Квадратурата на кръга

Все същите
Аватар
Green Light

Квадратурата на кръга

Мнение от Green Light »

"Да се начертае с линийка и пергел квадрат равнолицев с даден кръг"

Дали безсмислените задачи имат смисъл? Математиката опира до трансцедентното и това е нейната граница. Отвъд това обаче интересното са въпросите. Без отговор, само въпроси. Как да запълниш кръга с изчислими фигури, как да разплета възела на Гордий, как да спра ако трябва да тичам за да остана на място, как се нарича врабчето и въобще имената ... Юго бил Виктор, а Русо бил Жан-Жак, а не може ли иначе да бъде все пак. Защо съм тук сега, защо пиша, как да изпълня деня със смисъл...

Да се запълни "хишната минута с шейсет секунди спринт, поне веднъж." - Киплинг тва

"По всяка вероятност животът е кръгъл" - Ван Гог го е написал, без каквото и да е обяснение или повод.

Интересно дали може да се пресметне на колко процента го запълвам.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ако искаш да изпълниш нещо със смисъл, най-напред го изпразни.
:idea:
Умно, а?!
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:Ако искаш да изпълниш нещо със смисъл, най-напред го изпразни.
Умно, а?!
Не и ако става въпрос за живота.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
vyara написа:Ако искаш да изпълниш нещо със смисъл, най-напред го изпразни.
Умно, а?!
Не и ако става въпрос за живота.
Добре.
Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Защо задачата да е безсмислена? За кой клас е?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:Защо задачата да е безсмислена? За кой клас е?
Ами няма решение. Една от известните нерешими задачи.

Иначе лице на кръг се учи в 5ти или 6ти клас, но лицето на кръга се намира с приближение(например до втория знак)
Квадратурата на кръга = да гониш Михаля
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:

Иначе лице на кръг се учи в 5ти или 6ти клас, но лицето на кръга се намира с приближение(например до втория знак)
И въпреки това, боравим с лица на кръгове, че и на доста по-трудно дефинируеми форми.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:
Green Light написа:

И въпреки това, боравим с лица на кръгове, че и на доста по-трудно дефинируеми форми.
Боравим и много други условности. Всички физични закони като начало, календара, прАвата на времето, общественото устройство и семейството... Нещата работят, но изобщо не сме наясно как и защо. Телефона, електричеството у вас, сега като натисна к на клавиш защо се появява на екрана, не знаем. В позицията сме на маймуна, която използва фенер за да счупи орех. Всичко около нас е неразбираемо не сме стигнали до истинската причина илимеханизъм на създаване дори и на една от снежинките които виждаме. Квадратчета сме в един кръгъл свят. Не ние, по точно живота ни е квадрат. И с квадрати се опитваме да запълним кръга. Ние, приятелите ни, децата, все повече и повече запълваме...

Може би ако разберем как... Или ако всеки ден започваме от нула дето вика Вяра, ще уцелим кръгата форма. Може би Ван Гог е успял.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:
Боравим и много други условности. Всички физични закони като начало, календара, прАвата на времето, общественото устройство и семейството... Нещата работят, но изобщо не сме наясно как и защо. Телефона, електричеството у вас, сега като натисна к на клавиш защо се появява на екрана, не знаем. В позицията сме на маймуна, която използва фенер за да счупи орех. Всичко около нас е неразбираемо не сме стигнали до истинската причина илимеханизъм на създаване дори и на една от снежинките които виждаме. Квадратчета сме в един кръгъл свят. Не ние, по точно живота ни е квадрат. И с квадрати се опитваме да запълним кръга. Ние, приятелите ни, децата, все повече и повече запълваме...

Може би ако разберем как... Или ако всеки ден започваме от нула дето вика Вяра, ще уцелим кръгата форма. Може би Ван Гог е успял.
Тц, не сме квадрати, кръгове сме. :winkw: Но общуваме чрез квадрати, защото те се дефинират по-лесно. И е по-удобна "разменна единица"(не казвам монета, щото е кръгла:lol:)... Иначе големи обяснения падат.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Green Light написа: Квадратчета сме в един кръгъл свят. Не ние, по точно живота ни е квадрат. И с квадрати се опитваме да запълним кръга. Ние, приятелите ни, децата, все повече и повече запълваме...
ех, Грийни, quote of the day е това направо....
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Ми то и кръгчета ако сме, пак не можем да го запълним кръга. Затова или си измисляме някакви по-накъдрени форми, или си го правим света квадратен и се оквадратяваме ние.

Въпросът е с какво пълниш собственото си аз, кръгло или квадратно.
Обаче туй квадратното звучи по-ръбесто... ей ти един парадокс.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:Ми то и кръгчета ако сме, пак не можем да го запълним кръга. Затова или си измисляме някакви по-накъдрени форми, или си го правим света квадратен и се оквадратяваме ние.

Ръбесто да.

Много съм се питал какво е имал предвид Ван Гог. Неговата мисъл я открих в някаква тема за квдратурата на кръга преди време. Сега не мога да я открия, вече. Но съм сигурен че така пишеше "Ван гог без всякакво пояснение и без контекст оставя тази бележка "Верятно животът е кръгъл"
Ръбовете ли са му се стрували несъвършенни? Или пък кръглотата за друго се отнася...
Ивайло Петров също пише нещо такова "Животът няма смисъл, той не е добър или лош четен и бял той е дяволски кръг" Но "дяволски" звучи по- силно от "кръг" та не знам дали го цитирам намясто. Че животът е кръгъл обаче е мисъл която ме ... замисля

риш
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
Мнемозина написа:Ми то и кръгчета ако сме, пак не можем да го запълним кръга. Затова или си измисляме някакви по-накъдрени форми, или си го правим света квадратен и се оквадратяваме ние.

Ръбесто да.

Много съм се питал какво е имал предвид Ван Гог. Неговата мисъл я открих в някаква тема за квдратурата на кръга преди време. Сега не мога да я открия, вече. Но съм сигурен че така пишеше "Ван гог без всякакво пояснение и без контекст оставя тази бележка "Верятно животът е кръгъл"
Ръбовете ли са му се стрували несъвършенни? Или пък кръглотата за друго се отнася...
Ивайло Петров също пише нещо такова "Животът няма смисъл, той не е добър или лош четен и бял той е дяволски кръг" Но "дяволски" звучи по- силно от "кръг" та не знам дали го цитирам намясто. Че животът е кръгъл обаче е мисъл която ме ... замисля

риш
Мислиш, че ако знаеше каква форма има животът, щеше по-лесно да я напълниш със смисъл? :bigsmile:
Или, че ако животът е кръгъл, той има повече смисъл? :lol:
Аз искам да разбера каква форма има смисълът. :rotfl24:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Ръбесто да.

риш
Хм, зависи какво се разбира под "кръгъл" - защото това може да значи много неща.
В повечето такива случаи "кръг" не е в смисъла на геометрична форма, а на нещо затворено, цялостно, повтарящо се.
Кръгът е слънцето, луната - тези неща, които определят циклите в природата и в живота ни. Да изпълним със смисъл всичко това може би значи не да редим кръгчета, а да надграждаме собствения си кръг, докато съумеем поне за себе си да изпълним, да обемем онзи големия кръг вътре в себе си... (При което се сетих за прословутото обяснение на Швейк, че вътре в земното кълбо имало друго кълбо, по-голямо от земното.) :bigsmile:

Но при това ще трябва да приемем, че животът и светът са две различни неща...

Сега ако кажеш, че не съм ти в темата, ще дойда и ще ти счупя кръга направо. :grin:

П.П. Ореолите също са кръглички. :roll:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:
Мислиш, че ако знаеше каква форма има животът, щеше по-лесно да я напълниш със смисъл? :bigsmile:
Аз искам да разбера какво значи " :rotfl24: " понеже може да са две неща в твоя постинг. Ама ми се струва че ако ми обясниш и ще ми се иска да не ми се е искало.
Формите са без значение. Квадратурата на кръга без много думи за мен е олицетворение на това че ние, хората, все се опитваме да разберем нещата с грешен инструментариум.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:

Сега ако кажеш, че не съм ти в темата, ще дойда и ще ти счупя кръга направо. :grin:
ХАХАХАХАХА!

Няма да рискувам. В темата си, не ами в десетката направо.
Швейк. Верно. Хе.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

мисля, че съм пускала вече този тест, но тъй като става дума за кръг и квадрат - две от 5те фигури, го пускам отново

Коя фигура сте вие?
Изберете една от петте фигури, за която смятате, че най-много ви подхожда. Опитайте се да усетите своята форма!
Поставете я на първо място и наредете след нея останалите.

Избраната от вас фигура, характеризира основните и доминиращи във вас черти. Другите фигури допринасят да се оцвети по-пълно вашата личност, а последната фигура посочва онзи тип човек, с когото ще се разбирате най-трудно, хора, които никак няма да ви допаднат.

Изображение

в следващия си пост ще сложа отговорите, за да видиш за психологията какво значение има формата
този тест макар и забавен си е реален инструмент
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

ТРИЪГЪЛНИК
Тази форма символизира лидерството. Този тип хора бързо и лесно се концентират върху главната цел. Те са енергични, силни личности. Те са мислители, способни задълбочено и бързо да анализират ситуацията. За разлика от Квадратите, ориентирани към детайла, Триъгълникът се съсредеточава върху главното, върху същността на проблема.
Триъгълникът е много уверен в себе си човек, който иска да бъде прав във всичко! Потребността да си прав и да управляваш нещата, да решаваш не само за себе си, но по възможност и за другите, прави Триъгъльника личност, постоянно съперничаща, конкурираща се с другите. Триъгълниците трудно признават грешките си! Може да се каже, че те виждат онова, което искат да видят, не обичат да променят решенията си, често пъти са категорични и не признават възражения.
Триъгълниците бързо и успешно се учат (попиват полезната информация като гъба), ала само тази, която съответства на тяхната прагматична ориентация и спомага за постигане на главната им цел.
Триъгълниците са честолюбиви. Стремят се да постигнат високо положение, да придобият висок статус, да направят кариера. От Триъгълниците се получават отлични мениджъри.
Главното отрицателно качество на Триъгълниците е силен егоцентризъм, обърнати са към себе си. По пътя към върховете на властта те не проявяват особена строгост по отношение на моралните норми. Триъгълниците заставят всички и всичко да се върти около тях. Може би, без тях животът би загубил своята острота.

КВАДРАТ
Истинско трудолюбие, усърдие, потребност да се довърши започнатото докрай, упоритост - това са основните качества на този тип хора. Те са издръжливи, търпеливи и методични. Обикновено са висококачествени специалисти в своята област. За това спомага и неутолимата им потребност от информация. Всички сведения, с които те разполагат, са систематизирани и подредени по местата си. Квадратът е способен моментално да извади необходимата информация. Затова Квадратите заслужено се славят като ерудити, във всеки случай поне в своята област.
Това са хора с активно ляво полукълбо на мозъка, т.е. мислители, онези, които преработват данните в последователен формат: а-б-в-г... Те по-скоро изчисляват резултата, отколкото се досещат за него. Те са необичайно внимателни към подробностите, детайлите, обичат веднъж и завинаги възприетия ред. Техният идеал е планиран, предсказуем живот, не са им присърце промени в обичайния ход на събитията. Те постоянно "подреждат", организират хората и предметите около себе си.
Всички тези качества подпомагат Квадратите и те могат да станат добри специалисти - техници, отлични администратори, но рядко са добри мениджъри. Прекаленото им пристрастие към детайла, потребността от уточняваща информация за приемане на решенията лишава Квадрата от оперативност. Възможно е акуратността им, съблюдаването на правилата и т.н. да се развият до парализираща крайност. Освен това, рационалност, емоционална сухост, консерватизъм в оценките пречат на Квадратите да установяват бързо контакти с различни хора. Квадратите действат неефективно в променлива ситуация.

КРЪГ
Това е митологичният символ на хармонията. Този, който го избира уверено, е искрено заинтересован преди всичко в добрите междуличности отношения. Висша ценност за Кръга са хората. Кръгът е най-доброжелателният тип от петте. Той най-често служи за спойка, която крепи и работния колектив, и семейството, т. е. стабилизира групата. Кръговете са най-добрите комуникатори, преди всичко защото са най-добрите слушатели. Те притежават висока чувствителност и способност да съпреживяват. Кръговете великолепно "четат" хората и за една минута са в състояние да разпознаят преструванкото и измамника.
Кръговете държат за своя колектив и са популярни сред колегите по работа. Те обаче като правило са лоши мениджъри и ръководители в сферата на бизнеса. Насочени са повече към хората, отколкото към работата. Опитвайки се да запази мир и спокойствие, те понякога заемат "твърда" позиция и вземат непопулярни решения. За Кръга няма нищо по-тежко от това да влезе в междуличностен конфликт. Те на всяка цена се стремят да го избегнат. Кръговете изобщо не се отличанат с решителност, често не могат да се покажат както трябва. Като правило лесно ги надвиват. Кръговете обаче не се безпокоят прекалено, в чии ръце е властта. Само за едно Кръгът проявява завидна твърдост и безкомпромистност - ако въпросът касае морал или нарушение на справедливостта.
Кръгът е с нелинейна форма, и тези, които уверено се идентифицират с кръг, по-скоро се отнасят до мислителите с активно дясно полукълбо.
То е по-скоро образно, интуитивно, емоционално обагрено, отколкото анализиращо. Затова преработката на информацията при Кръга се осъществява не последователно, а мозаично, с пропускане на отделни звена. Това не означава, че Кръговете не са на "ти" с логиката. Просто формализмът при тях не е приоритет при решаване жизнените проблеми. Главните черти в мисленето им е ориентация на субективните фактори към проблема (ценности, оценки, чувства и т.д.) и стремеж да се намери общото дори в противоположни гледни точки.
Може да се каже, че Кръгът е роден психолог. Често обаче той е слаб организатор.

ЗИГ-ЗАГ
Тази фигура символизира креативност, творчество, дори само поради това, че тя е най-уникалната от петте и е единствената отворена фигура. Такива хора са с активно дясно полукълбо, с оригинално мислене, инакомислещи.
На тях са им свойствени образност, интуитивност, интегративност, мозаичност. Строгата, последователна дедукция - не им е в стила. Мисълта на Зиг-зага прави отчаяни скокове от "а" до "я", затова на мнозина активни "леви полукълба" им е трудно да разберат Зигзагите.
Мислещите с дясното полукълбо не се спират върху детайлите, защото това в известен смисъл опростява картината на света, позволява да се градят цялостни, хармонични концепции и образи, да се вижда красотата. Зиг-загите обикновено имат добре развито естетическо чувство.
Доминиращият стил на мислене за Зигзага най-често е синтетичен стил. За разлика от Кръговете, Зигзагите съвсем не се интересуват от консенсуса и постигат синтез не по пътя на отстъпки, а обратно - чрез заостряне на конфликта между идеите и построяване на нова концепция, при която този конфликт получава своето решение, изчезва. При това, използвайки своето природно остроумие, те могат да бъдат доста язвителни, "отварайки очите" на другите.
Зигзагите просто не могат да се трудят в добре структурирани ситуации. Дразнят ги строгите вертикални и хоризонтални връзки, строго фиксираните задължения и рутината в работата. В работата си те искат независимост от другите и високо ниво на стимулиране на работното място. Тогава Зигзагът оживява и започва да изпълнява своето основно назначение - да генерира нови идеи и методи на работа.
Зигзагите са идеалисти, от тях тръгват такива черти като непрактичност и наивност.
Зигзагът е най-възбудимият от петте фигури. Те са несдържани, много експресивни, което наред с тяхната ексцентричност, често пъти им пречи да прокарат своите идеи в живота. При това те не са силни в изпипването на конкретни детайли и не са достатъчно настойчиви, за да доведат работата до край (с изчерпването на новото, те губят интерес към идеята).

ПРАВОЪГЪЛНИК
Тази фигура символизира състоянието на преход и промяна. Това са хора, неудовлетворени от този начин на живот, който водят в момента, заети с търсене на по-доброто положение.
Основното психическо състояние на Правоъгъниците е повече или по-малко осъзнат смут, объркване в проблемите и неопределеност по отношение на себе си. Най-характерните им черти са непоследователност и непредсказуемост на постъпките по време на преходния период. Като правило, те имат ниска самооценка. Стремят се да станат по-добри в нещо, търсят нови методи на работа, стил на живот. Бързите, резки и непредсказуеми промени в поведението на Правоъгъника обикновено смущават и карат останалите хора да стоят нащрек и съзнателно да странят и избягват контакти с човек без вътрешна опора.
За Правоъгълниците общуването с другите е просто необходимо, и в това се заключава още една трудност на преходния период. Но при Правоъгъника се наблюдават и позитивни качества, привличащи към него околните. Това са любознателност, любопитство, жив интерес към всичко, което се случва и... смелост! В даден период те са отворени за нови идеи, ценности, начини на мислене и живот, лесно усвояват всичко ново. Вярно е, че обратната страна на това е прекалена доверчивост, внушаемост. Затова Правоъгълниците лесно биват манипулирани. Правоъгълността е само стадий и той преминава!
Изображение
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

хахах агенциите за подбор на персонал го пускат тоя тест на кандидат работниците
и трябваше да се подредят по степен на предпочитание 1,2 и т.н.:lol:
Последно промяна от shshtt на 02.03.11, 09:18, променено общо 1 път.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
vyara написа:
Аз искам да разбера какво значи " :rotfl24: " понеже може да са две неща в твоя постинг. Ама ми се струва че ако ми обясниш и ще ми се иска да не ми се е искало.
Формите са без значение. Квадратурата на кръга без много думи за мен е олицетворение на това че ние, хората, все се опитваме да разберем нещата с грешен инструментариум.
Оооо, наличие на безпочвена докаченост. :lol:
Означава "забавлявам се". Забавлявам се от собствените си хрумвания и това няма нищо общо с теб. Което наистина може да не ти се иска да научаваш - фактът, че се вълнувам повече от себе си,отколкото от теб. :shy::blum:
Иначе най-общо и делово да те попитам - от формата ли се интересуваш или от смисъла? :bigsmile: На живота. А на останалите неща? :lol::winkw:
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

vyara написа:
Green Light написа:
vyara написа:
Оооо, наличие на безпочвена докаченост. :lol:
Означава "забавлявам се". Забавлявам се от собствените си хрумвания и това няма нищо общо с теб. Което наистина може да не ти се иска да научаваш - фактът, че се вълнувам повече от себе си,отколкото от теб. :shy::blum:
Иначе най-общо и делово да те попитам - от формата ли се интересуваш или от смисъла? :bigsmile: На живота. А на останалите неща? :lol::winkw:
това не е докачливост, така се прави, единствения начин да разбереш чувствата на другия е като попиташ
вероятно той самия влага точно определена емоция в тазаи емотка и пита, за да разбере дали е така
на друг озъбеното ще му се види особено, на мен намигащото ми е неприятно
ти често го използваш, аз никога, и в реала не мога да намигам
наскоро в "аз -роботът" го oбясниха като приятелско договаряне, а аз чувствам намигането по друг начин, макар че приемам и това обяснение, а ако искам да разбера какво другия ми казва с тази мимика, без да правя проекция на своите мисли и чувства - ще попитам
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

snowprincess написа: това не е докачливост, така се прави, единствения начин да разбереш чувствата на другия е като попиташ
вероятно той самия влага точно определена емоция в тазаи емотка и пита, за да разбере дали е така
на друг озъбеното ще му се види особено, на мен намигащото ми е неприятно
ти често го използваш, аз никога, и в реала не мога да намигам
наскоро в "аз -роботът" го oбясниха като приятелско договаряне, а аз чувствам намигането по друг начин, макар че приемам и това обяснение, а ако искам да разбера какво другия ми казва с тази мимика, без да правя проекция на своите мисли и чувства - ще попитам
Напротив, докаченост е. На него "му се струва". Вече му се струва, той предполага преди да е научил. Избързал е.
Но аз знам защо е така, не е само това, което ти казваш. И не е само при него. :lol: Причината е, че не ме познава. Има изграден свой образ за мен и иска да вярва на него. Но в такива случаи е достатъчно човек да не се прави на много умен и просто да не предполага. Хубаво, че пита, ама първо се засяга, после пита. :lol:
И после лошото чувство остава, един вид. :rotfl24::blum:
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

snowprincess написа:ТРИЪГЪЛНИК
Тази форма символизира лидерството. Този тип хора бързо и лесно се концентират върху главната цел. Те са енергични, силни личности. Те са мислители, способни задълбочено и бързо да анализират ситуацията. За разлика от Квадратите, ориентирани към детайла, Триъгълникът се съсредеточава върху главното, върху същността на проблема.
Триъгълникът е много уверен в себе си човек, който иска да бъде прав във всичко! Потребността да си прав и да управляваш нещата, да решаваш не само за себе си, но по възможност и за другите, прави Триъгъльника личност, постоянно съперничаща, конкурираща се с другите. Триъгълниците трудно признават грешките си! Може да се каже, че те виждат онова, което искат да видят, не обичат да променят решенията си, често пъти са категорични и не признават възражения.
Триъгълниците бързо и успешно се учат (попиват полезната информация като гъба), ала само тази, която съответства на тяхната прагматична ориентация и спомага за постигане на главната им цел.
Триъгълниците са честолюбиви. Стремят се да постигнат високо положение, да придобият висок статус, да направят кариера. От Триъгълниците се получават отлични мениджъри.
Главното отрицателно качество на Триъгълниците е силен егоцентризъм, обърнати са към себе си. По пътя към върховете на властта те не проявяват особена строгост по отношение на моралните норми. Триъгълниците заставят всички и всичко да се върти около тях. Може би, без тях животът би загубил своята острота.

...
Е, те, тва съм аз драги зрители. :rotfl24:

Сноу, когато скучая си драскам върху празен лист предимно триъгълници, това има ли някаква връзка?:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:мисля, че съм пускала вече този тест, но тъй като става дума за кръг и квадрат - две от 5те фигури, го пускам отново

Изображение

в следващия си пост ще сложа отговорите, за да видиш за психологията какво значение има формата
този тест макар и забавен си е реален инструмент
Ох.
Имаше и един виц с тия фигури. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа: Напротив, докаченост е. На него "му се струва". Вече му се струва, той предполага преди да е научил. Избързал е.
Но аз знам защо е така, не е само това, което ти казваш. И не е само при него. :lol: Причината е, че не ме познава. Има изграден свой образ за мен и иска да вярва на него. Но в такива случаи е достатъчно човек да не се прави на много умен и просто да не предполага. Хубаво, че пита, ама първо се засяга, после пита. :lol:
И после лошото чувство остава, един вид. :rotfl24::blum:
Според мен - или поне за мен - всичкото това е защото тая емотиконка ужасно се компрометира в един момент. Както и тази - :winkw:.
:lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Според мен - или поне за мен - всичкото това е защото тая емотиконка ужасно се компрометира в един момент. Както и тази - :winkw:.
Аз най-често ползвам тази - :lol:, а не въргалящата се от смях. Обаче си се чувствам свободна да си ползвам всичките иконки. Пък. И да си влагам в тях моите си чувства. Ако някой не може да се абстрахира от символи, оцветени от собствените му чувства, аз следва ли да спра да употребявам емотиконките или той следва да спре да ги оцветява с очилата си и да си свали очилата. Кое е по-редно? :bigsmile: (а ей тази си е лично моя, аз си я изпросих. Ха сега да ви видя ще ми я ползвате ли! :lol::blum:)
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Според мен - или поне за мен - всичкото това е защото тая емотиконка ужасно се компрометира в един момент. Както и тази - :winkw:.
Аз най-често ползвам тази - :lol:, а не въргалящата се от смях. Обаче си се чувствам свободна да си ползвам всичките иконки. Пък. И да си влагам в тях моите си чувства. Ако някой не може да се абстрахира от символи, оцветени от собствените му чувства, аз следва ли да спра да употребявам емотиконките или той следва да спре да ги оцветява с очилата си и да си свали очилата. Кое е по-редно? :bigsmile: (а ей тази си е лично моя, аз си я изпросих. Ха сега да ви видя ще ми я ползвате ли! :lol::blum:)
Зависи на кого говориш. :lol:
В смисъл - ако говориш на себе си, е едно, а ако искаш да те разберат по-добре околните, е друго.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Зависи на кого говориш. :lol:
В смисъл - ако говориш на себе си, е едно, а ако искаш да те разберат по-добре околните, е друго.
Искам да ме разберат, разбира се. Но искам да ме разберат въпреки. Много често се получава и така, че колкото и понятен да се опитваш да бъдеш, пак си неразбран. Да не говорим пък, че съобразявайки се понякога, се и самоизкривяваш. Или може би отговорът ти следва да е - искаш ли да манипулираш, да влияеш или не искаш. Така как ти звучи? :lol: Не искам да манипулирам. Искам да откривам и другите също да откриват. Ако има повече пресечни точки, хубаво, като не, майната му.
Ти искаш ли да манипулираш/въздействаш/бъдеш разбрана или искаш да разбереш, да стигнеш до другия/до нещо интересно, ново?
Ти си твърде старателна и загрижена за символите и имиджа си, а аз не съм. Но ако всичко се изглади, премисли, изчисли, унифицира като език, символи, думи и прочие, какво ще остане от едно общуване, м, питам аз. Ми ще изпаднем вкупом в нирвана и ще трябва да закрият нета. Не може така. Не е интересно. На теб няма да ти е интересно. :lol::blum:
Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:...
Хм, а не е ли олицетворение на това, че когато един проблем няма решение на едно ниво, той го има на друго? Всъщност, на практика, с линия и пергел не само не може да се начертае квадрат, равнолицев на даден кръг - не може да се начертае и квадрат, равнолицев на същия квадрат. Две еднакви фигури никога не могат да се начертаят. И на кого му пука?! А и евклидовата геометрия е само една от възможните геометрии. Частен случай.

Всъщност, само личната нагласа зависи, дали ще гледаш пътя и посоката му, или камъните и дупките по него.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Зависи на кого говориш. :lol:
Искам да ме разберат, разбира се. Но искам да ме разберат въпреки. Много често се получава и така, че колкото и понятен да се опитваш да бъдеш, пак си неразбран. Да не говорим пък, че съобразявайки се понякога, се и самоизкривяваш. Или може би отговорът ти следва да е - искаш ли да манипулираш, да влияеш или не искаш. Така как ти звучи? :lol: Не искам да манипулирам. Искам да откривам и другите също да откриват. Ако има повече пресечни точки, хубаво, като не, майната му.
Ти искаш ли да манипулираш/въздействаш/бъдеш разбрана или искаш да разбереш, да стигнеш до другия/до нещо интересно, ново?
Ти си твърде старателна и загрижена за символите и имиджа си, а аз не съм. Но ако всичко се изглади, премисли, изчисли, унифицира като език, символи, думи и прочие, какво ще остане от едно общуване, м, питам аз. Ми ще изпаднем вкупом в нирвана и ще трябва да закрият нета. Не може така. Не е интересно. На теб няма да ти е интересно. :lol::blum:
Ама това е малко нахално, да ти кажа - "искам да ме разберат въпреки".
Когато искаш да те разберат, обикновено правиш каквото ти е възможно по въпроса.

А ако не щеш да правиш каквото ти е възможно, няма защо да питаш "ама вие що не си сваляте очилата" и разбирате не каквото аз искам да кажа.

Разбирането все пак е двустранен процес. И изобщо не става въпрос за унифициране. Нито пък за имидж. :lol:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

БоЕВ написа:
Е, те, тва съм аз драги зрители. :rotfl24:

Сноу, когато скучая си драскам върху празен лист предимно триъгълници, това има ли някаква връзка?:lol:
Телефонен разговор, заседание или съвещание - много често без да се усетим започваме да си драскаме нещо на листче, фрагменти, линии, кръгове... Не ги изхвръляйте. Както се смята в съвременната психология, тези ваши драсканици могат да разкажат много за вас, за вашия характер или настроение.

Спирали, кръгове, спираловидни линии.
Чуждите проблеми не ви вълнуват много, или въобще не ви интересуват. Възможно е да сте в състояние на лек стрес. В такъв случай е необходимо да се внимавате, да не избухвате или да не обидите събеседника си.

Цветя, слънце, гирлянди.
Душевното ви състояние не е толкова весело, както изглежда на пръв поглед, по-скоро обратното. Вие повече от всичко жадувате за приятелство и нежност. Постарайте се в близко време, по-дълго да се задържате сред хората.

Мрежи, решетки.
Чувствате се сякаш сте попаднали в рискована или неудобна ситуация. Често сте склонни да преглътнете обидите и дразненията.

Преплетени сърца.
Вие сте кълбо от чувства. Иска ви се да разцелувате всеки срещнат. Не трябва да се държите хладно и да криете чувствата си. Покажете ги!

Мотиви от тапетите на стените.
Такива мотиви говорят за това, че ви е скучно, уморени сте от телефонния разговор или може би от целия живот.

Кръстчета.
Кръстовете говорят за чувство за вина, по-скоро възникнало по време на телефонния разговор. Нещо ви тежи: Или ви измъчва съвеста или събеседника ви, ви е упрекнал в нещо.

Човечета
ТОва говори за безпомощност или жажда да избягате от отговорност.

Квадрати, триъгълници, други фигури.
Едно е ясно: Трудно се подвеждате. Имате ясни цели и убеждения, и рядко криете мнението си. Обикновено сте съсредоточени, постарайте се да гледате по просто на нещата.

Пчелни пити.
Това говори за стремеж към спокойствие, към хармония, към подреден живот. Може също да значи и желание за създаване на семейство.

Шахматни полета.
Явно се намирате в неприятно или поне затруднено положение. Ако рисувате често такива полета, то най-вероятно имате някакви скрити комплекси.

Преплетени кръгове.
Мечтаете за стабилна връзка? Възможно е. Но често такава рисунка показва желание за участие в нещо. В момента се чувствате сякаш извън всичко което става около вас.

(по материали от руското интернет пространство)

- Лични подписи. Изобилието на вашите подписи, машинално поставени върху листа по време на разговор или обмислянето на някакъв проблем, сигнализира, че прекалено сте зациклили върху собственото си "аз". Време е да се огледате наоколо.

- Спирали и овали. Тези рисунки показват, че мислите ви се въртят около един и същ проблем /личен или професионален/, решението на който не можете да намерите. Колкото повече подобни драсканици има на листа, толкова по-сериозен е проблемът, над който си блъскате главата.

- Мрежи и решетки. Ако щрихите ви са поривисти и с голям натиск, това означава: "чувствам се разстроен/а, притиснат/а в ъгъла". Всяка силна енергична линия показва желанието за атака, за която не ви стига смелост.

- Къщички и кутийки. Симетричните фигурки демонстрират любовта ви към реда, склоннността към планиране и пресмятане.

- Цветенца, слънчица, облачета. Те са сигурни белези, че сте доволни от това как преминава разговорът. Най-вероятно, слушайки събеседника си, мечтаете и фантазирате за нещо приятно. Подобни рисунки показват оптимистичното ви настроение и доброто разположение на духа.

- Шахматни рисунки. Тези драсканици показват, че в момента не сте готови на компромис, настроени сте до известна степен агресивно и не се каните на заглаждате възникващия /или вече възникнал/ конфликт.

- Кръгове и кръгчета. Окръжностите, свързани една с друга или вписани една в друга, говорят за стремеж към присъединяване и съучастие. Не ви достигат приятелско съчувствие и внимание.

Точката
Вероятно свидетелства за опит от ваша страна да се докажете. Разкрива непоколебимостта ви, когато вземете дадено решение. Запълвате ли точката изцяло, притежавате и частица горделивост. Не обичате да правите първата стъпка към другите, очаквате по-скоро те да се съобразяват с желанията и намеренията ви.
Ако рисувате множество точки в близост една до друга, то горделивостта е взела превес у вас – дотолкова, че да направи трудно вземането на решения. Съединявате ли точките помежду им, изразява желанието ви да реагирате, но също така чувство, че въпреки опитите нещо ви възпрепятства да напредвате.

Звездата
Приличащи на фойерверк, тези драсканици разкриват желанието за любознателност, както и стремеж да блестите и развивате характера си. Внимание, ако чертичките не се съединяват в центъра, вие пилеете възможностите си, тъй като искате да бъдете най-добри във всичко и по този начин хабите силите и енергията си. Докосват ли се лъчите на звездата, означава, че не оставяте нищо на случайността и сте изключително организирани.

Стълба или стълбище
Важното в случая е, че изразявате желание да прогресирате поетапно – стъпало по стъпало, както и да вършите всяко нещо, когато му е времето. Също така обаче може да изразява усещането ви, че трябва да заложите на стабилността и добре да преценявате ситуациите, в които се поставяте. Стълбата е не само прогрес – тя разкрива и страхът ви, че ако направите погрешен ход или избор, можете да паднете отвисоко.

Стрела
Разкривате борбена натура, която не се задоволява с нищо по-малко от голямата победа. Опитвате се да я постигнете с цената на всичко – ако се наложи, може да прибегнете дори до агресия. Това ви възпрепятства да се съобразите със ситуацията около вас и да почерпите най-доброто от нея. Стрелата ви е насочена към центъра на листа? Може да издава блокаж, свиване в “черупката”, дори подсъзнателен стремеж да се откажете от целта си. Насочена ли е към края на листа, говори за личност, готова да мине през огън и вода и да използва целия арсенал от позволени и непозволени средства без капчица свян, само и само да постигне целта си. Колкото повече подчертавате стрелата, толкова по-силно е посланието към околните, че трябва да се съобразяват със силата и възможностите ви.

Каре
Драскането успокоява
Според графолозите, които дълго са изучавали заврънкулките и мотивите ни да ги правим, те са импулсивна реакция – изцяло личен жест, който не се програмира и е подсъзнателен. Графитите не се подчиняват на правила, нямат кодова система и зависят от контекста и характера на човека. Драскането позволява да се освободи напрежението чрез създаването на възможност за разсейване, да се концентрираме, като насочваме вниманието си към конкретната задача, или да потърсим спасение от реалността, като дадем воля на въображението си. Ето защо психолозите съветват винаги да имаме подръка химикал и бележник, в които да можем да драскаме във всички обстоятелства и ситуации, за да се освободим от напрежението.

Решетка
Стремежът ви да анализирате ситуацията от всичките й ъгли ви кара да виждате препятствия навсякъде. Дарени сте със състезателен дух, но едновременно с това липсата на достатъчно самочувствие ви кара да мислите, че няма да успеете да се справите с всички проблеми. Колкото по-стегната е решетката, толкова по-силно е вътрешното ви безпокойство. Това е признак за трудности в комуникацията с останалите, която поради неувереността ви се задълбочава непрекъснато.

Кръг
Признак, че се оставяте на течението и предпочитате да се осланяте на постигнатото, вместо да се опитвате да напреднете.
Нищо не може да смути вашата способност да устоявате на промените, тъй като сте постигнали равновесие, знаете какво искате от живота и как да го постигнете. Рисувате последователни кръгове? Издавате известна способност да мислите дедуктивно, за съжаление обаче никога не довеждате размишленията си докрай. Идеите ви са последователни, но предпочитате да се откажете от започнатото, преди да сте постигнали каквото и да било, за да се впуснете в нови планирания. По този начин създавате впечатление, че отдавате значение на качеството на идеите си пред ефикасността на реализацията им.

Пружина
Обичате да премислите всичко, преди да предприемете действие. Импулсивността не е сред чертите на характера ви. Заврънкулките във форма на пружина разкриват голяма способност да се справяте успешно и с най-заплетената ситуация – както в професионално отношение, така и при общуването ви с околните. Понякога сте нерешителни, но винаги отделяте достатъчно време, за да обмислите решението си или да помечтаете. Въпреки че за някои сте лишени от активност и бързина, все пак винаги завършвате започнатото. Пружината, която рисувате, намалява в края? Спокойствието и увереността ви вземат превес над безпокойството и съмнението. Пазете се обаче от ситуации, в които по ваша вина се въртите в кръг, без да намерите решение. Научете се да бъдете по-гъвкави в отношенията си с околните.

Спирала
Много вероятно е по този начин да обрисувате факта, че сте готови да се отворите за външния свят, както и че сте пълни с енергия. Нервно нарисуваната спирала обаче свидетелства за неудовлетворение и безпокойство. Ако е завита наляво (символично обозначение на миналото), означава, че сте изключително предпазливи, тъй като не можете да се освободите от негативния опит, който сте натрупали с годините. Това ви кара да избягвате да планирате бъдещето с оптимизъм и да оставяте рутината да вземе превес. Надясно ли е завита спиралата, разкрива чувствителността и съпричастността, които притежавате и които ви правят желан събеседник от околните.

Линия
Ако спонтанно начертаете права линия, означава, че дълбоко в себе си по една или друга причина сте решили да „атакувате“ и напреднете. За вас от значение е да реагирате. Начупена ли е линията ви – гъвкави сте и се съобразявате с околните при общуването с тях. Опитвате се да избегнете всевъзможни конфронтации и да улесните комуникацията. Ако линията е криволичеща, водещи у вас са колебанието и чувствителността, което може да ви направи зависими от чуждото мнение.

Паяжина
Егоцентрични по природа, стремите се да оказвате влияние на околните и да им наложите мнението си. Накратко, искате да контролирате всичко. Обсебвате цялото пространство, готови сте да реагирате във всеки момент. Понякога си служите с непозволени средства, само и само да постигнете целта си.

На кое място на листа чертаете?
в центъра: стремите се да се развивате непрекъснато;
най-отгоре: непрекъснато сте в търсене на идеала си, интересувате се от мистика и духовните ценности са от значение за вас;
най-отдолу: предпочитате материалната страна на нещата, насъщните ви нужди и сексуалността;
отдясно: бъдещето много ви тревожи, комуникацията с околните ви се струва цяло препятствие;
отляво: гледате повече към миналото, отколкото напред, връзката с майка ви е много силна, от там и нуждата да бъдете непрекъснато закриляни и защитавани
Последно промяна от snowprincess на 02.03.11, 11:40, променено общо 1 път.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Аз нещо изпуших, хора.
Тотално не разбирам в коя тема за какво се говори, честно. :blink:

Карай, отивам на кино. :grin:
Не, не в преносния смисъл, съвсем не, утре почва Феста!
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

pocti_bezobidna написа:Аз нещо изпуших, хора.

приятно гледане :bigsmile:
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
Ама това е малко нахално, да ти кажа - "искам да ме разберат въпреки".
Когато искаш да те разберат, обикновено правиш каквото ти е възможно по въпроса.

А ако не щеш да правиш каквото ти е възможно, няма защо да питаш "ама вие що не си сваляте очилата" и разбирате не каквото аз искам да кажа.

Разбирането все пак е двустранен процес. И изобщо не става въпрос за унифициране. Нито пък за имидж. :lol:
То това, драга ми Мнемо, беше отговор на твоя въпрос, а не волеизявление ей така щукнало на мойта себелюбивост, нахална и безочлива.
Ако някой изобщо ще ме разбере, ще ме разбере и от половин дума, няма да чепка думите ми и да ги вдига на лампата в главата си, за да види кое в тях прозира и кое не. Който иска да разбере, търси и разбира. Който предварително е "разбрал" няма какво да му обясняваш. И да му обясниш, той пак ще си знае неговата. Е?
Нека поясня. Аз не страдам от това, че някой не ме бил разбрал. Грийн показа, че нещо му е кофти още преди да ме бил разбрал. Кой страда в случая от неразбиране(то)(си)?
Разбирането на нещата двустранен процес ли е? На явленията? На закономерностите? Пък ако щеш тези явления и закономерности да са и в човешките взаимоотношения. Не е двустранен процес. Аз не търся тук да се разбирам с някого, а да си говорим за неща, които разбираме/не разбираме/мислим си, че разбираме/т.н. Разбирателството ми с тоз и оня няма нищо общо. Виждаш ли къде отиде темата изобщо. От кръга и смисъла на живота до някакви егоистични понимяния. Защо отива там темата? Искаш ли да знаеш или не искаш? Досадна работа.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
То това, драга ми Мнемо, беше отговор на твоя въпрос, а не волеизявление ей така щукнало на мойта себелюбивост, нахална и безочлива.
Ако някой изобщо ще ме разбере, ще ме разбере и от половин дума, няма да чепка думите ми и да ги вдига на лампата в главата си, за да види кое в тях прозира и кое не. Който иска да разбере, търси и разбира. Който предварително е "разбрал" няма какво да му обясняваш. И да му обясниш, той пак ще си знае неговата. Е?
Нека поясня. Аз не страдам от това, че някой не ме бил разбрал. Грийн показа, че нещо му е кофти още преди да ме бил разбрал. Кой страда в случая от неразбиране(то)(си)?
Разбирането на нещата двустранен процес ли е? На явленията? На закономерностите? Пък ако щеш тези явления и закономерности да са и в човешките взаимоотношения. Не е двустранен процес. Аз не търся тук да се разбирам с някого, а да си говорим за неща, които разбираме/не разбираме/мислим си, че разбираме/т.н. Разбирателството ми с тоз и оня няма нищо общо. Виждаш ли къде отиде темата изобщо. От кръга и смисъла на живота до някакви егоистични понимяния. Защо отива там темата? Искаш ли да знаеш или не искаш? Досадна работа.
Ходих специално да видя - абсолютно никакъв въпрос не съм задавала. :lol:
Ами сега? :roll:

Ето, Грийн искаше да разбере, попита - и разбра (предполагам).
Пък аз ти казах защо вероятно, може би, според мен, евентуално не те е разбрал от първия път.
Не страдай толкова много от всичко това. :blum:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

snowprincess написа:
pocti_bezobidna написа:Аз нещо изпуших, хора.

приятно гледане :bigsmile:
Мресиии. :-) Такова ще бъде.
Жалко само, че нямам толкова време, като преди 5-6 години, та да тичам от салон в салон. :-)
Какви спринтове само съм правела между Дома на киното и НДК, не е истина!
Ама пък е такава хубава и приятна суматоха!
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Ходих специално да видя - абсолютно никакъв въпрос не съм задавала. :lol:
Ами сега? :roll:

Ето, Грийн искаше да разбере, попита - и разбра (предполагам).
Пък аз ти казах защо вероятно, може би, според мен, евентуално не те е разбрал от първия път.
Не страдай толкова много от всичко това. :blum:
Няма, обещавам.
Кажи сега на човека за кръга и за формата на смисъла, че да замажем положението. Особено за формата на смисъла. :winkw:

Само последно да ти кажа. Разговорите с теб приличат на кръг. Завъртян в твоята посока.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Няма, обещавам.
Кажи сега на човека за кръга и за формата на смисъла, че да замажем положението. Особено за формата на смисъла. :winkw:

Само последно да ти кажа. Разговорите с теб приличат на кръг. Завъртян в твоята посока.
:lol::lol::lol:
Ядосващо е, да. Това е щото много се обяснявам, знам. Цената на усилието да бъдеш разбран.
Приела съм си я.

За смисъла... много е забавно да пуснеш някаква такава дума в гугъл и да видиш какви изображения ще ти изкара. Като лотария е.
Та - всякакви форми излизат.

Ето то една:

Изображение

:blum:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
И ти ли си минала на книги за позитивно мислене?
От доста време на всеки пост слагаш усмихнат емотикон, то хубаво де, ама понякога е малко не на място.
Сори, не искам да ти преча на позитивизма, ама понякога наистина е странно.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
И ти ли си минала на книги за позитивно мислене?
От доста време на всеки пост слагаш усмихнат емотикон, то хубаво де, ама понякога е малко не на място.
Сори, не искам да ти преча на позитивизма, ама понякога наистина е странно.

Не, тия книги ме изнервят.

Нещо ви се ще да ме фризирате тук с Верчето, ама няма да стане. :mad: Ето, сега доволна ли си?
Panta rhei...
Публикувай отговор