Green Light написа:
П.П. Холидей па решили, риш, да те настъпи, скъпа ми Джениус Локи, изобщо нито веднъж няма да ти пропусне мазола. Тука можеш да си караш през просото както си искаш, всичко живо е душици златни. Само винаги поглеждай как ти седи Холидей. Ако е настрани, споко, всичко е наред, ако застане с лице към тебе значи действай си ама като по пачи нали яйца, ако си дигне едната вежда, веднага да спираш и да се ослушваш, пък ако вземе та се усмихне, бягай, риш, без да се оглеждаш!
Името на чалгата.
Re: Името на чалгата.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Green Light
Но дърта, сбръчкана и мръсна. Красива я виждат само тия дето все мислят за красотата.Remmivs написа:изобщо не знам какво обсъждате, уви, нямам много време напоследък, но да вметна и азvyara написа:Аз пък си падам по истината.genius loci написа: Не е красиво, а аз обичам красотата![]()
истината е красива
защото е гола
Хм, не мисля, че е чак толкова нестабилно, според мен нещата са доста по-дълбоки -Мнемозина написа:Да, нещо такова.Амаранта написа: Не е същото като с ромите, де.Ох, сетих се за една по тв-то рече "ний, циганските роми, и ний сме българи, да ни на делят!"
...за ниската и висока култура...то е както да делиш хората на умни и глупави по-скоро.
Обаче... уф.
Не може само шоу. Някак стои на един крак така всичко, куцо и нестабилно.
правя аналогия с култа към Дионисий в Древна Елада,
който (според Бъртранд Ръсел), бил възприет бързо от наскоро цивилизованите гърци, въпреки примитивните му и дивашки ритуали, свързани с пиянство, танци по цяла нощ, разкъсване на диви животни и пр. вакханлии...
" Цивилизованият човек ...е склонен да изтърпи сегашните страдания заради бъдещите удоволствия...Действителната предвидливост възниква тогава, когато човек извършва нещо, без да е подтикван от никакъв импулс и само защото разумът му говори, че ще има полза от това в бъдещето" (напр. - всякакви земеделски дейности изискват усилия сега, резултата - след време, затова и земеделието се сята за основна предпоставка за възникване на цивилизации)
Накратко, идеята е, че за хората, които поради обществена принуда са по-благоразумни и предвидливи в поведението си, отколкото в усещанията си, рационолността е робия и бреме..." И дори и без да се отива в крайности, благоразумието може да доведе до пропускането на най-хубавите неща от живота. Поклонниците на Дионисий реагират срещу благоразумието. В опиянението, физическо или духовно, те постигат една интензивност на усещането, която благоразумието е унищожило, откриват един друг свят, изпълнен с наслада и красота, а въображението им се освобождава от затвора на всекидневните грижи" и т.н.
и още един цитат "Без бакхически елемент животът би бил безинтересен, а с него той е опасен. Благоразумието срещу страстта - това е конфликт, съпътстващ цялата история..."
Та така - ето ти "другия крак", на който може да се стъпи.
Според мен, хората винаги търсят нещо, което да балансира напрежението, породено от битието. И колкото е по-принудително това битие (тук усещането е съвсем субективно), толкова по-силна трябва да бъде и "противоотровата" и поне толкова груба, крещяша и пр. Въобще - трябва да има съответстващи "честоти".
двамцата да не се коалирате срещу миЪн написа:Green Light написа:
П.П. Холидей па решили, риш, да те настъпи, скъпа ми Джениус Локи, изобщо нито веднъж няма да ти пропусне мазола. Тука можеш да си караш през просото както си искаш, всичко живо е душици златни. Само винаги поглеждай как ти седи Холидей. Ако е настрани, споко, всичко е наред, ако застане с лице към тебе значи действай си ама като по пачи нали яйца, ако си дигне едната вежда, веднага да спираш и да се ослушваш, пък ако вземе та се усмихне, бягай, риш, без да се оглеждаш!
на канадска или на шах
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
- Green Light
Не съм я чел Лайла, ама сега ще я прочета. Ако има линк давай, вече имам електронна книгаvyara написа:Мнемо, аз съм запленена от Пърсиг. Това е цитат от "Лайла", може и да си я чела. Не дава отговор на въпроси, но те кара да се замислиш над много неща.Мнемозина написа: И двете.
Поне от 60-те години насам.
Трудността е дошла от племенните култури. Примерно ако си спомняш интервюто на Баликси за ескимосите.
Отиваш там и просто не е честно да ги мислиш за хора на по-ниско културно ниво от твоето. И обикновено дори и да си отишъл с такава нагласа, после виждаш, че не е така.Антрополозите отбелязват още нещо: не само лудостта, но и нормалността е различна за различните култури. Според тях „способността да виждаш действителността“ е разлика не само между нормалните и лудите, тя е вододел и между културите на нормалните. Всяка култура се основава на схващането, че убежденията й отговарят на определена външна действителност, но географията на религиозните вярвания показва, че външна действителност може да бъде абсолютно всичко. Дори фактите, които хората наблюдават, за да потвърдят „истината“, зависят от конкретната култура.
Боас твърди, че категориите, които нямат значение за дадената култура, не се отразяват в езика. Докато категориите с културно значение имат подробно езиково изражение. Последователката на Боас Рут Бенедикт заявява:
„Културният модел на всяка цивилизация използува определена част от огромната дъга на потенциалните човешки цели и подбуди, също както… всяка култура използува определени избрани материални способи или културни характеристики. Огромната дъга, по която са разположени всички възможни видове човешко поведение, е необхватна и пълна с противоречия, така че нито една отделна култура не е в състояние да оползотвори дори значителна част от нея. Първото изискване е подборът. Без подбор нито една култура не може да стане разбираема, намеренията, които подбира и усвоява, са много по-важни от конкретните подробности или брачните формалности, подбирани по същия начин.“
Детето, израсло в общество, което познава парите, рисува по-големи монети от детето в първобитната култура. Нещо повече, детето на паричната култура надценява размера на монетата в сравнение с нейната стойност. Бедните деца го надценяват повече от богатите.
Ескимосите различават шестнайсет различни форми на леда, също както за нас са различни дърветата и храстите. Индусите, от друга страна, използуват една и съща дума за „сняг“ и „лед“. Индианците крийк и натчез не различават жълтото от зеленото. По същия начин чоктоу, туника, керезейските индианци пуебло и редица други народи не правят терминологична разлика между синьото и зеленото. Хопи нямат дума за понятието „време“.
Едуард Сапир пише:
„Всъщност «реалният свят» до голяма степен несъзнателно се гради върху езиковите навици на групата… Форми и значения, които изглеждат очевидни за външния наблюдател, рязко биват отхвърляни от носителите на моделите, докато съвършено ясни за тях принципи и подтекст понякога са неразличими за наблюдателя.“
По думите на Клъкхоун:
„Всеки език е нещо повече от средство за изразяване на мисли, дори нещо повече от средство за обработка на чувствата на другите и за самоизразяване. Всеки език е също така средство за категоризиране на преживяванията. Случките в «реалния» свят никога не се преживяват и разказват така, както би ги отчела една машина. Съществува процес на подбор и тълкуване в самия акт на реакцията. Някои особености на външната ситуация се засилват, други се пренебрегват или подценяват.
Всеки народ има своя характерна група, където хората класифицират преживяванията си. Сякаш езикът им казва: «забележи това», «винаги разграничавай това от другото», «тези неща винаги вървят заедно». Тъй като хората от най-ранно детство се приучават да реагират на тези сигнали, те приемат разграниченията като даденост, като част от неизбежното съдържание на живота.“
Това обясняваше до голяма степен думите, които Федър бе чул в психиатричното отделение. Пациентите проявяваха не някаква обща черта, а тъкмо липсата на такава черта. Липсваше възприетото от „нормалните“ хора разиграване на роли. Нормалните се осъзнават какви актьори са, докато ненормалните виждат преструвките им и се отвращават от тях.
Известен е експериментът, при който нормален човек се преструва на болен и влиза в психиатричното отделение. Никой от персонала не забелязва измамата, но останалите пациенти го разкриват. Усещат, че той играе роля. Разликата не може да бъде забелязана от членовете на болничния персонал, погълнати от разиграването на отредените им социални роли.
Лудостта като липса на общи отличителни черти се доказва и от теста за шизофрения с мастиленото петно на Роршах. На пациента се показват безформени мастилени петна и му се задава въпросът какво вижда. Ако каже: „Виждам хубава жена с цветя на шапката“, няма признаци на шизофрения. Но ако заяви: „Виждам само едно мастилено петно“, той проявява такива признаци. Който отговори с най-изкусната лъжа, получава най-много точки за нормалност. Проваля се онзи, който казва абсолютната истина. Нормалността не е истината. Нормалността е съобразяване с очакванията на обществото. Истината понякога се съобразява с тях, друг път не.
Федър бе възприел за това явление понятието „статичен филтър“. Виждаше как филтърът действува на всички равнища. Когато например някой възхвалява родния ни град, семейството или идеите ни, ние вярваме и запомняме, но ако ги отхвърли, се ядосваме, заклеймяваме го, не обръщаме внимание на думите му и ги забравяме. Статичната ценностна система отхвърля неблагоприятните мнения и пропуска през филтъра благоприятните.
Но през филтъра минават не само мнения, но и данни. Когато си купим определен модел кола, с изненада установяваме, че магистралите са пълни с хора, които карат същия модел. Повече ценим модела и затова го забелязваме повече.
Когато започна да чете за яхти, Федър попадна на описание на „зеления блясък“ на слънцето. „Това пък какво е“ — не разбра той. Защо не го е виждал? Беше сигурен, че никога не е виждал зеления блясък на слънцето. Все пак трябваше да го е виждал. И ако беше така, защо не го виждаше сега?
Обяснението се криеше в статичния филтър. Не виждаше зеления блясък на слънцето, защото никой не му беше казал да го види. Най-накрая прочете една книга за яхтите, в която по същество се казваше да погледне хубаво. Така и направи. Тогава го видя. Слънцето наистина беше зелено, приличаше на зелената светлина на светофара. Въпреки това никога дотогава не го беше забелязвал. Неговата култура не му беше казала да го види и той не му беше обърнал внимание. Ако не беше прочел книгата за яхтите, така и нямаше да го забележи.
Все пак бих искал да кажа че това което си приказвате е за интересната и необятна вселена вътре в нас иначе казано за личността ви е думата. Пък аз искам да схвана полезното в обществената тенденция. "Нова култура" е тъп израз, Амаранта ме уцели точно, обаче има отричане на традиционни ценности и вкарване на нови. Вчера по новините даваха приз от дизайнерско някакво изкуство- първо място печели маце с дизайн на кафе машина. Пластмасов корпус направен кръгъл и цвят инокс ли беше черен ли с инкрустирани камъчета сваровски. Знаеш че ме е страх да се изказвам за вкус и стил, обаче все си мисля че преди 15 или 20 години тва би предизвикало смях и подигравки, а сега печели първа награда и място в новините. Кича не е кич...
истината е, че изповядва студенткиvyara написа:Не, той е преподавател. Но не по музика.genius loci написа:Ако си свещеник... майчице мила, направо ще падна под бюротоДодю Додев написа:
не е грешка, чадо, не е грешка...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Честно да ти кажа, не ви разбирам аз вас - ама как може толкова рано сутрин да изпишеш толкова много?Амаранта написа:
Хм, не мисля, че е чак толкова нестабилно, според мен нещата са доста по-дълбоки -
правя аналогия с култа към Дионисий в Древна Елада,
който (според Бъртранд Ръсел), бил възприет бързо от наскоро цивилизованите гърци, въпреки примитивните му и дивашки ритуали, свързани с пиянство, танци по цяла нощ, разкъсване на диви животни и пр. вакханлии...
" Цивилизованият човек ...е склонен да изтърпи сегашните страдания заради бъдещите удоволствия...Действителната предвидливост възниква тогава, когато човек извършва нещо, без да е подтикван от никакъв импулс и само защото разумът му говори, че ще има полза от това в бъдещето" (напр. - всякакви земеделски дейности изискват усилия сега, резултата - след време, затова и земеделието се сята за основна предпоставка за възникване на цивилизации)
Накратко, идеята е, че за хората, които поради обществена принуда са по-благоразумни и предвидливи в поведението си, отколкото в усещанията си, рационолността е робия и бреме..." И дори и без да се отива в крайности, благоразумието може да доведе до пропускането на най-хубавите неща от живота. Поклонниците на Дионисий реагират срещу благоразумието. В опиянението, физическо или духовно, те постигат една интензивност на усещането, която благоразумието е унищожило, откриват един друг свят, изпълнен с наслада и красота, а въображението им се освобождава от затвора на всекидневните грижи" и т.н.
и още един цитат "Без бакхически елемент животът би бил безинтересен, а с него той е опасен. Благоразумието срещу страстта - това е конфликт, съпътстващ цялата история..."
Та така - ето ти "другия крак", на който може да се стъпи.
Според мен, хората винаги търсят нещо, което да балансира напрежението, породено от битието. И колкото е по-принудително това битие (тук усещането е съвсем субективно), толкова по-силна трябва да бъде и "противоотровата" и поне толкова груба, крещяша и пр. Въобще - трябва да има съответстващи "честоти".
Това е и така, и не е така, т.е. не е пълно.
Поначало цялата гръцка митология е компилация от митологиите на племената, ако си чела анализи на митове (а ти сигурно си), може направо свят да ти се завие от варианти - и на самите сюжети, и на образите на боговете.
Вакханалиите са едно много вълнуващо нещо и с основание много са интригували изследователите, но:
1. Мислиш ли, че т. нар. варвари са имали единствено тях в празничната си система?
2. Не само вакханалиите са празнували после цивилизованите гърци, нали?
Но дори и ако го гледаме само по линията вакханалии-ежедневие (защото има и друга), вакханалиите са от типа на карнавалите, а за карнавалите най-хубаво и пълно е писал Бахтин за средновековието и ренесанса - и това, което той е извел, много е красиво и силно, е накратко следното:
Те са няколко дни в годината в които всичко, целият свят се преобръща наопаки. Не се знае кой кой е, това са дните в които можеш и трябва да бъдеш не-себе-си-а-някой-друг. Когато кралят може и трябва да стане свинар, а свинарят - владетел; матроната - стерва (страхотна дума!) и обратното, жената може да набие мъжа си, а мъжът може да бъде послушен, непристойното иначе поведение става норма и т.н. Дълбокият смисъл на всичко това е, че за да подредиш космоса, трябва да има хаос.
Такива празници на преобръщане е имало... е, не смея да кажа винаги и навсякъде, защото в Индия например не знам как е. В нашия фолклор с такъв характер е Бабинден. Кукерите също, Трифон Зарезан...
Да, едната полза от това е разпускането.
Но като се замислиш тази задължителност на преобръщането има и друг смисъл - тя всъщност затвърждава "нормалното" в останалите дни от годината. Така знаеш кое е нормалното и сериозното. Тоест - за да имаш карнавал, трябва да има какво да преобърнеш.
В случая, за който говорим, обаче не е така. Както каза Куида, всичко е чалга и ние сме в нея, като с времето на Левски направо.
Преобръщане на практика няма, защото всичко е преобърнато и като такова ни залива постоянно. Преобърнатото е станало норма, сериозното е запретено, тотално нежелано, отживелица и т.н.
Затова ми се чини и куцо и нецялостно.
Пак да кажа, това е по линията на карнавал-ежедневие, има и други възможни (и още по-красиви) линии на гледане.
П.П. И също така да кажа - говоря за това, което иска Грийн, нали, за обществото един вид. Индивидуалните стратегии не се броят в тая тема.
П.П. Което ме подсети, че ситуацията е точно огледалната на тази в "Името на розата" - там всичко е смертелно сериозно, низвергнат е смехът и него спасяват.
Последно промяна от Мнемозина на 25.02.11, 09:36, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Значи, Грийни, точно за теб е Пърсиг. Но се чете трудно. Трябва много да внимаваш като го четеш, за да не изпуснеш някоя идея. Той вкарва много свои термини, преструктурира целия модел на обичайната философия, за да извлече нещо по-качествено.Green Light написа:
Не съм я чел Лайла, ама сега ще я прочета. Ако има линк давай, вече имам електронна книга
Все пак бих искал да кажа че това което си приказвате е за интересната и необятна вселена вътре в нас иначе казано за личността ви е думата. Пък аз искам да схвана полезното в обществената тенденция. "Нова култура" е тъп израз, Амаранта ме уцели точно, обаче има отричане на традиционни ценности и вкарване на нови. Вчера по новините даваха приз от дизайнерско някакво изкуство- първо място печели маце с дизайн на кафе машина. Пластмасов корпус направен кръгъл и цвят инокс ли беше черен ли с инкрустирани камъчета сваровски. Знаеш че ме е страх да се изказвам за вкус и стил, обаче все си мисля че преди 15 или 20 години тва би предизвикало смях и подигравки, а сега печели първа награда и място в новините. Кича не е кич...
Стига реклами, ето ти и двете му книги. Започни с Дзена. Ако си го чел, прочети го пак.
http://chitanka.info/lib/author/%D0%A0% ... 0%B8%D0%B3
Няма да ти пожелавам проятно четене, защото знам, че той си е интелектуално удоволствие.
Ако заговорим с понятията на Пърсиг, това са динамичното и статичното. Динамичното е носител на новото, свежото, на търсещото, което не винаги е рушащо, бива и градивно, а статичното е "нормалното", утвърденото, моделът, който се следва. Едното не може без другото. Идеята има нужда да се закрепи върху нещо статично, иначе може да доведе до лудост.Мнемозина написа:
Но като се замислиш тази задължителност на преобръщането има и друг смисъл - тя всъщност затвърждава "нормалното" в останалите дни от годината. Така знаеш кое е нормалното и сериозното. Тоест - за да имаш карнавал, трябва да има какво да преобърнеш.
Но, Мнемо, ако беше напълно така, както казваш, "нормалното" нямаше да търпи никаква промяна. А то търпи - ето на, в края на 20-ти век дори църквата призна, че земята е кръгла. Така че, за нас остава въпросът как да балансираме у себе си едното и другото и да вървим напред и с двете заедно.
- Света вода ненапита
каквото потърси, това и намери!holi_day написа:двамцата да не се коалирате срещу миЪн написа:Green Light написа:
П.П. Холидей па решили, риш, да те настъпи, скъпа ми Джениус Локи, изобщо нито веднъж няма да ти пропусне мазола. Тука можеш да си караш през просото както си искаш, всичко живо е душици златни. Само винаги поглеждай как ти седи Холидей. Ако е настрани, споко, всичко е наред, ако застане с лице към тебе значи действай си ама като по пачи нали яйца, ако си дигне едната вежда, веднага да спираш и да се ослушваш, пък ако вземе та се усмихне, бягай, риш, без да се оглеждаш!:twisted:
Виж подводницата!
Ами ти сега явно си, хрм, пардон, фасциниранаvyara написа:Ако заговорим с понятията на Пърсиг, това са динамичното и статичното. Динамичното е носител на новото, свежото, на търсещото, което не винаги е рушащо, бива и градивно, а статичното е "нормалното", утвърденото, моделът, който се следва. Едното не може без другото. Идеята има нужда да се закрепи върху нещо статично, иначе може да доведе до лудост.Мнемозина написа:
Но, Мнемо, ако беше напълно така, както казваш, "нормалното" нямаше да търпи никаква промяна. А то търпи - ето на, в края на 20-ти век дори църквата призна, че земята е кръгла. Така че, за нас остава въпросът как да балансираме у себе си едното и другото и да вървим напред и с двете заедно.
Panta rhei...
Значи просто аз си живея с илюзията, че от един човек, специализирал в областта на етнографията и културологиите се очаква да разбира, че ако ескимосите имат неприемливи за нас обичаи, това се дължи на куп обстоятелства, свързани с начина на живот, среда, обичаи, познаване на света и т.н. е т.н., и не ги прави втора категория хора.Мнемозина написа:
И двете.
Поне от 60-те години насам.
Трудността е дошла от племенните култури. Примерно ако си спомняш интервюто на Баликси за ескимосите.
Отиваш там и просто не е честно да ги мислиш за хора на по-ниско културно ниво от твоето. И обикновено дори и да си отишъл с такава нагласа, после виждаш, че не е така.
Аналогията обаче беше закачка по линията на политическата коректност.
Или?
ПП. Това няма връзка с интелектуалците и световния заговор срещу българската научна интелигенция.
Да, бе, така е - от една страна съм фасцинирана, а от друга не ги е измислил той тези думи, това е така.Мнемозина написа: Ами ти сега явно си, хрм, пардон, фасциниранаот него и си мислиш, че всичко на света той е измислил, обаче статиката и динамиката са като светлото и тъмното, като ин и ян, като дупето и гащите и ги има във всичко, когато искаш да ги видиш... Прастарата диалектика един вид. Динамиката и статиката си ги има и вътре в това, на което горе съм казала "нормално".
На мен основната ми мисъл към теб беше за оня автор, който казва, че щом след карнавала или вакханалията хората се връщат все пак към "нормалното", те го утвърждават. А аз казвам, че ако нормалното се бетонираше и бетонираше всеки път, то нямаше да търпи никакво изменение, а то търпи. Значи? Утвърждава ли се или само се утвърждава в период от една година карнавална, а от гледна точка на 10 века не се утвърждава? Това гледай.
Ааа, много е трудно това, с грешните посоки. Бях се заровила в дневниците на Филов преди около година и ми стана много интересен този човек. Както и цялата ситуация тогава. През цялото време са били убедени, че водят народа във вярната посока и това донякъде е точно така - обстоятелствата трудно са позволявали друго решение.Мнемозина написа: Не че не ми е интересно и кои са тия грешни посоки според теб и кога се е случило това, но както и да е.
Ама ако все пак бяхме застанали на другата страна? Питам се какво ли би станало.
Може би по-добре, а може би по-зле.
Много е трудно да прецениш в каква посока да водиш народа. И да взимаш такива големи решения.
Ъ? Що?!Green Light написа:.
Почти Безобидна е виновна за всичко!
Е именно де, за това говорех. И че ако подхождаш етнографски и културологично, по същата логика се очаква, че не можеш да твърдиш, че някаква прослойка от собственото ти общество е втора категория хора, защото са цигани. Или защото слуша чалга. Или защото слуша Моцарт. Тоест - не може да има "висока" и "ниска" култура и те са равнопоставени.pocti_bezobidna написа: Значи просто аз си живея с илюзията, че от един човек, специализирал в областта на етнографията и културологиите се очаква да разбира, че ако ескимосите имат неприемливи за нас обичаи, това се дължи на куп обстоятелства, свързани с начина на живот, среда, обичаи, познаване на света и т.н. е т.н., и не ги прави втора категория хора.
Или?
ПП. Това няма връзка с интелектуалците и световния заговор срещу българската научна интелигенция.
П.П. Всъщност има връзка, всичко има връзка, само заговор няма.
Panta rhei...
- Света вода ненапита
а! и питаш?!pocti_bezobidna написа:Ъ? Що?!Green Light написа:.
Виж подводницата!
Ама за НЕ твърдя такова нещо, напротив.Мнемозина написа:Е именно де, за това говорех. И че ако подхождаш етнографски и културологично, по същата логика се очаква, че не можеш да твърдиш, че някаква прослойка от собственото ти общество е втора категория хора, защото са цигани. Или защото слуша чалга. Или защото слуша Моцарт. Тоест - не може да има "висока" и "ниска" култура и те са равнопоставени.pocti_bezobidna написа: Значи просто аз си живея с илюзията, че от един човек, специализирал в областта на етнографията и културологиите се очаква да разбира, че ако ескимосите имат неприемливи за нас обичаи, това се дължи на куп обстоятелства, свързани с начина на живот, среда, обичаи, познаване на света и т.н. е т.н., и не ги прави втора категория хора.
Или?
П.П. Всъщност има връзка, всичко има връзка, само заговор няма.
Всъщност, ако подхождаш с малко повече разбиране, не е нужно да си етнограф или културолог, за да разбереш, че ескимоса и дори племената, дето са канибали не са втора категория - просто те имат друга култура, различна от нашата. Вероятно в техните очи не изглеждаме многУ циливилизовани. аха, със сигурност.
"Бетонира" - не. Пак ти казвам, той ги извежда тия неща на примера на средновековието и ренесанса, което си е дълъг период от време. Още повече, че тогава времето е течало по друг начин.vyara написа:
Да, бе, така е - от една страна съм фасцинирана, а от друга не ги е измислил той тези думи, това е така.
На мен основната ми мисъл към теб беше за оня автор, който казва, че щом след карнавала или вакханалията хората се връщат все пак към "нормалното", те го утвърждават. А аз казвам, че ако нормалното се бетонираше и бетонираше всеки път, то нямаше да търпи никакво изменение, а то търпи. Значи? Утвърждава ли се или само се утвърждава в период от една година карнавална, а от гледна точка на 10 века не се утвърждава? Това гледай.
И той извежда принцип на базата на някакви конкретности.
В рамките на (примерно) десетина карнавални години може да се каже, че се утвърждава конкретно нормално - че кралят е крал и че шутът е шут. Примерно. И че това тук е жена, а не преоблечен мъж.
В рамките на десет века вероятно можем да твърдим, че се поддържа идеята за съществуването на нормалност - чрез съществуването на антипода й.
Нещо такова.
Абе рано ми е за такива неща още...
Последно промяна от Мнемозина на 25.02.11, 10:43, променено общо 1 път.
Panta rhei...
не питах теб.Додю Додев написа:а! и питаш?!pocti_bezobidna написа:Ъ? Що?!Green Light написа:.
- Света вода ненапита
нищо, аз да си кажа...pocti_bezobidna написа:не питах теб.Додю Додев написа:а! и питаш?!pocti_bezobidna написа: Ъ? Що?!
Виж подводницата!
Уф бе!pocti_bezobidna написа: Ама за НЕ твърдя такова нещо, напротив.
Всъщност, ако подхождаш с малко повече разбиране, не е нужно да си етнограф или културолог, за да разбереш, че ескимоса и дори племената, дето са канибали не са втора категория - просто те имат друга култура, различна от нашата. Вероятно в техните очи не изглеждаме многУ циливилизовани. аха, със сигурност.
Никъде не казвам, че ти твърдиш обратното.
Всъщност на ония някога им е било трудно с племената, на нас не ни е.
На нас ни е трудно с нас си.
Panta rhei...
Аха. Да си кажеш.Додю Додев написа:
нищо, аз да си кажа...
Признах те, надприказва ме още веднъж.
Айде сега да полееш победата.
Аз пък започвам сериозно да губя посоката и темата на разговор...Мнемозина написа:Уф бе!pocti_bezobidna написа: Ама за НЕ твърдя такова нещо, напротив.
Сега ще те светна:pocti_bezobidna написа:Аз пък започвам сериозно да губя посоката и темата на разговор...Мнемозина написа:Уф бе!pocti_bezobidna написа: Ама за НЕ твърдя такова нещо, напротив.
Понякога хората си говорят не спорейки, а бивайки на едно и също мнение.
С тебе това правим в момента, ама ти не го усещаш.
Panta rhei...
"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"-Българите отвръщат на удара с чалга
Трудностите, връхлетяли България след влизането в ЕС, карат народа й да опонира на Запада със свои културни алтернативи като чалгата.
България е вече от 3 години в съюза, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократните обвинения в корупция от Запада, пише вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в статия, която представя изследване на германската славистка Катерина Гел за чалга-културата, предаде Дойче веле.
"Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", коментира още изданието и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.
Според Гел чалгата, която е "обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура", е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използвала от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура.
ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата. Направеният от изследователката анализ показва как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат в общоприети норми на поведение.
"Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността", констатира авторката.
Според нея сред "меценатите" нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки. Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, добавя вестникът.
Гел отбелязва още, че една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, а това помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези.
"Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина...", пише германският всекидневник.
Според изледването 85% от българите слушат този стил музика и това е резултат от систематичното му разпространение от медиите, зад което стоят властови елити.
"По този начин те преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана "отдолу" култура, която да ги легитимира сред широките маси", завършва славистката.10 май 2010 / News.dir.bg

Трудностите, връхлетяли България след влизането в ЕС, карат народа й да опонира на Запада със свои културни алтернативи като чалгата.
България е вече от 3 години в съюза, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократните обвинения в корупция от Запада, пише вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в статия, която представя изследване на германската славистка Катерина Гел за чалга-културата, предаде Дойче веле.
"Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", коментира още изданието и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.
Според Гел чалгата, която е "обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура", е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използвала от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура.
ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата. Направеният от изследователката анализ показва как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат в общоприети норми на поведение.
"Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността", констатира авторката.
Според нея сред "меценатите" нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки. Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, добавя вестникът.
Гел отбелязва още, че една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, а това помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези.
"Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина...", пише германският всекидневник.
Според изледването 85% от българите слушат този стил музика и това е резултат от систематичното му разпространение от медиите, зад което стоят властови елити.
"По този начин те преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана "отдолу" култура, която да ги легитимира сред широките маси", завършва славистката.10 май 2010 / News.dir.bg
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- Света вода ненапита
лелеее... ти искаш да ме направиш алкохолик, така ли?pocti_bezobidna написа:Аха. Да си кажеш.Додю Додев написа:
нищо, аз да си кажа...
Виж подводницата!
- Глас в пустиня
На това се казва - да превземеш крепост от вътре - настройва черния ти дроб да те отхвърли.Додю Додев написа:лелеее... ти искаш да ме направиш алкохолик, така ли?pocti_bezobidna написа:Аха. Да си кажеш.Додю Додев написа:
нищо, аз да си кажа...
- Света вода ненапита
демек - византийски номера, а?БоЕВ написа:
На това се казва - да превземеш крепост от вътре - настройва черния ти дроб да те отхвърли.
Виж подводницата!
ми...внезапно се наложи да утрепя един час, и успях, неговата кожа!:lol:Мнемозина написа:
Честно да ти кажа, не ви разбирам аз вас - ама как може толкова рано сутрин да изпишеш толкова много?![]()
....
В случая, за който говорим, обаче не е така. Както каза Куида, всичко е чалга и ние сме в нея, като с времето на Левски направо.
Преобръщане на практика няма, защото всичко е преобърнато и като такова ни залива постоянно. Преобърнатото е станало норма, сериозното е запретено, тотално нежелано, отживелица и т.н.
Затова ми се чини и куцо и нецялостно.
...
...мисълта ми беше, че тази "вакханлия", която виждаме днес, е само едната страна на нещата,
другата, която остава в сянка, е напрежението, несигурността, принудата, неудовлетвореността от реалността, реализацията, любовта и пр.
В интерес на истината, веднъж ме заведоха на чалготека, и точно "вакханлия" беше думата, която изплува в съзнанието ми (макар да не съм присъствала на ни една истинска такава:winkw:).
- Глас в пустиня
Направо!Додю Додев написа:демек - византийски номера, а?БоЕВ написа:
На това се казва - да превземеш крепост от вътре - настройва черния ти дроб да те отхвърли.
Ето на - пак заговор...Quid написа:"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"-Българите отвръщат на удара с чалга
....
...а за какво да мечтае някое хубавко, пък глуповато и неуко моме? Какви са му шансовете да си намери работа, за човешка заплата, да отиде в мола и т.н. Много ясно, че без спонсор не става, хем да е богат, хем непретенциозем...ми престъпник, какъв друг ще е?! даже и едно глуповато и неуко момиче може да направи тази сметка...това е класически ъндърграунд. Проблема е, че по-голямата част от хората се озоваха в ъндърграунда...толкова са много, че понятието вече не ги побира.
Това е добрият вариант. Горе-долу. Горе-долу, защото има една друга много голяма и разбалансираща липса в него, за която направо не ми се подхваща разговор.Амаранта написа: ми...внезапно се наложи да утрепя един час, и успях, неговата кожа!:lol:
...мисълта ми беше, че тази "вакханлия", която виждаме днес, е само едната страна на нещата,
другата, която остава в сянка, е напрежението, несигурността, принудата, неудовлетвореността от реалността, реализацията, любовта и пр.
В интерес на истината, веднъж ме заведоха на чалготека, и точно "вакханлия" беше думата, която изплува в съзнанието ми (макар да не съм присъствала на ни една истинска такава:winkw:).
Интересното става, когато чалгата не е само част от живота, а начин на живот. Идеал или нещо като идеал.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
За рап, за "черно" говориш - нали?!:-)Амаранта написа: ...а за какво да мечтае някое хубавко, пък глуповато и неуко моме? Какви са му шансовете да си намери работа, за човешка заплата, да отиде в мола и т.н. Много ясно, че без спонсор не става, хем да е богат, хем непретенциозем...ми престъпник, какъв друг ще е?! даже и едно глуповато и неуко момиче може да направи тази сметка...това е класически ъндърграунд. Проблема е, че по-голямата част от хората се озоваха в ъндърграунда...толкова са много, че понятието вече не ги побира.
- snowprincess
http://vbox7.com/play:6908ee7dБоЕВ написа:За рап, за "черно" говориш - нали?!:-)Амаранта написа: ...а за какво да мечтае някое хубавко, пък глуповато и неуко моме? Какви са му шансовете да си намери работа, за човешка заплата, да отиде в мола и т.н. Много ясно, че без спонсор не става, хем да е богат, хем непретенциозем...ми престъпник, какъв друг ще е?! даже и едно глуповато и неуко момиче може да направи тази сметка...това е класически ъндърграунд. Проблема е, че по-голямата част от хората се озоваха в ъндърграунда...толкова са много, че понятието вече не ги побира.

- Green Light
Ми не съм съгласен. Изобщо не мисля че някой налага золем чалгата, нито пък че е вид естествена съпротива на европейските ценности. Чалгата си тръгна съвсем независимо и според мен хората си слушаха подобни неща от 80те и 90те. Сръбски, български по сръбска музика, гръцки, български по гръцка музика и т.н. Мисля че това е истинския вкус на българите. Е така сами да бяхме в целия свят и нищо да не ни пречеше е тва щяхме да слушаме, говориме и искаме.Quid написа:"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"-Българите отвръщат на удара с чалга
Последно промяна от Green Light на 25.02.11, 19:32, променено общо 1 път.
- Green Light
Свалих, тенкс. Така както го описваш - за мен е, да. Еле па както чета скоростно с по две страници на ден(ма не секи нали ден) има да го обмислям... после може да му пиша обратно. Или тука на тебе, че по- интересно.vyara написа: Значи, Грийни, точно за теб е Пърсиг.
Последно промяна от Green Light на 25.02.11, 19:32, променено общо 1 път.
- Green Light
Освен удоволствието да ви прочета, мадами, друг комплимент хич няма да ви правя. За мене не сте в темата. Или поне не в мойта. Аз мисля(бам и се чупи огледалото налиМнемозина написа:Честно да ти кажа, не ви разбирам аз вас - ама как може толкова рано сутрин да изпишеш толкова много?Амаранта написа:
Според мен, хората винаги търсят нещо, което да балансира напрежението, породено от битието. И колкото е по-принудително това битие (тук усещането е съвсем субективно), толкова по-силна трябва да бъде и "противоотровата" и поне толкова груба, крещяша и пр. Въобще - трябва да има съответстващи "честоти".![]()
Пак да кажа, това е по линията на карнавал-ежедневие, има и други възможни (и още по-красиви) линии на гледане.
П.П. И също така да кажа - говоря за това, което иска Грийн, нали, за обществото един вид. Индивидуалните стратегии не се броят в тая тема.
П.П. Което ме подсети, че ситуацията е точно огледалната на тази в "Името на розата" - там всичко е смертелно сериозно, низвергнат е смехът и него спасяват.
Ми обединява се как да не се обединява с чалгата. Доброто настроение е тва което ни привързва един към друг. Вие защо се смятате за българки, заради Стратиев, примерно, или Радичков, бе сещате се, Борис Христов тоя оня, се неща които са ви доставили удоволствие. Е що па да не се чувства някой накефен че е от народа от които е и Десислава, Райна, или Калина?
Да разбърка нещата вечерта яко да го докара до хаос заради контрапункт? Ми не, няма такова нещо. Тва може да е специален празник ама не и да си го слушаш е така постоянно за кеф.
Да балансира напрежението? Ми ако е на кеф нон стоп и няма никакво напрежение и е така само за рилакс какво ще си пуснат тия 85% от населението? Чалга е првилния отговор та да не ви мъча.
Чалгата е естествено, дошло от народа ни нещо, това харесва на българите, това са те, и много ясно - това сме ние.