разкрита съмВиртуален шизофреник написа:щото си гледАла у пендарите, затва!holi_day написа: вервам ти, бре
ама що не съм видяла досега
пъ после ку някъде напишат, че с индианците имаме сходни носии и шъ зема да споря на минутата
разкрита съмВиртуален шизофреник написа:щото си гледАла у пендарите, затва!holi_day написа: вервам ти, бре
ама що не съм видяла досега
Ммм - трябва да си отворя книжката "Кога трябва да пише Мнемо?"Мнемозина написа:Ммм, трябва да пиша само ако не съм съгласна ли?ELBI написа:
ами аз не казах ли по-горе точно това? И все пак колкото и както някой да е повлиян, все има неща, за които може да коментираме или да отсеем като реалистични
Е, всъщност са пера от петел и символът значи е друг, но няма да издребняваме сега...Виртуален шизофреник написа:всъщност перата винаги са присъствали в дрехите на българите. все пак българите са номадски народ, който, освен от силата лъвоветеМнемозина написа: Ей, не ми вярваш, начи... ето ти и пера, истински.
, се е впечатлявал и от волността на соколите и орлите.
е, през последните векове перата са били повече за украса и поради тази причина са присъствали предимно в "официалните" тоалети, но това не означава, че символът не е запазен...
Виртуален шизофреник написа:ELBI написа:Хубу де - говорим за снимки.
колкото до държава-манипулация - точно държавните манипулации са най-наглите в историята. Държавната пропаганда е най-мощната и безкрупулна.
това е верно. прав си...
просто в дадения случай едва ли ще извадят неверни картини и ще заявят, че са рисувани българи, ако не е така...
уф... що са прайш, че не ме разбираш, не мога да разбера...
ма кво говориш, бре? то ни е сме си индианци отсекъде...holi_day написа: пъ после ку някъде напишат, че с индианците имаме сходни носии и шъ зема да споря на минутата
тва жените са ги носили, щото нали... да покажат, че кокошката е оскубала петеле и командва!Мнемозина написа: Е, всъщност са пера от петел и символът значи е друг, но няма да издребняваме сега...
Също така внимавай чие издание е.ELBI написа:Ммм - трябва да си отворя книжката "Кога трябва да пише Мнемо?"Мнемозина написа:Ммм, трябва да пиша само ако не съм съгласна ли?ELBI написа:
ами аз не казах ли по-горе точно това? И все пак колкото и както някой да е повлиян, все има неща, за които може да коментираме или да отсеем като реалистични
Не се сещам за директен отговор в момента, а и не искам да те подведа с неверен цитат
Но те СА исторически факт.Амаранта написа:Картинките са много интересни, но според мен, не трябва да се приемат като исторически факт.
Не само, защото хората навсякъде са склонни да "виждат" себе си (и това е почти биологически обусловено), но дори и от чисто техническа гледна точка - обикновено, художникът прави бързи ескизи в момента, а после рисува окончателната картина в ателието си, и често двете действия са разделени във времето от седмици, дори месеци...за това време много от детайлите се забравят (не е имало и фото:winkw:), а точно тези детайли са нужни, за да изглежда изображението живо и животоописателно. И така, всеки художник, според представите и културата си, е добавял по нещо... Все пак, това е изкуство, макар и ъъъ....с документален привкус, ако може така да се каже.
... Което не значи и че са абсолютно неверни, разбира се, но ако повдигат някакви въпроси, редно е те да се потвърдят и от други източници.
егати... в клуба се оказа, че има хора, склонни да живеят само с "вижданията" си, точно както тези тукМнемозина написа:Но те СА исторически факт.Амаранта написа:Картинките са много интересни, но според мен, не трябва да се приемат като исторически факт.
Не само, защото хората навсякъде са склонни да "виждат" себе си (и това е почти биологически обусловено), но дори и от чисто техническа гледна точка - обикновено, художникът прави бързи ескизи в момента, а после рисува окончателната картина в ателието си, и често двете действия са разделени във времето от седмици, дори месеци...за това време много от детайлите се забравят (не е имало и фото:winkw:), а точно тези детайли са нужни, за да изглежда изображението живо и животоописателно. И така, всеки художник, според представите и културата си, е добавял по нещо... Все пак, това е изкуство, макар и ъъъ....с документален привкус, ако може така да се каже.
... Което не значи и че са абсолютно неверни, разбира се, но ако повдигат някакви въпроси, редно е те да се потвърдят и от други източници.
И като всеки исторически факт просто зависи доколко добре той ще бъде поставен в контекст и какво ще бъде взето предвид при тълкуването му. Тоест с втората част от изказването ти съм съгласна.
Не се изразих правилно. Те са исторически факт, като картини, разбира се, но съдържанието им няма стойността на научно доказателство, макар че би могло да се използва като хипотеза (евентуално:winkw:).Мнемозина написа:Но те СА исторически факт.Амаранта написа:Картинките са много интересни, но според мен, не трябва да се приемат като исторически факт.
И като всеки исторически факт просто зависи доколко добре той ще бъде поставен в контекст и какво ще бъде взето предвид при тълкуването му. Тоест с втората част от изказването ти съм съгласна.
е пояснителен текст към етнографска карта на която за първи път върху териториите населени с българи са поставени и "бележки" указващи религиозна принадлежност, например, над помаците в родопите има полумесец.holi_day написа: надписа горе вдясно
Възможно е и не художника да е бил при селяните, а те при него. Хората скитосват от край време. Естествено е в такава ситуация да са облечени по местните обичаи и същевременно да носят и хурката, като аз ракийката.ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно...
Вярно е, че са почти като от приказка. В шоплука жените имат навика да си кичат главите със всякакви чудатости, включително и с пера, а плитките им са нещо доста впечатляващо, почти като на жената от първата снимка обърната с гръб. Всъщност, ръкавите дето са затъкнати в колана зад гърба ги има при носиите от географска област Македония и винаги съм смятал, че са придошли като мода в облеклото от Азия, но явно съм бил в заблуда.holi_day написа:като цяло са като приказни герои
не съм чувала за български селянки с пера по главите - първата рисунка
на втората картинка - тия шапки и дрехите са от времето и мястото на робин худ
мнемо е споменала рис.4 и 5
гайдаря и тоя варненец - по-автентични да са
няколко ги пропускам
някакви илюстрации да не са
българката от пол шуман направо ми хареса
и розобер
първото хоро - турците са показвали като атракция българското хоро пред френски "туристи" ;)
второто - феликс каниц е достатъчно известен. бива да е така
Тенкс!. написа:АТЛАСът е в ръцете ми.
Едва удържам огромната тухла с формат почти АЗ, твърди корици, страхотно оформление, 585 стр..
И съм само срещу скромната сума от 96 лв. преди 3 години, въпреки корична цена от 120 лв.
Хубавото в случая е двуезичният текст - в две колони на български и английски.
Боев,страхотно попадение и занимание си предложил този път! Похвално!
Въпреки че подобни редове са стандартна практика, съм готов да поема риска.:bigsmile. написа:Боев,
на контратитула /4стр./ на АТЛАСа,
под ISBN -а,
четем следните два реда:
Всички права запазени. Не е разрешено публикуването на книгата или на части от нея под каквато и да е форма - електронна, механична, фотокопирна, презапис или по друг начин - без изричното писмено разрешение на издателите.
Как да ти кажа... има и известна – макар и неголяма – разлика между гвардеец и лазарка.Виртуален шизофреник написа:тва жените са ги носили, щото нали... да покажат, че кокошката е оскубала петеле и командва!Мнемозина написа: Е, всъщност са пера от петел и символът значи е друг, но няма да издребняваме сега...
а, не забравяй, че в униформата на гвардейците ни има перо от сокол или орел, а същата тази униформа е съсдадена на база на доста символи...
какот и да е... айде да не задълбаваме в темата, а? че не ми се обикалят девет дола да ти събирам вода...
Ми хубуу, ама като доброто ми възпитание и нет етикета не позволяват да те отмина без да ти отговоря когато се обръщаш към мен и ми задаваш въпроси, щеш или не щеш се получава някаква комична форма на дискусия с елементи на гротеска. Така че дискусията се има точно по твоя инициатива, в което няма лошо де, стига да признаеш пред себе си че всъщност ти е приятно да си общуваш с мен.pocti_bezobidna написа:
ПП. И с теб нИ ща да дискутирам, не разбра ли най-накрая.
Аз пък не съм го гледал и няма да го гледам, защото е бутафория отвсякъде и точно затова го давам като лош пример.pocti_bezobidna написа:Да. Не ми хареса, ама това е друг въпрос.БоЕВ написа:
А бе ти филма 300 него ли гледа бе?!:winkw:
Предвид че е правен по комикс не бих се доверила на историческите сведения, посочени в него.
Никога не съм разбирал как така хора борещи се за права, свободи и толерантност се превръщат в най-нетолерантните същества готови да ограничат правата и свободите на всеки който не изповядва собствените им възгледи.pocti_bezobidna написа:Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.Виртуален шизофреник написа:тогава ЗАЩО пишеш в темите му?!pocti_bezobidna написа: ПП. И с теб нИ ща да дискутирам, не разбра ли най-накрая.
Ако можеш да постнеш снимки на носии тук ще стане интересно.shshtt написа:....
много му е готина темата на боев и сега отивам да си припомня носиите и ако намеря снимки ще постна
щото примерно някой каза, че нямало пера - аз пък имам спомен че има
Че аз с нищо не съм те ограничавала. Ни бан съм искала за теб, ни нищо.БоЕВ написа:Никога не съм разбирал как така хора борещи се за права, свободи и толерантност се превръщат в най-нетолерантните същества готови да ограничат правата и свободите на всеки който не изповядва собствените им възгледи.pocti_bezobidna написа:Щото не съм "мълчаливо съгласна" с пробутването на националистично-фашизоидни внушения. Затова.Виртуален шизофреник написа:тогава ЗАЩО пишеш в темите му?!pocti_bezobidna написа: ПП. И с теб нИ ща да дискутирам, не разбра ли най-накрая.
Че пък кой те караБоЕВ написа:Аз пък не съм го гледал и няма да го гледам, защото е бутафория отвсякъде и точно затова го давам като лош пример.pocti_bezobidna написа:Да. Не ми хареса, ама това е друг въпрос.БоЕВ написа:
А бе ти филма 300 него ли гледа бе?!:winkw:
Предвид че е правен по комикс не бих се доверила на историческите сведения, посочени в него.
Прав си, НАДприказването е една спирала, даже май не спирала, ами центрофуга - завърта те на бързи обороти и от теб се изтръсква най-мръсното.Green Light написа:Добре, са. Тука в темата има нещо любопитно. И извинете, обаче колкото и малко, миниатюрно любопитничко да е, това е далеч повече отколкото струва всяко НАДприказване на Боев към Почти безобидна и на Почти безобидна към Боев.
Всеки от нас ще заеме страна и тая "страна" ще смачка миниатютрното "любопитно". Аз ли съм само тоя дето му пука? В смисъл - от нас тримата?
Мнемозина написа:Но те СА исторически факт.Амаранта написа:Картинките са много интересни, но според мен, не трябва да се приемат като исторически факт.
Извинявай за този пост, не искам да "мачкам" това, дето ти е любопитно.Green Light написа: Всеки от нас ще заеме страна и тая "страна" ще смачка миниатютрното "любопитно". Аз ли съм само тоя дето му пука? В смисъл - от нас тримата?
Като цяло верни неща ти е казал човека. Макар да е ясно, че обобщението винаги е грешно твърдение. Според мен в облеклото е имало доста шарения, включително мода и демонстрация на лукс и благополучие. Донякъде това ми твърдение се подкрепя от тази илюстрацияGreen Light написа:...
Миналата година пролетта се разприказвахме с един клиент в кола на дълъг път. Сладкодумен човек. Интересувал се много от Владислав Варненчик. Той е от тия които се интересуват от всичко, но за Варненчик стана въпрос тогава. Разказа ми за похода му, за предисторията с победите на Хуняди, за предполагаемото предателство на Фружин(сигурно трябва да е син на оня Фружин, или пък самия той, не знам, ти кажи) и накрая за нелепия начин по който го убиват.
Тогава, вика тоя човек, дали заради загубените възстания и последната надежда в тая битка, но в края на 15 в, започва приемането на навиците на поробителите в облеклото и в храненето. Дотогава българите са се обличали с роби или елеци, или нали го знаете евро-византийския начин, и са пиели кумис. След това вече започват да се интегрират. Може би именно това илюстрират тези картинки.

Значи, тука ще рискувам да изкажа мислите към които ме навежда това писание, защото има връзка към почти всичко писано в тая тема, а дори и извън нея, и по тоя начин да направя поста си неразбираем тотално.На 10 май 1529 г. Сюлейман I тръгва на поход от Константинопол с цел да завладее напълно Унгария и да неутрализира заплахата в лицето на Фердинанд и Свещената Римска империя. Сюлейман I е разполагал с около 120 000 войници, 500 оръдия и 20 000 товарни камили. Освен спахии (лека кавалерия) и еничари, армията на Сюлейман I е включвала и молдовци и сърби. Сюлейман действа като върховен главнокомандващ и през април е назначил великия си везир, бивш гръцки роб на име Ибрахим паша, за сераскер, командир упълномощен да дава заповеди от името на султана.
Сюлейман се отправя на поход на 10 май 1529 г. и среща пречки от самото начало. Пролетните дъждове, характерни за югоизточна Европа са особено обилни тази година, предизвиквайки наводнения в България и правейки части от пътя непроходим. Много големокалибрени оръдия затъват в калта и трябва да бъдат изоставени, а голям брой камили умират. Сюлейман пристига в Осиек на 6 август...
На 27 септември турската войска пристига в покрайнините на Виена. Дългият преход коства на османските войски загуби в хора, животни и оръдия, а една трета от пристигналите са спахии, неподходящи за обсадна война.
Сюлейман води следващия си поход през 1532 г., но е задържан прекалено дълго при унгарската крепост Кожег, до което време зимата наближава, а Карл V, осъзнал уязвимостта на Виена, събира 80 000 войници, тъй че вместо да изпълнят плана си турците отстъпват опустошавайки Щирия. Сюлейман заздравява контрола си над южна Унгария, а опустошението в Хабсбургска Унгария и Австрия, което оставя след себе си попречва на Фердинанд да предприеме продължително контранастъпление. Султанът закрепва васалното владение на Йоан Заполя като буфер между Свещената Римска империя и себе си. Двата похода доказват, че Виена е разположена на крайната граница на логистичните способности на турците...
Така е, съгласен съм, убедих се че историята която сме учили и учим е конюктурна и обслужва теснопартийни интереси.ELBI написа:...
Скоро се натъкнах на поредица от статии за Възраждането - ужасно интересно - дали е редно да се нарича така, какво представлява и т.н. Ала да не разбоявам духовете. Относно Паисий - нещата са също интересни - няма данни той да е повлиял на масовото наше съзнание. Даже учениците му не го споменават, което е ... много показателно! По-скоро е пример как малко по малко българите почват да търсят своята идентичност, за да се стигне до началото/средата/ на 19 век. Даже П. Берон в известният си буквар (до колкото знам) не говори никъде за гордост, че е българин и т.н. Просто буквар. Повече научна дейност от патриотична (защо се пита). Това с католиците е доста вероятно... но не мога да кажа със сигурност. Във всички случаи подобни картини, карти, текстове (имам няколко книги с пътеписи от онова време) са изключително любопитни ... и доста по-различни от романтичните ни представи за миналото.
А според мен изкуството си е изкуство и не е много оправдано да се търси някаква реалистичност или прецизност при предаване на това което по дифолт е пречупено през субективния поглед на автора - докато разказите и картините от пътешественици са нещо като първообраз на документалистиката и е напълно възможно реалността да е в пъти повече от художествената измислица. По моето скромно мнение разликата е се едно да гледаш репортажна снимка, снимана с художествени похвати и художествена снимка снимана за рекламен каталог да речем.Мнемозина написа:С историята на изкуството съм доста на вие, но със сигурност едва през ХІХ век може да се говори за нещо като презицност при предаване на образите - дори и само защото тогава вече има интерес към етнографските различия.ELBI написа:Принципно е нормално художниците да са повлияни от собствените си стилове и да ги пренасят върху субектите, които рисуват. Това се случва често в писаната литература, случва се и в рисунките - реализмът идва доста по-късно (Ън или други да се изкажат по темата) и е нереално да очакваме тип фотографски изображения от преди 5-6-7 века. Все пак е любопитно да се видят малко или повече как са ни виждали чужденците. Каквото и да е - в тези рисунки има много по-голяма доза автентичност, отколкото в 100 учебника писани от хора няколко века по-късно.
При все това дори и тогава няма начин да не дава отражение и това откъде идва рисуващият или разказващият. Тоест - задължително има.
БоЕВ написа: А според мен изкуството си е изкуство и не е много оправдано да се търси някаква реалистичност или прецизност при предаване на това което по дифолт е пречупено през субективния поглед на автора - докато разказите и картините от пътешественици са нещо като първообраз на документалистиката и е напълно възможно реалността да е в пъти повече от художествената измислица. По моето скромно мнение разликата е се едно да гледаш репортажна снимка, снимана с художествени похвати и художествена снимка снимана за рекламен каталог да речем.