я разкажи по-подробно, соса как се правиbead_ написа:на никулден съм далеч от традицията. сервирам сьомга на грил-тиган със сос беарнез. лесно и изключително вкусно.БоЕВ написа:Няква рецепта за шаранче, рибена чорбица нещо - а? Никулден иде.
КУЛИНАРНА
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- windcolours
-
Megi_Koleva
Аз шаран не можах да намеря и купих скумрия, защото тук е много вкусна.
Трябва да нахраня 15 души и искам докато си пият ракията рибата да е готова, а аз да съм с тях на масата.
Мисля така да я приготвя:
Скумрия по гръцки
Рибите се почистват и измиват (може да се оставят цели, или да се разполовят), насоляват се, наръсват се с чер пипер и се поливат със сока на един (или два) лимона, оставят се в хладилника завити в плик да престоят поне за час-два.
След това се редят в тавичка и се към тях се добавя: кората на лимона, нарязана на парченца помежду рибите се реди, рибите се поливат с малко олио (две супени лъжици), след това се наръсват с връзка магданоз (която предварително е нарязана и смесена с няколко (5-6) скилидки ситно нарязан чесън и сол), подир него - кафяна чашка бяло вино се полива, после две-три супени лъжици галета се поръсват и най-отгоре - два-три нарязани домата (може и от консерва).
Пече се за около 20-30 минути в силна фурна (да се зачерви отгоре).
за десерт Бисквитена торта с крем пудингите на д-р Йоткер и орехчета отгоре
Трябва да нахраня 15 души и искам докато си пият ракията рибата да е готова, а аз да съм с тях на масата.
Мисля така да я приготвя:
Скумрия по гръцки
Рибите се почистват и измиват (може да се оставят цели, или да се разполовят), насоляват се, наръсват се с чер пипер и се поливат със сока на един (или два) лимона, оставят се в хладилника завити в плик да престоят поне за час-два.
След това се редят в тавичка и се към тях се добавя: кората на лимона, нарязана на парченца помежду рибите се реди, рибите се поливат с малко олио (две супени лъжици), след това се наръсват с връзка магданоз (която предварително е нарязана и смесена с няколко (5-6) скилидки ситно нарязан чесън и сол), подир него - кафяна чашка бяло вино се полива, после две-три супени лъжици галета се поръсват и най-отгоре - два-три нарязани домата (може и от консерва).
Пече се за около 20-30 минути в силна фурна (да се зачерви отгоре).
за десерт Бисквитена торта с крем пудингите на д-р Йоткер и орехчета отгоре
на основата на онова чудо от нашето детство - сладък салам, което никога не съм правила
та реших да направя нещо по лесната бисквитена рецепта
тъй като освен във вид на руло, може да се оформи като скалички, които после да се залеят с разтопен шоколад или посипят с пудра захар
продукти:
в дълбока купа се смесват:
4 пак. обикн.бисквити (на захарен комбинат пловдив - колкото и да търсих няма надпис за грамажа върху опаковката) - бисквитите се натрошават
250гр. изчистени орехи, натрошени на едро, а не смлени
1пак. стафиди, които преди това са заливат с половин чаша топла вода, след 10мин. се прецеждат и се заливат с 3-4лъж. ром за още 10мин.
в др.съд - да заври
300гр. вода
1каф.ч. захар
отместих, за да поизстине и тогава добавих
1пак. какао на биосет - 45гр.
125гр. масло
локума от 2 кутии - на парченца
с всичко това изсипах в купата с бисквитите
разбърках
оформих като торта
за глазура - на водна баня разтопих 100гр. млечен шоколад плюс 2лъж. вода и 1лъж.масло
поръсих с орехи и 1лъж.пудра захар
сега е в хладилника
покрито с фолио
по-късно - дегустацията
та реших да направя нещо по лесната бисквитена рецепта
тъй като освен във вид на руло, може да се оформи като скалички, които после да се залеят с разтопен шоколад или посипят с пудра захар
продукти:
в дълбока купа се смесват:
4 пак. обикн.бисквити (на захарен комбинат пловдив - колкото и да търсих няма надпис за грамажа върху опаковката) - бисквитите се натрошават
250гр. изчистени орехи, натрошени на едро, а не смлени
1пак. стафиди, които преди това са заливат с половин чаша топла вода, след 10мин. се прецеждат и се заливат с 3-4лъж. ром за още 10мин.
в др.съд - да заври
300гр. вода
1каф.ч. захар
отместих, за да поизстине и тогава добавих
1пак. какао на биосет - 45гр.
125гр. масло
локума от 2 кутии - на парченца
с всичко това изсипах в купата с бисквитите
разбърках
оформих като торта
за глазура - на водна баня разтопих 100гр. млечен шоколад плюс 2лъж. вода и 1лъж.масло
поръсих с орехи и 1лъж.пудра захар
сега е в хладилника
покрито с фолио
по-късно - дегустацията
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
звучи вкусно, а бисквитените неща, че и с шоколад, мммм....holi_day написа: сега е в хладилника
покрито с фолио
по-късно - дегустацията
ай докладвай, извади ли от хладилника
п.п. силно ти препоръчвам и тортата на бийд. У нас Емо не яде сладко или изключително рядко, но е силно впечатлен от тази торта, изяде наведнъж такова количество, че реших, че е болен. когато и син ми, който яде само вафли и купешки неща, яде и той, вече реших, че из къщи обикаля вирус или че всички са с треска
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- windcolours
супер се е получилоlatrevw написа:звучи вкусно, а бисквитените неща, че и с шоколад, мммм....
ай докладвай, извади ли от хладилника
пъ и икономична рецепта - голямо количество, а можеш да хапнеш макс квадратче 3х3см:lol:
синът ми опитал такива бонбони - топчета от бисквити... харесали му и ми даде идея...
ако го правя пак това - ще спестя единия пакет бисквити, но ми се струваше, че течността ще е прекалено...
и ще добавя или още 1 пак стафиди или други сушени плодове, напр. смокини...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Глас в пустиня
Бе, много рецепти мога да напиша, но няма да е истина, защото такива еща не съм готвил.Megi_Koleva написа:Ами и ти би могъл да се включиш- нали си на Дунава- там риби много- с рецепта за някои местен специалитет.БоЕВ написа:Няква рецепта за шаранче, рибена чорбица нещо - а? Никулден иде.
Бива ме по приготвяне на неща на жар-а, ориз, яйця, картофки, градинарска чорбица - все неща към които посяга човек само в краен случай.
- Глас в пустиня
Бе и аз не си падам по шарана, ама пуста традиция.bead_ написа:на никулден съм далеч от традицията. сервирам сьомга на грил-тиган със сос беарнез. лесно и изключително вкусно.БоЕВ написа:Няква рецепта за шаранче, рибена чорбица нещо - а? Никулден иде.
Чувал съм че може с всякаква риба, стига де не е хищна.
-
Megi_Koleva
Жалко, мислех, че знаеш някоя рецепта за приготвяне на риба по вашенскиБоЕВ написа:Бе, много рецепти мога да напиша, но няма да е истина, защото такива еща не съм готвил.Megi_Koleva написа:Ами и ти би могъл да се включиш- нали си на Дунава- там риби много- с рецепта за някои местен специалитет.БоЕВ написа:Няква рецепта за шаранче, рибена чорбица нещо - а? Никулден иде.
Бива ме по приготвяне на неща на жар-а, ориз, яйця, картофки, градинарска чорбица - все неща към които посяга човек само в краен случай.
Тогава аз ще ти напиша една рецепта за рибя чорба и то не за коя да е, а за рибята чорба на П.Р.Славейков. За сведение, той е издал първата кулинарна българска книга. Та това е и негова прочута рецепта. Пиша ти я в автентичен вариант:
Рибя чорба от леврак или кефал.
"Прави се от една ока риба, която, като смият, насоляват я и я турят в една тава. Подире нарязват на ситно половин ока червен лук и го кавардисват /пържат/ с 40- 50 г. дървено масло и малко сол, слагат му една шепа магданоз и една шепа джоджен и като му турят половин ока лют /силен/ оцет и също толкоз вода, варят го добре. Тогава, като го прецедят чистичко през рядко платно /през тензух или двойна марля/, турят го в по- голям съд и го варят заедно с рибата, която, като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата й. Сетне отделят костите и нареждат парчетата риба в съдове /паници, дъллбоки чинии/. Вземат само жълтъците на пет яйца, чалкадисват ги /разбиват ги/ в един съд и ги възваряват твърде малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и изцеждат вътре един лимон, отнемат го от огъня и го изливат върху рибата в съдовете, които посипват с малко дарчин /стрита на прах канела/ и я оставят да изстине пет часа.".
Виж колко простичко само! Приятен апетит:winkw:
- Глас в пустиня
Мерси!Megi_Koleva написа:
Жалко, мислех, че знаеш някоя рецепта за приготвяне на риба по вашенски
Тогава аз ще ти напиша една рецепта за рибя чорба и то не за коя да е, а за рибята чорба на П.Р.Славейков. За сведение, той е издал първата кулинарна българска книга. Та това е и негова прочута рецепта. Пиша ти я в автентичен вариант:
"Прави се от една ока риба, която, като смият, насоляват я и я турят в една тава. Подире нарязват на ситно половин ока червен лук и го кавардисват /пържат/ с 40- 50 г. дървено масло и малко сол, слагат му една шепа магданоз и една шепа джоджен и като му турят половин ока лют /силен/ оцет и също толкоз вода, варят го добре. Тогава, като го прецедят чистичко през рядко платно /през тензух или двойна марля/, турят го в по- голям съд и го варят заедно с рибата, която, като сварят умерено, изваждат я и прецеждат водата й. Сетне отделят костите и нареждат парчетата риба в съдове /паници, дъллбоки чинии/. Вземат само жълтъците на пет яйца, чалкадисват ги /разбиват ги/ в един съд и ги възваряват твърде малко с прецедената вода, колкото да излезе миризмата на яйцата, и изцеждат вътре един лимон, отнемат го от огъня и го изливат върху рибата в съдовете, които посипват с малко дарчин /стрита на прах канела/ и я оставят да изстине пет часа.".
Днес мойте жени ме гостиха с рибена чорбица приготвена почти по описания начин със ситно нарязан морунаж.
Подлютяването с люти чушки обаче извърших сам.
-
Megi_Koleva
Лютите чушлета в рибята чорба са като черешката на тортата- те са задължителни. И аз не ги забравямБоЕВ написа:Мерси!Megi_Koleva написа:
Жалко, мислех, че знаеш някоя рецепта за приготвяне на риба по вашенски
Днес мойте жени ме гостиха с рибена чорбица приготвена почти по описания начин със ситно нарязан морунаж.
Подлютяването с люти чушки обаче извърших сам.
ха,ха. със сурови жълтъциlatrevw написа:я разкажи по-подробно, соса как се правиbead_ написа:на никулден съм далеч от традицията. сервирам сьомга на грил-тиган със сос беарнез. лесно и изключително вкусно.БоЕВ написа:Няква рецепта за шаранче, рибена чорбица нещо - а? Никулден иде.
just perfect
стига де... проучих аз въпроса и се успокоих, така че давай и тази рецептаbead_ написа: ха,ха. със сурови жълтъцивсе още ли го искаш?
освен ако не си ги пазиш тайна де
рецептата за тората биде разпространена в няколко къщи като "торта бийд":lol:
- сър Айвънхоу
условието едно: рибата трябва да има люспи...БоЕВ написа: Чувал съм че може с всякаква риба, стига де не е хищна.
колкото повече люспи има рибата, толкова по-богат ще е човек следващата година... има хора, дето си носят по някоя люспа от никулденския шаран в портфейлите (не, че нещо им е помогнала, де)...
та затова ми е много смешно, когато по никулден се продават най-много голи шарани...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
сьомгата /задължително охладена, замръзената става на каша/ се маринова в лимонов сок, сол и зехтин 2-3 часа. след това се мята на грил тигана докато получи онзи невероятен коралов цвят и месото се разпука на отделни филенца. залива се с любимия ти беарнез. това е всичкоlatrevw написа: така че давай и тази рецепта
:
п.п. сосът се прави като в малък съд /най-добре меден/ се варят 100 гр. бяло вино /останалото след това поднасяш с готовата риба/, 60 гр. бял оцет, 30 гр. листа от естрагон и 1 глава ситно нарязан лук, докато течността остане наполовина и се прецежда, като сварения лук прави нещо като фино пюре.
на водна баня /без дъното на горния съд да докосва водата в долния/ се разбиват 2 жълтъка и на тънка струя се изсипва поизстиналото естрагонено вино и 100 гр. чисто масло /нали знаеш ония трик със загряването, при който се отделя пяната?!, но ако не ти се влиза в кулинарни приключения добави направо разтопено масло
just perfect
-
Megi_Koleva
-
Megi_Koleva
Благодаря за забележката- ще се корегирам. За пръв път качвам снимка тук и затова....
А иначе, много еретично ми звучи този пълнеж с кестени и гъби
Но рецептата ти е много интересна и смятам да не чакам до следващя Никулден, за да я опитам...
Само да видим дали все още има кестени на пазара ?!
е що му не махна малце фолиото па да запечеш и кожлето от двете страни да си заприлича на готвеноMegi_Koleva написа:беше много вкусен!
тъй на снимката кат варено алангле мяза
нещо тенче така
те тъй изглежда кат има "моделист у кухнята"

Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Stranniche
- Обратна връзка:
За кестените не знам, но за боба докато не съм забравил
ако се свали един свински крак преди това в чиста вода
и тая вода се сложи да се вари боба в нея става убиец
след изхвърлянето на предните две де, и подправки там
щуротии който както си го знае.
п.п. Странниче, представи си че са картофи кестените и газ
дано да стане нещо удобнопреваримо:-)
щуротии който както си го знае.
п.п. Странниче, представи си че са картофи кестените и газ
дано да стане нещо удобнопреваримо:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- windcolours
в боба предпочитам пушени кокалиKent написа:За кестените не знам, но за боба докато не съм забравил
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
пробвай с крак, уй от кокалите ше извлечеш нещо харнов боба предпочитам пушени кокали
и накрая наденичка много ситно нарязана
за последните десет минути вреж
от един от мойте бушкрафтъри има и за боба ама на гърне до яз.тича
и казва че боба в гърне си е съвсем друг боб
догодина ше пробваме дали е верно[/quote]
- windcolours
[/quote]Kent написа:пробвай с крак, уй от кокалите ше извлечеш нещо харнов боба предпочитам пушени кокали
и накрая наденичка много ситно нарязана
за последните десет минути вреж
от един от мойте бушкрафтъри има и за боба ама на гърне до яз.тича
и казва че боба в гърне си е съвсем друг боб
догодина ше пробваме дали е верно
ъхъ, друго си е боб в гърне!!
пък те, пушените кокали, се продават с малко месце по тях, бре
отяла съм се на свински уши и крака в детството си покрай баща ми, мерси!
Последно промяна от windcolours на 16.12.10, 19:06, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
тъй...а ся се замисли!Kent написа: и казва че боба в гърне си е съвсем друг боб
догодина ше пробваме дали е верно
и ми отговори що хвърляш по няколко води?!
боба се готви БЕЗ изхвърляне на води
и за да стане по бабините рецепти
се НАГРЯВА БАВНО
включваш котлона на 1 и чак когато водата заври или има индикации да заври
обръщаш на 2 или 3 /никога 4/
боба се готви БЕЗ изхвърляне на води
и за да стане по бабините рецепти
се НАГРЯВА БАВНО
включваш котлона на 1 и чак когато водата заври или има индикации да заври
обръщаш на 2 или 3 /никога 4/
аз явно го готвя по моя рецепта, не съм казал за бабините
саше той и боба не е от бабиния вечи нели:lol:
аз като го направя се по моята -
йоана василиевна и шмайхел
изчагъркват последните му мулекули от тенжурата
ако е по бабинети можи и нея да издът харпиите
това по бабината с накисване или без
може да се пробва, да видим тая благина какво представлява
аз първо форсирам после намалявам температурата[/quote]
е па има я нагоре в темата рецептатаKent написа: това по бабината с накисване или без
може да се пробва, да видим тая благина какво представлява
аз първо форсирам после намалявам температурата
пфу!
не е у тая тема...
тъй е кат се роят непрекъснато
кисне се от вечерта, на сутринта се долива щот боба изпива яко
и тогава се почва у същата вода бааааавно нагряване до завиране
от там нататък по кват щеш рецепта го готви
те с търсачката го намериФ
www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=249531#249531
- Stranniche
- Обратна връзка:
- Stranniche
- Обратна връзка:
Защо, в сурово състояние не са ли сладки?блонди написа:при топлинната си обработка те стават сладкиStranniche написа:Какво може да направи човек от едно вързопче обелени сурови кестени?
тъй че опитай някой пудинг
Не знам, затова питам.
Японците правят разни сладкиши от кестени, но ми бяха прекалено сладки и не ги обичах
- windcolours
не, стипчиви саStranniche написа: Защо, в сурово състояние не са ли сладки?
мен ко ме питаш - гнусни
при термична обработка част от нишестето в тях се хидролизира до захари
едва ли са овкусявали допълнително тия дет си яла
но може и да са
това го опитах и определено се впечатлих - инак овнешкото е с дъх, а тук (там де) такъв нямаше. Браво и всички други аплаузи, комплименти и поздравителен адрес от ... политик/актриса по желание ;)
Ън написа:Овнешки пържоли на барбекю
Нещо изключително вкусно. Който не е ял овнешки пържоли, значи не е ял истинска пържола. Много по- вкусни от свински, пилешки и т.н. За съжаление, в Пловдив никъде няма наложени овнешки пържоли. Сигурно и в София е така и във Варна... Затова ще трябва да си ги наложите сами. Купвате си овнешко месо. Може бут, гърди. За предпочитане по шарено. Обезкостявате го и нарязвате на пържоли около 1 см. дебели. После ги начуквате добре, така че да станат 0.5см. Осолявате ги ги ги нареждате обилно с кромид лук. На пластове, така че всеки пласт да е покрит- месото да не се вижда, само лук. Овивате ги вдомакинско фолио и да седят в хладилника два дни. Може и три. След това печете на скара.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- windcolours