holi_day написа:
мда
и пазаруват, пазаруват
примерно кори за баница
ей тия сега са най-свестни

препоръчвам ги, някъде ок.1,40лв
не са кат някви бентлита, дето и от тях става баница, ама да не му идва на човек до главата
скоро правих торта - кулинарен подвиг за мен
като се запънаха - направи ни нещо, дето не си ни правила досега
мъ аз съм правила торта - оправдавах се аз - мъ толку отдавна е било, че или вие не помните или толку не е приличала на торта, че не сте познали какво е
оправданието не се прие и запретнах ръкави
мъ какво правих, какво струвах вместо една се получиха две торти

последното съвсем сериозно
тъй като блатовете станаха мн пухкави и бухнали
разрязах ги с конец и станаха двойно на брой
съвсем леко ги сиропирах - няколко лъжици захар се карамелизират и се добавя к.ч. студена вода
крема - пр.мляко+захар+жълтици+брашно; като е готов, но още топъл към него добавка масло, като се разтвори, добавят се разбитите на сняг белтъци; малко сок от пресен лимон, 4 ванилии
и стана пухкав и гладък
огромно количество орехи на едро
никъф шоколад
само малко какао в два от блатовете
толку се ареса, не че е нещо феноменално, но резултатът беше повече от добър, като се има предвид кой я прави

кусур й намериха единствено, че били малко две тортички с диаметър 26см
поръчки имам за още - но тоя път в четворно количество хахах или да прибягна до по-големи диаметър, че геометрията е важна наука
Бравос, Холи!
Щом и триизмерна си я/ги докарала, нямаш проблеми с геометрията!
Гледам, бориш се за четириизмерност - в смисъл как една-две торти да издържат недоизядени от оградата до обяд.
Според моя опит единственият начин е да не са много вкусни.
Сигурно ще ти разкажа по-после каква торта правих последно (не ми е тук рецептата).
Иначе - забелязвам една промяна у себе си: преди ужасно мразех, ама направо презирах тоз сладкиш - сладък салам. Но понеже мойте две вещици много го обичат и много държат аз точно да им правя сладкишите, които обичат (нахалство абсолютно

), в крайна сметка изкомбинирах от много изчетени неща една рецепта, по която направо и аз се захласнах.
И понеже е много проста и лесна, я спрягам напоследък при всякакви спешности.
Стандартната ми доза е:
125 г масло
2 пакета (едни бели и едни какаови) чаени бисквити "Престиж" (тия съм ги одобрила сред различни варианти, защото се трошат лесно и са подходяЩни на вкус).
1 ч.ч. пудра захар
2 с.л. какао
ванилия
ром или ромова есенция.
прясно мляко
Натрошавам бисквитите (добре е да останат и парченца), слагам при тях ванилията, рома и захарта - докато в това време микровълновата топи маслото. После в маслото слагам какаото, разбърквам (ако не знаеш, това е и начинът да направиш от едно светло какао много тъмно - да го смесиш в мазнината), изливам в бисквитите и започвам да меся. Като се овлажнят всичките бисквити с маслото, започвам да добавям по малко прясно мляко - трябва да стане сочно, но твърдо тесто.
После оформяш салама с найлоново фолио, поръсено с пудра захар - тук вече си докарваш подходящия размер

и го оставяш в хладилника да си помисли.
Като го развиеш, естетизираш с пудра захар и т.н., стандартните процедури при сервиране.
Може да се сложат в смеската и половин чаша смлени орехи, натрошени целувки и прочее екстри, обаче на мен точно без тях най ми харесва.
А, и от това тесто може да се правят скалички, топчета и други форми и да се глазират с шоколад също така.