Ретропис

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Ретропис

Мнение от Kent »

КЕ-1985. /Ком-Емине/

01-26 август.

Аз за съжаление нямам много спомени, т.к.събитието беше преди близо 26 години. Имахме съпровождащ автомобил /проявата беше национална/ с храна и част от палатките и спалните чували. Това беше една линейка от варненската психолечебница /просто такава кола бяха намерили от Академик-София, не друго/. Шофьора бая си пийваше и един-два пъти май, че забрави да пресрещне групата /уговорката беше на удобните хижи с път до тях/. Аз и един приятел пътувахме с тая кошница първо от Варна до Берковица на 2-ри август в тропическа практически жега. После една седмица миришех на гранясало масло и развален салам, щото нямаше място и се бяхме изтегнали върху торбите с манджите. Помня , че някъде покрай Ябланица почивахме и шофЕра ходи да се къпе при свой познат милиционер, а ние с Радо лапахме въздуха заровени от торби лук и развалящи се салами и паниращ се кашкавал /забрави да ни отвори задната врата, само тя се отваряше и то с чалъм/. Тъй, че в Берковица пристигнахме бая посмачкани. После на хижа Ком - запознаване с групата и водачите, походче до връх Ком и на другия ден газ на изток.
В началото както писах в чата, всички участници бяха скромни плахо се запознаваха един с друг, бъзикаха се внимателно, тихо си говореха първите дни преди заспиване вечерта по хижите, преобличаха се скришом и ходеха по нужда встрани от пътеката в храстите. Помня, че някъде покрай Мургаш здраво се загубихме и вместо 12 часа ги направихме 16 - поредния преход, че заблудихме и някакви странични туристи които тръгнаха след нас /после ни обсипаха с огън и жупел, вербална/. В последващата седмица последва деликатно оскотяване на групата. По хижите всеки гледаше да докопа най-готиното легло, символично миене, баните - манна небесна, но не се държеше на тях. После си пълниш търбуха като свиня и се трупясваш. Имаше един дето ходеше нон стоп бос и постоянно търсеше да гази в кравешки лайна по възвожност пресни, понеже му действали като балсам на болежките по понарязаните крака /съответно оцветени и мирищеши от седмия ден някъде нататък/ и никой не щеше да спи до него на легло понеже му се насълзяваха очите. На Лескова помня, че требеше да бъдем по петнайсетина човека в една стая и аз си взех одеяло и влъзглавка и спах в близките до хижата храсти, а не бях гнуслив и тогава. Какво още... Линейката ни чакаше през две три хижи, да допълни храната ни и за сухите пакети /но и не на всяка хижа имаше готвено/, и по местата избрани за палаткуване. Имаше две каки от ВИФ, гимнастички, които бяха дошли да отърват студентска бригада, явно са мислели че екскурзионно лесно е това с малко ходене и пое..не чат-пат и на 10-я ден се прокълнаваха страшно вече.

Да отбележа нещо. Целия поход - 24 дни /плюс два почивни/ го преминах,с верно по-високи, но градски зимно-есенни обувки на завод "Пирин". Естествено, че ми излязоха страшни пришки към 5-я ден, но аз тогава си бях говедо, с нещо ги мазах, миех си редовно краката и към 15-я вече бяха спомен. Имаше една кака дето беше млада майка /май беше оставил у дома си осем месечно бейби/ измаршерува цялото разстояние с китайски кецове от високите /те тогава бяха яки кецове/ но втората седмица се съдраха, първо над петата, после почти целите и накрая заприличаха на грозни, мръсни сандалети. Тя имаше и копринена синя рокла с много дълбоко имащозащо да е дълбоко деколте за тържествени случаи /почивките ни водеха на заведение със скара-бира/ и с нея и цръвулките представляваше поразителна и незабравима картина. Една от участниците беше състезателка по ориентиране май от жени- елит /имаше такава категория/ и все ходеше с овесена "Силва" на врата. На Беклемето се напи по време на скара-бирата и се загуби в горичката до палатковия ни лагер. Рева като ранена в сърцето пантера и бая зор видяха докато я намерят в тъмното останалите не много трезви батковци. И какички. Към Бузлуджа едни от подводачите /имаше главна водачка и помощници/ изпревари групата и гледаме след един завой - няма го, изчезнал. А, той се качил на върха на едно дърво барабар с раницата /макар баяпълничък беше/ и трепери. Чул в далечината бензинопили и ги помислил за рев на диви мечки....после го страх да слезе....

Та така нататък. На Агликина поляна двете гимнастички искаха да спат при нас с Радо в палатката, аз нямах нищо против, ама Радо се направи на сърдит бастун и не ги пусна та спаха под линейката май на сушина щото ръмеше. После едната беше дамгосана половин ден с машинно масло по сурата... Около Разбойна, помня че изпреварих доста групата /поне с половин час/ и изпих литър и половина вода от едно шише поставено под чучура на доста слабо течаща чушма. Изпих ги на екс. Групата после чакаше по две-три минути за пълна чаша от същата чушма. Лош, лош Васко... В Котел спахме в хотела на "Балкантурист", до хотела тогава имаше някакво сметище май или разрушена къща и цяла нощ котки или чакалчета сатанински виеха от там. Като, че някой осакатеваше бебета, ама много. На Дъскотна ядохме някакви кебапчета и накрая цялата група се посра на финала. Шарехме покрай пътеката из тръните като партизаните на Тито ибаси.
На Емине се изкъпах с дрехите и бях един от малкото които влязоха в Морето. На останалите им беше безразлично като, че ли. Искаха по бързо да свърши тва преживяване.

Изображение
Последно промяна от Kent на 18.03.11, 20:30, променено общо 1 път.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Ретропис

Мнение от Ън »

Kent написа:
Тоя с многото коса ти ли си?!!:shocked::lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Kent написа:
Та така нататък. На Агликина поляна двете гимнастички искаха да спат при нас с Радо в палатката, аз нямах нищо против, ама Радо се направи на сърдит бастун и не ги пусна та спаха под линейката май на сушина щото ръмеше.
Божееееее!!! Как може, бееее?!!! Е, как може така???:shocked::shocked::shocked:
Ама млад е бил, глупав, простено му е...

И аз колко млад и глупав бях и колко гаджета ей така от глупост- "под линейката на сушина..." :lol:

П.П. Оправи си темата, че докато се усетя едни и същи неща ги прочетох два пити :lol: И вторият път се чудех от къде това, което чета, ми е познато :rotfl24:

Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Аз на Агликина поляна. Ако сканна диапозитива, ще е сигурно че съм аз.
Оправих я май.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ей, от малък си си шашав! много готин ретропис!
just perfect
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

яко :rotfl24:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

bead_ написа:ей, от малък си си шашав! много готин ретропис!
windcolours написа:яко :rotfl24:
Тва е Кента! Никой друг не може да бъде толкова луд! :lol::lol::lol:

Изображение
jazz

Мнение от jazz »

Kent написа:Аз на Агликина поляна. Ако сканна диапозитива, ще е сигурно че съм аз.
Оправих я май.
оправи го
ама кофти
стана 2 пъти по-кратък разказ
а аз си го прочетох дваж с кеф
мерси
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Ън написа:
bead_ написа:ей, от малък си си шашав! много готин ретропис!
windcolours написа:яко :rotfl24:
Тва е Кента! Никой друг не може да бъде толкова луд! :lol::lol::lol:
ооо, тук мога много да споря, защото познавам немалко пещерняци и планинари, и те уверявам, че е пълно с такива като него :lol: Онази линейка от психолечебницата не е никак случайна :grin:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

хвала, камарад
:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

:lol::lol::lol:

Ох, обясни пак за деликатното оскотяване, умрях от смях...
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Тва е ползта от остаряването, Кенте. Радо понастоящем не се прави на сърдит бастун на гимнастичаки. На всякакви гимнастички. Без да го познавам знам.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

и кво с двете гимнастички ?
:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Мнемозина написа::lol::lol::lol:

това е не моментално,
но постепенно превръщане
на младия, гладко избръснат,
чистичък, лъчезарен турист,
ухаещ на ко беше....на "ален мак"
и подтичващ бодро по пътеката

в брадясъл, потен, начумерен
вечно гладен, жаден и недоволен урунгел
едва кретащ, препъвайки се по равното
в изплезения си до средата на потурите нечист език
:twisted:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

представих си те стискащ зъби с онези пиринки...и как отваряте вратата на линейката :cool: а снимката първо помислих, че е на Ст Младенов, но се зарадвах, като разбрах, че си ти :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

между другото фланелката беше оригинална адидас /вижда се половината цветенце/, произведена в гермаания, тогава нямаше китай на глобуса
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Kent написа:
Мнемозина написа::lol::lol::lol:

това е не моментално,
но постепенно превръщане
на младия, гладко избръснат,
чистичък, лъчезарен турист,
ухаещ на ко беше....на "ален мак"
и подтичващ бодро по пътеката

в брадясъл, потен, начумерен
вечно гладен, жаден и недоволен урунгел
едва кретащ, препъвайки се по равното
в изплезения си до средата на потурите нечист език
:twisted:
Това е един изцяло нов поглед към планинарството! :shocked:
Може ли да се пробва в градски условия първо? Или само групово се получава... :roll:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Kent написа:между другото фланелката беше оригинална адидас /вижда се половината цветенце/, произведена в гермаания, тогава нямаше китай на глобуса
каква германия ,къв адидас?!
треснахте ли гимнастички по цвички или не?!:blum:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Kent написа:между другото фланелката беше оригинална адидас /вижда се половината цветенце/, произведена в гермаания, тогава нямаше китай на глобуса
връзкар такъв... от друга страна - трудно се намираха, но можеше да се намерят адидаски.

Което ме подсеща за това, че нито детето на Грийн, нито много други деца ще разберат защо не може да си намериш фланелка адидас (или друга)... в онази хубава по замисъл система :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:
цвай гимнастичкен мит цвичкен...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Което ме подсеща за това, че нито детето на Грийн, нито много други деца ще разберат защо не може да си намериш фланелка адидас (или друга)... в онази хубава по замисъл система :winkw:
донесе ми я чичо Тома, от СФРЮ, също социализъм, ако тва имаше впредвид, от оная хубава по замисъл система де:lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

май не, те бяха, както се изрази един учасник към края на похода /докато отмъкваше към храстите последното руло тоалетна хартия в групата/
с хубави телца, но в лица - като тряснати от реактивна артилерия
май и тях /гимнастичките/ никой не ги огря, та си останаха само с ходенето
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Kent написа:
донесе ми я чичо Тома, от СФРЮ, също социализъм, ако тва имаше впредвид, от оная хубава по замисъл система де:lol:
не, имах предвид, че с връзки или малко черен пазар (сфрю-то го видяхме колко бе хубав, когато голямото враг ...ние де... стана голямо приятел :winkw:) - сфрю-то се поддържаше от запада, щот прави контра на ссср-то, ама точно на теб да ти го обяснявам...

скоро някъде гледах нещо за Тито, култа към него, къща, неговите истории, изневери и т.н. ама не помня къде точно

а синът ми ме пита оня ден "В ГДР по-добре ли бе от Чехия". Бях в Чехия 83-та на студентска бригада и ... много ми хареса. Бяха си най-близо до Запада още тогава. Не бе Запад, но си личеше как са просто на няколко крачки от него.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

а синът ми ме пита оня ден "В ГДР по-добре ли бе от Чехия". Бях в Чехия 83-та на студентска бригада и ... много ми хареса. Бяха си най-близо до Запада още тогава. Не бе Запад, но си личеше как са просто на няколко крачки от него.
Ние в Прага на световното по тенис за жени /като зрители естествено/ - Мандликова, Сукова, голямата /във всяко отношение/ Навратилова на живо. Наще Малееви естествено. Златния град, тинтири минтири. Часовника, Карловия мост и прочее... И в Словакия три зими поред на ски, летата тенис пак там в Банска Бистрица Ммм готини русички /естествено/ чехкини и словачки навсякъде:shocked: Като чуеха българин и пощуряваха...проговаряха дори на руски:rotfl24:
п.п. Жалко, че не пиех бира тогава. А, може пък да е за добро:lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Kent написа:
Ние в Прага на световното по тенис за жени /като зрители естествено/ - Мандликова, Сукова, голямата /във всяко отношение/ Навратилова на живо. Наще Малееви естествено. Златния град, тинтири минтири. Часовника, Карловия мост и прочее... И в Словакия три зими поред на ски, летата тенис пак там в Банска Бистрица Ммм готини русички /естествено/ чехкини и словачки навсякъде:shocked: Като чуеха българин и пощуряваха...проговаряха дори на руски:rotfl24:
п.п. Жалко, че не пиех бира тогава. А, може пък да е за добро:lol:
бирата им бе фантастична. Още я помня. Не знам дали сега е влошена или е същата, дали съм я пил като е било по-хладно или за по-бързо съм минавал после през Прага, но онзи август 83-та бе страхотна жега и ... за мен чешката бира си остана от тогава най-хубавата в света. Е - не че Стелата не ми стана за малко номер едно по-късно (но не тази Стела, дето я пием тук), но и тя не измести онази божествена течност, която се разливаше по различните намьести и други там. Да не говорим, че чахкините са ... хич не по-зле от рускини и украинки! Мноооооого са готини :winkw:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Елби и Кент са пияници и декаденти!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Елби и Кент са пияници и декаденти!
не е вярно, понякога не декантирам виното!!!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:Елби и Кент са пияници и декаденти!
а други са просто завистници
just perfect
Публикувай отговор