Интересно ми е какви мисли ще провокират и у вас и ще провокират ли изобщо де.

Да, Боев, и мен ме интересува коя е книгата и кой е авторът й.БоЕВ написа:...

В случай че не ти е направило впечатление, по това време също така сме били уайърлес, щото кабели няма никъде.maggot написа:До тук успях да разбера, че произлизаме от китай.
Най-интерестната част е с пиърсинга - ма ний сме били мноу напред с модния матрял още в 16 век!!!!
да бе супер реална с деколте до пъпа!Ън написа:Най- реална според мен е "Българка. Рисунка на Пол Шуман."
Другите са някакъв сбирщайн, все едно кукли накачорени със всевъзможни и разнородни дрехи...
Нищо повече от това което е написано под картинката не знам.windcolours написа:първата картинка е най-интересна. и друг път съм попадала на нея, пък никога не извиква в мен асоциации с български селяни...какви са тия дрехи? От кой край ?
Ако си по-малко язвителна и по-малко мнителна можем да дискутираме и нормално.pocti_bezobidna написа:би ли посочил името и автора на книгата?
издателство, година на издаване
Не се обиждаш, че ги искам, нали.
...
За "книгата" дадох линк по-горе.Мнемозина написа:Да, Боев, и мен ме интересува коя е книгата и кой е авторът й.БоЕВ написа:...
Тези двамата:
...
Някои и на мен са ми много странни, например онова момиче с халка на носа. Други обаче може и да са стилизирани рисунки, знам ли... не мога да гадая как се е променяло облеклото през вековете.
Така е, обаче от "селянките" от първата картина до тая българка има над три века време, а, предполагам, и стотици километри разстояние. Всъщност, тъжно е че собствените ни представи за България и българите са толкова стеснени и ограничени, защото това дава възможност на други народи да крадат с пълни шепи от наща култура и история. Такъв е примерът със стремената, сабята и окачалките за портупейни ремъци на канията й във формата на буквите Р и В - приема се че тия неща са донесени в Европа от унгарците, обаче археологическата и историческа истина е друга - тия неща ги е имало И при българите, а българите идват в Европа няколко века преди унгарците, всъщност, унгарците вадят произхода си също от рода Дуло, но тава е бира за друга софра. При въпросните одежди едно е сигурно обаче, че дори и да не са чисто български, факта че са носени от българи показва, че България винаги е била свързана с Европа не само географски, а и културно и икономически, защото, ако тия дрехи не са собствено производство, то самото им придобиване, дори самото желание за придобиването им, е плод на сложни взаимоотношения и връзки които на съвременен език се наричат култура, мода, икономика.Ън написа:Най- реална според мен е "Българка. Рисунка на Пол Шуман."
Другите са някакъв сбирщайн, все едно кукли накачорени със всевъзможни и разнородни дрехи...
Възможно е и това да го има, макар че, няма никаква логика да запомниш и нарисуваш детайли от облеклото, каквито са накитите и посудите(първа картина), "манерките" от кратуна на коланите(втора картина), криваците, гегите и други дребни детайли от композицията, а да изопачиш облеклото при положение, че самият ти си пътешественик и искаш да покажеш нещо видяно различно от това което хората виждат всеки ден пред очите си в родните си страни и градове.latrevw написа:много интересно. и аз с удоволствие бих разлистила тази книга.
зачудих се дали пък това, което ни се вижда странно в тези рисунки, не се дължи на факта, че чуждестранния художник е повлиян от своята страна и култура и затова евентуално смесва видяното с това, което е насложено у него.
Тая сличица и мен ме потресе яко - в първия момент си помислих че е изобразено циганче, по това време вече са се довлекли с турските орди, че даже са се и разселили. После се сетих, че "пра"българите са били фенове на "пиърсинга", а има и предположения, че траките и скитите са обичали да татуират не само телата си а и лицата си. Уау!maggot написа:До тук успях да разбера, че произлизаме от китай.
Най-интерестната част е с пиърсинга - ма ний сме били мноу напред с модния матрял още в 16 век!!!!
Макар че и на мен ми се ще да прелистя таз книжка.
Лично аз не мога да съм толкова категоричен.shshtt написа:да бе супер реална с деколте до пъпа!Ън написа:Най- реална според мен е "Българка. Рисунка на Пол Шуман."
и аз съм много озадачена
в етнографските музеи няма такива наши носии, навярно са творческа измислица

надписа горе вдясноБоЕВ написа:
извинявай, Боев, но ако имаш предвид ИК "Тангра Танака", то за мен книгата има вече ненапълно достоверно съдържание.БоЕВ написа: издател е ИК Тангра
Център за изследване на българитеВиртуален шизофреник написа:извинявай, Боев, но ако имаш предвид ИК "Тангра Танака", то за мен книгата има вече ненапълно достоверно съдържание.БоЕВ написа: издател е ИК Тангра
защото това издателство е създадено с едни не много чистоплътни цели и изключително рядко се издават истински книги. по-често от там се бълват всякакви боклуци, в които има твърдения по-смешни и от македонските претенции...
инак, относно облеклото... не забравяйте, че българи през тези векове е имало по целия балкански полуостров. т.е. може да става на въпрос и за хора в днешните Черна гора, Хърватска, Албания и т.н.
този център и държавната агенция дават надежност на информацията... т.е. вече съм склонен да вярвам в достоверността на представените в книгата факти.. написа: Център за изследване на българите
Държавна агенция "Архиви"
ТАНГРА ТанНакРа ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА ООД
София 2008
а тия от "Тангра Танакра" са си ченгета... тъй че.... написа:Боев,
на контратитула /4стр./ на АТЛАСа,
под ISBN -а,
четем следните два реда:
Всички права запазени. Не е разрешено публикуването на книгата или на части от нея под каквато и да е форма - електронна, механична, фотокопирна, презапис или по друг начин - без изричното писмено разрешение на издателите.
Какво ти мнителна, на теб не ти вярвам на ни една дума.БоЕВ написа:Ако си по-малко язвителна и по-малко мнителна можем да дискутираме и нормално.pocti_bezobidna написа:би ли посочил името и автора на книгата?
издателство, година на издаване
Не се обиждаш, че ги искам, нали.
...
Книгата се казва: Атлас - Българските земи в европейската картографска традиция (III-XIX в.) и е колективно дело като съставител обаче се води Димитър Стоименов, а издател е ИК Тангра. Изданието печели и награда >Бронзов лъв< за най-добре издадена книга. За повече инфо ще трябва да погледнеш линка от горният ми пост.
Надявам се, като имам предвид мнението ти за моята скромна персона, че съм бил достатъчно любезен и изчерпателен.
е ми той не е постнал части от нея, а само изрезки на картинки. написа:Боев,
на контратитула /4стр./ на АТЛАСа,
под ISBN -а,
четем следните два реда:
Всички права запазени. Не е разрешено публикуването на книгата или на части от нея под каквато и да е форма - електронна, механична, фотокопирна, презапис или по друг начин - без изричното писмено разрешение на издателите.
повярвай ми... тия малоумници, издателите, изобщо не мислят така, както ти сега...shshtt написа: е ми той не е постнал части от нея, а само изрезки на картинки
а и да беше какво?
трябва да го черпи издателството (щото надали ще се бръкне да плати) за рекламата - нямаше и да знам че съществува таз книжка камо ли да я запомня, както сега се случи
много му е готина темата на боев и сега отивам да си припомня носиите и ако намеря снимки ще постна
щото примерно някой каза, че нямало пера - аз пък имам спомен че има
Ами не знам, зависи. Някои хора го приемат страшно навътре. Авторските права това.shshtt написа:
е ми той не е постнал части от нея, а само изрезки на картинки
а и да беше какво?