Такава страхотия и на филми май няма...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

http://dnes.dir.bg/news/tokio-konsul-qu ... 21495?nt=9

и после това http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/17/ ... _iaponiia/

разбирам го човека - уплашил се, загрижил се за семейството си, за живота си, загърбил кариера и всичко. Дотук добре. Но е дал обещание на човек в по-голяма беда. Поне да беше се свързал с нашенеца и да го уведоми, да го прехвъли към някой от посолството ни, който е в час...Явно я бързината тези работи се забравят.

Едва ли бих пригласяла на Ивайло в тоя случай.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

най-накрая добри новини

20:32
Възстановено е подаването на ток
Японските инженери успяха да прекарат нова линия за подаване на електроенергия, за да се осигури действието на системата за охлаждане на реакторите и хранилищата за отработено ядрено гориво в АЕЦ "Фукушима 1", предаде РИА "Новости".
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

супер
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа: За реакторите ли говориш или за горивото отработеното? За реакторите дни, седмици. За отработеното гориво - години.
За реакторите питах. Отработеното гориво горещо ли е в класические смисъл на "горещо"? И друго се сетих: дали няма възможност, при стопяване на ядрото, да се стопи и горивото и отново да цопне вътре? Не би било в стила на джапанките да не се подсигурят за такъв вариант, ама реакторите са стари, а и май американци са ги проектирали...
Remmivs написа:Ами с периода на полуразпад на радиоактивните елементи излъчени в околната среда. За Йод-131 това са 8 дни, за Цезий-137 това са 30 години, Плутоний-239 - 24 360 години. При това не знаем кога ще е максимума защото тук нямаме един реактор и един проблем.
Плутония е кофти работа. А какво е съотношението на отделните елементи?
Remmivs написа:Както духат ветровете.
Това ясно. Надеждата е да няма силно възходящо течение и да не достигне "джет-стриймовете".
Remmivs написа:Проблемът при това сравнение е, че обикновено в бомбите, колкото и да са мощни и ужасни оръжия има сравнително малко уран и най-вече плутоний. А пък в термоядрените още по-малко. Та от тях замърсяването е малко. От една де. Примерно в порядъци по-малко.
Кофти значи. Ама все пак не е ли по-добре уран, отколкото плутоний?
А, ако за запалка на водородна бомба се използва лазер, ще има ли вторична радиация?
Наздраве :cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

windcolours написа:най-накрая добри новини

20:32
Възстановено е подаването на ток
Японските инженери успяха да прекарат нова линия за подаване на електроенергия, за да се осигури действието на системата за охлаждане на реакторите и хранилищата за отработено ядрено гориво в АЕЦ "Фукушима 1", предаде РИА "Новости".
Добра новина ще е, ако и помпите и тръбите все още работоспособни, понеже не виждам как ще може да влезе водопроводчик да ги оправи.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:За реакторите питах. Отработеното гориво горещо ли е в класические смисъл на "горещо"? И друго се сетих: дали няма възможност, при стопяване на ядрото, да се стопи и горивото и отново да цопне вътре? Не би било в стила на джапанките да не се подсигурят за такъв вариант, ама реакторите са стари, а и май американци са ги проектирали...
Да горещо е в класическия смисъл на думата. Още няколко години. И трябва да се охлажда също толкова.

Ядрото и горивото както ги описваш или както разбирам че ги описваш са едно. Къде вътре да цопне? Топи се горивото става плъта супергореща металическа маса, пада на дъното на реактора, топи го, пада на бетона, топи го и тръгва надолу докато истине. Американците му викат китайски синдром щото щяло да стигне до Китай. Ето ти модел на мелтдаун

http://www.youtube.com/watch?v=bxzQPiy_U1M

Да супер стари са 40+. Да, американски са.
Piqndurnik написа:Плутония е кофти работа. А какво е съотношението на отделните елементи?
Не знам. Аз самият пък и доста хора май в областта са учудени, че въобще има реактор със смесено уран-плутоний гориво. А има и отработено такова. Супер гадно.
Piqndurnik написа:Това ясно. Надеждата е да няма силно възходящо течение и да не достигне "джет-стриймовете".
Дано, дано, дано. Макар че това е малка утеха за самите японци.
Piqndurnik написа:Кофти значи. Ама все пак не е ли по-добре уран, отколкото плутоний?
А, ако за запалка на водородна бомба се използва лазер, ще има ли вторична радиация?
Е по-добре е де. Но обикновено е плутоний и той като количество е по-малко от необходимия уран, за да запали синтеза. Ами да, може сигурно. Но бомбата няма да може да я вдигне никой самолет или ракета. Това за лазера де. Ще има, да. По време на термоядрения взрив имаш алфа, бета и гама лъчение със супер интензитет. Това неминуема активира околните елементи и те почват да светят. Но вторичното замърсяване на една бомба, повтарям вторичното, не може да се сравнява с отворена активна зона с тонове гориво и още по-малко с разхерметизирани отработени пръти.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Добра новина ще е, ако и помпите и тръбите все още работоспособни, понеже не виждам как ще може да влезе водопроводчик да ги оправи.
Едва ли. Но маркучи и помпи ще се намерят. Въпросът е да наливат вода, мамка му. А според мен саркофазите са неизбежни вече. Това не е Чернобил. По-страшно е. Уви.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Remmivs написа:
Piqndurnik написа:Добра новина ще е, ако и помпите и тръбите все още работоспособни, понеже не виждам как ще може да влезе водопроводчик да ги оправи.
Едва ли. Но маркучи и помпи ще се намерят. Въпросът е да наливат вода, мамка му. А според мен саркофазите са неизбежни вече. Това не е Чернобил. По-страшно е. Уви.
Аз все пак съм оптимист.

Сигурно защото нищо не разбирам...

Мисля си, че и този път Бог ще ни прости, че само ще ни сплаши

Защото има много хора, които не заслужават това

И аз не го заслужавам. Мисля, че съм добър човек и трябва да ми се случват хубави неща...и детето ми е добро,
и приятелите ми и техните деца са добри..., и много други хора, които не познавам-също

:roll:

К'во сега?

Ванга ще се окаже права?! Ако Европа се обезлюди тогава как би се сбъднало друго нейно пророчества за България
".... ке пребъде"

Какво след случва след тези бетонови "саркофази"? А преди тях? И защо са последното нещо, което може да се направи? Това какво помага/променя?!
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Remmivs написа: Това не е Чернобил. По-страшно е. Уви.
а защо е по-страшно от Чернобил? Саркофазите не са ли някакъв вид решение?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

frisky lioness написа:
Аз все пак съм оптимист.

И аз не го заслужавам. Мисля, че съм добър човек и трябва да ми се случват хубави неща...и детето ми е добро,
и приятелите ми и техните деца са добри..., и много други хора, които не познавам-също
Фриски, добри хора е имало винаги, много добри хора, и катаклизми, бедствия, епидемии пак са идвали. Къв господ, кви пет лева?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

latrevw написа:а защо е по-страшно от Чернобил? Саркофазите не са ли някакъв вид решение?
Решение са, да. Крайно. След 5-10 години нови. И евентуално изнасяне и погребване на радиоактивните отпадъци.

Чернобил беше един (1) реактор и нула (0) басейни за отработено гориво и нула (0) зони с плутоний вътре.
Другото го сметни сама.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

latrevw написа:
Фриски, добри хора е имало винаги, много добри хора, и катаклизми, бедствия, епидемии пак са идвали. Къв господ, кви пет лева?
Така е. Не споря

БОГ.

Аз съм вярваща...
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа: И евентуално изнасяне и погребване на радиоактивните отпадъци.
.
Къде, къде...?
На луната
щот нея още не сме я осрали....

:crying:
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Къде, къде...?
На луната

Имаше идея да ги изстрелваме към Слънцето. И да изгарят в неговата пещ. Но се отказаха, защото не са ни достатъчно надежни ракетите-носители и никой не иска да се посипе от космоса ядрен боклук по цялата планета. Та, доколкото знам, все още ги потопяват на дъното на Северният ледовит.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
frisky lioness написа:Къде, къде...?
На луната

Имаше идея да ги изстрелваме към Слънцето. И да изгарят в неговата пещ. Но се отказаха, защото не са ни достатъчно надежни ракетите-носители и никой не иска да се посипе от космоса ядрен боклук по цялата планета. Та, доколкото знам, все още ги потопяват на дъното на Северният ледовит.
Така или иначе ще си платим за всичко:crying::crying::crying:

Ако не ние
то децата ни, ако не те, то внуците ни
Изображение

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Remmivs написа:
latrevw написа:а защо е по-страшно от Чернобил? Саркофазите не са ли някакъв вид решение?
Решение са, да. Крайно. След 5-10 години нови. И евентуално изнасяне и погребване на радиоактивните отпадъци.

Чернобил беше един (1) реактор и нула (0) басейни за отработено гориво и нула (0) зони с плутоний вътре.
Другото го сметни сама.
ясно, данке
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

frisky lioness написа:
БОГ.

Аз съм вярваща...
отдавна не сме правили тема за религията :-) ама не от сорта "вярвам в сила, в енергия и т.н.", искам ей-така с някой като теб да си поговоря, който вярва в Бог според библията, нали?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

latrevw написа: вярва в Бог според библията, нали?
Почти...

:-)
Изображение

Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

frisky lioness написа: Мисля си, че и този път Бог ще ни прости, че само ще ни сплаши

Бедите или радостите не винаги се случват, защото ги заслужаваме. Може да са в резултат от положени усилия в дадена посока, но винаги има и доза късмет. Можеш да засадиш някакъв посев, да го отглеждаш по всички правила, но да се случи градушка и да отнесе плодовете.
Понякога няма смисъл да се питаш "С какво го заслужих?". Не си го заслужил с нищо. Просто се е случило.
Същото е и с лотарията. Има хора, които в продължение на десетилетия играят на тото и не печелят. Някой пък решил случайно да пусне фиш и удря джакпота. С какво го е заслужил повече от останалите?
Понякога нещата просто се случват. И да търсиш заслуга или вина в някои моменти е път към болката. А не към мъдростта. Понякога.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

frisky lioness написа:
Аз все пак съм оптимист.

:roll:

К'во сега?

Ванга ще се окаже права?! Ако Европа се обезлюди тогава как би се сбъднало друго нейно пророчества за България
".... ке пребъде"

Какво след случва след тези бетонови "саркофази"? А преди тях? И защо са последното нещо, което може да се направи? Това какво помага/променя?!
Мила Фриски.
Като прочета такова нещо и толкова дребен и нищожен се чувствам с моите веселбарски приказки. И бодри анализи. И изобщо велемъдростите ми, и социложките ми въпроси и теориите за атомната енергетика които поглъщам с килограми, и въобще. Изобщо и въобще.
Аз също се мисля за искрено вярващ човек. Казваш думи които мисля- Господ и този път ще ни прости. Има хора които са дълбоко добри и такова чудо на сътворението може би е което го спира и ни пази от погибел.
Може и да си ти.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа: Мила Фриски.
Като прочета такова нещо и толкова дребен и нищожен се чувствам с моите веселбарски приказки. И бодри анализи. И изобщо велемъдростите ми, и социложките ми въпроси и теориите за атомната енергетика които поглъщам с килограми, и въобще. Изобщо и въобще.
Аз също се мисля за искрено вярващ човек. Казваш думи които мисля- Господ и този път ще ни прости. Има хора които са дълбоко добри и такова чудо на сътворението може би е което го спира и ни пази от погибел.
Може и да си ти.
Грънци, хора. Ние няма да си простим. Страдаме от човешки дела и Бог/Природата не са ни виновни. Те само ни помагат въпреки нас. :bigsmile:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ако ние не си прощаваме, Вяра, тогава всъщност никой не ни прощава.

Аз съм го казвал и друг път. Не вярвам в материята. Това изобщо не е по Библията, но пък е вяра.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа: Ядрото и горивото както ги описваш или както разбирам че ги описваш са едно. Къде вътре да цопне? Топи се горивото става плъта супергореща металическа маса, пада на дъното на реактора, топи го, пада на бетона, топи го и тръгва надолу докато истине. Американците му викат китайски синдром щото щяло да стигне до Китай. Ето ти модел на мелтдаун

Не знам защо, но винаги съм си мислел, че горивото също се подава на пръти и можа да бъде извадено извън активната зона.

А каква е нормалната температура в реактора?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Green Light написа: Аз също се мисля за искрено вярващ човек. Казваш думи които мисля- Господ и този път ще ни прости. Има хора които са дълбоко добри и такова чудо на сътворението може би е което го спира и ни пази от погибел.
Може и да си ти.
Точно затова си мисля, че няма нищо лошо в това хората да се молят, да съчувстват, да са съпричастни и да страдат..
Да, това най-вероятно не помага, или поне не директно, но пък ни сплотява, като хора, защото всички сме чеда на тази земя и ...защото друг дом си нямаме:(

Молитвите ни и съпричастието ни генерират положителна енергия и колкото повече са тези хора, толкова повече е тази енергия, защото това е начина да се спасим. Като се променим и като започнем тази промяна от себе си.

Вярвам в това. Вярвам го истински и много често си припомням "Предай нататък".

Ако успеем, ако доброто и позитивното е повече- ще се спасим

Ние сме деца на Бог. Вярно е, че някои от нас са малко..."лошави", по-палави и непослушни, но нима един родител не обича еднакво децата си, независимо от това какви са или въпреки това:-)

Понякога милувките редуват се с шамари:-):winkw:, ако да те погледнат строго:mad: не помага

:-)
Изображение

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:Ако ние не си прощаваме, Вяра, тогава всъщност никой не ни прощава.

Аз съм го казвал и друг път. Не вярвам в материята. Това изобщо не е по Библията, но пък е вяра.
Да. Правилно, Рем. Никой не прощава. Само действат неумолими закони и ще страдаме, ако не ги следваме. Така си мисля. Ние сме Бог.
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Piqndurnik написа:
Remmivs написа: Ядрото и горивото както ги описваш или както разбирам че ги описваш са едно. Къде вътре да цопне? Топи се горивото става плъта супергореща металическа маса, пада на дъното на реактора, топи го, пада на бетона, топи го и тръгва надолу докато истине. Американците му викат китайски синдром щото щяло да стигне до Китай. Ето ти модел на мелтдаун

Не знам защо, но винаги съм си мислел, че горивото също се подава на пръти и можа да бъде извадено извън активната зона.

250 градуса.
ядреното гориво е като малки цилиндърчета лего които се мушкат в цилиндри от циркониева сплав

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... storystart
Джаз го пусна пръв тоя линк. Хубав е. Макар и малко неактуален май
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа: Имаше идея да ги изстрелваме към Слънцето. И да изгарят в неговата пещ. Но се отказаха, защото не са ни достатъчно надежни ракетите-носители и никой не иска да се посипе от космоса ядрен боклук по цялата планета. Та, доколкото знам, все още ги потопяват на дъното на Северният ледовит.
В Германия има хранилище. В някакви бивши солни мини е. Хем е стабилен сеизмично район, хем е и сухо, предполагам.
Всеки път, като има транспорт натам, разни екоорганизации правят циркове и според мен създават дори повече опасности, но пари играят доста. Сега ще използват ситуацията да заменят поне старите АЕЦ с газ. Познай от къде?
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Следя темата за Япония, катаклизмите, ядрената криза и всичко, което се случва там постоянно вече дни наред.
Няма нужда от многословия, просто свеждам глава и притихвам за минута. Вечна им памет на хилядите, които в тази трагедия срещнаха смъртта лице в лице.
Моля се всеки ден за оцелелите и тяхното бавно и постепенно завръщане от ръба между живота и смъртта.
Моля се до пострадалите да стигне по-скоро помощта от света и всеки от тях да има подслон, храна и вода.
Моля се и за приятелите ми, които са все още там, макар и в Осака.
Моля се и за благословия над онези, които са натоварени с огромната отговорност да спасят Япония и света от ядрен апокалипсис, излагайки своя живот на смъртна опасност.
Моля се за измъчената ни планета Земя, чиято ос се е изместила с още 10 см, като последствие от големия трус и множеството последващи трусове.
Моля се и за нас самите, оглеждащи се в огледалото на човешката трагедия, да научим нещо повече за себе си, да се изправим срещу страховете си и ако не друго, поне да се научим да ценим живота си и най-вече днешния ден.

Амин!
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Не знам защо, но винаги съм си мислел, че горивото също се подава на пръти и можа да бъде извадено извън активната зона.

На пръти е, да. Циркониеви тръби, в които има таблетки с гориво. Прътите пък обикновено се поставят в така наречените касети, които също имам обвивка, понякога плътна (отстрани, отдолу и отгоре са отворени, за да минава топлоносителя), понякога с отвори. Та, обикновено не се вадят прът по прът, а на касети. Отделно в различните касети има различно разпределение на прътите по обогатяване най-вече, за да се постигне уеднаквяване на неутронните потоци и съответно на топлоотделянето в зоната. Прътите, които могат да се вкарват и изкарват от зоната са прътите за управление и т.нар. Аварийна Защита (АЗ, има няколко вида), които управляват мощността на реактора чрез поглъщане на неутрони. При трус АЗ, които са на електромагнити и стоят над активната зона, падат под действие на гравитацията, защото отпада захранването на електромагнитите, които ги държат горе.

Различна. В нашите ВВЕР-1000 ако помня добре влиза вода с температура 290-300 'C и излиза с 320-330 'C. За ВВЕР-440 бяха по-ниски температурите, но съм ги забравил и тях. Примерно 270 вход 290 изход. Зависи най-вече от налягането на водата. При ВВЕР-1000 то е 320 MPa.

Не знам параметрите на американските Марк 1 BWR-и. Мога да ги намеря обаче, ако те интересува.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:В Германия има хранилище. В някакви бивши солни мини е. Хем е стабилен сеизмично район, хем е и сухо, предполагам.
Всеки път, като има транспорт натам, разни екоорганизации правят циркове и според мен създават дори повече опасности, но пари играят доста. Сега ще използват ситуацията да заменят поне старите АЕЦ с газ. Познай от къде?
Да, в Германия се прави т.нар. сухо съхраняване. Вместо да лежи три години в басейн до реактора, отработеното гориво се слага в контейнер с инертен газ и много здрав и съответно много скъп и се съхранява така. Но е наистина много по-скъпо. И много по-безопасно.

Не знам. От Луната?
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Надявам се в картината скоро да има все повече положителни и обнадеждаващи щрихи. Ето един от тях.
В такива моменти човек вижда нов смисъл в популярната фраза "чудо за три дни"

http://30.media.tumblr.com/tumblr_li78e ... o1_500.jpg
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа:
Green Light написа:
Stranniche написа:... Съжалявам, че не съм там в момента и с нищо не мога да помогна. :(
Начи от цялата тема е тва ме хвана мене. Едно, че ти вярвам че съжаляваш, знам че има такива хора. Второ че изобщо не мога да го проумея тва твое чувство. И трето, като знаменател на първите две, аз за мене само си повтарям - "добре, че не съм там"
Да, Странниче ни показа какво е да си човек.

Аз лично също не бих искал да съм там, признавам си. Това, което мога и ще направя е да даря пари. Има вече много начини за това. И другото, което мога и правя е да се опитвам да информирам хората, които мога, за реалните неща, доколкото аз ги проумявам и разчитам. Защото това е важно и според мен хората имат право на тази информация.
Нищо не съм показала. За съжаление в този момент дори пари не мога да пратя, защото не мога да намеря работа :(.

Но в Япония работех и още можех да съм там - бяха ми дали работна виза, добър договор, увещаваха ме да остана.
И все с нещо можех да съм полезна сега - например да приютя някой обездомен или някое осиротяло дете. Японците са организирани и винаги имаш възможност да си полезен и да знаеш, че помощта ти отива за който се нуждае.

Много добро съм видяла от Япония и нейните хора. Затова писах, че искам да съм там сега. :crying:

Колкото до радиацията - все от нещо и някога ще се мре. По-важно е да е имало за какво да си живял. :-)
Но това е друга тема...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Оцелели жертви от Хирошима казват, че в земетръсна Япония въобще не е трябва съществуват АЕЦ, че рискът не е оправдан.
/Има едно видео с възрастен човек на страницата./

www.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/18/bomb.survivors/index.html?hpt=C1
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Stranniche написа:Японците са организирани и винаги имаш възможност да си полезен и да знаеш, че помощта ти отива за който се нуждае.
да, това го показаха на целия свят
дано нещата по-бързо тръгнат към нормализиране
защото колкото и да предизвикват възхита "последните самураи", които все още работят по централата... толкова отчайващо слаби ми се виждат тия усилия в устата на горящия "змей"
http://money.bg/news/id_1196064160

дали няма как по въздух да пуснат някакви смеси за охлаждане, а не само вода... сигурно е глупаво, че го мисля това, ама цялата тая безпомощност на странични наблюдатели ми идва в повече
доста по-друга помощ трябва освен тая http://www.btv.bg/news/svetut/bedstvia/ ... oniya.html
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

снощи ме ужаси решението на Европа за удари върху Либия
Кадафи не знам дали ще го ударят, но пак ще има много жертви
не може ли просто една изолация на Либия да се направи, защо трябва все оръжия бе
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

latrevw написа:не може ли просто една изолация на Либия да се направи, защо трябва все оръжия бе
заради очаквания бърз ефект
и заради това, че се разчита "да се прицелиш" където искаш
изолацията върху кого ще удари - върху самия кадафи или върху обикновените хора
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

holi_day написа:
latrevw написа:не може ли просто една изолация на Либия да се направи, защо трябва все оръжия бе
заради очаквания бърз ефект
и заради това, че се разчита "да се прицелиш" където искаш
изолацията върху кого ще удари - върху самия кадафи или върху обикновените хора
шибана ситуация
но ми се струва лицемерно Франция да напада Либия. Кадафи е животно, но до вчера всички му се мазнеха, сега изведнъж нямал право да управлява. А защо навсякъде приемаха синовете му като държавни глави едва ли не, защото ходеха на официални посещения в Либия.
Дали либийците искат "велика Европа" да ги освобождава?
В Ирак американците отидоха, за да освободят народа ли?
По-корумпирана, лицемерна и нагла институция/ организация/ обединение или квото е там от ЕС едва ли има
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:снощи ме ужаси решението на Европа за удари върху Либия
не може ли просто една изолация на Либия да се направи, защо трябва все оръжия бе
Абе аз май все адвокатствам на еропейците. Тук. Иначе, честно казано не ги смятам за много по- умни от американците. Все се пънат да покажат че са сила.
Все пак относно това решение мисля че направиха правилното. Зло е войната в Либия. Но десеторно зло е Кадафи да се задържи върху море от кръв, защото тогава войната ще стане десетилетна и кръвта ще бъде океан. Да не говорим, че този бунт и тази революция(супер необяснимо) май наистина е за демокрация. Или ако не е, то не е ясно как стана. Никоя външна сила нямаше интерес от махането на кадафщината или самия Кадафи. Либийците сами докраха нещата до там че да го махнат. Супер, супер необяснимо. Той ги направи и държава и сила, че и богати. (Вижда се че им е взел свободата и достойнството, обаче с мка на сърце ще кажа, че смятам че това не е фактор в 20-21 век. Ако заради това се вдигат тия либийци, значи направо са феномен. Жалко де защото водачите им са кадафовци също)
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:снощи ме ужаси решението на Европа за удари върху Либия
Нещата там излязоха извън контрол.
Ако го оставят - ще смаже хората. Ама буквално. И след това не можеш го спря.
Този път Щатите и Европа действат (като че ли) в синхрон. Да им се ненадяваш.
Както и да е. Не е хубаво решение, ама май е най-доброто за момента.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Абе аз май все адвокатствам на еропейците. Тук. Иначе, честно казано не ги смятам за много по- умни от американците. Все се пънат да покажат че са сила.
Все пак относно това решение мисля че направиха правилното. Зло е войната в Либия. Но десеторно зло е Кадафи да се задържи върху море от кръв, защото тогава войната ще стане десетилетна и кръвта ще бъде океан. Да не говорим, че този бунт и тази революция(супер необяснимо) май наистина е за демокрация. Или ако не е, то не е ясно как стана. Никоя външна сила нямаше интерес от махането на кадафщината или самия Кадафи. Либийците сами докраха нещата до там че да го махнат. Супер, супер необяснимо. Той ги направи и държава и сила, че и богати. (Вижда се че им е взел свободата и достойнството, обаче с мка на сърце ще кажа, че смятам че това не е фактор в 20-21 век. Ако заради това се вдигат тия либийци, значи направо са феномен. Жалко де защото водачите им са кадафовци също)
Странно нещо е политиката, наистина - а най-странното е способността на политиците да не мислят в перспектива. Някакъв голям талант е това.
Panta rhei...
Публикувай отговор