Коледа
- Житената Питка
- BOFH
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
нищо от коледната вакханалия по магазините и лелевизиятаSweety написа: да разбирам ли, че нищо Коледно не ти е присъщо вече?!?
виж сбирките вкъщи с родителите, децата, тихото бълбукане край масата
а най-ми харесва дет никой за никъде не бърза у тоя ден
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Глас в пустиня
Re: Коледа
Sweety написа: какво да направя като джингъл белс му е домашната на сина ми с тромбона?!...
ударението на ТРОМБОНИ...трябваше да напиша 'тромбони и джингъл белс'![]()
...ама много ми хареса...хор от тромбони...и тва дядо Коледа ги е научил на това
П.С. сега точно търсих другата ми любима коледна песничка (Ън, не отварай следаващ линк!)
Тук при нас - духовите оркестри, съответно.
Странно е това с Коледата - ако трябва да кажа какво наистина ми създава усещане за тоя празник, то е ей това (подсетена от котешкия дует на Странниче):
http://www.youtube.com/watch?v=m5w_aGE63YA
Явно в голяма степен роля играят някакви индивидуални преживявания.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Re: Коледа
коледа
инак е прекрасен детски оркестър... само от тромбони... прекрасен интрумент е цуг-тромбона...
обожавам брассекцията по принцип... дава една приятна мекота на музиката.
инак е прекрасен детски оркестър... само от тромбони... прекрасен интрумент е цуг-тромбона...
обожавам брассекцията по принцип... дава една приятна мекота на музиката.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B4%D0%B0windcolours написа:ако се не лъжа, при руснаците е рождество. Поздравяват се "С рождеством"Мнемозина написа:
И при руснаците е Коляда.
Пък при румънците е Крачун.
Това идва от езическия пласт. Християнството (с Рождеството) се наслагва върху него, ползвайки символиката му.
Panta rhei...
- windcolours
- windcolours
- frisky lioness
- Обратна връзка:
ПодаръциMegi_Koleva написа:Коледата е по- многопластово понятие. Вярно, че музиката винаги е нужна, най- вече на празник. Но с какво олицетворявате думата "Коледа", когато я чуете- какви са първите ви аналогии, асоциации, спомени, свързани с тази дума...?
елха, ама истинска
стъклени играчки
банани и портокали, мандарини
баба къди трапезата с постни ястия....
всички сме.....
Вече нищо от това не е същото
почни нищо....... не остана.............
по-късно
фъстъци, бадеми, лешници и ...бърбън

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
Ще ли да го преведе някой това?Мнемозина написа:http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%B4%D0%B0windcolours написа:ако се не лъжа, при руснаците е рождество. Поздравяват се "С рождеством"Мнемозина написа:
И при руснаците е Коляда.
Пък при румънците е Крачун.
Това идва от езическия пласт. Християнството (с Рождеството) се наслагва върху него, ползвайки символиката му.
Мнемо, както споменах преди няколко поста, Коледа и коледуването са прастари български обичай.
Моментна картина от втори век:

В началото на трети българите навлизат от другата страна на Дунав и населват Мизия, а в четвърти век един хронист ще напише: В Мизия, Тракия и Македония само българи живеят, а малко по-късно <Анастасий> ще издигне своята стена за да защити империята от българите на север. Това като романтично отклонение - територията, дето би трябвало да се родят славяните и руснаците естествено винаги е била доминирана от българите и българският етнос чак до 13-ти/14-ти век - изненадващо ли е тогава, че у руснаци, украинци, белоруснаци, молдовци, румънци и др. се срещат елементи характерни за българската култура. Прост пример - русото "солдат" идва от монетите солид с които е плащана на наемниците в римската воиска, да, ама солидите съществуват до към седми век, а по това време Русия и руснаците не са били измислени.
- Глас в пустиня
Празникът го правят хората.frisky lioness написа:ПодаръциMegi_Koleva написа:Коледата е по- многопластово понятие. Вярно, че музиката винаги е нужна, най- вече на празник. Но с какво олицетворявате думата "Коледа", когато я чуете- какви са първите ви аналогии, асоциации, спомени, свързани с тази дума...?
елха, ама истинска
стъклени играчки
банани и портокали, мандарини
баба къди трапезата с постни ястия....
всички сме.....
Вече нищо от това не е същото
почни нищо....... не остана.............
по-късно
фъстъци, бадеми, лешници и ...бърбън
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не, няма да го преведе никой, щото ще вземеш да го разбереш и да не ти хареса.БоЕВ написа:
Ще ли да го преведе някой това?
Мнемо, както споменах преди няколко поста, Коледа и коледуването са прастари български обичай.
Моментна картина от втори век:
...
В началото на трети българите навлизат от другата страна на Дунав и населват Мизия, а в четвърти век един хронист ще напише: В Мизия, Тракия и Македония само българи живеят, а малко по-късно <Анастасий> ще издигне своята стена за да защити империята от българите на север. Това като романтично отклонение - територията, дето би трябвало да се родят славяните и руснаците естествено винаги е била доминирана от българите и българският етнос чак до 13-ти/14-ти век - изненадващо ли е тогава, че у руснаци, украинци, белоруснаци, молдовци, румънци и др. се срещат елементи характерни за българската култура. Прост пример - русото "солдат" идва от монетите солид с които е плащана на наемниците в римската воиска, да, ама солидите съществуват до към седми век, а по това време Русия и руснаците не са били измислени.
Добре де, всичко е българско, съгласявам се безропотно.
То затова не им върви на тия всичките сигурно.
Въпросът е, че руснаците сега, в този момент, вече са се измислили - и то така, както ние никога няма да можем да се измислим.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Никъде не съм твърдял че всичко е българско!:-)Мнемозина написа: Не, няма да го преведе никой, щото ще вземеш да го разбереш и да не ти хареса.
Добре де, всичко е българско, съгласявам се безропотно.
То затова не им върви на тия всичките сигурно.
Въпросът е, че руснаците сега, в този момент, вече са се измислили - и то така, както ние никога няма да можем да се измислим.
Просто това на картата е така наречената "матка на народите". Там в протобульона от племена са заченати много народи и политически коректно е да се наричат нещата с истинските им имена - сиреч - в исторически аспект, от всички съвременни народи и племена, най-ранно споменат и най-дълго пребивавал на тая територия народ е българският - следователно, нормално е да има културни и етнически останки у новопоявилите се народи от по-стария.
А що се отнася до Русия, то тя си остава колос на глинени крака, или казано по друг начин - склад, от който целият свят черпи плът и полезни изкопаеми.
Истината обаче е друга, за да задоволи имперската си амбиция(Русия) да бъде начало и край за целия славянски свят, то България и българите не трябва да СА съществували и да съществуват.
Но това естествено е тема на предълга дискусия която няма или почти няма отношение към наближаващите, светли, Коледни празници.
- Глас в пустиня
Дай шанс на баба си и на предците си изобщо, да влязат отново у вас. Просто прави като тях - бъди тях.frisky lioness написа:ТочБоЕВ написа: Празникът го правят хората.
Празникът не е само шепа ядки и чаша бутиково питие, а е и всичко останало, включително и подготовката - украсата, очакването, гозбите, тихата музика и меката светлина от пламъците на запалените свещи...
Да, много е дълга тая дискусия и не ми се спори предколедно и на мен.БоЕВ написа: Никъде не съм твърдял че всичко е българско!:-)
Просто това на картата е така наречената "матка на народите". Там в протобульона от племена са заченати много народи и политически коректно е да се наричат нещата с истинските им имена - сиреч - в исторически аспект, от всички съвременни народи и племена, най-ранно споменат и най-дълго пребивавал на тая територия народ е българският - следователно, нормално е да има културни и етнически останки у новопоявилите се народи от по-стария.
А що се отнася до Русия, то тя си остава колос на глинени крака, или казано по друг начин - склад, от който целият свят черпи плът и полезни изкопаеми.
Истината обаче е друга, за да задоволи имперската си амбиция(Русия) да бъде начало и край за целия славянски свят, то България и българите не трябва да СА съществували и да съществуват.
Но това естествено е тема на предълга дискусия която няма или почти няма отношение към наближаващите, светли, Коледни празници.
Аз това предпочитам да го мисля като славянство - макар че тоя род празници ги е имало навсякъде.
Нямам имперски амбиции хич, това е.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не ми се отдава в последните една-две години...БоЕВ написа:Дай шанс на баба си и на предците си изобщо, да влязат отново у вас. Просто прави като тях - бъди тях.frisky lioness написа:ТочБоЕВ написа: Празникът го правят хората.
Празникът не е само шепа ядки и чаша бутиково питие, а е и всичко останало, включително и подготовката - украсата, очакването, гозбите, тихата музика и меката светлина от пламъците на запалените свещи...
Може би след време...
отново
пак...
някога
Или когато стана баба

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
Как да имаш имперски амбиции след като в енциклопедия британика само пише за първа и втора български империи, а руснаците не са изживяли още апогея на първата си.Мнемозина написа:
Аз това предпочитам да го мисля като славянство - макар че тоя род празници ги е имало навсякъде.
Точно това се опитвам да ти кажа - славянско щеше да е, ако първо се бяха пръкнали славяните пък българите сетне, а тук е тъкмо обратното.
- Глас в пустиня
пълна
лудница
Великден-Easter-Ищар?!?!?:shocked::blink::shocked:
Паднах...
Иначе съвпаденията със зимното слънцестоене и пролетното равноденствие няма как да отречем. А те са вероятно твърде, твърде стари. Преди дори да са измислени изобщо концепциите за различност освен в смисъл не от племето/групата.
лудница
Паднах...
Иначе съвпаденията със зимното слънцестоене и пролетното равноденствие няма как да отречем. А те са вероятно твърде, твърде стари. Преди дори да са измислени изобщо концепциите за различност освен в смисъл не от племето/групата.
Стига бе, съвсем ме обърка. Пост хок ерго анте хок (това не е ругатня).БоЕВ написа:Как да имаш имперски амбиции след като в енциклопедия британика само пише за първа и втора български империи, а руснаците не са изживяли още апогея на първата си.Мнемозина написа:
Точно това се опитвам да ти кажа - славянско щеше да е, ако първо се бяха пръкнали славяните пък българите сетне, а тук е тъкмо обратното.
Както си я подкарал, ще трябва да признаем руснаците за българи и тогава направо не знам как ще се оправяме.
Panta rhei...
Искаш да кажеш отпреди изобщо да е имало концепции?Remmivs написа:пълна
лудница
Паднах...
Понеже различности винаги е имало.
Panta rhei...
Още малко и ще кажеш "единение".Remmivs написа:ъхъм, нещо такова
клонящи към еднаквост обаче
т.е. не еднаквост
а единност
В интерес на истината точно Фрейзър, да си призная, не бях чела.
След него има още доста анализи и тълкувания на всичко това.
Но в основата на всичко е общо взето сходството в начините, по които човеците са си обяснявали света - и спрямо небесните светила, и спрямо законите на природата, и спрямо собствените си тела...
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Един репортаж обикаля света - Рудолф се заклещи!
Спукана му е работата на Рудолф!
www.youtube.com/watch?v=h2FHu50XzG4&feature=related

Спукана му е работата на Рудолф!
www.youtube.com/watch?v=h2FHu50XzG4&feature=related