най-продаваните книги на десетилетието

Все същите
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:доста интересна е идеята за неконстантността на константите
както хронологично така и пространствено
вероятността да сме в локален балон със съответните параметри и да има рязка или пък плавна граница между различните части на разнородна вселена също е интересна идея, не знам доколко е нова, но определено си струва да се замислим над това
на мен ми харесва, когато книга ме кара да се замислям
Да се замисляш за какво?
Сега, наистина ми се иска по-простичко да обясниш нещата, ясно е, че ти си много напред в материала.
Питам, защото ме интригува, а не да се заяждам.
Тъй.
Константите като постоянни величини. Неизменни. Да кажем - определени със закон - физичен, химичен? нещо такова ли трябва да значи? Гравитацията е константа в този смисъл - цифровото и изражение не се променя.
Сега какво ще рече "неконстантност на константите"? Че са променливи? Че на Марс числовото изражение на гравитацията е различно от това тук, на Земята?

какво иде да рече " да има рязка или пък плавна граница между различните части на разнородна вселена " ? кои са тия части? За отделни планети ли говорим? За отделни измерения?

Това, което си написал е неясно - идеи, които могат да значат всичко и нищо.
Аз не се интересувам от астрономия, астрофизика и т.н. дори любителски, все пак не мога да се интересувам от всичко, така че просто приеми че ми липсва някаква база познания, която би позволила да разбера написаното от теб, без да задавам въпроси.

Но когато питам, питам, за да разбера, има нещо неясно и аз искам да си го осветя, дет се вика...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

pocti_bezobidna написа:
вероятността да сме в локален балон със съответните параметри и да има рязка или пък плавна граница между различните части на разнородна вселена също е интересна идея, не знам доколко е нова, но определено си струва да се замислим над това
Да се замисляш за какво?
Сега, наистина ми се иска по-простичко да обясниш нещата, ясно е, че ти си много напред в материала.
Тъй.
Константите като постоянни величини. Неизменни. Да кажем - определени със закон - физичен, химичен? нещо такова ли трябва да значи? Гравитацията е константа в този смисъл - цифровото и изражение не се променя.
Сега какво ще рече "неконстантност на константите"? Че са променливи? Че на Марс числовото изражение на гравитацията е различно от това тук, на Земята?

какво иде да рече " да има рязка или пък плавна граница между различните части на разнородна вселена " ? кои са тия части? За отделни планети ли говорим? За отделни измерения?

Аз не се интересувам от астрономия, астрофизика и т.н. дори любителски, все пак не мога да се интересувам от всичко, така че просто приеми че ми липсва някаква база познания, която би позволила да разбера написаното от теб, без да задавам въпроси.

Но когато питам, питам, за да разбера, има нещо неясно и аз искам да си го осветя, дет се вика...
ми те затова ги продават такива книги беее...
начи Рем просто е направил тука успешна реклама...
ми аз се съмнявам, че той може да ти обясни всичко това в няколко поста...
така че ти можеш:
1. да си купиш книгите
2. или да помолиш Рем, а може и Вяра, тя му диша във врата, да ти ги разкаже тия работи говорейки, не пишейки...
:-)
Аз например пред четене и прежентация на такава тематика, ще избера второто
Блажени са бедните духом
annonymus

Мнение от annonymus »

Sweety написа:
така че ти можеш:
1. да си купиш книгите
2. или да помолиш Рем, а може и Вяра, тя му диша във врата, да ти ги разкаже тия работи говорейки, не пишейки...
ма аз предпочитам някой да ми ги резюмира.
Ако става дума за физика например, нищо няма да разбера, щото това, дето съм го учила в у-ще съм го забравила. И ако има разни математически закони и други... Терминологията от точните науки малко ме обърква в такива случаи... Цяла книга не бих могла да изчета, още по-малко на инглиш. Но ако ми я резюмират в 2-3 страници, е така, синтеза на идеите... мое и да го прочета :shy:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

pocti_bezobidna написа:
Sweety написа:
така че ти можеш:
1. да си купиш книгите
ма аз предпочитам някой да ми ги резюмира.
Ако става дума за физика например, нищо няма да разбера, щото това, дето съм го учила в у-ще съм го забравила. И ако има разни математически закони и други... Терминологията от точните науки малко ме обърква в такива случаи... Цяла книга не бих могла да изчета, още по-малко на инглиш. Но ако ми я резюмират в 2-3 страници, е така, синтеза на идеите... мое и да го прочета :shy:
аз това имах предвид...синтезирано както казваш
тия две-три странички да ти разкаже някой
по-бързо се изговарят думте отколкото да се пишат...
пък и не съм сигурна Рем например дали може да го направи в 2-3 странички... :winkw:
..хем ми е професия на мене поне по име, ама и аз искам някой да ми преразкаже тази почти художествена литература...
:lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Sweety написа: пък и не съм сигурна Рем например дали може да го направи в 2-3 странички... :winkw: :lol:
без да съм подстрекателна...
недей да твърдиш, че наистина разбираш нещо, освен ако не можеш да го обясниш на баба си. айнщайн
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
Sweety написа: пък и не съм сигурна Рем например дали може да го направи в 2-3 странички... :winkw: :lol:
недей да твърдиш, че наистина разбираш нещо, освен ако не можеш да го обясниш на баба си. айнщайн
Е, аз не съм толкова нахална, че да искам да го систематизира в 2-3 страници. Това си е време, и то не малко.
Но като цяло да - идеите звучат интересно, но нямам нервите (и подготовката) да изчета цяла книга :shy:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
Е, аз не съм толкова нахална
е, една от идеите на клубчето е споделянето на идеи
свои и чужди

п.п. шегувам се, беееее...:kiss:
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: най-продаваните книги на десетилетието

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа: Орхан Памук
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3571671
случайно да не си го пропуснала
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

почвам да пиша дисертацията си
след малко
:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:е, една от идеите на клубчето е споделянето на идеи
свои и чужди

шегуваш се :blink::shocked::blink:
а каква е действителната идея?
:blum:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:
Да се замисляш за какво?
Тъй.

колкото повече научаваме - толкова по-малко знаем
парадоксът на Зенон важи с пълна сила

За неконстантността на константите - може би не винаги са били такива, каквито са сега. А може би дори сега не навсякъде са със стойностите, които ние приемаме за неизменни.

И може би, между тези области от една вселена, където константите може би са различни, или пък вселените са различни също с различни константи, но с възможност за преминаване между вселените съществува плавна граница - т.е. константите се променят постепенно - примерно както огладняваш
а може би пък са с рязка граница - например като въздух вода или пък като, не дай боже, си счупиш нещо

неястността на написаното е просто защото нещата по принцип са си неясни и теоретични
повечето
но адски интересни и дори магически привлекателни
за мен

:grin:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

bead_ написа:
:rotfl24:
о божке...лол
да, изобщо не си подстрекателна... нито пък аз
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа: ...неястността на написаното е просто защото нещата по принцип са си неясни и теоретични
повечето
но адски интересни и дори магически привлекателни
за мен

моята...донякъде професионална :winkw: ...ааа..реакция...е да не се съглася с тебе....за това, че нещата са неясни...какво значи неясни? че даже си написал и по принцип неясни:-) ... неясни за кого?
ако нещо във физиката ти изглежда/звучи/или казваш, че е неясно, значи просто не си го разбрал!
А това, че нещата са си теоретични, няма лошо...
Теорията на нещо си във физиката служи за да направиш нещата ясни...
Проблемът на тия книжки, е лошият превод..така да се каже...от езика, който ползва съвременната наука...формулки, интегралчета разни, вълнови функции, константи, термини няколко..на прост английски...пфу...и то за да изкарат кинти горките
ама няма лошо де...
та има верни и неверни теории... тоест доказани и отхвърлени...
има и добри..и по-добри..има стари и по-нови...например принципите на Нютон са частен случай от релативистичната меахника...две различни теории, от различни времена и хора...
...но неясни теории няма...според мене
а тези работи дето ги разправяш, дори и на английски или български не съм се опитвала да ги чета...за мене няма смислъл...няма нищо да разбера от тях
:kiss:
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа: :grin:
моята...донякъде професионална :winkw: ...ааа..реакция...е да не се съглася с тебе....за това, че нещата са неясни...какво значи неясни? че даже си написал и по принцип неясни:-) ... неясни за кого?
неясни в ъ-ъ научен аспект означава недетерминистични
за кого - за всички, в това число и за мен даже представи си :winkw:
Sweety написа:ако нещо във физиката ти изглежда/звучи/или казваш, че е неясно, значи просто не си го разбрал!
не точно, означава също така, че и никой още не го е разбрал, а може би и, че няма и да го разбере,
например АПР или експериментите подсказващи, че реалност съществува само докато я "гледаш"
Sweety написа:А това, че нещата са си теоретични, няма лошо...
Теорията на нещо си във физиката служи за да направиш нещата ясни...
То по принцип всяка теория е с тази цел създадена. Не само тези във физиката. Обаче това са ъ-ъ старите ни постановки за познаваемостта и описуемостта на нещата. В съвременната наука и във физиката в частност нещата отиват все повече към фантастичните приказки. :cool:
Sweety написа:Проблемът на тия книжки, е лошият превод..така да се каже...от езика, който ползва съвременната наука...формулки, интегралчета разни, вълнови функции, константи, термини няколко..на прост английски...пфу...и то за да изкарат кинти горките
ама няма лошо де...
Сега, за това може би си права. Или поне отчасти. И аз мисля, че няма лошо обаче. Защото поне така имат шанс и хора, които бъкел си нямат от интегрално смятане и полеви приближения да надзърнат зад завесата на сухата математика.
Sweety написа:та има верни и неверни теории... тоест доказани и отхвърлени...
има и добри..и по-добри..има стари и по-нови...например принципите на Нютон са частен случай от релативистичната меахника...две различни теории, от различни времена и хора...
...но неясни теории няма...според мене
Съвременният стандартен модел е супер неясна теория. С адски много кръпки. Само и само да не се разпори по шевовете.
Иначе съм съгласен. Това е нормалния път в науката и теорията. Една теория стара е като подмножество или частен случай на новата такава. Но, няма крайна теория описваща всичко абсолютно точно и ясно. И няма да има. Това поне ни е ясно вече май. Всичко е едно асимптотично приближение до "истината" или "реалността" както искаш я наречи (когато съществува, разбира се :blum:). Но все пак не и абсолют.
Sweety написа:а тези работи дето ги разправяш, дори и на английски или български не съм се опитвала да ги чета...за мене няма смислъл...няма нищо да разбера от тях
:kiss:
Разправям ги и то по груби спомени само, защото Почти безобидна попита. Не карам никой да ги чете или харесва. На мен ми харесват. Това ми стига.

Мисля да сложа точка на изложението си в тази тема с един цитат от любима моя книга фантастична - казва се Прах има я преведена и на български, но не ми се търси в момента.

Та там се казваше горе-долу следното, цитирам по памет (мисля, че съм го казвал и преди, но аз обичам да се повтарям :winkw:)

В крайна сметка за нас хората всичко опира до биология. А биологията, в крайна сметка, опира до химия. Химията пък, в крайна сметка, опира до физика. А физиката, в крайна сметка, опира до математика. Която математика, в крайна сметка, опира до философия.

Не мисля да изброявам примерите, които не са малко никак, където наистина стигаме до философското изначало.

Науката е част от нас, от нашето минало и нашето бъдеще. Митологията ни днес. Космологията ни утре. :cool:
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
pocti_bezobidna написа:
Е, аз не съм толкова нахална
е, една от идеите на клубчето е споделянето на идеи
свои и чужди

най-вече чужди, а :grin:

И аз се шегувам.

Не, сериозно, обобщаването на един такъв набор от идеи наистина си иска време, пък понеже страшно мразя да губят моето, гледам и чуждото да не губя... :-)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
bead_ написа:е, една от идеите на клубчето е споделянето на идеи
свои и чужди

шегуваш се :blink::shocked::blink:
а каква е действителната идея?
:blum:
споделянето е някак взаимен процес... де да знам и аз... може пък и да е това, което правим тук
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Sweety написа: да, изобщо не си подстрекателна... нито пък аз
ама хванА дикиш, а? :winkw:
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа: т.е. константите се променят постепенно - примерно както огладняваш
а може би пък са с рязка граница - например като въздух вода или пък като, не дай боже, си счупиш нещо
и баба ще го разбере :winkw:
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
Remmivs написа: т.е. константите се променят постепенно - примерно както огладняваш
и баба ще го разбере :winkw:
бе бабата може и да разбере, но аз не разбрах.
какво му е константното ни това да си гладен - може да си просто гладен, а може и да си ГЛАДЕН.
нищо константно няма в това.

примера с чупенето пък съвсем
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:бе бабата може и да разбере, но аз не разбрах.
какво му е константното ни това да си гладен - може да си просто гладен, а може и да си ГЛАДЕН.
нищо константно няма в това.

примера с чупенето пък съвсем
ти сега ти ли се е.аваш с мен
сбъркала си темата :blum:

но хайде еще раз

ти как огладняваш от просто гладен изведнъж ли ставаш за секунда ГЛАДЕН или минаваш през фази ГЛаден и ГЛАДен примерно
аз поне съм през фази и огладнявам плавно, а не рязко, освен за вино и жени особено след фитнес де :grin:
колкото до чупенето на нещо
хайде да не е човешко
а клечка
има определено усилие/напрежение, което тя поема и се деформира
след преминаването на това усилие - клечката се чупи
има рязка граница между двете състояния
даже се чува и ПУК
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:
Sweety написа: да, изобщо не си подстрекателна... нито пък аз
ама хванА дикиш, а? :winkw:
хахахахаха
направо ме върнахте в първи клас
момичетата са гадни
подстрекателки

а ние сме балъци
тъпи

Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
бе бабата може и да разбере, но аз не разбрах.
значи колкото по-малко го разбираш това, толкова си по далеч от "баба" :grin:

п.п. рем, да ти кажа аз ХИЧ не го разбрах. и да ти кажа нямам НИКАКВО намерение да го разбирам.
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:...п.п. рем, да ти кажа аз ХИЧ не го разбрах. и да ти кажа нямам НИКАКВО намерение да го разбирам.
момичетата са гадниииииии :blum::harhar::blum:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
а ние сме балъци
тъпи

еееее, не се сърди де
целта ни беше да си докажем, че може да не го разбираме, ама пък не сме и баби :grin:
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:еееее, не се сърди де
целта ни беше да си докажем, че може да не го разбираме, ама пък не сме и баби :grin:
не знам какво знаете че ви беше целта
но аз знам какъв беше резултата
както и да е
не се сърдя
може ли човек да ви се сърди на вас
в коя тема сме
може, ако е педераст
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
момичетата са гадниииииии :blum::harhar::blum:
гроздето е киселоооооо
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:гроздето е киселоооооо
но и от него ще стане хубаво винооооооо
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
но и от него ще стане хубаво винооооооо
което ще ви завърти главитеееее
just perfect
jazz

Мнение от jazz »

Remmivs написа: ти сега ти ли се е.аваш с мен
сбъркала си темата :blum:
но хайде еще раз
я ми обясни
менструацията към кое спада
пък може и на други да ми олекне :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:което ще ви завърти главитеееее

Амииииииииииин

ли да кажа или

Оооооооооомммммммммм!

:winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

jazz написа:я ми обясни
менструацията към кое спада
пък може и на други да ми олекне :-)
виж ся, само теоретично съм подготвен да се изкажа
менструацията е свързана с овулацията, а тя пък е пряко свързана с гаметогенезата
и в крайна сметка основната функция се свежда до пустото възпроизводство или както го нарече гусина итком
е.ането
та
може би има връзка
не съм сигурен каква точно е пропорционалността, но е обратна
връзката
:winkw:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:
Sweety написа: :grin:
неясни в ъ-ъ научен аспект означава недетерминистични
за кого - за всички, в това число и за мен даже представи си :winkw:
оххх...нещата, че са неясни върви като израз за много...работи :lol:
детерминистични или стохастични са величини, явления, ефекти...но това не е определение за теориите, а това че тия или ония неща са детерминистични или стохастични хич не означава, че са неясни!
сякаш влагаш някаква негативна емоция спрямо стохастичното, и обратно...
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

уф
за какво си говорим
в тази писта или в тази вселена от темата
искам да кажа следното
от гледна точка на класическата механика електронът обикаля ядрото по орбита, свързана с енергията му и ала-бала-портокала
но, действителността, реалността ако щеш :blum:, е твърде размита и това не е никаква орбита ами облак и то вероятностен, област от пространството, в която е най-вероятно да откриеш електрона, но
не е ясно къде е той, може да е дори в ядрото
а
и тук вече отиваме в страната на приказките невероятни и напълно недетерминистични и дори не и стохастични
може да е едновременно и в ядрото и някъде из облака
м?
не ли?

наздраве!

:wine:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:
Sweety написа:ако нещо във физиката ти изглежда/звучи/или казваш, че е неясно, значи просто не си го разбрал!
не точно, означава също така, че и никой още не го е разбрал, а може би и, че няма и да го разбере,
например АПР или експериментите подсказващи, че реалност съществува само докато я "гледаш"
охххх...тука сигурно говориш за АПР парадокса...
За едни хора е парадокс, за преподавателите ми си беше просто Принипът на неопределеност...един семинарен час обяснение и се приключи с този въпрос.
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:охххх...тука сигурно говориш за АПР парадокса...
За едни хора е парадокс, за преподавателите ми си беше просто Принипът на неопределеност...един семинарен час обяснение и се приключи с този въпрос.
Да. За него. Хубаво е да си говориш с хора, които разбират трибуквени съкращения. :winkw:
Приключихте с въпроса (от конспекта може би) за един час предполагам. Щото с парадокса едва ли сте приключили. Щеше да се знае. :cool:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:уф
за какво си говорим
в тази писта или в тази вселена от темата
искам да кажа следното
от гледна точка на класическата механика електронът обикаля ядрото по орбита, свързана с енергията му и ала-бала-портокала
но, действителността, реалността ако щеш :blum:, е твърде размита и това не е никаква орбита ами облак и то вероятностен, област от пространството, в която е най-вероятно да откриеш електрона, но
не е ясно къде е той, може да е дори в ядрото
а
и тук вече отиваме в страната на приказките невероятни и напълно недетерминистични и дори не и стохастични
може да е едновременно и в ядрото и някъде из облака
м?
не ли?

наздраве!

защо ти е да знаеш къде точно се намира този електрон в определен момент? Вероятностния ти облак най -добре описва тази реалност, по-добре от всяка друга теория. Много ясно описва и какво ще стане когато този електрон взаимодесйтва с други частици, къде ще полети и с каква енергия, и какво ще се случи по-нататък с него...И не забравяй, че всякакви частици не се реят просто така в пространството, а все се блъскат някъде, не, по-добре е да се каже взаимодействат, и тъй като са все по-много, затова има изчислени, измерени вероятности за това колко от тях ще взаимодестват по един начин, и колко по друг...стохастично и ясно! :winkw:
П.С. Не мога да си намеря телефона, домашния...някой ми звъни и не знам кой, и аз на никой не мога да се обадя...тъй, че ще си приказваме ся... :lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

няма частици :blum:
има вероятности
и стоящи енергийни вълни
това е една, според мен, елегантна и вярна теория
между другото обяснява и непарадоксалността на АПР
но
не това ми беше мисълта
а че в квантовия свят/теория
чиято сянка е неквантовия такъв познат на нас като истински свят
имаме нарушен основен детерминистичен принцип, а именно причинно-следствения
в квантовия свят има събития/явления/следствия без причина

наздраве
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:няма частици :blum:
...
о, има частици и още как! Даже на снимки ги има, и следите които са оставили...сигурно си ги виждал..снимките
корпускулярно-вълнов дулизъм...и разни други думички...
когато се разпрострняват с релативистичните си енергии и импусли тези обекти се описват като вълни, когато са взаимодейставали със среда, на която са предали енергия, цялата или част от нея, тогава са частици...можеш да им видиш буквално траекториите (за които толкова жадуваш;-))
не е важно дали са частици или вълни
важното е, че може да ги опишеш много добре като частици или като вълни...и да предскажеш събития
и това не нарушава причинно-следствените връзки
ако знаеш, дай примери за обратното
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

а аз мисля, че няма

Последният въпрос на Анщайн

това за частиците или по-точно тяхната липса :grin:

А това тук е развитието на АПР

(1) Неравенство на Бел

(2) Експериментално доказателство с мезони (щото с фотони има доста) на неравенството на Бел

Та, неравенството на Бел (1) (независимо дали вярваме или не, че има частици па били те и дуалистични такива :winkw:) почива на следните предположения:

1. Логиката, която ние познаваме, е валидна.
2. Съществува реалност, която е независима от наблюдението (т.е. тя съществува дори и тогава, когато никой не я наблюдава).
3. Нищо, и в частност информацията, не се разпространява със скорост по-голяма от тази на светлината (т.нар. локалност или с други думи какво правим ние тук и сега въобще не засяга тези, които са извън хоризонта на събитията ни, класически пример е, че ако Слънцето угасне в този момент ние тук на Земята ще си живеем щастливо и безгрижно още около 8 минути преди да достигне до нас този факт).

Обаче експерименталните доказателства от типа на (2) показват, че поне едно от горните три предположения е невярно. Все още не знаем кое точно. Защото всички експерименти досега потвърждават състоятелността на квантовата механика и нейната адекватност. А както вече казах в квантовия свят има съвсем приказни неща и никак недетерминистични.

Наздраве и лека нощ!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа: Съвременният стандартен модел е супер неясна теория. С адски много кръпки. Само и само да не се разпори по шевовете.
Иначе съм съгласен. Това е нормалния път в науката и теорията. Една теория стара е като подмножество или частен случай на новата такава. Но, няма крайна теория описваща всичко абсолютно точно и ясно. И няма да има. Това поне ни е ясно вече май. Всичко е едно асимптотично приближение до "истината" или "реалността" както искаш я наречи (когато съществува, разбира се :blum:). Но все пак не и абсолют.
Стандартния модел е много елегантна теория.
Не мога да разбера емоциите ти, когато говориш за нея, имам предвид по-скоро отрицателните, не мога да разбера това отношение...нещо като злорадство, което сте показвали ти и някой други хора тук, че все не успяват да докажат съществуването на Х бозона...
Нищо лошо няма да се случи ако не успеят, мисля, че идеята и теорията за обединението ще останат такива, каквито са сега...
Може преди това да упеят да напишат теория която да свързва гравитацията с другите три сили, поне теоретично...
Това, което мене ме очарова, е че Стандартния модел търси експериментални доказателства за валидността...детектори и кабели опънати в пространството...реални :-)
АПР парадокса, който те мъчи, е все още един мислен и теоретичен експеримент доколкото знам...
...
Може би е разочароващо за всички нас, че най-вероятно един ден ще съществува реално, материалистично и неоспоримо доказателство, че няма бог...
и че ние сме едни мравчици в един огромен свят
..сега си мисля колко жалки са хората в опитите си да търсят доказателства както за съществуването, така и за несъществуването на божествена сила...
а истината може да е такава, че това което се случва между звездите и вселените, няма нищо общо с това, което се случва между нас хората
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор