Идеята: Пуйка на трап (сиреч почти по хайдушки)
Необходими материали: Пуйче, трап...
Намерени материали: Гъска (4.5 килограма), бира (15+ бутилки)....
И се започва. Размразяване на пука в близост до камината, че не се побира в микровавето, приготвяне на плънка - класика: дреболиите и тлъстината нарязани на ситно се запържват в тигана, добавя се ориз, подправки (черен пипер, сол, джоджен), соев сос и се бърка до изцъкляне на ориза. Добавяме масло и малко шарен, прясно смян пипер.
Пълни се омазаната със сол пуйка с плънката, затапена с половин лимон към шията и се зашива с клечки от към дупето (трътката). Сипваме чаша вода в плънката, за предпочитане преди да зашием.
Поставяме натъпканата пуйка в тенджера (стара и прежалена за заравяне) изипваме една бира, сока от три лимона, една бутилчица тъмен соев сос, поне два килограма ситни белени картофи, скилитките на една глава чесън, 2/3 пакетче масло, няколко парчета сланина, джоджен и черен пипер. Баем. Затваряме тенджерата и запечатваме с тесто. Дотук сме перфекни... След това нещо объркваме....
----

----
Изкопахме дупка с размери малко над тези на тенджерата, запалихме огън в нея и тъпкахме два часа различни по големина, цвят и мирис дърва...
Поставихме тенджерата, загърнахме с жар, зарихме я с около 2-3 см пръст и запалихме огън отгоре...
Пригитвихме си вкусни шишчета за обяд и пихме бири още 4 часа :)
----

----
Дам.. когато извадихме тенджерата се оказа, че... сме стоплили добре гъската. Тоест приложили сме топло мариноване за около 4 1/2 часа. Картофките май не се бяха стоплили добре.
Анализирахе провала и по спешност вкарахме гъската на допичане в фурната за още 3 часа...
Резултата - вкусотия.

Разочарован съм от провала на трапа, мисля че трябваше повече жар, малко камъни и по тънък слой пръст под огъня... Следващия път ще го имам в предвид. Ако вие се сещате нещо друго, споделяйте.
Сега се захващам с това, че до полунощ да е в по вълшебна форма...

Наздраве!