Аз пък даже си мислех да си я запазя някъде тая тема, точно заради трудовете на Елби и Боев.Sweety написа:тази тема не беше ли за рокли бе хора?![]()
![]()
![]()
...
хубава тема, интересна тема, но трудовете на елби и Боев май няма да ги прочета, без да се обиждате
...
да се хванем на бас, че не можете я докара до 9-10 страници
Почти неизвестни...
Panta rhei...
Някой беше казал "Ако Димитров е Божи дар, какво ли ще е наказанието".Мнемозина написа:Ами че то това е въпрос пак на тълкуване. В крайна сметка може би благодарение на подобен род "преброявания" - май данъчните книги се ползват за такива сведения в исторически план, не съм чувала за средновековни социологически агенции - сред френските национали са такива чистокръвни французи като Тиери Анри или Тигана например.Ън написа: Аз в такива спорове не искам да участвам, щото както знаете и аз съм "промит мозък", пък не ми е някакси кеф да ми го казват и затва си мълча и си пазя мнението за себе си
, но сега ще напиша какво каза Божидар Димитров, също "патриотар, шовинист и върл националист" по тази тема в едно интервю.
Питаха го според него робство ли е било, владичество ли, рязали ли са ни главите или не, насилвали ли са ни да приемаме исляма или доброволно е било и т.н., та той каза, че преди поробването на България, числеността на българите е била приблизително съизмерима с тази на французите. След освобождението българите сме малко над 3 милиона, а по същото време французите са малко над 40 милиона.
Та може да се говори дори за геноцит.
Това го каза той, не аз, така че не спорете с мен.
Дай ми го тука Божидар Димитров да го питам какви са били демографските развития на турците за същия период.
Ама преди поробването и територията ни е доста по-голяма. Изпозабравила съм.
Пък в нащо село се гордеят, че са клали турци преди Освобождението. Примерно - щото са заговорили нечия дъщеря.Sweety написа:да приведа и аз един исторически факт(може и да съм го споменавала)
много сме горди в нащо село, че малко преди руско-турската война е имало клане в църквата ПО-голямо от Баташкото. Изклали са ги като пилци, няколко стотин човека скрити в църквата, и поне 1000 около нея от различни села)...идвали са французи да снимат после и какво ли не...
Дива работа.
А де...
Panta rhei...
- Света вода ненапита
- Green Light
pocti_bezobidna написа:Ами то това общо взето обяснява всичко. МНОГО се гордеем как са ни клали, **ли, и т. н. и т. н.Sweety написа: много сме горди в нащо село, че малко преди руско-турската война е имало клане в църквата ПО-голямо от Баташкото.
Не се гордеем, че Асен примерно, без много войни разширил територията на страната - нееее. Гордеем се, че покрай покръстването Борис е избол на първородния очите (верно, по наскоро приет Византийски тертип). Или с 1 с едно око на 100 слепи - това е голяма гордост.
Ти ако знаеш с това баташко клане тука какъв скандал стана, щото едни хора твърдяха, че благодарение на 1 картина то се е станало най-известното, най-споменаваното, най-емлбематичното, чак се митологизирало. Малиии, като нищо можеха да убият авторите на тез богохулни идеи с камъни, ама те предвидливо не дОдоха
Сори, Суити, опасявам се, че ваше село така ще си остане - с непризнато клане...
неее, не се гордеем, че са ни клали бе!
гордеем се че, са ни клали повече от Баташкото ама както ти казваш никoй друг не знае
Но е важно, че ние си знаем де...пък имам и снимки де!
P.С. сега се замислих дали саможели по онова време да фалшифицират снимки
Блажени са бедните духом
а ти що си толкова добричка тогава при такива прадеди?Мнемозина написа:Пък в нащо село се гордеят, че са клали турци преди Освобождението. Примерно - щото са заговорили нечия дъщеря.Sweety написа:да приведа и аз един исторически факт(може и да съм го споменавала)
много сме горди в нащо село, че малко преди руско-турската война е имало клане в църквата ПО-голямо от Баташкото. Изклали са ги като пилци, няколко стотин човека скрити в църквата, и поне 1000 около нея от различни села)...идвали са французи да снимат после и какво ли не...
Дива работа.
А де...
P.С. пише се наш-то!
Блажени са бедните духом
- Green Light
Чакай, бе!ELBI написа: А иначе - бунтовете в империята са малко..
лелее Иванко написах тва не сте го видели
Константин и Фружин началото на 15ти
Има Търновско също въстание по повод на война на някого. Ба ли го кой беше тва сигурно ще да е било през 16ти век. Щото дотогава нали войните са били с обратен знак. Турците бият.
Гръцките и Сръбските въстания с българи през 17ти
После осемнайсти и деветнайсти вече е здрава работа.
Велчовата завера.- тва габроско ще го пишем
Старозагорското заради което Бенковски е заточен
Чипровско
Берковишко също май, ма може да го бъркам с някакво сръбско
И тва ти го казвам аз- тотално неизкушен от историята хеле па на туското робство.
Илинденското също няма да го забравя, ма съм до тука хем с помощ. И "търновското" не съм сигура че е търновско
Няма май 100 години без бунт(ама съм сигурен че ти можеш да добавиш още възстания и да направиш периода по- малък). Това как ще коментираш?
П.П. А- забравих има и арабски въстания.
ЕДИТ и ППП
Две били даже търновските:
Вики
Последно промяна от Green Light на 19.01.11, 14:28, променено общо 1 път.
- Green Light
- Green Light
Е, е! Не го виждам такъв. Пича просто обича самичък да чете първоизточници, според мен това е много ценно и лично за себе си съм си направил изводи какво трябва да съм видял за да се опирам на цитати. Завършен любопит е Елби.БоЕВ написа:Елби, пич, ти си завършен неоосманист!:lol:
...
Впрочем този ти пост е препълнен с интересни данни, а не пишеш откъде са
Ийй, к`ви кибритлии!Мнемозина написа:Пък в нащо село се гордеят, че са клали турци преди Освобождението. Примерно - щото са заговорили нечия дъщеря.Sweety написа:да приведа и аз един исторически факт(може и да съм го споменавала)
Дива работа.
А де...
Дива работа, да, балканска.
Кой разправяше - е само на балканите родителите казват, че детето спи като заклано.
Другаде спи като ангелче. Нали.
Не може човек да избяга от корените си и това е.
Един приятел бе отговорил на една подобна простотия на Божидар Димитров като му бе писал "Божидаре, как може да твърдиш, че около 300 хиляди българи от Одринска Тракия е изклано от турците по време на Междусъюзническата, когато според Екзарх Йозиф, цялото население на областта е толкова?" Божидар така и никога не отговори на този много прост въпрос.
Нямам данни за българите преди падането на България под Отоманско, но дълбоко се съмнявам, че не само Божидар има такива, а и който и да е друг. Границите на страната ни са се сменяли, никой не е знаел дали и колко българи е имало извън границите,а и в самите тях. А колкото до след това - спомням си, че за началото !!! (т.е. има още 2-3 поколения) на 19 век се счита (според различни източници) българите да са 4-5 милиона на Балканите. Не знам и за каква територия се говори за Франция през 14 век и за каква - през 19 - това, което мога да видя по карти е огромна разлика в тези територии.
Ето за такива неща са хубави четенията, за да няма този казал, онзи рекъл. Иначе отиваме на ниво жълти вестници, дето Алисия казала, че Глория е спала с Жоро, но пък Николета не потвърдила.
Нямам данни за българите преди падането на България под Отоманско, но дълбоко се съмнявам, че не само Божидар има такива, а и който и да е друг. Границите на страната ни са се сменяли, никой не е знаел дали и колко българи е имало извън границите,а и в самите тях. А колкото до след това - спомням си, че за началото !!! (т.е. има още 2-3 поколения) на 19 век се счита (според различни източници) българите да са 4-5 милиона на Балканите. Не знам и за каква територия се говори за Франция през 14 век и за каква - през 19 - това, което мога да видя по карти е огромна разлика в тези територии.
Ето за такива неща са хубави четенията, за да няма този казал, онзи рекъл. Иначе отиваме на ниво жълти вестници, дето Алисия казала, че Глория е спала с Жоро, но пък Николета не потвърдила.
Ън написа: Аз в такива спорове не искам да участвам, щото както знаете и аз съм "промит мозък", пък не ми е някакси кеф да ми го казват и затва си мълча и си пазя мнението за себе си
, но сега ще напиша какво каза Божидар Димитров, също "патриотар, шовинист и върл националист" по тази тема в едно интервю.
Питаха го според него робство ли е било, владичество ли, рязали ли са ни главите или не, насилвали ли са ни да приемаме исляма или доброволно е било и т.н., та той каза, че преди поробването на България, числеността на българите е била приблизително съизмерима с тази на французите. След освобождението българите сме малко над 3 милиона, а по същото време французите са малко над 40 милиона.
Та може да се говори дори за геноцит.
Това го каза той, не аз, така че не спорете с мен.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Много силен аргумент.
Ти пък си за вестник Галерия и за слуга на А. Петров. Ако с такива аргументи се говори - нивото ти е световно.
Аз ако имах на 1/100 знанията на османистите (щото съм чел доста, но не помня всичко), щях да те направя за смях на всички тук. Ужасно съжалявам, че тук няма един що-годе разбиращ османист, щото след това ти няма да смееш да кажеш и думичка по този период, за който знаеш почти нищичко сериозно и нямаш и един сериозен довод или източник.
Ти пък си за вестник Галерия и за слуга на А. Петров. Ако с такива аргументи се говори - нивото ти е световно.
Аз ако имах на 1/100 знанията на османистите (щото съм чел доста, но не помня всичко), щях да те направя за смях на всички тук. Ужасно съжалявам, че тук няма един що-годе разбиращ османист, щото след това ти няма да смееш да кажеш и думичка по този период, за който знаеш почти нищичко сериозно и нямаш и един сериозен довод или източник.
БоЕВ написа:Елби, пич, ти си завършен неоосманист!:lol:
Видят ли те от турското посолство кви ги пишеш и говориш незабавно ще ти отпуснат стипендия.
Са!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Да. Да, ама да. Обявена е от учени-изследователи. Ти не си нито учен, нито изследовател и си нямаш хабер от понятие от тези неща. Вместо да седнеш и да прочетеш нещичко се изявяваш като комунистически пропагандатор от 80-те. И те така говореха "да, ама не" и избягваха реалните теми. И почваш обяснения какви ли не. Ако е фалшификат - значи е фалшификат. Ако не е - не е. Дрънкаш за мълчание около хрониката, а такова няма. Има факти, че тя не е оргинална и толкоз. И почваш да дрънкаш за вини, вменени неща и т.н. И избягваш основния въпрос - а той бе, че ЕДИНСТВЕНАТА книга/писмен източник за масово и насилствено "помюсулманчване" е тази книга и тя се оказва фалшификат. Пропаганда срещу факти. Аре холъм. Вземи малко се стегни и престани да говориш като комунист от 80-те. Слепият патриотизъм бе последната ниша, където се криеха комунистите и промиха мозъците на много хора с тази пропаганда, защото по някакъв начин ги накараха да се почустват уж значими. А и е нелепо да се говори за вменена вина на нашето население за възродителния процес. Нито сме участвали в него, нито сме го подкрепяли. Та - нямаме никаква вина. Ти ако имаш вина и си избивал турци - това е друг въпрос. Аз не съм и нямам вина и не познавам хора около мен, които да се чувстват виновни за това. Просто не познавам.
БоЕВ написа: Методи Драгинов - казваш, че хрониката му е обявена единодушно за фалшификат - да, ама не. Истината е, че има мълчание около тая хроника породено от страх. Страхът от вменената вина, вината вменена на целокупното българско население за така нареченият "възродителен процес".
Божидар Димитров е все пак историк, професор, не е някой хванат от улицата.ELBI написа:Един приятел бе отговорил на една подобна простотия на Божидар Димитров като му бе писал "Божидаре, как може да твърдиш, че около 300 хиляди българи от Одринска Тракия е изклано от турците по време на Междусъюзническата, когато според Екзарх Йозиф, цялото население на областта е толкова?" Божидар така и никога не отговори на този много прост въпрос.
А населението след освобождението лесно може да се провери- население на България 1887г. -3 154 375 души bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България
население на Франция 1886г.- 39,783,000души bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_Франция
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Green Light
Поредни пълни глупости!!! Къде, къде съм сочил това? Никъде. Слабостта на слабия е, че лъже или преиначава думите. Това, което съм казал е, че е нямало масова, повсеместна и дълготрайна политика на насилствено обръщане в исляма. Имало е МНОГО случаи на насилствено обръщане в исляма. Много. Промит мозък е този, който не чете и не чете внимателно какво се пише. Намери ми 1 мой цитат, където казвам, че е нямало насилствено обръщане. Намери 1 и спирам да говоря. Тук - пред всички обявявам, че до тогава ще те разглеждам като пропагандист, който извърта и лъже, защото не може да се справи с факти, които не му утърват. Разбира се, че е имало много насилие, убийства и какво ли не. Баси простотията и лъжата...
БоЕВ написа:Аз, във вмененото ми качество на патриотар, шовинист и върл националист мога да приема и приемам факта, че има и се е практикувало доброволното приемане на исляма. А, ти, като глобалист и широко скроена личност отказваш да признаеш факта, че е имало и насилствено обръщане в "правата" вяра - не само това - ами заклеймяваш като промит мозък и илитерат всеки който дръзне да го твърди.![]()
- Света вода ненапита
Цитирах до колко твърденията на Б Димитров са достоверни. То има и много историци, дето пишеха хвалебстия я за партията, я за кого ли не, но никой не им вярваше. Та - горния случай с 300 000 е действителен и той говори за обективността на Димитров. Чакам някакъв сериозен източник за населението и територията на България през 14 век, за населението и територията на Франция през същия този 14 век. До тук имаме интервю на човек, уличен в лъжи по тези въпроси.
И като говоря за територии - България след 1878 е на 1/2 или 1/3 от нейната етническа територия (виж албума на Ризов от събрани етнографски карти на Балканите), та според цитираната от теб цифра излиза точно това - около 6-7, даже може би и повече българи на Балканите.
А за кое точно население на коя точно Франция през 14 век говорим? Щото за територията на Франция през 1886 г се знае добре. Тези неща СПЕЦИАЛНО ги написах в предното си мнение.
И като говоря за територии - България след 1878 е на 1/2 или 1/3 от нейната етническа територия (виж албума на Ризов от събрани етнографски карти на Балканите), та според цитираната от теб цифра излиза точно това - около 6-7, даже може би и повече българи на Балканите.
А за кое точно население на коя точно Франция през 14 век говорим? Щото за територията на Франция през 1886 г се знае добре. Тези неща СПЕЦИАЛНО ги написах в предното си мнение.
Ън написа:Божидар Димитров е все пак историк, професор, не е някой хванат от улицата.
А населението след освобождението лесно може да се провери- население на България 1887г. -3 154 375 души bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България
население на Франция 1886г.- 39,783,000души bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_Франция
Е те такава простотия не бях очаквал. Мислех да отговоря на всичко ред по ред, щото бъка с глупости, но ...
Ами просто, БоЕВ - актове за раждане не е имало, но е имало регистри, където записват ТОЧНО броят на взетите деца. И тези бройки са добре документирани в много източници, автори и т.н. и до сега не съм зърнал 1 единствен историк да се усъмнява в тях.
Но се появи великият разбирач БоЕВ с многобройните си трудове и знания ... от къде ли не.
Малей, ама ти наистина си нямаш хабер ни от история, ни от България. Не било известно колко еничари е имало. Божеее... ами това заслужава нобелова награда.
Ами просто, БоЕВ - актове за раждане не е имало, но е имало регистри, където записват ТОЧНО броят на взетите деца. И тези бройки са добре документирани в много източници, автори и т.н. и до сега не съм зърнал 1 единствен историк да се усъмнява в тях.
Но се появи великият разбирач БоЕВ с многобройните си трудове и знания ... от къде ли не.
Малей, ама ти наистина си нямаш хабер ни от история, ни от България. Не било известно колко еничари е имало. Божеее... ами това заслужава нобелова награда.
БоЕВ написа: Еничарите - за мен не е сериозно да има спор около това на колко години точно са били взетите за еничери деца, защото по онова време не е имало актове за раждане по които да става тая работа.
Освен, че си нямаш понятие от онези времена и си позволяваш бакалски сметки. Хората са си го писали и го има като данни - еничарският корпус е с численост от 10 до 14 хиляди до 17 век (1600). После нараства на 50 (средата на 1600-те)-80-100 хиляди, но пък тогава нещата са други - насилственото взимане (такова си съществува - някъде да съм го отричал?) престава през 1648 (нещо, за което също не се пише и не се знае) и след това е доброволно. Освен това деца са се взимали (ужасно, но факт) от многодетни семейства, а защо след време хората са си давали децата доброволно - ами то е ясно - искали са да са облечени, нахранени, да са добре - може да се прави паралел с компартията, където също се ходеше доброволно, щото имаше аванта. На фона на онова време съвсем не е нелогично, при онази висока смъртност и трудност на живота. Това, разбира се е сложен въпрос и не твърдя, че е така или иначе (да не извадиш от контекста), но е факт, че от един момент нататък, събирането на еничари е изцяло доброволно, даже има много случаи, когато са давали подкупи, за да бъде прието детето в корпуса. Нямам под ръка точни данни и примери, но в историческата литература няма спор по този въпрос. За жалост не съм спец от османистиката и не разполагам с всички данни, но който се интересува може да ги провери на различни места. Има не малко неща, които не са ми ясни, но не съм имал още време да попрочета повече по тези въпроси. Виж - за Македония и балканските войни съм се запознал с повечето неща/факти/гледни точки и мога да твърдя, че там само някои детайли и подробности/любопитни неща не ги знам.
БоЕВ написа: Другият казус свързан с еничерите който, струва ми се, подценяваш е числеността на вземанията. Ми били взели 1 500 момчета - погледнато реално нищо не е за цяла една България. Обаче, ако питаме цифрите нещата придобиват съвсем друго измерение - наборът на деца за еничари е ставал на 5 години веднъж или 20пъти за 100 години.
20пъти по 1 500 момчета = 30 000
При нормални условия тия деца биха имали и свой деца, да ги сложим средно по 5
30 000 х 5 = 150 000 човека в минус само за първите 100 години
Следващото столетие започва със 150 000 минус, които ако бяха се умножили два пъти, а не четири както би било редно цифрите стават стряскащи
150 000 х 5 = 750 000 х 5 = 3 750 000
Рекапитулацията само от взетите през първите 100 години момчета е на минус три милиона че и отгоре.
Боже, боже, колко мъка има на този свят, Боже...
В повечето държави от миналото имуществото на цялото население формално е било на краля/царя/султана/каквотоетам.
Ти, освен че не си чел за тези векове нещо по-сериозно от наръчници на пропагандиста (добре де, заяждам се - може и да си чел), не си забелязал и не си обърнал внимание, че българи са имали търговски връзки, даже представителства в чужбина, въртели са търговия с редица страни, имали са възможности да пътуват (малко, но все пак - това е друга тема - само си помислете за всички "хаджи" еди кой си - това означава, че даден човек е могъл да си позволи да финансира пътуване до Йерусалим и обратно !!! а това по онова време е струвало доста пари). Спомням си, че на един семинар разказваха как едни нашенци (търговци) се чудели дали да си купят роби (не помня точно от къде), но ... решили, че ще изглежда лошо в техния град и се отказали.
Има и факти (документирани) как наши търговци са наемали войска/войници да им пазят керваните със стоки, на път/обратно от търговските панаири (както се казваше там).
Та - и имущество са имали някои (малцина са били, но не в това е въпроса), и възможности.
И ми писна да обяснявам, че нито защитавам, нито се възхищавам на каквото и да е от Отоманската империя. Просто ми е писнало и това тъпо, едностранно и НЕВЕЖО, идващо от непознаване (то в България до 1989 малцина знаеха за комунистическите лагери в Белене и Скравена, но това не значи, че ги е нямало, а днешните деца на висши партийни кадри се случва да твърдят, че това е чиста проба СДС пропаганда и че всичко това е много преувеличено)
В повечето държави от миналото имуществото на цялото население формално е било на краля/царя/султана/каквотоетам.
Ти, освен че не си чел за тези векове нещо по-сериозно от наръчници на пропагандиста (добре де, заяждам се - може и да си чел), не си забелязал и не си обърнал внимание, че българи са имали търговски връзки, даже представителства в чужбина, въртели са търговия с редица страни, имали са възможности да пътуват (малко, но все пак - това е друга тема - само си помислете за всички "хаджи" еди кой си - това означава, че даден човек е могъл да си позволи да финансира пътуване до Йерусалим и обратно !!! а това по онова време е струвало доста пари). Спомням си, че на един семинар разказваха как едни нашенци (търговци) се чудели дали да си купят роби (не помня точно от къде), но ... решили, че ще изглежда лошо в техния град и се отказали.
Има и факти (документирани) как наши търговци са наемали войска/войници да им пазят керваните със стоки, на път/обратно от търговските панаири (както се казваше там).
Та - и имущество са имали някои (малцина са били, но не в това е въпроса), и възможности.
И ми писна да обяснявам, че нито защитавам, нито се възхищавам на каквото и да е от Отоманската империя. Просто ми е писнало и това тъпо, едностранно и НЕВЕЖО, идващо от непознаване (то в България до 1989 малцина знаеха за комунистическите лагери в Белене и Скравена, но това не значи, че ги е нямало, а днешните деца на висши партийни кадри се случва да твърдят, че това е чиста проба СДС пропаганда и че всичко това е много преувеличено)
БоЕВ написа:Цялата власт в империята и всички блага барабар със земята принадлежат на султана и е така почти до 18-ти век или до първите поземлени реформи. Та, питам аз, къде е имуществото на раята и с какво разполага тя след като всичко което имаш, дори и живота, могат да ти бъдат взети по всяко едно време?!
Ще падна. Значи все пак се оказва, че султанът (кой друг) е направил разпределение на области и режими по територията. Тук-лек режим, там- тежък режим. И това е сигурно разписано някъде? Къде? А ... никъде, но какво от това - важното било да не може да се организира населението. Да видим Указ 201000 на султана за въвеждане на тежък и лек режим за раята и Указ 230089 за привилегиите и липсата на такива. Ами то даването на просперитет, богатство (това противоречи на една изказана по-горе теза) и привилегии ... възможно ли е за роби?
Тези мощни всенародни възстания са си чиста проба пропаганда (комунистическите учебници учеха, че все трябва да има такива, щото нали от масите идвало всичко). А такива (да не объркаме пак термините, че вече гледам, че става навик - МОЩНО, ВСЕНАРОДНО възстание - не говоря за възстание изобщо) е нямало - освен в териториите, населени с българи и в тези населени с гърци (Мала Азия си остава гръцка до 1920-те - т.е. 600 години робство е там), със сърби (тяхното освобождение е поради намесите на Австрия и нейните интереси и близост до Сърбия) и другите етноси на Балканите. Империята е западала с времето и поради това се е разпаднала в края на краищата. Ала да се говори за дълго, непоносимо състояние, за безправно робство (да - християните са били нещо като 2-ра категория хора - сякаш във всяка държава, даже в сегашната ни татковина не се разглеждат групи от хора по расов или верски принцип като 2-ра категория?), за страх и робска психика, за вечно предателство - те от това ми е писнало и не виждам причина да го слушам, след като в днешни дни при малко повече интерес и време човек може да погледне тук-там, да попрочете, да разбере какво е и какво не е фалшификат и да си изгради една реалистична картина на една много сложна и объркана епоха.
Аре, със здраве, че изгубих много време.
Тези мощни всенародни възстания са си чиста проба пропаганда (комунистическите учебници учеха, че все трябва да има такива, щото нали от масите идвало всичко). А такива (да не объркаме пак термините, че вече гледам, че става навик - МОЩНО, ВСЕНАРОДНО възстание - не говоря за възстание изобщо) е нямало - освен в териториите, населени с българи и в тези населени с гърци (Мала Азия си остава гръцка до 1920-те - т.е. 600 години робство е там), със сърби (тяхното освобождение е поради намесите на Австрия и нейните интереси и близост до Сърбия) и другите етноси на Балканите. Империята е западала с времето и поради това се е разпаднала в края на краищата. Ала да се говори за дълго, непоносимо състояние, за безправно робство (да - християните са били нещо като 2-ра категория хора - сякаш във всяка държава, даже в сегашната ни татковина не се разглеждат групи от хора по расов или верски принцип като 2-ра категория?), за страх и робска психика, за вечно предателство - те от това ми е писнало и не виждам причина да го слушам, след като в днешни дни при малко повече интерес и време човек може да погледне тук-там, да попрочете, да разбере какво е и какво не е фалшификат и да си изгради една реалистична картина на една много сложна и объркана епоха.
все пак браво на теб, че признаваш някои факти, макар и обясненията за тях да са напълно смехотворни и лишени от каквито и да са исторически факти и данни. Ако хората се замислят над тях, ще се замислят и над други неща, а пък ако и се поразрови по-сериозна литература - всичко си идва на място.БоЕВ написа:В общи линии структурата е такава и за това по всяко едно време на робството/владичеството може да се "срещнат" и имената на много знатни и богати българи, проспериращи селища които навеждат на мисълта за "лек режим" на цялата територия. Това разделение по привилегирован признак и занятие води до това, че населението никога не е в състояние да се организира в едно мощно всенародно въстание чак до края на 19-ти век.
Аре, със здраве, че изгубих много време.
- Green Light
Е тва па сега какво е?!ELBI написа:Боже, боже, колко мъка има на този свят, Боже...
БоЕВ написа:Цялата власт в империята и всички блага барабар със земята принадлежат на султана и е така почти до 18-ти век или до първите поземлени реформи. Та, питам аз, къде е имуществото на раята и с какво разполага тя след като всичко което имаш, дори и живота, могат да ти бъдат взети по всяко едно време?!
Тъпи, едностранни и невежи сме всички, защото много просто опитвахме се да УЧИМ. Каквото ни учеха! Ти знаеш повече- ОК, обаче няма никакъв шанс да чуем каквото и да било от тебе, ако обиждаш опонента си. Никакъв аргумент не мога да чуя в едно изложение където пръства тъпо едностранно и невежо, защото - много ясно аз знам още по- малко даже и от този с когото спориш. И най- силното ми желание да видя или да се науча е заслепено и заглушено от тия думи!
- Green Light
- Света вода ненапита
това дори не си го и помисляй!Green Light написа: ако обиждаш опонента си.
единственият грубиян тук е оня откачен рицар - сър Айвънхоу...
никой друг никога и никого не е нагрубявал или обиждал...
а, щях да забравя... Боев също е гаден, като сър-а... щото нали са си лика-прилика... ако не вярваш, питай Почти Безобидната, Амаранта и ко.
Виж подводницата!
- Green Light
Ти си нов, не се обаждай! Не ги разбираш тия работи.Манкурт написа:това дори не си го и помисляй!Green Light написа: ако обиждаш опонента си.
а, щях да забравя... Боев също е гаден, като сър-а... щото нали са си лика-прилика... ако не вярваш, питай Почти Безобидната, Амаранта и ко.
- Света вода ненапита
- Green Light
- Света вода ненапита
ОК, БД лъже. Ама може ли толкова грандиозно да лъже? В смисъл, все част от това, което казва, трябва да е истина. Да се доближава до истината. А идеята му беше, че тези пет века са се отразили толкова негативно на развитието ни, че османското отношение към българите граничи с геноцид. Ясно е, че Франция 14-ти век не е Франция19-ти век., но да се развиваме можехме и ние. И териториално и културно и като брой на населението. Ако не бяха османците. Ще ми е интересно и на мен да разбера колко сме били преди тези пет века.ELBI написа:Цитирах до колко твърденията на Б Димитров са достоверни. То има и много историци, дето пишеха хвалебстия я за партията, я за кого ли не, но никой не им вярваше. Та - горния случай с 300 000 е действителен и той говори за обективността на Димитров. Чакам някакъв сериозен източник за населението и територията на България през 14 век, за населението и територията на Франция през същия този 14 век. До тук имаме интервю на човек, уличен в лъжи по тези въпроси.

Не само те. И виртуалния шизофреник и комуноида и марвин и смехурко...всичките са откачалкиМанкурт написа:това дори не си го и помисляй!Green Light написа: ако обиждаш опонента си.

- Света вода ненапита
- Green Light
Ън, Мурат тръгва на поход срещу Шишман начело на 30 хилядна войска. Ако сме били 2 милиона сме можели да изправим срещу него не по- малко. Според мен(тука дописвам че моите "източници" са само худ лит и интернет. Но па ми е постоянен интересаЪн написа:ОК, БД лъже. Ама може ли толкова грандиозно да лъже? В смисъл, все част от това, което казва, трябва да е истина. Да се доближава до истината. А идеята му беше, че тези пет века са се отразили толкова негативно на развитието ни, че османското отношение към българите граничи с геноцид. Ясно е, че Франция 14-ти век не е Франция19-ти век., но да се развиваме можехме и ние. И териториално и културно и като брой на населението. Ако не бяха османците. Ще ми е интересно и на мен да разбера колко сме били преди тези пет века.
Освен за Македония, ма па там му се дразня на патоса.
Последно промяна от Green Light на 19.01.11, 17:40, променено общо 1 път.
- Green Light
- Глас в пустиня
Хъм! Ква я мислехме - ква стана!ELBI написа:Много силен аргумент.
Видят ли те от турското посолство кви ги пишеш и говориш незабавно ще ти отпуснат стипендия.
Са!
Елби, не обърна ли внимание, че постът ми единствено към теб е обсипан с нахилени и намигващи емотикончета? Надявах се по шеговит начин или под формата на майтап да "оборя" категоричността на твърденията ти, защото в края на краищата не казваме кой знае колко различни неща, а и от самолет се вижда че целта ни е еднаква - различаваме се само по методите и самоотвержеността, а твойте могат да се тълкуват двуяко. Пък и да ти кажа леко ми писва всяка историческа тема да завършва по един и същи начин.
Както и да е - радвам се, че най-сетне изказа в прав текст как ме виждаш и какво мислиш за мен. А, най-много се радвам на начина по който ме признаваш, а именно - нуждата от знания на ниво османист за да бъда оборен.
- Глас в пустиня
Налага се да изляза за малко. След това ще продължа...ELBI написа:Да. Да, ама да. Обявена е от учени-изследователи. Ти не си нито учен, нито изследовател и си нямаш хабер от понятие от тези неща. Вместо да седнеш и да прочетеш нещичко се изявяваш като комунистически пропагандатор от 80-те. И те така говореха "да, ама не" и избягваха реалните теми. И почваш обяснения какви ли не. Ако е фалшификат - значи е фалшификат. Ако не е - не е. Дрънкаш за мълчание около хрониката, а такова няма. Има факти, че тя не е оргинална и толкоз. И почваш да дрънкаш за вини, вменени неща и т.н. И избягваш основния въпрос - а той бе, че ЕДИНСТВЕНАТА книга/писмен източник за масово и насилствено "помюсулманчване" е тази книга и тя се оказва фалшификат. Пропаганда срещу факти. Аре холъм. Вземи малко се стегни и престани да говориш като комунист от 80-те. Слепият патриотизъм бе последната ниша, където се криеха комунистите и промиха мозъците на много хора с тази пропаганда, защото по някакъв начин ги накараха да се почустват уж значими. А и е нелепо да се говори за вменена вина на нашето население за възродителния процес. Нито сме участвали в него, нито сме го подкрепяли. Та - нямаме никаква вина. Ти ако имаш вина и си избивал турци - това е друг въпрос. Аз не съм и нямам вина и не познавам хора около мен, които да се чувстват виновни за това. Просто не познавам.
БоЕВ написа: Методи Драгинов - казваш, че хрониката му е обявена единодушно за фалшификат - да, ама не. Истината е, че има мълчание около тая хроника породено от страх. Страхът от вменената вина, вината вменена на целокупното българско население за така нареченият "възродителен процес".
Готово - пак съм тук.
Та! Позволих си да подчертая в курсив болд твърденията в твоя пос които смятам да оборя. Но първо искам да си уточним нещо. Тук е интернет клуб в който са събрани различни хора и поне според мен не е необходимо да си с титла професор за да имаш правото да изказваш мнение по определени въпроси, още пък по-малко да оправдаваш/гарантираш всяка своя мисъл със съответен научен, че и потвърден най-малко от още трима, научен източник. Лично аз изказвам и излагам тук свой мисли и твърдения, които почти винаги са в разрез с модното или пък установеното от години научно учение, и дори многократно подчертах в постовете си към Грийн, че са съвсем повръхностни, непълни и неточни, и смело мога да твърдя, че тия ми мисли и виждания по отминали периоди са плод на дългогодишен труд и четене които не възнамерявам да подкрепям с инфо за книга, издание, рецензент, издателство, спонсор и така на татък. Тук е един съвсем обикновен клуб,бе, по дяволите - ти като коментираш толкова разпалено футбол, тенис и още незнам си там какво да не би да си съдия, треньор или пък там някакво светило в тия области , че да си позволяваш тия коментари?! Но, да не се отплесваме!
В огромна грешка и заблуда си пич и да прикриеш собственото си незнание и полуинформираност ме нападаш злъчно и агресивно. Защо мисля така?
Защото: първо - говориш за книга, а хрониката е точно една страничка; второ - твърдиш че е фалшификат, ок, една част от учените начело с Илия Тодоров(разобличителят) твърдят че е фалшификат, макар че още Марин Дринов, Константин Иречек, Ромео Чолаков обръщат внимание че езикът на текста е осъвременен и има фактологически несъответствия. Друга част просто твърдят, че е мистификация имаща за основна цел не "потурчванията", а изобличаването на гръцкото духовенство като основен виновник за страданията на българите; трето - хрониката на Методи Драгинов не е ЕДИНСТВНИЯТ писмен документ споменаващ потурчвания, а е само един препис от няколко по стари и подобни хроники. А те са:
Летописна бележка на поп Методи Дринов от Корова>>>
Баткунски летопис>>>
Беловски летопис>>>
Няма да се разпростирам повече, изложеното до тук слага край на категоричните ти твърдения.
Последно промяна от Глас в пустиня на 19.01.11, 19:49, променено общо 1 път.
Аааа, разбирааам.БоЕВ написа:Хъм! Ква я мислехме - ква стана!ELBI написа:Много силен аргумент.
Са!
Елби, не обърна ли внимание, че постът ми единствено към теб е обсипан с нахилени и намигващи емотикончета? Надявах се по шеговит начин или под формата на майтап да "оборя" категоричността на твърденията ти, защото в края на краищата не казваме кой знае колко различни неща, а и от самолет се вижда че целта ни е еднаква - различаваме се само по методите и самоотвержеността, а твойте могат да се тълкуват двуяко. Пък и да ти кажа леко ми писва всяка историческа тема да завършва по един и същи начин.
Както и да е - радвам се, че най-сетне изказа в прав текст как ме виждаш и какво мислиш за мен. А, най-много се радвам на начина по който ме признаваш, а именно - нуждата от знания на ниво османист за да бъда оборен.
Всъщност си искал да се пошегуваш?
Или напротив - нарочно си пуснал неверни твърдения, за да провериш колко знае той? Да? Не?
Или пък си тествал другите дали четат внимателно? Четат ли?
Обърках се.
Ами сега?!