не вярвам,
не вярвам,
че ще това ще е толкова скоро
След 10 г.: Плодов чипс и черна вода
Треперете! След 10 г. ще пием черна вода и ще хрупаме плодов чипс пред телевизора, пишат във www.FoodNavigator.com. Учените предричат, че след две петилетки здравословното хранене ще бъде норма. И ще хрупаме минимум калории. Захарта ще изчезне, а в кафето си ще слагаме само от индианската билка стевия, която е 300 пъти по-сладка от захарта. Съвременната хранително-вкусова промишленост пък ще продължи експериментите с вкусовете и външния вид на продуктите. Според експертите скоро ще се появят чипсове с вкус на плодове, както и черна минерална вода. Много от напитките ще станат гъсти, а някои от тях ще са съвсем като желе, предсказват спецовете.
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=357105
не вярвам, заради това, че захарната индустрия си е много пари и няма да си дадат лесно бизнеса...
не вярвам и заради това, че хората са так решени да променят навиците си
тютюнопушенето е същото, ама и с него за 10г. не са се променили кой знае колко нещата...
Треперете! След 10 г. ще пием черна вода и ще хрупаме плодов чипс пред телевизора, пишат във www.FoodNavigator.com. Учените предричат, че след две петилетки здравословното хранене ще бъде норма. И ще хрупаме минимум калории. Захарта ще изчезне, а в кафето си ще слагаме само от индианската билка стевия, която е 300 пъти по-сладка от захарта. Съвременната хранително-вкусова промишленост пък ще продължи експериментите с вкусовете и външния вид на продуктите. Според експертите скоро ще се появят чипсове с вкус на плодове, както и черна минерална вода. Много от напитките ще станат гъсти, а някои от тях ще са съвсем като желе, предсказват спецовете.
не вярвам, заради това, че захарната индустрия си е много пари и няма да си дадат лесно бизнеса...
тютюнопушенето е същото, ама и с него за 10г. не са се променили кой знае колко нещата...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- Green Light
Re: не вярвам,
Казала си и моето мнение. Огромни пари се въртят в боклуко-хранителната промишленост. Хляба и месото са с печалба 10-15% и пак зависи от фирата. Чипс, вафли, и бонбони започват от 30% печалба. Таван предполагам че няма. Как, много интересно, ще паднат по гръб с такива пари?holi_day написа:че ще това ще е толкова скоро
Да караш хората насила да променят навиците си ми се струва... тоталитарно.holi_day написа:че ще това ще е толкова скоро
Човек все трябва да има право и на собствено мнение.
Panta rhei...
аз вярвам, че към здравословното хранене се е устремил света
както и към непушачество
но сигурно други пристрастености ще намери човек
защото проблем възниква не толкова от вредността на самите неща, колкото от количествата
а тоя проблем не виждам как ще се реши с промяна на предлаганите стоки
толкова много неща вече имаш на една ръка разстояние, много са изкушенията
дано да измислят ефективни мозъчни промивки, в тях ми е надеждата
да не се пристрастява човек към това и онова, да не търси заместители
както и към непушачество
защото проблем възниква не толкова от вредността на самите неща, колкото от количествата
и аз вярвам, че към това се е устремил, но няма да стане за 10 години,деshshtt написа:аз вярвам, че към здравословното хранене се е устремил света
както и към непушачество
а за промиването - то е започнало и е масово, просто аз и ти не го усещаме така силно, защото сме на малко повече години и сме инатливи лелки
моите деца например на 7 и на 13 знаеш ли как се опитват да внимават какво ядат или когато ядат нещо вредно, се стараят да е по-малко, сами си дават ограниченията.
единственото, което не ми се вързва е, че уж пушенето не е модерно, а пак има много деца и то още 13-14-15 годишни, които пушат.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Глас в пустиня
За мен нещата с тютюнопушенето се промениха много - спрях да пуша, но по собствено желание и преценка, а не в следствие на проведена кампания.holi_day написа:...
Нещата в хран. вкус. пром. ще се променят - определено - но се съмнявам много, че ще са към добро. Много паплач пъка по клъбцето земно и не е възможно да се изхранва с качествена и екологично чиста храна, та затова за напред ще консумираме все повече сурогати създадени по изкуствен път - пример, аспартам, доказано канцерогенен заместител на захарта, но пък е много по-евтин и много по-сладък. Та, очаквайте пасти, желета и всякаква химична бълвоч.
И..здравословното хранене ще бъде норма.
чипсове, оцветена минерална вода и желирани напитки?
За захарта, нищо чудно. Разните му царевични глюкозни-фруктозни сиропи, отдавна я замениха при производството на безалкохолни напитки. И не за добро.
Интересна прогноза, макар че съм по-склонен да приема, че всякакъв вид полезна храна ще е абсолютно невъзможна за намиране.
Но пък и в изданието, не твърдят обратното.
Всичко ще е полезна синтетика.

По-добре царевична глюкоза, каквато ползват например Кока-кола, а не аспартам, какъвто ползват Кока-кола (лайт).Йон написа:И..здравословното хранене ще бъде норма.
чипсове, оцветена минерална вода и желирани напитки?
За захарта, нищо чудно. Разните му царевични глюкозни-фруктозни сиропи, отдавна я замениха при производството на безалкохолни напитки. И не за добро.
Интересна прогноза, макар че съм по-склонен да приема, че всякакъв вид полезна храна ще е абсолютно невъзможна за намиране.
Но пък и в изданието, не твърдят обратното.
Всичко ще е полезна синтетика.
Като искате полезна храна, приготвяйте си я сами, доколкото ви е възможно. Има неща, които човек може да си спести и от които да избяга, макар и не от всичко. Не може вие да решите да разчитате на друг да мисли за вас и вместо вас и после да се сърдите на него и да се вайкате.
най страшното е соята сега.
най големите производители са сащ китай аржентина и китай....
и са гмо.
ние произавеждаме мнооого малко.
и са гмо.
и шибат соя навсякъде.
зобаме като изоглавени.
тези дни излезе една цифра...
250000 болни от рак.
цифрата е силно занижена според мен защото много хора си отиват без диагноза.
това е епидемия която умишлено се крие.
всичко е тотално отровено.
не само хората боледуват от рак но и животните и всичко живо....
кофти. много кофти.
най големите производители са сащ китай аржентина и китай....
и са гмо.
ние произавеждаме мнооого малко.
и са гмо.
и шибат соя навсякъде.
зобаме като изоглавени.
тези дни излезе една цифра...
250000 болни от рак.
цифрата е силно занижена според мен защото много хора си отиват без диагноза.
това е епидемия която умишлено се крие.
всичко е тотално отровено.
не само хората боледуват от рак но и животните и всичко живо....
кофти. много кофти.
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
аз мога само да тичам сутрин между блоковете и да си купя домашно селско прясно мляко, което да заквася. яд ме е, че няма "истински" пловоде и зеленчуци и че няма как да си отглеждам.vyara написа: По-добре царевична глюкоза, каквато ползват например Кока-кола, а не аспартам, какъвто ползват Кока-кола (лайт).
Като искате полезна храна, приготвяйте си я сами, доколкото ви е възможно. Има неща, които човек може да си спести и от които да избяга, макар и не от всичко. Не може вие да решите да разчитате на друг да мисли за вас и вместо вас и после да се сърдите на него и да се вайкате.
яд ме е, че всички се възмущават, но не искат да платят малко повече за "истински" зеленчук и това съответно води до едно - внасят се ем-найсто качество плодове и зеленчуци и ядем боклуци
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
а с въздуха какво ще направиш, ще ходиш с противогаз ли?latrevw написа:аз мога само да тичам сутрин между блоковете и да си купя домашно селско прясно мляко, което да заквася. яд ме е, че няма "истински" пловоде и зеленчуци и че няма как да си отглеждам.vyara написа: По-добре царевична глюкоза, каквато ползват например Кока-кола, а не аспартам, какъвто ползват Кока-кола (лайт).
яд ме е, че всички се възмущават, но не искат да платят малко повече за "истински" зеленчук и това съответно води до едно - внасят се ем-найсто качество плодове и зеленчуци и ядем боклуци
тая кампания с био продуктите много ме дразни, досега не съм купила и нямам намерение
защото не може да се произвежда в толкова големи количества, че да се изхрани населението
и хорицата като попарени - или трябва да гладуват или и като ядат са с усещането че нещо вредно поглъщат
ама е много различно да гладуваш от гевезлък, природосъобразно да живееш демек и да нямаш пари за насъщния
мисля си, че не може да се върне времето назад и да се мине без нови технологии, нови храни
организма ще се приспособи
не е ли сега продължителността на живота доста повече от преди ?
сега страдаме от едни болести, преди от други
и епидемии все са затривали половината човечество
решението според мен е в контрола
1. да не се разрешава отглеждането на гмо в колкото може повече страни
2. най-вече да не се допуска вноса и да излязат на пазара под някаква форма
то като не могат да се продават, няма и да се произвеждат
но да се мине без разни торове, химикали и пр. лекарства не виждам как
така еvyara написа:Като искате полезна храна, приготвяйте си я сами, доколкото ви е възможно. Има неща, които човек може да си спести и от които да избяга, макар и не от всичко. Не може вие да решите да разчитате на друг да мисли за вас и вместо вас и после да се сърдите на него и да се вайкате.
но можеш ли да произведеш всички продукти, с които да приготвяш храната си
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Можеш да намалиш вредите. Това можеш. Все е нещо.holi_day написа:така еvyara написа:Като искате полезна храна, приготвяйте си я сами, доколкото ви е възможно. Има неща, които човек може да си спести и от които да избяга, макар и не от всичко. Не може вие да решите да разчитате на друг да мисли за вас и вместо вас и после да се сърдите на него и да се вайкате.
но можеш ли да произведеш всички продукти, с които да приготвяш храната си
Не е баш така. Има лечими болести има и нелечими. Но не трябва да чакаш да се разболееш. Имаме някакъв избор, все пак.holi_day написа:и не особено достатъчноvyara написа:Можеш да намалиш вредите. Това можеш. Все е нещо.
още повече що се отнася до здравето на децата ни
болен, по-малко болен, но болен - пак не е успокоително
хипотетичноvyara написа:Не е баш така. Има лечими болести има и нелечими. Но не трябва да чакаш да се разболееш. Имаме някакъв избор, все пак.
представяме си, че Х произвежда всичко сам и приготвя храната за себе си и семейството си
но купува само и единствено сол, на която пише йодирана, но не е
какво се случва?
да взема ли да си представя, че всичко ще е наред
в храните доста от съставките трябва да са в някакви норми
а кой има лаборатория вкъщи, че да може да тества всеки продукт
оказва се, че дори държавата няма такава лаборатория - става ясно от последните изказвания на министъра на земеделието и храните
та не всичко е в наши ръце
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Не всичко, но онова, което е - него трябва да гледаме. От теб зависи дали ще пиеш, пушиш. Дали ще пиеш газирани напитки или вода и билкови отвари (които са чудесна превенция, но хората не го ценят достатъчно), дали ще купуваш мляко от пластмасова бутилка или наливно от млекар, както каза Латрево. Дали ще купуваш фафли със соев лецитин на децата си или ще им приготвиш домашен кекс или сладки. Дали ще ядеш месо или риба. Дали ще ядеш колбаси или ядки. Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник. Това са все дребни неща, но ако я има загрижеността и отговорността към себе си, тези дреболии се трупат, ако я няма отговроността, пак се трупат - с отрицателен знак. За това говоря. За вниманието към себе си. А не като се седне и знаеш как е. И колко пъти сме чували - абе то един път се живее, каквото ми е писано и дрън-дрън. Това е избор. Някакъв избор и трябва да се използва. Т.е. не че трябва, а може. Всеки сам да си реши.holi_day написа: та не всичко е в наши ръце
прочетох теvyara написа: Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник.
сигурните източници са прекалено малко количество на глава от населението
и за повечето хора дори да искат да направят правилен избор, не им остава такъв
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Повечето глави от населението ги мързи и да мислят, това е истината.holi_day написа:прочетох теvyara написа: Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник.
- Глас в пустиня
Не съм съгласен Холи! Над 60% да не кажа 70 от хората в градовете имат достъп/корен на село, те са избрали "да нямат алтернатива". Селата се затриват, а първокласна, златна земя пустее и ражда бурени - от мързел и втълпени предразсъдъци, че селския труд е срамен и за малограмотни. Колко му трябва на човек? Не повече от половин декар, за да си произведе най-необходимото(без екзотики) за цяла година - това го твърдя от опит.holi_day написа:прочетох теvyara написа: Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник.
- Глас в пустиня
Точно! Тъжното тук обаче е, че това положение страшно пасва на определени кръгове и бизнес - много производители и вносители имат интерес малките семейни стопанства да бъдат унищожени, напъните за забрана да се приготвят вино и ракия у дома са показателни.vyara написа:Повечето глави от населението ги мързи и да мислят, това е истината.holi_day написа:прочетох теvyara написа: Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник.
Ама това е абсурдно! Ако сам си произвеждаш продуктите за консумация, кога ще работиш за другите неща? Или какво по-точно ще работиш на село.БоЕВ написа:Не съм съгласен Холи! Над 60% да не кажа 70 от хората в градовете имат достъп/корен на село, те са избрали "да нямат алтернатива". Селата се затриват, а първокласна, златна земя пустее и ражда бурени - от мързел и втълпени предразсъдъци, че селския труд е срамен и за малограмотни. Колко му трябва на човек? Не повече от половин декар, за да си произведе най-необходимото(без екзотики) за цяла година - това го твърдя от опит.holi_day написа:прочетох теvyara написа: Какви плодове и откъде ще купуваш. Дали ще си отгледаш сам някои продукти, а ако не можеш - да ги купиш от сигурен източник.
Да не говорим, че и някакви знания се искат сигурно за да го правиш, не е до мързел.
Аз имам примерно 5 декара в Тополовград. От София до там са 6-7 часа път с кола. Никога не съм я виждала тази земя, нито знам какво да я правя.
А и за производство на зеленчуци се иска вода, т.е. трябва да е в населено място имота. Глупости говорите.
Това е възможно само за пенсионери, които произвеждат за фамилията, а с пенсиите си плащат ток и вода.
За мен това с имота на село е някаква идилия, някакви идеални старини, в които зари спокойствие и радост от дребните неща.
и аз така мисля. много ми е чудно как могат да се съчетаят двете неща, за да живееш здравословно, ти трябват освен време и средства. ако зарежа всичко и си купя къща на село , работя си в градината, с какво, по дяволите, ще плащам сметките?shshtt написа: Ама това е абсурдно! Ако сам си произвеждаш продуктите за консумация, кога ще работиш за другите неща? Или какво по-точно ще работиш на село.
Да не говорим, че и някакви знания се искат сигурно за да го правиш, не е до мързел.
Аз имам примерно 5 декара в Тополовград. От София до там са 6-7 часа път с кола. Никога не съм я виждала тази земя, нито знам какво да я правя.
А и за производство на зеленчуци се иска вода, т.е. трябва да е в населено място имота. Глупости говорите.
Това е възможно само за пенсионери, които произвеждат за фамилията, а с пенсиите си плащат ток и вода.
За мен това с имота на село е някаква идилия, някакви идеални старини, в които зари спокойствие и радост от дребните неща.
- windcolours
ще продаваш излишъка от продукцията си на нас, които живеем по градовете и се борим с последиците от избора си, но пък желаем да внесем малко еко-нотка в битието сиlatrevw написа:и аз така мисля. много ми е чудно как могат да се съчетаят двете неща, за да живееш здравословно, ти трябват освен време и средства. ако зарежа всичко и си купя къща на село , работя си в градината, с какво, по дяволите, ще плащам сметките?shshtt написа: Ама това е абсурдно! Ако сам си произвеждаш продуктите за консумация, кога ще работиш за другите неща? Или какво по-точно ще работиш на село.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
по този повод и на сегашния етап аз съм безумно разочарована. Във Варна откриха един био-супермаркет, сигурно я има веригата и по други градове. Направих нещастен опит да пазаря от там - 50% от нещата в магазина ги има и по другите вериги, като разбира се тук са със завишени цени, а другите 50% са разни интересни неща, които обаче са с отвратително качество, толкова дълго са престояли, че независимо, че етикета указва, че са в срок на годност, въобще не стават за ядене.Mobilen написа:Е не е ли ясно, че това е пазарна ниша - и то каква...
Екологията е най-бързо разрастващия се бизнес.
просто сега бизнес се прави не са с качество, въпреки всичките стандарти и сертификати за качество, а с долнокачествена продукция, която се продава със 100% надценка.
е да де, ама за да ти остане излишък за продаване трябва големи количества да произвеждаш, а това с "еко" е трудно съвместимоwindcolours написа:
ще продаваш излишъка от продукцията си на нас, които живеем по градовете и се борим с последиците от избора си, но пък желаем да внесем малко еко-нотка в битието си
сигурно си прав, ама много яки пари трябва да се инвестират първоначалноMobilen написа:Е не е ли ясно, че това е пазарна ниша - и то каква...
Екологията е най-бързо разрастващия се бизнес.
а и после сигурно да се наливат
разни по-компетентни казват че фермерството на запад просперира защото не е на самоиздръжка, а има дотации от държавата
т.е. не опират нещата до липса на инициативност или мързел у нас
- windcolours
Ами един време населението е било съсредоточено главно по селата и основният поминък е бил именно животновъдството и растениевъдство. Хората произвеждали и продавали из съседните градове и паланки. Пък и сега биопродукцията се предлага на орносително високи цени.shshtt написа:е да де, ама за да ти остане излишък за продаване трябва големи количества да произвеждаш, а това с "еко" е трудно съвместимоwindcolours написа:
ще продаваш излишъка от продукцията си на нас, които живеем по градовете и се борим с последиците от избора си, но пък желаем да внесем малко еко-нотка в битието си
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Глас в пустиня
Проблемът е, че гледаш на това като на работа. Време бол, бих казал предостатъчно. Зеленчуци се отглеждат когато денят е предостатъчно дълъг. При добра организация времето стига за всичко.shshtt написа:
Ама това е абсурдно! Ако сам си произвеждаш продуктите за консумация, кога ще работиш за другите неща? Или какво по-точно ще работиш на село.
За примера - толкова ли ти е рядка специалността, че единствено в Сф можеш да намериш работа и никаква в ТГ? Дори и така да е - варианти бол. Свободата на придвижване е основополагащ принцип в ЕС. Можеш да продадеш имотите в Тг и да купиш такива в околностите на Сф или на който и да е друг град - само апартамент ли е вариант? Можеш да замениш земята в Тг за такава в околностите на което и да е населено място по закона за заменките - тоя закон не е само за депутати.
Да имаш имот, недвижима собственост и да не се интересуваш какво става с нея, стопанисва ли се или не, носили ти някакъв доход или пустее е престъпно нехайство мен ако питаш.
Нещата са вариативни и най-честото оправдание е липсата на време и невъзможността да се съчетаят дейностите.
- Глас в пустиня
Има начини Лат, стига човек да иска - има начини.latrevw написа:и аз така мисля. много ми е чудно как могат да се съчетаят двете неща, за да живееш здравословно, ти трябват освен време и средства. ако зарежа всичко и си купя къща на село , работя си в градината, с какво, по дяволите, ще плащам сметките?shshtt написа: Ама това е абсурдно! Ако сам си произвеждаш продуктите за консумация, кога ще работиш за другите неща? Или какво по-точно ще работиш на село.
- Глас в пустиня
Трудна е регистрацията за производител на екопродукция и последващата и поддръжка, а инвестициите са си направо символични - проблемът е, че трябва и да се регистрираш като (фермер) производител, сиреч, основната ти дейност да е това.shshtt написа:....
сигурно си прав, ама много яки пари трябва да се инвестират първоначално
а и после сигурно да се наливат
...
Това за субсидиите обаче при обикновените ферми е вярно.
- Глас в пустиня
Преди са продавали, а сега пращат на децата.windcolours написа:Ами един време населението е било съсредоточено главно по селата и основният поминък е бил именно животновъдството и растениевъдство. Хората произвеждали и продавали из съседните градове и паланки. Пък и сега биопродукцията се предлага на орносително високи цени.shshtt написа:е да де, ама за да ти остане излишък за продаване трябва големи количества да произвеждаш, а това с "еко" е трудно съвместимоwindcolours написа:
Кофти е само, че тия дето "пращат" с всяка година стават все по-малко.
holi_day написа:
...
пловод чипс - фен съм. черна вода - също става, ама е малко дискриминиращо
just perfect
няма да имаш сметкиlatrevw написа:и аз така мисля. много ми е чудно как могат да се съчетаят двете неща, за да живееш здравословно, ти трябват освен време и средства. ако зарежа всичко и си купя къща на село , работя си в градината, с какво, по дяволите, ще плащам сметките?
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Не знам за вас, но аз ще си разпечатам един такъв списък, ще си го туря в чантата и като чета етикетите на храните, ще поглеждам. Щото аз и сега ги чета, но не знам кое Е какво е.
http://temp.belgarionbg.info/%D0%BA%D0% ... %D0%B8.txt
http://temp.belgarionbg.info/%D0%BA%D0% ... %D0%B8.txt