Едно интервю

Все същите
Аватар
Мнемозина

Едно интервю

Мнение от Мнемозина »

Говорили сме си тук за люлеенето на махалото, за пренапрягането на струната и т.н.
В политически план става въпрос, което ще рече и икономически, и екологически и още стотина планове.

За това става дума в този разговор:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/18117

Има и още едно интервю с този човек на същото място, но да не взема пък да ви натоваря много.

П.П. Боев, не се дърпай, прочети го - ще ти хареса. :bigsmile:

Ето като че ли основното в него:

За разлика от гражданина, който живееше в едно политическо състояние, белязано от граници, белязано и от идентичност. В последните години, за период от едно поколение, под крилото на безгрàничността и на щастливата глобализация, у нас се настани идеята, че всички хора са еднакви, че те не принадлежат вече на някакъв произход, на някаква история, че те са чист продукт на пазара, определяни единствено от кредитната си карта, покупателната си способност и от икономическата си функция. Мисля, че в момента започваме да излизаме от тази западна илюзия. Съществуват развиващи се пазари, но зад тях съществуват и развиващи се Сили. Достатъчно е да поговорите с някой китаец – дори да е дисидент – за Тибет или Тайван и много бързо ще си дадете сметка, че дори дисиденстващият китаец е първо хан, доминиращият (80%) етнос в Китай, и той преди всичко е загрижен Китай да стане или отново да стане първата световна сила. Смятам, че Западът твърде дълго се хранеше с илюзиите си за последствията от глобализацията и че трябва да приключим с методологическия индивидуализъм. Да, обществата имат значение. Да, произходът и расата имат значение. Да, религиите и вярванията имат значение. Това обяснява и до ден днешен ангажиментите и живота на две трети от човечеството. Ние сме в балон. Човекът-балон е сведен до кредитната си карта, покупателната си способност и до икономическата си функция. Така не става. Страхувам се, че приземяването ще е болезнено за хората на Запад, особено за европейците, които по тази тема са изключително наивни. Ние не виждаме света такъв, какъвто е. Ние го сънуваме такъв, какъвто бихме искали да бъде.

П.П.П. Грийн, и ти го прочети. На тебе няма да ти хареса. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

ама тия хора...и на запада и на изтока...много им се чудя особено в последно време. Глобализация, криза, армагедон и т.н...зорлем се правят, че не разбират
а те нещата са много по-прости..за мене, де :winkw:
еми така ще е, умря социализма като обществен строй, щото капитализма бил по-добър. Еми по-добър бил, ама бил, а какво става когато и той умре...
И все пак тази статия е в някакъв раздел "Политическа култура" на Култура...
Но е много повече политика, отколкото каквото и да е било друго...

така е, растежът за който досега всички бяха свикнали да говорят е една неработеща величина вече...
как тъй ще порастне нещо и то за добро, когато преди няколко години 46 годишния Джон след като се е развел с жена си, купил си е 3 мощни мотора и къща в Кипър и това, като е обикалял земеделците на Острова с лаптопа си да им дава ъкъл как се сее и жъне...
Пък за имигрантите на Запад и в Щатите е още по-интересно...За да се поддържал растежът на американската икономика, годишно им трябвали не знам си колко си милиона имигранти да работят!

Пък китайската хегемония я има дори по романите опреди двайсет и повече години
Аз вече не се плаша толкоз много, както преди 2 години
:grin:
Римската империя като паднала и хората забравили как да правят стъкло
Животът е кръгъл!
А пък на моя син любимата му песен май съм казвала е final countdown и сикрено вярва в свръхестевени неща, пътувания във времето и че хората ще упеят да се изнесат на друга планета когато тази се амортизира :lol:
П.С
От две седмици се каня да разкажа една случка за това как един холандец си променя политическия избор и за коя партия да гласува, след като е прочел една книга на една сомалийка, вече бивша депутатка в парламента
Блажени са бедните духом
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Sweety написа:ама тия хора...и на запада и на изтока...много им се чудя особено в последно време. Глобализация, криза, армагедон и т.н...зорлем се правят, че не разбират
еми така ще е, умря социализма като обществен строй, щото капитализма бил по-добър. Еми по-добър бил, ама бил, а какво става когато и той умре...

така е, растежът за който досега всички бяха свикнали да говорят е една неработеща величина вече...
как тъй ще порастне нещо и то за добро, когато преди няколко години 46 годишния Джон след като се е развел с жена си, купил си е 3 мощни мотора и къща в Кипър и това, като е обикалял земеделците на Острова с лаптопа си да им дава ъкъл как се сее и жъне...
Пък за имигрантите на Запад и в Щатите е още по-интересно...За да се поддържал растежът на американската икономика, годишно им трябвали не знам си колко си милиона имигранти да работят!

Животът е кръгъл!
А пък на моя син любимата му песен май съм казвала е final countdown и сикрено вярва в свръхестевени неща, пътувания във времето и че хората ще упеят да се изнесат на друга планета когато тази се амортизира :lol:
П.С
От две седмици се каня да разкажа една случка за това как един холандец си променя политическия избор и за коя партия да гласува, след като е прочел една книга на една сомалийка, вече бивша депутатка в парламента
аууууу... обожавам интелигентни жени... това е толкова секси! :kiss:
Виж подводницата!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

а да...и големите банки едва ли ще са изчезнали след 10 години...не за друго, но ми се струва много скоро това
пък и те току що ги реанимираха, за да реанимират и получилия удар затлъстял и нефункциониращ капитализъм
големите банки за съжаление са като един тумор и основната 'цел' на един тумор е да расте и разпространява без дори да 'разбира'че ще причини смъртта на тялото в което е и в последствие собствената си смърт...
та туморът на голенмите банки е вече толкова голям, че просто е невъзможно да бъде премахнат оперативно...няма как!..няма такова познание
(това го чух по телевизията, сравнението с тумор си е мое :winkw: )
Блажени са бедните духом
Аватар
Света вода ненапита

Sweety написа:а да...и големите банки едва ли ще са изчезнали след 10 години...не за друго, но ми се струва много скоро това
пък и те току що ги реанимираха, за да реанимират и получилия удар затлъстял и нефункциониращ капитализъм
големите банки за съжаление са като един тумор и основната 'цел' на един тумор е да расте и разпространява без дори да 'разбира'че ще причини смъртта на тялото в което е и в последствие собствената си смърт...
та туморът на голенмите банки е вече толкова голям, че просто е невъзможно да бъде премахнат оперативно...няма как!..няма такова познание
и, накрая, както казва философът-икономист Маркс, ще настъпи комунизма!

просто съм впечатлен... определено съм впечатлен! :shy:
Виж подводницата!
Аватар
Глас в пустиня

Re: Едно интервю

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:...

П.П. Боев, не се дърпай, прочети го - ще ти хареса. :bigsmile:

....
Тричане за тебе Мнемозино - тричане!:mad:
И кво като го прочета? Света ще стане по-хубав от песен!:-)
Нъцки.
Много повърхностна статия бих казал - само зачеква проблемите. Иначе развитието на процесите се вижда и с невъоръжено око.
Еднаквостта е чума - многообразието живот. Колкото по-бързо го проумеем толкова по-добре. Днес, например, ме вбеси интервюто с един неоосманист и бесен ислямист - читак - който си позволи да критикува българските политици: news.ibox.bg/news/id_263424146
Няма такава наглост! Обаче там където вирее овчедушие и мераци за пастир не липсват.
Да го духат сополив!
Лично аз правя каквото смятам за необходимо пък да става каквото ще.
Моята борба - е борбата за душите на децата, защото тяхно е бъдещето и царството небесно.:-)
Ей тия чорлави главици

Изображение

утре ще са общност и фолклорът ще е тяхната основа/спойка - българското, българщината и тежко на тия дето ще се отделят възпитани в душепагубен индивидуализъм.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:

Тричане за тебе Мнемозино - тричане!:mad:
И кво като го прочета? Света ще стане по-хубав от песен!:-)
Нъцки.
Много повърхностна статия бих казал - само зачеква проблемите. Иначе развитието на процесите се вижда и с невъоръжено око.
Еднаквостта е чума - многообразието живот. Колкото по-бързо го проумеем толкова по-добре. Днес, например, ме вбеси интервюто с един неоосманист и бесен ислямист - читак - който си позволи да критикува българските политици: news.ibox.bg/news/id_263424146
Няма такава наглост! Обаче там където вирее овчедушие и мераци за пастир не липсват.
Да го духат сополив!
Лично аз правя каквото смятам за необходимо пък да става каквото ще.
Моята борба - е борбата за душите на децата, защото тяхно е бъдещето и царството небесно.:-)
Ей тия чорлави главици

Изображение

утре ще са общност и фолклорът ще е тяхната основа/спойка - българското, българщината и тежко на тия дето ще се отделят възпитани в душепагубен индивидуализъм.
Как какво, като я прочетеш - ами ще я илюстрираш нагледно, както и направи. :lol:
И няма нужда от тричане, аз съм си въртоглава и без него.
Освен това не е статия, а интервю все пак. Човекът всъщност е писал книга върху тези неща.
Като ти е недостатъчно, дай да ги позадълбочим проблемите - нали затова са темите тук. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа:ама тия хора...и на запада и на изтока...много им се чудя особено в последно време. Глобализация, криза, армагедон и т.н...зорлем се правят, че не разбират

Животът е кръгъл!
П.С
Всичко изглежда лесно и ясно, като го формулира някой друг. :lol:
Въпросът е какво става с анализите и с прогностиките. За моята си област мога да имам някакви предположения как горе-долу ще се движат нещата, обаче за икономиките и банките ми е мноооого неясно. Веднъж питах Айвън, пък той ме прати във Венецуела, доколкото си спомням.

Може би ще ти е интересно - тук едни младежи са направили ей такъв сайт.

http://www.lifeaftercapitalism.info/

Обаче където попогледнах из него, само на манифестоподобни неща попадам, а това не ме вълнува.
Ако случайно срещнеш там нещо по-аналитично, метни и насам да го видим. :lol:

П.П. И да кажеш какво е пишело в книгата на сомалийката. Макар че то за да смениш партията, за която гласуваш, трябва да има партии... И все пак е любопитно.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Интересно нещо сме, да ти кажа. Например по чувството да се мериш и разграничаваш.
Ние тук, в тоя клуб седим на полюси по отношение на расизъм, патриотизъм, глобализационни процеси и прочее. Аз и Боев, например, макар че така примера е глупав или поне опростенчески, защото никога живи хора не могат да заемат полярни позиции. Но айде като пример: аз и Боев - с отношението си към тия неща. Аз- глобалист, той - регионалист(или националист, или патриот... не се хващайте за думата)

Но как изглеждат нещата ако се мерим с отношението на европееца към останалия свят? Моя милост твърдо вярвам, че самото устройство на световните обществени отношения е европейски проект, матрица наложена от белия човек, преди стотици години. Азиатци и американци играят на европейска игра по европейски правила и си мислят че трябва да надделеят. Като дори самата им победа ще е победа на европейското, на белия модел.
Културата ни е различна казва Жюрвен и заради силата на културните различия икономиката ще трябва да отсъпи първенството на фактор в обществените процеси. Китайското китайцем демек, бразилското - на бразилците и по бразилски начин, а пък афганистанското - по афганистански. Е да ама защо едновременно с това "Възхвалявам идентичността, но в историята идентичността никога не е означавала самозатваряне." Така е само за Европа, господине. Ние сме тези които смятаме че общуването е важното. Заради нас, французо-германо-англо-българите света стана глобално село. Няма друга култура която да иска да разменя информация с другите, да заимства, да приема и много ясно- да предлага. Е това, дето Европа го е предложила никой не го е отхвърлил.
Европейския съюз като културен модел или пък икономическа доктрина е завладял света отдавна, отдавна. И промените които идат ще бъдат козметични, колкото и фундаментални да ни се струват в момента. Регулиран пазар? Контрол на производството, Съвет за икономическа взаимопомощ, защита на етнически общонсти или екология? Кое от тях е идея на индуси?
Статията от този линк е една изключително еврооптимистична статия. Според мен.
Лично аз правя расисткия и антиглобалистки извод, че Европейския съюз ще наложи европейския модел с оръжието - глобализация. И дело уже сделано.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Интересно нещо сме, да ти кажа. Например по чувството да се мериш и разграничаваш.
Ние тук, в тоя клуб седим на полюси по отношение на расизъм, патриотизъм, глобализационни процеси и прочее. Аз и Боев, например, макар че така примера е глупав или поне опростенчески, защото никога живи хора не могат да заемат полярни позиции. Но айде като пример: аз и Боев - с отношението си към тия неща. Аз- глобалист, той - регионалист(или националист, или патриот... не се хващайте за думата)

Но как изглеждат нещата ако се мерим с отношението на европееца към останалия свят? Моя милост твърдо вярвам, че самото устройство на световните обществени отношения е европейски проект, матрица наложена от белия човек, преди стотици години. Азиатци и американци играят на европейска игра по европейски правила и си мислят че трябва да надделеят. Като дори самата им победа ще е победа на европейското, на белия модел.
Културата ни е различна казва Жюрвен и заради силата на културните различия икономиката ще трябва да отсъпи първенството на фактор в обществените процеси. Китайското китайцем демек, бразилското - на бразилците и по бразилски начин, а пък афганистанското - по афганистански. Е да ама защо едновременно с това "Възхвалявам идентичността, но в историята идентичността никога не е означавала самозатваряне." Така е само за Европа, господине. Ние сме тези които смятаме че общуването е важното. Заради нас, французо-германо-англо-българите света стана глобално село. Няма друга култура която да иска да разменя информация с другите, да заимства, да приема и много ясно- да предлага. Е това, дето Европа го е предложила никой не го е отхвърлил.
Европейския съюз като културен модел или пък икономическа доктрина е завладял света отдавна, отдавна. И промените които идат ще бъдат козметични, колкото и фундаментални да ни се струват в момента. Регулиран пазар? Контрол на производството, Съвет за икономическа взаимопомощ, защита на етнически общонсти или екология? Кое от тях е идея на индуси?
Статията от този линк е една изключително еврооптимистична статия. Според мен.
Лично аз правя расисткия и антиглобалистки извод, че Европейския съюз ще наложи европейския модел с оръжието - глобализация. И дело уже сделано.
Пусне човек един невинен линк в неделя - и после му се налага да пише трактати.
Ей, какви хора.

Този оптимизъм е много хубав, но дали е верен? Ама така, и с поглед назад в историята дали е верен? Дали реално разменяме информация с другите, заимстваме, приемаме и предлагаме - или налагаме с цел цивилизоване и т.н. Това - ако се броим за европейци, и да не забравяме, че и американците стоят в този модел. Западната цивилизация.

Грешката на европейците е, че подцениха човешката необходимост от идентификация. За това говори човекът там.
Вярно е, че е французин все пак и че те си падат малко националисти.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

французите са най мръсните мангали в европа и за това не виждам къде се бутат.
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:французите са най мръсните мангали в европа и за това не виждам къде се бутат.
Е, те поне вино пият, не бира. Някъде по средата трябва да са. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:...
Като ти е недостатъчно, дай да ги позадълбочим проблемите - нали затова са темите тук. :lol:
Ми да задълбаваме!:-)
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Quid написа:французите са най мръсните мангали в европа и за това не виждам къде се бутат.
хе..мангали били!...ма моля ти се, напълно съм сигурна, че изобщо не им пука какво другите мислят за тях
доста от тях добре си живеят, имат си стандарти хората, както виждаш този например обвинява американците и англичаните за кризата...всички калпазани, ама накрая се обвиняват едни други кой започнал пръв...
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Додю Додев написа:
Sweety написа:а да...и големите банки едва ли ще са изчезнали след 10 години...не за друго, но ми се струва много скоро това
и, накрая, както казва философът-икономист Маркс, ще настъпи комунизма!

просто съм впечатлен... определено съм впечатлен! :shy:
от какво си впечатлен? :roll:

Мнемозина по-долу поне и се разбира като ме бъзика и ми се поподиграва, пък за тебе само едни съмнения ме изпълват :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Sweety написа:
хе..мангали били!...ма моля ти се, напълно съм сигурна, че изобщо не им пука какво другите мислят за тях
доста от тях добре си живеят, имат си стандарти хората, както виждаш този например обвинява американците и англичаните за кризата...всички калпазани, ама накрая се обвиняват едни други кой започнал пръв...
ако не е германия в европа и французи и англичани ще духат супата.
еврото се крепи на едната германия.
франция па какъв фактор е в света и за какво?!
една смешна държава която и тя става с все повече опушени граждани.
на какво им се крепи егото голяяяямото не е ясно изобщо.
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Quid написа:
Sweety написа:
ако не е германия в европа и французи и англичани ще духат супата.
еврото се крепи на едната германия.
франция па какъв фактор е в света и за какво?!
една смешна държава която и тя става с все повече опушени граждани.
на какво им се крепи егото голяяяямото не е ясно изобщо.
еххх ти пък нищо не каза...
фактор са за хубав живот..един такъв европейско-слънчево провансален.. :winkw: :-) :winkw:
а пък и немците и тях много не ми ги хвали..те много си вирят носовете
англичаните, да те са много страни племена, взели са май повече лошо от саксонците и норманите...и бедните им са такива свине и са грозни..пфу
обаче изобщо не става въпрос за това, за англияани, германци или американци...тоя французин споменава виновни за кризата, тука имаше коментари за реформи, демек стъпили просто накриво малко, и сега ще правят перестройка...
не знам, на мене ми се виждат доста по-сложни нещата
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:... Макар че то за да смениш партията, за която гласуваш, трябва да има партии... И все пак е любопитно.
това защо си ми gо написала?
...
ми искам да пиша още, ама не мога бързо аз, бавно пиша, та просто не мога сега
Блажени са бедните духом
Аватар
Света вода ненапита

Sweety написа:от какво си впечатлен? :roll:

Мнемозина по-долу поне и се разбира като ме бъзика и ми се поподиграва, пък за тебе само едни съмнения ме изпълват :-)
не се бъзикам, бре...
определено съм впечатлен от професионалния ти анализ...
Виж подводницата!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа:
Грешиш.
Все си мисля, че е по-лесно и комфортно да не търси човек навсякъде ирония, но знам ли, хората са различни.
Изборът си е твой. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа:
Мнемозина написа:... Макар че то за да смениш партията, за която гласуваш, трябва да има партии... И все пак е любопитно.
...
Защото представи си у нас: прочиташ книга, която ти преобръща представите и решаваш да гласуваш за друга партия.
И почваш да се оглеждаш за коя и какво става?

Любопитно ми е каква е била книгата на сомалийката.
Когато можеш, не е спешно. И ако можеш, разбира се.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Ей, какви хора.

Този оптимизъм е много хубав, но дали е верен? Ама така, и с поглед назад в историята дали е верен? Дали реално разменяме информация с другите, заимстваме, приемаме и предлагаме - или налагаме с цел цивилизоване и т.н. Това - ако се броим за европейци, и да не забравяме, че и американците стоят в този модел. Западната цивилизация.

Грешката на европейците е, че подцениха човешката необходимост от идентификация. За това говори човекът там.
А каква е целта на комуникацията? Ние с теб сега за какво търсим информацията и ползата за себе си в чуждотомнение и поправяме ти мойте аз твоите грешки, и обясняваме нашето си знание на другия? Обмен ли да го наречем, налагане ли ще е, мисионерство или промиване на мозък.... това е комуникацията. Желанието за комуникация, търсенето и е цял дял или дори основа на реда в обществото, в бизнеса, навсякъде. И това е наложено и налага философията на европееца. Да Америка е част от това, от 200 години е част, японците, Господ здраве и кураж да им дава, нима не са? Евреите?

Не са подценили европейците човешката нужда от идентификация. Човек има нужда да се индентифицира и разграничи от останалите като живее добре заедно със и колкото тях. Това за мен е ЕС. Американците, арабите и африканците напоследък бързат да убеждават и размахват пушки. Европейците не бързат. Няма за къде, няма и защо. Китайците, впрочем, също.
Човекът мери европа с американцки мерки. "Сбъркаха, грешно заложиха, не прецениха." Кого? Себе си ли? Аз мисля, че не са.

Говорили сме с тебе тука за етническите различия и наложения ни англосаксонски модел за водене на бизнес(разсъждения бях слушал по радио София, помниш ли). Аз мисля, че славянския ни подход, нашата култура и отношение към работа може да се развие само вътре в една общност(най- добре европейска).
И как би могло да е иначе?
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа:
Sweety написа:
...
Защото представи си у нас: прочиташ книга, която ти преобръща представите и решаваш да гласуваш за друга партия.
И почваш да се оглеждаш за коя и какво става?

Любопитно ми е каква е била книгата на сомалийката.
Когато можеш, не е спешно. И ако можеш, разбира се.
През 2004 Тео ван Гог режисира филма Submission по текстове на Аян Ирси Али, кратък филм за жените и исляма.
http://en.wikipedia.org/wiki/Submission_%282004_film%29
Няколко месеца по-късно е убит от мароканец в Амстердам.
Аян се отказва от исляма и мисля, че след този филм получава смъртни заплахи, движи се с охрана и след скандала около политическата и кариера и начина по който получава право да пребивава в Холандия, напуска Холандия и се премества в Щатите.
През 2006, когато за пръв път видях Ротердам, а също така и напълно забулена в черно мюсолманка в квартала, в който беше общежитието ми, споменът за тази история беше пресен и Роберт често говореше за него.
Роберт тогава живееше също в южната част на града, традиционно обитавана от имигранти, които са повече от половината от населението на този град. Днес проблемът на Ротердам, в който холандците са вече малцинство, официално се чсчита за национален проблем.
През 2006 Роберт, средностатистически ерген със среден доход, се премества да живее в едно село на около 15 мин от Ротердам, същото правят и двама от приятелите му.
В началото на 2011, на Робърт му се налага да отиде до болница близо до блока в който е живеел преди. Чувставал се е не като у дома си, страхувал се е от момчетата-мюсолманите по улиците, които се движат на групи и не говорят помежду си на холандски. Даже се е страхувал да не му окраднат електронната книга
:lol:
Заради тази нова придобивка-е бука, се случва той да прочете книгата 'Номад' на Аян
http://www.guardian.co.uk/world/2010/ma ... d-extracts
В нея тя разказва за живота си като мюсолманка, за баща си, и жените му, за семейството си, за брат си, който полудява.
Дни по-късно Роберт гласува за Партия за свободата-PVV
http://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Freedom
вместо за VVD, за която той гласува традиционно
http://en.wikipedia.org/wiki/People%27s ... _Democracy
В холандия има много партии и винаги в близкото минало и сега правитествата са коалиционни.
Сега след като е прочел книгата на една отказала се от исляма мюсолманка, Роберт предпочита една по-дясна партия.
Тео ван Гог е правнук на Тео ван Гог.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 805446088#
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: А каква е целта на комуникацията? Ние с теб сега за какво търсим информацията и ползата за себе си в чуждотомнение и поправяме ти мойте аз твоите грешки, и обясняваме нашето си знание на другия? Обмен ли да го наречем, налагане ли ще е, мисионерство или промиване на мозък.... това е комуникацията. Желанието за комуникация, търсенето и е цял дял или дори основа на реда в обществото, в бизнеса, навсякъде. И това е наложено и налага философията на европееца. Да Америка е част от това, от 200 години е част, японците, Господ здраве и кураж да им дава, нима не са? Евреите?

Не са подценили европейците човешката нужда от идентификация. Човек има нужда да се индентифицира и разграничи от останалите като живее добре заедно със и колкото тях. Това за мен е ЕС. Американците, арабите и африканците напоследък бързат да убеждават и размахват пушки. Европейците не бързат. Няма за къде, няма и защо. Китайците, впрочем, също.
Човекът мери европа с американцки мерки. "Сбъркаха, грешно заложиха, не прецениха." Кого? Себе си ли? Аз мисля, че не са.

Говорили сме с тебе тука за етническите различия и наложения ни англосаксонски модел за водене на бизнес(разсъждения бях слушал по радио София, помниш ли). Аз мисля, че славянския ни подход, нашата култура и отношение към работа може да се развие само вътре в една общност(най- добре европейска).
Европа сама започна да се мери с американски мерки, Грийн, нали затова се стигна до Европейски съюз изобщо?
И уж не подцениха човешката нужда от идентификация, но това беше само на думи. Там, където се работеше, беше в посока на глобализиране. С мотива, че икономическата логика го изисква.
А ето сега човекът ти казва, че това е изчерпано - точно в икономически план.

Другото, което казваш.
Не е било разговор в началото. В началото си е било чисто цивилизоване на племена, с всички средства. Другото му име е колонизация. Не е било много равностоен диалог. Тук-там някой Киплинг се е пръквал, вярно.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Sweety написа: През 2004 Тео ван Гог режисира филма Submission по текстове на Аян Ирси Али, кратък филм за жените и исляма.
http://en.wikipedia.org/wiki/Submission_%282004_film%29
Няколко месеца по-късно е убит от мароканец в Амстердам.
Аян се отказва от исляма и мисля, че след този филм получава смъртни заплахи, движи се с охрана и след скандала около политическата и кариера и начина по който получава право да пребивава в Холандия, напуска Холандия и се премества в Щатите.
През 2006, когато за пръв път видях Ротердам, а също така и напълно забулена в черно мюсолманка в квартала, в който беше общежитието ми, споменът за тази история беше пресен и Роберт често говореше за него.
Роберт тогава живееше също в южната част на града, традиционно обитавана от имигранти, които са повече от половината от населението на този град. Днес проблемът на Ротердам, в който холандците са вече малцинство, официално се чсчита за национален проблем.
През 2006 Роберт, средностатистически ерген със среден доход, се премества да живее в едно село на около 15 мин от Ротердам, същото правят и двама от приятелите му.
В началото на 2011, на Робърт му се налага да отиде до болница близо до блока в който е живеел преди. Чувставал се е не като у дома си, страхувал се е от момчетата-мюсолманите по улиците, които се движат на групи и не говорят помежду си на холандски. Даже се е страхувал да не му окраднат електронната книга
:lol:
Заради тази нова придобивка-е бука, се случва той да прочете книгата 'Номад' на Аян
http://www.guardian.co.uk/world/2010/ma ... d-extracts
В нея тя разказва за живота си като мюсолманка, за баща си, и жените му, за семейството си, за брат си, който полудява.
Дни по-късно Роберт гласува за Партия за свободата-PVV
http://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Freedom
вместо за VVD, за която той гласува традиционно
http://en.wikipedia.org/wiki/People%27s ... _Democracy
В холандия има много партии и винаги в близкото минало и сега правитествата са коалиционни.
Сега след като е прочел книгата на една отказала се от исляма мюсолманка, Роберт предпочита една по-дясна партия.
Тео ван Гог е правнук на Тео ван Гог.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 805446088#
Ясно, благодаря. :bigsmile:
Има какво да се помисли около този случай, показателен е - макар че и тук едва ли бихме могли да кажем нещо ново.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Sweety написа:...
В началото на 2011, на Робърт му се налага да отиде до болница близо до блока в който е живеел преди. Чувставал се е не като у дома си, страхувал се е от момчетата-мюсолманите по улиците, които се движат на групи и не говорят помежду си на холандски...
Скоро четох, че подобен "проблем" се заформя и в германия. Има цели квартали с турски имигранти в които германците са малцинство и стават обект на психологически, а не рядко и физически тормоз.
Глобализация
дори и на проблемите.
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
Мнемозина написа:
Ей, какви хора.

А каква е целта на комуникацията? Ние с теб сега за какво търсим информацията и ползата за себе си в чуждотомнение и поправяме ти мойте аз твоите грешки, и обясняваме нашето си знание на другия? Обмен ли да го наречем, налагане ли ще е, мисионерство или промиване на мозък.... това е комуникацията. Желанието за комуникация, търсенето и е цял дял или дори основа на реда в обществото, в бизнеса, навсякъде. И това е наложено и налага философията на европееца. Да Америка е част от това, от 200 години е част, японците, Господ здраве и кураж да им дава, нима не са? Евреите?

Не си прав - обаче ми трябва много време, с което в момента не разполагам, за да ти дам примери.
Азиатския тип производство, азиатския тип мениджъри....не си ли чувал за тях?
Публикувай отговор