. Кенте много хубаво написано както винаги, снимките ще ги гледам друг път в къщи
Блажени са бедните духом
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Специално за Пияндурник с любезното съдействие на г-н Явор.

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Аз довечера ще ги гледам, че не виждам от тук, но исках да ти покажа една друга стена на кози. :lol:
http://vbox7.com/play:ec3655ca
Според мен тревичките между камъните им се виждат по-сочни. :lol:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
чудна картина
път надолу

И аз тази най-много си харесах...

Кенте, какви бяха тия рогати коне? :shocked:

Благодаря, пак чудна разходка ни образува. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Понеже естествено ни бяха усетили отдалече конете, им бяха щръкнали тези....дето слушат с тях...ъъъъъаааа... ушните миди бе :cool: Така де - чуват с тъпанчевата мембрана, а слушат с ушните миди:lol: Усещат с обонянието и нещо още. На хижата ме заобикаляха няколко коня, душиха ме, близаха ми предмишницата дори. Първом се постреснах да не уапят. Ма те като кученцета, само дето по-големи и по-внимателни. Никога не съм го преживявал преди кон да е наблизо. Хубу е.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа:Понеже естествено ни бяха усетили отдалече конете, им бяха щръкнали тези....дето слушат с тях...ъъъъъаааа... ушните миди бе :cool: Така де - чуват с тъпанчевата мембрана, а слушат с ушните миди:lol: Усещат с обонянието и нещо още. На хижата ме заобикаляха няколко коня, душиха ме, близаха ми предмишницата дори. Първом се постреснах да не уапят. Ма те като кученцета, само дето по-големи и по-внимателни. Никога не съм го преживявал преди кон да е наблизо. Хубу е.
Ухи, ухи му се вика. :blum:

И като слушат, чуват, не като разни други... деца. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Kent написа:Специално за Пияндурник с любезното съдействие на г-н Явор.

Изображение
Похвално :grin:
На мен скоро не ми се очертава скитосване, поне докато дребния не почне да сяда.
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

Piqndurnik написа: Похвално :grin:
На мен скоро не ми се очертава скитосване, поне докато дребния не почне да сяда.
Що да не,
моето дребосъче седеше още на 4м и половина.
Изправи се сама в количката пред блока и съседите онемяха кога порасна това новороденото :lol:

Но вие мъжете сте по-тромави и бавни в тези начинания:grin: :winkw:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Kent написа:

Изображение
Това е снимката - дух и вяра!
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

мдааа и Ачо не съм го виждал от 2-3 години :?
моеше да се засечем значи ко бех се навил да се замъкна
ама пусто разни други отговорности
нищо де, наздраве! :cool: :drink:
някой друг ден измежду отпуските от пустинята :rotfl24:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

БоЕВ написа: Това е снимката - дух и вяра!
тук го пиша, а не развалям оная тема с вечните песни с изричните молби и разходки из млечния или немлечен път :cool:
vbox7.com/play:293cc1a4&al=1&vid=

Джо Пеши! :pray: :cool: -продължение
:blum:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Как така "рогати глави" пък "коне пасат"?

До мизантропия аз не мога да го докарам, но в момента съм възможно най- близко до това. Е така, като твойто полубудно размишление - рефлекция на дочуто, така и на мене ми се чертаят ама не блестящи, ами черни такива черти. Къде от чуто, къде - видяно, къде - по гърба си. Дали верно съществува такова нещо като "балкански манталитет"? Дали през цялото време не съм се забуждавал? Дали живея капсулиран и изолиран от истинските българи? Дали аз и всичките ми познати сме под стъклен похлупак, някакви миниатюрни проценти от народа, без връзка с реалността?
Защо искат да ме излъжат? Няма никакъв смисъл, освен ако не е заради мързел и е така да ми направят лошо. Защо има залепена дъвка под заседателната маса? Кошчето е насреща? Защо по разни строителни обекти работниците използват моноблоковете преди да са монтирани. Докато са в коридора. Или свършват същата работа под килима? Килими докарвани от Индия. Заради какво го правят? Защото ги мързи да слезнат 5 етажа и защото трябва да стискат? Това се възпитава до ДВУГОДИШНА ВЪЗРАСТ!!! Заради това ли, заради тези ли хора имаме такава администрация, такъв парламент и такива правителства? Ако е така, значи положението е неспасяемо. Отдавна е загинала България и аз с политическите си коментари, коментирам труп.

П.П. Последно направо се скарах с баджанака си заради тоя "балкански манталитет". Ще взема да му се извиня.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:Как така "рогати глави" пък "коне пасат"?

До мизантропия аз не мога да го докарам, но в момента съм възможно най- близко до това. Е така, като твойто полубудно размишление - рефлекция на дочуто, така и на мене ми се чертаят ама не блестящи, ами черни такива черти. Къде от чуто, къде - видяно, къде - по гърба си. Дали верно съществува такова нещо като "балкански манталитет"? Дали през цялото време не съм се забуждавал? Дали живея капсулиран и изолиран от истинските българи? Дали аз и всичките ми познати сме под стъклен похлупак, някакви миниатюрни проценти от народа, без връзка с реалността?
Защо искат да ме излъжат? Няма никакъв смисъл, освен ако не е заради мързел и е така да ми направят лошо. Защо има залепена дъвка под заседателната маса? Кошчето е насреща? Защо по разни строителни обекти работниците използват моноблоковете преди да са монтирани. Докато са в коридора. Или свършват същата работа под килима? Килими докарвани от Индия. Заради какво го правят? Защото ги мързи да слезнат 5 етажа и защото трябва да стискат? Това се възпитава до ДВУГОДИШНА ВЪЗРАСТ!!! Заради това ли, заради тези ли хора имаме такава администрация, такъв парламент и такива правителства? Ако е така, значи положението е неспасяемо. Отдавна е загинала България и аз с политическите си коментари, коментирам труп.

П.П. Последно направо се скарах с баджанака си заради тоя "балкански манталитет". Ще взема да му се извиня.
Обобщаваш. Заради един на двайсет, който си е лепнал дъвката или не е стискал, слагаш всички останали в кюпа.
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:
Обобщаваш...
Да. Но може би съм прав. Не се ли чувстваш малцинство? Ще излъжеш ако кажеш, че не. Въпроса е колко е малко това малциство, и дали изобщо си имаме идея какво е извън него.
Има едно ямболско село в което исках да наема хора. Мой приятел се опита да ме разубеди, като ми каза че зиме всички мъже от сутринта пият и не стават за работа. Селото не е малко. Аз помислих че "всички" е преувеличение. Е не беше. Понякога го разказвам като смешка това, а смешка ли е?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Впрочем Кента посочва изхода за мен. Описва го триизмерно и цветно, така че да ми привлече и да ми задържи вниманието и освен това го е снимал. Трябва ми планина.
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Благодарско за преживяването... дишах :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
vyara написа:
Обобщаваш...
Да. Но може би съм прав. Не се ли чувстваш малцинство? Ще излъжеш ако кажеш, че не. Въпроса е колко е малко това малциство, и дали изобщо си имаме идея какво е извън него.
Има едно ямболско село в което исках да наема хора. Мой приятел се опита да ме разубеди, като ми каза че зиме всички мъже от сутринта пият и не стават за работа. Селото не е малко. Аз помислих че "всички" е преувеличение. Е не беше. Понякога го разказвам като смешка това, а смешка ли е?
Не, не се чувствам малцинство. Дори не виждам голяма разлика между мен и различните от мен. Просто повечето хора са жертва на обстоятелствата, вместо да ги търсят и създават сами. Но по същността си сме еднакви.
Изображение
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Неф написа: Що да не,
Изправи се сама в количката пред блока и съседите онемяха кога порасна това новороденото :lol:

Щото за столчето, дето е раница, трябва да седи много стабилно, че не е за 15 мин. Освен това, през зимата не е добре да се седи дълго на това столче - влошава се кръвообращението и могат да се получат измръзвания. Пише си го в инструкцията.
На всичко отгоре каката за сега трудно се мотивира за целенасочено вървене в дадена посока. Спира се на всяко цветенце и на всичко, което и се стори интересно. Скорост от над 2км/ч ми се вижда трудно постижима за сега с нея.
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

Piqndurnik написа:
Неф написа: Що да не,

Щото за столчето, дето е раница, трябва да седи много стабилно, че не е за 15 мин. Освен това, през зимата не е добре да се седи дълго на това столче - влошава се кръвообращението и могат да се получат измръзвания. Пише си го в инструкцията.
На всичко отгоре каката за сега трудно се мотивира за целенасочено вървене в дадена посока. Спира се на всяко цветенце и на всичко, което и се стори интересно. Скорост от над 2км/ч ми се вижда трудно постижима за сега с нея.
Слагаш си го отпред в кенгуру!
Моята палавница бе на 28 дни откакто я помъкнах в кенгуру. И без това не искаше да лежи в количка, поради адските колики, които я мъчеха.
И точно заради тях, се стягаше и нямаше никакви проблеми с гр.стълб и държането на главата.
Абе... костенурка нинджа :grin:
Но момчетата са по меки и кекави, с по-големи и нестабилни главички. Така че наистина не бързай.
Студът е другия фактор,
който всъщност май вече би спрял мен, а не детето. :lol:
Аватар
DiKa

Мнение от DiKa »

Ехаа, как съм пропуснала тази публикация!! Едва сега виждам, че Кента е публикувал разказа от пътуването до Козя стена! Не че и аз не бях там, ама този разказ е толкова хубав, че направо ми се изпарява желанието да пиша за моята гледна точка :blink: Кента го е написал достатъчно добре :-) Само ще добавя, че аз бях от окъснелите пристигнали, които дадоха своя принос за препълването на хижата в събота вечер. И понеже на мен ми е нужен мноого и свеж въздух, а и ми дойдоха в повечко метълските трели, скоро се изнесох при купона пред хижата. Е, мога да кажа скромно, че взех дейно участие в него :shy: Дано не сме попречили на дрямката на онези туристи, които през деня не са си губили времето, ами са се зареждали с емоции и енергия сред Майката Природа.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

DiKa написа:Ехаа, как съм пропуснала тази публикация!! Едва сега виждам, че Кента е публикувал разказа от пътуването до Козя стена! Не че и аз не бях там, ама този разказ е толкова хубав, че направо ми се изпарява желанието да пиша за моята гледна точка :blink: Кента го е написал достатъчно добре :-) Само ще добавя, че аз бях от окъснелите пристигнали, които дадоха своя принос за препълването на хижата в събота вечер. И понеже на мен ми е нужен мноого и свеж въздух, а и ми дойдоха в повечко метълските трели, скоро се изнесох при купона пред хижата. Е, мога да кажа скромно, че взех дейно участие в него :shy: Дано не сме попречили на дрямката на онези туристи, които през деня не са си губили времето, ами са се зареждали с емоции и енергия сред Майката Природа.
Хеви метъл и купон в планината. :lol:
Ние с мъжа ми затова ходим сами и спим задължително на палатка. Далеч от всичко и от всички. Патила съм от такива "туристи", дето пият и пеят до пет сутринта, без да ги е еня за никого. Абе... простащина.
Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Хеви метъл и купон в планината. :lol:
Ние с мъжа ми затова ходим сами и спим задължително на палатка. Далеч от всичко и от всички. Патила съм от такива "туристи", дето пият и пеят до пет сутринта, без да ги е еня за никого. Абе... простащина.
то срещата си беше заради купона събота срещу неделя:lol:
верче, а ако пият само пречат ли:lol:
п.п. не знам дали споменах горе , че съм много приятно изненадан че от сто и двайсе чиляка(
не се намери някой, нито един да се насвятка грозно и да буйства или нещо такова
евала на такива хора и най-вече на ачо[/quote]
Аватар
Явор Митев
Обратна връзка:

Мнение от Явор Митев »

Ехеее...и мене си ме издокарал.

Привет дружина, не съм влизал отдавна. Надявам се, че на "фронта всичко е спокойно"..:blum:
Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

мхм. спокойно е ние сме във станцията на вик във вършец в момента - днес магурата, белоградчик и прочее. идна дама получи ими /исхемичен инсулт/ от групата /хубу че не го получи в дупката щото щеше да има евакуация за оскар/ та я замъкнаха в болницата в белоградчик, ама като цяло е яко. а идно птп направихме. ми не карам аз, на пенсинерска екскурзия сме с рейс. поздрави
Аватар
Явор Митев
Обратна връзка:

Мнение от Явор Митев »

Kent написа:мхм. спокойно е ние сме във станцията на вик във вършец в момента - днес магурата, белоградчик и прочее. идна дама получи ими /исхемичен инсулт/ от групата /хубу че не го получи в дупката щото щеше да има евакуация за оскар/ та я замъкнаха в болницата в белоградчик, ама като цяло е яко. а идно птп направихме. ми не карам аз, на пенсинерска екскурзия сме с рейс. поздрави
Хехехе....Светла каза " ...само на Васко може да му се случи"

Поздрави на теб и домочадието. :-)
Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

хахаха на всеки:lol: средната възраст на групата е 70. а от люкарствата нося само туба със спирт и два смъртни акта непопълнени.:lol: аз нямам задължения къ м тях един вид меицински ги осигуравам доброволно и според разбиранията си...:grin::grin::grin:
Mery

Мнение от Mery »

Кент, благодаря за разходката! :bigsmile:
Публикувай отговор