Почти неизвестни...
Приемат го навътре, защото им бъркат в джоба.
И мен да ме оставят без заплата яко ще протестирам.
Но като не става дума за пари ми е все тая.
Бих се ядосала ако някой си присвои нещо мое без да ме спомене и го продава след това, както при тоя пич с 24-те часа, ей така от тщеславие ще се бъзна не от друго.
Бих се ядосала ако някой си присвои нещо мое без да ме спомене и го продава след това, както при тоя пич с 24-те часа, ей така от тщеславие ще се бъзна не от друго.
- Green Light
Re: Почти неизвестни...
Интересно много. Мерси.БоЕВ написа:.... По правдоподобно е, да се приеме, че рисуващият е изобразил това което вижда и е знаел много добре как се нарича. Както междувпрочем се получава и с двете момичета с джуфки по дрехите и приличащи на татарки.
И аз не знам как е протекла еволюцията на облеклото, но съвсем скоро четох за "емблемния стил" или иначе казано търсенето и налагането на елементи в облеклото и накитите които да те приобщават към една група и противопоставят на друга...
Миналата година пролетта се разприказвахме с един клиент в кола на дълъг път. Сладкодумен човек. Интересувал се много от Владислав Варненчик. Той е от тия които се интересуват от всичко, но за Варненчик стана въпрос тогава. Разказа ми за похода му, за предисторията с победите на Хуняди, за предполагаемото предателство на Фружин(сигурно трябва да е син на оня Фружин, или пък самия той, не знам, ти кажи) и накрая за нелепия начин по който го убиват.
Тогава, вика тоя човек, дали заради загубените възстания и последната надежда в тая битка, но в края на 15 в, започва приемането на навиците на поробителите в облеклото и в храненето. Дотогава българите са се обличали с роби или елеци, или нали го знаете евро-византийския начин, и са пиели кумис. След това вече започват да се интегрират. Може би именно това илюстрират тези картинки.
Quid написа:има едно издателство за софт. книги
http://www.manning.com/
и на кориците на всичко слагат национални носии.
мнооо съм се чудил за тва.
брей че готина идея!
Зависи от много неща.shshtt написа:Приемат го навътре, защото им бъркат в джоба.
С Иво Сиромахов стана също страшен скандал, порови се в нета, ще видиш.
Принципно погледнато - всичко, пуснато в нета като коментар може да се използва, да.
Но, едно е да се пишеш "автор", друго е просто да копи-пействаш разни коментари тук там.
Сложничко е. И въпросът не винаги опира само до пари.
не заемам ничия страна - нито на издателите, нито на авторите, има си регламентирани правила и ако някой счете, че правата са му нарушени може да се заяде от чисто спортна злоба.
- Света вода ненапита
чакай, че тази ти фраза не ми дава покой...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
къде В ТАЗИ ТЕМА видя фашизоидни внушения?!
твоето вече придобива форми които определено ме безспокоят относно твоето здраве...
Виж подводницата!
Почти безобида, и аз мисля, че прекаляваш с "фашизоидните внушения". Навсякъде ти се привиждат!Виртуален шизофреник написа:чакай, че тази ти фраза не ми дава покой...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
твоето вече придобива форми които определено ме безспокоят относно твоето здраве...
И ми писна вече от вашите глупости!!!
Нямаше те известно време, върна се и започна пак- Вие това, Вие онова! А явно, че във това "Вие" си и ти! Не можеш да избягаш!
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Да избягам от кое?Ън написа:Почти безобида, и аз мисля, че прекаляваш с "фашизоидните внушения". Навсякъде ти се привиждат!Виртуален шизофреник написа:чакай, че тази ти фраза не ми дава покой...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
Нямаше те известно време, върна се и започна пак- Вие това, Вие онова! А явно, че във това "Вие" си и ти! Не можеш да избягаш!
Ън, ако това те дразни, съжалявам, но не мога да бъда друга.
Няма да влизам в обяснения. Ако не виждаш това е твой проблем.Виртуален шизофреник написа:чакай, че тази ти фраза не ми дава покой...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
Е, в перспектива е проблем по принцип, но какво от това.
Колкото до моето здраве - не се тревожи, грижа се за себе си.
аз не виждам разлика между нейното поведение и това на Боев, защо не те дразни той. На всяка манджа е и все с едни и същи упреци. Почти безобидна също я дразнят неща, както и Боев се дразни от други. С тази разлика, че нито ти, нито Айвъна не му казвате нищо, но като се появи безобидна - скачате.Ън написа: Почти безобида, и аз мисля, че прекаляваш с "фашизоидните внушения". Навсякъде ти се привиждат!
иначе както се вижда и Боев пуска много интересни теми, от безобидна пък колкото интересно инфо сме получавали...
така че ай без упреци специално за това.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Света вода ненапита
абе, ти можеш ли да четеш?!latrevw написа: аз не виждам разлика между нейното поведение и това на Боев, защо не те дразни той. На всяка манджа е и все с едни и същи упреци. Почти безобидна също я дразнят неща, както и Боев се дразни от други. С тази разлика, че нито ти, нито Айвъна не му казвате нищо, но като се появи безобидна - скачате.
иначе както се вижда и Боев пуска много интересни теми, от безобидна пък колкото интересно инфо сме получавали...
така че ай без упреци специално за това.
виждаш ли някъде в тази тема фашистки внушения?!
много добре те разбирам какво искаш да кажеш, не точно в тази тема нещо не стават нещата...
а и... не ти ли е интересно как така отговаря върпсотната личност на някого и после уточнява, че не иска да спори с него?
айде помисли пак и тогава си слагай пръста между колелата...
Виж подводницата!
аз фашистки внушения не виждам, казах, че за мен темата е много интересна, въпреки че пак я осрахмеВиртуален шизофреник написа: абе, ти можеш ли да четеш?!
виждаш ли някъде в тази тема фашистки внушения?!
много добре те разбирам какво искаш да кажеш, не точно в тази тема нещо не стават нещата...
а и... не ти ли е интересно как така отговаря върпсотната личност на някого и после уточнява, че не иска да спори с него?
айде помисли пак и тогава си слагай пръста между колелата...
но в много теми и без връзка Боев, па и ти, почвате с определения разни за девойки разни, така че все същата.
п.п. напоследък гледам, че все някой не те е прочел правилно
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
нещо се имате за много страшни ли?Виртуален шизофреник написа: айде помисли пак и тогава си слагай пръста между колелата...
ще те разочаровам, съмнявам се, че сте (ти и Боев) изплашили някого тук
Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно.
Скоро се натъкнах на поредица от статии за Възраждането - ужасно интересно - дали е редно да се нарича така, какво представлява и т.н. Ала да не разбоявам духовете. Относно Паисий - нещата са също интересни - няма данни той да е повлиял на масовото наше съзнание. Даже учениците му не го споменават, което е ... много показателно! По-скоро е пример как малко по малко българите почват да търсят своята идентичност, за да се стигне до началото/средата/ на 19 век. Даже П. Берон в известният си буквар (до колкото знам) не говори никъде за гордост, че е българин и т.н. Просто буквар. Повече научна дейност от патриотична (защо се пита). Това с католиците е доста вероятно... но не мога да кажа със сигурност. Във всички случаи подобни картини, карти, текстове (имам няколко книги с пътеписи от онова време) са изключително любопитни ... и доста по-различни от романтичните ни представи за миналото.
Скоро се натъкнах на поредица от статии за Възраждането - ужасно интересно - дали е редно да се нарича така, какво представлява и т.н. Ала да не разбоявам духовете. Относно Паисий - нещата са също интересни - няма данни той да е повлиял на масовото наше съзнание. Даже учениците му не го споменават, което е ... много показателно! По-скоро е пример как малко по малко българите почват да търсят своята идентичност, за да се стигне до началото/средата/ на 19 век. Даже П. Берон в известният си буквар (до колкото знам) не говори никъде за гордост, че е българин и т.н. Просто буквар. Повече научна дейност от патриотична (защо се пита). Това с католиците е доста вероятно... но не мога да кажа със сигурност. Във всички случаи подобни картини, карти, текстове (имам няколко книги с пътеписи от онова време) са изключително любопитни ... и доста по-различни от романтичните ни представи за миналото.
БоЕВ написа:За "книгата" дадох линк по-горе.
Твърде възможно е един от тия двама да е преписвал или просто самата поза да е била норма - не знам. За това е даден и трета картина от същото време. Ако изключим "преписвача", то остава варианта двама души, в едно и също време, рисувайки един и същи персонаж да са направили една и съща грешка в заглавието което само по себе си е парадоксално защото ще излезе, че е било много модерно и популярно да се рисуват българи във време когато се предполага, че българското самосъзнание и българщината са дълбоко заспали и забравени от векове - поне така ни учеха в часовете по история и затова се появил Хилендарският монах да ги събуди и посее семенцето на бългорското възраждане. По правдоподобно е, да се приеме, че рисуващият е изобразил това което вижда и е знаел много добре как се нарича. Както междувпрочем се получава и с двете момичета с джуфки по дрехите и приличащи на татарки.
И аз не знам как е протекла еволюцията на облеклото, но съвсем скоро четох за "емблемния стил" или иначе казано търсенето и налагането на елементи в облеклото и накитите които да те приобщават към една група и противопоставят на друга. Емблемният стил, според мен, може да даде логично обяснение в цялата разноликост на картинките, ако обаче приеме че, "селянките и селяните" от първите две картини са българи католици от северозапада, а оня юнак с ножовете в пояса и късите гащи, дето много прилича на башибозук зайбие от анадола, може просто да е българин помак от родопите, торбеш от македония или просто горанин от косово, все територии от българското етническо землище включени от султана като територии населени с българи към екзархията, а по късно определени като Санстефанска България.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно.

и аз си мислех нещо такова, като написах за приказния вид...ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Като разкараме напълно тъпия и неверен термин "робство" (който иска да произхожда от роб - негово си право - аз обаче считам, че моите и на много други българи дедите и баби са били просто под чуждо господство и са имали със съответните ограничения права и възможности - повечето доста по-големи от тези по време на комунистическите и фашистки режими, когато робство е доста по-близо от гл. т. на безправие) и се загледаме в настоящата действителност и близкото минало ще видим, че местното население приема навици в облекло и хранене на доминиращата (по една или др причина) култура и политика. Сега е доминацията на западно-християнското общество (западно европейско, северно американско или обратното), докато до началото на 20 век е било доминация на френско-немско-австрийско-английски общества (преплитащи се помежду си). Северна Африка и Близкия изток се доминират от арабо-мюсюлманските общества, далечния - от Китай и т.н.
Green Light написа:...но в края на 15 в, започва приемането на навиците на поробителите в облеклото и в храненето. Дотогава българите са се обличали с роби или елеци, или нали го знаете евро-византийския начин, и са пиели кумис. След това вече започват да се интегрират. Може би именно това илюстрират тези картинки.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Пиърсингът и на мен ми хареса. И се сетих, че в музеят на Шекспир видях негов портерт с .. обица на ухото. Модите/традициите се променят във вековете. Факт. За жалост тук нямаме май експерт по тези времена (щото освен тези портрети има и други, има и писано по въпросите), който да поразясни кое, как защо. Все пак са ужасно забавни и интерсни картини!
БоЕВ написа:Тая сличица и мен ме потресе яко - в първия момент си помислих че е изобразено циганче, по това време вече са се довлекли с турските орди, че даже са се и разселили. После се сетих, че "пра"българите са били фенове на "пиърсинга", а има и предположения, че траките и скитите са обичали да татуират не само телата си а и лицата си. Уау!
А бе ти филма 300 него ли гледа бе?!:winkw:
Това може и да е така, но литографиите/рисунките са оргинални, източниците им - също. Може да има подбрани, селектирани, може да не са подбрани картини, изобразяващи лошо българите (лошо няма в това), но това, което е издадено си остава любопитно и интересно и е автентично. А иначе ... по-добре такива неща да се финансират, отколкото силиконите на 2-3 дами (за такива суми говорим) и няколко масови купона в БИАД или Син Сити. Да не говорим за луксозни мерцедеси, джипове и т.н., чужди паметници и издания и т.н. Те да не би да се финансират от Светата троица?
Виртуален шизофреник написа:жокер: ДС, БКП, ДКМС...pocti_bezobidna написа: Интересно, откъде ли се финансират за да имат толкова богат каталог с луксозни издания?
Някой от авторите има афинитет към носии и ... слага, каквото си е решил
Понякога нещата се оказват много простички ...
Понякога нещата се оказват много простички ...
Quid написа:има едно издателство за софт. книги
http://www.manning.com/
и на кориците на всичко слагат национални носии.
мнооо съм се чудил за тва.
то е просто - ще "осъди" БоЕВ и това е. Всеки от нас си носи отговорност като пуска снимки, материали и т.н. Всеки го прави малко или повече. Ако някой тръгне да се заяжда, ще се чуе.
pocti_bezobidna написа: не заемам ничия страна - нито на издателите, нито на авторите, има си регламентирани правила и ако някой счете, че правата са му нарушени може да се заяде от чисто спортна злоба.
- Света вода ненапита
ееее. малко по-нагоре съм изказал мнение, че, щом участва държавна агенция, едва ли има манипулация или нещо неверно в книгата...ELBI написа:Това може и да е така, но литографиите/рисунките са оргинални, източниците им - също. Може да има подбрани, селектирани, може да не са подбрани картини, изобразяващи лошо българите (лошо няма в това), но това, което е издадено си остава любопитно и интересно и е автентично. А иначе ... по-добре такива неща да се финансират, отколкото силиконите на 2-3 дами (за такива суми говорим) и няколко масови купона в БИАД или Син Сити. Да не говорим за луксозни мерцедеси, джипове и т.н., чужди паметници и издания и т.н. Те да не би да се финансират от Светата троица?
Виртуален шизофреник написа:жокер: ДС, БКП, ДКМС...pocti_bezobidna написа: Интересно, откъде ли се финансират за да имат толкова богат каталог с луксозни издания?
просто, по принцип, не вярвам на това издателство за повечето от книгите му...
Виж подводницата!
С историята на изкуството съм доста на вие, но със сигурност едва през ХІХ век може да се говори за нещо като презицност при предаване на образите - дори и само защото тогава вече има интерес към етнографските различия.ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно.
При все това дори и тогава няма начин да не дава отражение и това откъде идва рисуващият или разказващият. Тоест - задължително има.
Panta rhei...
Ама защо да влизам в обяснения, като просто не искате да ме чуете?Мнемозина написа:Какви националистични внушения, бе, гледай какви сме грозни на повечето картинки...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
Ваша воля...
Има.holi_day написа:като цяло са като приказни герои
не съм чувала за български селянки с пера по главите - първата рисунка
на втората картинка - тия шапки и дрехите са от времето и мястото на робин худ
И на други места има.

Panta rhei...
- Света вода ненапита
това е типична шопска носия от средата на IX в. до към... хм... средата на XX в. (това за средата на XX в. си е един вид закачка деМнемозина написа: Има.
И на други места има.
Виж подводницата!
Реагираш по предубеждение и скачаш с токчетата напред.pocti_bezobidna написа:Ама защо да влизам в обяснения, като просто не искате да ме чуете?Мнемозина написа:Какви националистични внушения, бе, гледай какви сме грозни на повечето картинки...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
Ваша воля...
Няма нищо националистично в темата - поне до този момент.
Panta rhei...
виждала съм такива, но съм предполагала, че може да са пераМнемозина написа:Има.
И на други места има.
мислех, че някви снопчета от нещо си, ма не пера
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Ей, не ми вярваш, начи... ето ти и пера, истински.holi_day написа:виждала съм такива, но съм предполагала, че може да са пераМнемозина написа:Има.
И на други места има.
мислех, че някви снопчета от нещо си, ма не пера

Panta rhei...
вервам ти, бреМнемозина написа:Ей, не ми вярваш, начи... ето ти и пера, истински.
ама що не съм видяла досега
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- Света вода ненапита
всъщност перата винаги са присъствали в дрехите на българите. все пак българите са номадски народ, който, освен от силата лъвоветеМнемозина написа: Ей, не ми вярваш, начи... ето ти и пера, истински.
е, през последните векове перата са били повече за украса и поради тази причина са присъствали предимно в "официалните" тоалети, но това не означава, че символът не е запазен...
Виж подводницата!
- Света вода ненапита
щото си гледАла у пендарите, затва!holi_day написа: вервам ти, бре
ама що не съм видяла досега
Виж подводницата!
Хубу де - говорим за снимки.
колкото до държава-манипулация - точно държавните манипулации са най-наглите в историята. Държавната пропаганда е най-мощната и безкрупулна.
колкото до държава-манипулация - точно държавните манипулации са най-наглите в историята. Държавната пропаганда е най-мощната и безкрупулна.
Виртуален шизофреник написа:ееее. малко по-нагоре съм изказал мнение, че, щом участва държавна агенция, едва ли има манипулация или нещо неверно в книгата...
просто, по принцип, не вярвам на това издателство за повечето от книгите му...
Аз нищо смешно не виждам. Някои регистри са си публични не случайно.Виртуален шизофреник написа:pocti_bezobidna написа: Но вероятно има начини да се провери регистрация, собственост, тинтири-минтири, кой е собственик и т.н.
Прозрачността по отношение на медиите е доста важно нещо и на Иконмедия им праснаха солидна глоба заради статии, свързани за връзки между държавни влогове - банка - издателска група.
Написаното хич не е смешно, не е смешно и какви изводи ще си направят от тази глоба издателите, които нямат финансовите възможности на Иво Прокопиев -да си плащат глобите, да ги оспорват, да водят дела.
На първи сърч например, някакъв председател или участник в работата на въпросната Фондация (който инак от скромност не си е сложил името на страницата на въпросното НПО) е редовно присъствие в предавания на ТВ "Скат", за която пък е публична тайна от кого се финансира.
Не е смешно и е странно откъде се финансира една такава фондация - едва ли е от приходите от доста скъпите им книги.
Но ти се забавлявай, щом е смешно. Всички сме в един двор, всички тези смешки ни се връщат след някоя и друга година, но тогава вече сме забравили на какво точно сме се смели и се питаме как стана тая работа...
ами аз не казах ли по-горе точно това? И все пак колкото и както някой да е повлиян, все има неща, за които може да коментираме или да отсеем като реалистичниМнемозина написа:С историята на изкуството съм доста на вие, но със сигурност едва през ХІХ век може да се говори за нещо като презицност при предаване на образите - дори и само защото тогава вече има интерес към етнографските различия.ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно.
При все това дори и тогава няма начин да не дава отражение и това откъде идва рисуващият или разказващият. Тоест - задължително има.
вместо да снимат бабата на Калканджиева и Николета... западен заговор ще е това, да знаиш...Мнемозина написа:Какви националистични внушения, бе, гледай какви сме грозни на повечето картинки...pocti_bezobidna написа: Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.
- Света вода ненапита
ELBI написа:Хубу де - говорим за снимки.
това е верно. прав си...
просто в дадения случай едва ли ще извадят неверни картини и ще заявят, че са рисувани българи, ако не е така...
уф... що са прайш, че не ме разбираш, не мога да разбера...
Виж подводницата!
Ммм, трябва да пиша само ако не съм съгласна ли?ELBI написа:
ами аз не казах ли по-горе точно това? И все пак колкото и както някой да е повлиян, все има неща, за които може да коментираме или да отсеем като реалистични
Panta rhei...