Всичко на едно място
- Глас в пустиня
Всичко на едно място
Бях слушал, чел, различни мнения по въпроса и само толкова, без грам конкретика. За първи път получих систематизирано знание от книгата на Таня Мангалакова за "нашенци" в Кукърска Гора(Косово и Албания) и започнах да гледам на нещата с малко по друг поглед. С голямо любопитство търся и чета материали за тия места и хора, защото това си е един феномен, пък и е сигурно доказателство за начините по които се е разпространявало българското културно влияние(както казва един от авторите на статии в блога: Представете си парадокса на македонизма, ако се признае българско етническо малцинство в Албания - от едната страна българи в България, от другата българи в Албания, а по средата македонци!). Избистрянето на тая проблематика ме е карала много пъти да се усмихвам снизходително на хора които в различни дебати дават за пример празнуването на дадени празници, обичаите свързани с тях, та дори и за елементите в облеклото, че видите ли това не е типично българско защото се празнува и в Албания, Македония, Косово, източна Сърбия, южна Румъния, северна Гърция или пък в европейската част на Турция.
Да не се отплесвам обаче, както вече споменах в началото, тук, в тоя блог нещата са събрани на едно място - снимки, видео, статии в достатъчно количество и с посочени автори и авторитети, за да представляват едно любопитно четиво.
Приятно четене!
Линк - albania-bulgaria.blogspot.com/2007/10/blog-post_66.html
Да не се отплесвам обаче, както вече споменах в началото, тук, в тоя блог нещата са събрани на едно място - снимки, видео, статии в достатъчно количество и с посочени автори и авторитети, за да представляват едно любопитно четиво.
Приятно четене!
Линк - albania-bulgaria.blogspot.com/2007/10/blog-post_66.html
- Глас в пустиня
Искам да изнеса тая статия в отделен пост, защото може да остане скрита, невидяна, а е доста любопитна като инфо дори и само в сферата на предположенията.
Произход на Мустафа Кемал Ататюрк>>>
Произход на Мустафа Кемал Ататюрк>>>
Мустафа Кемал Ататюрк произхожда от нашенски род от Голо бърдо, твърди изследовател от Монтана
Водачът на младотурския бунт срещу властта на султан Абдул Хамид Втори /1908 г-/ и на Националната турска революция /1919-1922 г./ , първият президент на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк всъщност е бил българин, убеден е Никола Намерански. Ровейки се дълго време в български и чужди речници и справочници за имена на селища, местности и личности, той се натъкнал на любопитния факт, който се потвърждавал и от други автори.
Интересът към произхода на великия турчин сега е провокиран от номинацията му за личност на ХХ век за класацията на сп. "Тайм". В изследването си "Славянското население в Албания" руският учен А .М. Селишчев съобщава, че родителите на Ататюрк били преселници в Солун от село Себища в Голо бърдо, населено предимно с българо-мохамедани. В Солун ги знаели като себищалиите, така бил наричан и синът им Мустафа. Жители от Голо бърдо и сега свидетелстват, че родът на тачения турчин тръгва от тяхното село Себища, твърди Намерански.
Официалната биография на родения през 1881 г. Ататюрк сочи обаче Солун за негово родно място. В този град той завършил и военна прогимназия, а в Битоля - средно военно училище.
Това, което също официално се знае, е, че Ататюрк е говорел много добре български и е бил искрен радетел за приятелски отношения между България и Турция. Като президент той сключва и първите договори за добросъседство между двете страни: за приятелство - през 1925 г. , за търговия и мореплаване - 1928 г. и за помирение - през 1929 г.
Ататюрк е една от най-сериозните кандидатури за личност на века, съобщи сп. "Тайм".
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Въх! Сори! Нямах идея, че знаеш, иначе нямаше да я пусна тая тема. Всъщност, така става като не питам какво и кога да пускам. Тюх да му се не види макар значи по дяволите!Мнемозина написа:Аз много не разбирам тук за какво се бориш.
Че в Албания има българи се знае отдавна.
Наскоро пак четох за тях.
- Глас в пустиня
БоЕВ написа:Въх! Сори! Нямах идея, че знаеш, иначе нямаше да я пусна тая тема. Всъщност, така става като не питам какво и кога да пускам. Тюх да му се не види макар значи по дяволите!Мнемозина написа:Аз много не разбирам тук за какво се бориш.
Че в Албания има българи се знае отдавна.
Наскоро пак четох за тях.[/quote
Ми консултирай се, моля ти се!
П.П. И за българи в Австралия знам.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Предполагам такава ще е цялата изложба. Затова ми се струва интересна. Или очакванията ми са големи от това което видях като снимки в блога.holi_day написа:идеята за автентичност без лустроБоЕВ написа:Простира, касата на вратата, неравномерната мазилка мината отгоре-отгоре с вар...

picasaweb.google.com/alexey.zhalov/oThIiD#
Ама аз съм си ментално увреден и извратен на тия теми де.
кое и кое? И какво значение има.latrevw написа:обаче снимките са жестоки. чудя се понякога как ги съчетава Боев двете неща у себе си.pocti_bezobidna написа:Ако и в реала си такъв грубиян, жалко за хората около теб...
Снимките ги е правил някой си Алексей. Не го познавам, може и да е известен, ама аз да не съм чувала, де...
- Глас в пустиня
О! Това нищо не е, аз на малките деца дето се плезят, плюнчат и не слушат направо им надупчвам езичетата с голямата игла.pocti_bezobidna написа:Ако и в реала си такъв грубиян, жалко за хората около теб...БоЕВ написа:Ама ако те защипа за езика така както се плезиш?!:mad:Мнемозина написа: Да. От Беломорска Добруджа.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Моля!holi_day написа:благодаря ти, БоЕВ!
Тия с носиите видя ли ги?
picasaweb.google.com/historyofmacedonia/TraditionalCostums#
А тия?
picasaweb.google.com/historyofmacedonia/LandscapesFromGoloBurdoAndTheBulgariansInAlbaniaHttpGalleryBioloziteCom#

мисля, че има и на островите Фиджи, а със сигурност - на Антрактида !!! В Южна Африка имаме няколко избягали мутри - 100% патриотиМнемозина написа: Ми консултирай се, моля ти се!
П.П. И за българи в Австралия знам.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
сега ХХХ ще докаже, че по-голям патриот от него се е не раждал на таз планета. У земята ке те удари, рийшли... Което ми напомня за Ботевото:Мнемозина написа:Обичам да те ядосвам на патриотични теми.БоЕВ написа: Ама ако те защипа за езика така както се плезиш?!:mad:
Освен това съм по-голяма патриотка от тебе и не може така да ми защипваш патриотичния език.
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Бе недей сега.ELBI написа:
сега ХХХ ще докаже, че по-голям патриот от него се е не раждал на таз планета. У земята ке те удари, рийшли... Което ми напомня за Ботевото:
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
продава си и душата.
Боужкей, докъде я докархме - вместо да укротяваме Боев, какво взе да става.
Спри се, то и аз съм на метлата напоследък, ама ти направо ми сви шайбите.
Panta rhei...
Сори ... не исках да ти свивам шайбите. Ала си е модерно - дават по левче на кило шайби и ... си е далавера. И кво да кажа за Ботев сега - аз говорих теоретично за ХХХ, а ти - искаш да укротявам БоЕВ. Да го оставим младежът, млад, буен
Що му режеш крилата. А? Освен това мен ме кефи. Има хубави снимки, а и полага някакви усилия да е малко по-различен от учебниците до 9 клас
Не може да се отрече.
Мнемозина написа:Бе недей сега.ELBI написа:
сега ХХХ ще докаже, че по-голям патриот от него се е не раждал на таз планета. У земята ке те удари, рийшли... Което ми напомня за Ботевото:
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
продава си и душата.
Боужкей, докъде я докархме - вместо да укротяваме Боев, какво взе да става.![]()
Различни сме.ELBI написа:Сори ... не исках да ти свивам шайбите. Ала си е модерно - дават по левче на кило шайби и ... си е далавера. И кво да кажа за Ботев сега - аз говорих теоретично за ХХХ, а ти - искаш да укротявам БоЕВ. Да го оставим младежът, млад, буенЩо му режеш крилата. А? Освен това мен ме кефи. Има хубави снимки, а и полага някакви усилия да е малко по-различен от учебниците до 9 клас
Не може да се отрече.
Различно мислим, различно виждаме, от различни места идваме, нямаше да е интересно иначе. Нищо ново не казвам, нали?
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Ние да не сме укротители?Мнемозина написа:Бе недей сега.ELBI написа:
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
продава си и душата.
Боужкей, докъде я докархме - вместо да укротяваме Боев, какво взе да става.![]()
Аз нищо интересно не виждам в един развилнял се патриотар.Мнемозина написа:Различни сме.ELBI написа:Сори ... не исках да ти свивам шайбите. Ала си е модерно - дават по левче на кило шайби и ... си е далавера. И кво да кажа за Ботев сега - аз говорих теоретично за ХХХ, а ти - искаш да укротявам БоЕВ. Да го оставим младежът, млад, буенЩо му режеш крилата. А? Освен това мен ме кефи. Има хубави снимки, а и полага някакви усилия да е малко по-различен от учебниците до 9 клас
Не може да се отрече.
Различно мислим, различно виждаме, от различни места идваме, нямаше да е интересно иначе. Нищо ново не казвам, нали?
Ама като ви кефи - забавлявайте се.
- Глас в пустиня
Кой сте тва Вие? Или името Ви е Легион?!:lol:pocti_bezobidna написа:Ние да не сме укротители?Мнемозина написа:Бе недей сега.ELBI написа:
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
продава си и душата.
Ти никога не "укротяваш", а наливаш масло в огъня и не пропускаш сгода да се изокаш "Смърт на патриотите и българщината".
- Глас в пустиня
Душица златна на батко!:lol:pocti_bezobidna написа:...
Аз нищо интересно не виждам в един развилнял се патриотар.
Ама като ви кефи - забавлявайте се.
Липсата на интересна гледка иде от това че не си виждала гол патриотар, гарантирам, че, ако зърнеш такъв(еле па мене) интересът ти ще е голям и ще забравиш коя си, къде си, и за кво се бориш даже.
Много си сладка когато в опита си да изиграеш образа на толерантния човек упрекваш другите в късогледство, слепота и откровено в идиотизъм само защото не приемат твоята гледна точка.
- Глас в пустиня
Нямам налични!vyara написа:Аз викам да пуснеш една снимка вместо аргумент.БоЕВ написа:
Душица златна на батко!:lol:
Липсата на интересна гледка иде от това че не си виждала гол патриотар, гарантирам, че, ако зърнеш такъв(еле па мене) интересът ти ще е голям и ще забравиш коя си, къде си, и за кво се бориш даже.
Но можеш да придобиеш бегла представа ако гледаш шампионата по сумо.
Пък и графоман...БоЕВ написа:Кой сте тва Вие? Или името Ви е Легион?!:lol:pocti_bezobidna написа:Ние да не сме укротители?Мнемозина написа: Бе недей сега.
Ти никога не "укротяваш", а наливаш масло в огъня и не пропускаш сгода да се изокаш "Смърт на патриотите и българщината".
- Глас в пустиня
Кой сте тва Вие? Или името Ви е Легион?!:lol:pocti_bezobidna написа:...
Ние да не сме укротители?
Пък и графоман...[/quote]
Ти на кого викаш грамофон, бе, ей, чшшш!:lol:
Е!bead_ написа:ей, що не съм се сетила по-рано! даааа, на патриотите езикът им е патриотичен, а също и всички други органи заедно и по отделно могат да се накичат с тва определениеМнемозина написа:
Освен това съм по-голяма патриотка от тебе и не може така да ми защипваш патриотичния език.
Ама разбира се!
А като прочетеш цялата тема, ще изникне веднага пред теб и представата за юнак в младост и сила мъжка лежи и т.н....
Патриотизмът има неподозирани залежи.
П.П. Ще ме прощавате днес, но поставям температурни рекорди и съм малко
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Ми да - ми да, мноо сте прави тука с Мнемо! На патриота всичко му е голямо, като се почне от голямото му патриотично сърце и се стигне до-о-о-о....под кръста...ъ-ъ-ъ...т.е. до нозете с които да тъпче вразите.bead_ написа:ей, що не съм се сетила по-рано! даааа, на патриотите езикът им е патриотичен, а също и всички други органи заедно и по отделно могат да се накичат с тва определениеМнемозина написа:
А иначе си имаме любима песньовка - патриотична - която възпява и други атрибути на патриота
и започва така:
Хей, Али Шукри Паша-бесни, ще те е*а в г**а тесни!
Ти знаеш ли какво е туй, здрав, огромен Крали Марковски ...
и така на татък.