За живота
За живота
Може би и днес щях да пропусна да вляза, ако не исках да споделя (то пък видях, че съм станал цяла тема за 3 души, но ще свикнат с мен или ще научат това-онова, ако могат и искат) една много готина мисъл (всъщност поредица от готини мисли), дето тази сутрин прочетох в ГЕО (автор Сергей Герджиков)
Хората се любят, пият и пеят без цел извън тръпката. Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл. Има всевъзможни смисли само докато животът е налице. Животът оформя смислите по своя форма, а тя е усилието да превъзмогваш смъртта. Истински е животът на ръба на бездната, между входовете за Рая и Ада.
Хората се любят, пият и пеят без цел извън тръпката. Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл. Има всевъзможни смисли само докато животът е налице. Животът оформя смислите по своя форма, а тя е усилието да превъзмогваш смъртта. Истински е животът на ръба на бездната, между входовете за Рая и Ада.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
списание ГЕО, декември 2009. Нямам линк, само на хартия. Не всичко е по мрежатаМнемозина написа:Тц, не съм съгласна с него.
Пусни му линк насам да му обясня защо.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
на мен пък ми хареса. Статията не бе за живота, а за катеренето на скали. Авторът описва своите преживявания на Вратцата и в един момент, като е над бездната говори за живота.
Както и да е. Няма нищо лошо да не се хареса това. Мисли. За живот, за съществуване - мен ми харесаха и ги споделих. Може би извадени от контекста на статията (трудности, изкачване, слизане, опасности) звучат особено - не мога да преценя това. А по-вероятно е и много хора да си имат коренно друг поглед над смисъла на живота и да не са съгласни с това.
Както и да е. Няма нищо лошо да не се хареса това. Мисли. За живот, за съществуване - мен ми харесаха и ги споделих. Може би извадени от контекста на статията (трудности, изкачване, слизане, опасности) звучат особено - не мога да преценя това. А по-вероятно е и много хора да си имат коренно друг поглед над смисъла на живота и да не са съгласни с това.
Като каза скали, се сетих за онази притча, която всички предполагам знаят - дето един го гонел тигър и като стигнал до една пропаст, увиснал на една лоза над пропастта, а отдолу си точел зъбите друг тигър. После две мишки започнали да прегризват лозата, а той забелязал именно в този ужасен момент една ягодка, откъснал я и тя му се сторила божествено вкусна. Та, за мен истинския живот е не на ръба между ада и рая, а между тигрите, а аз ги тълкувам като миналото и бъдещето. Миналото те дебне с предопределенията си, заложеното, нормите, примките, травмите, а бъдещето те грози с непознатото, несигурното, страха и т.н. и ти, увиснал във времето, а може би, както казваш, между ада и рая или каквото и да е там нещо, което обаче го няма на практика - минало е или предстои, та ти увиснал във всички тези небитиета и вещество-времена имаш едно единствено нещо - ягодките на настоящите мигове. Нищо друго нямаш. Това е истинското, другото не се знае къде е - нито бъдещето, нито миналото къде е отишло, нито кое е раят - ти или другите, нито кое е адът - доколко ти, доколко другите. Знае се само - имаш дарове едни ягодки. Сега. И от теб зависи дали ще ги откъснеш или ще се страхуваш от тигрите.ELBI написа:на мен пък ми хареса. Статията не бе за живота, а за катеренето на скали. Авторът описва своите преживявания на Вратцата и в един момент, като е над бездната говори за живота.
Преди 1-2 седмици имах интересен разговор точно по темата за смисъла на живота. Много хора са с идеите и убежденията за прераждането, за това, че има върховна цел защо си тук и защо не там. А това - за момента, за ягодката - поне аз го усещам в смисъла на карпе дием. И на дилемата оптимизъм-песимизъм. Без намеци тук. Да си го кажа директно.
vyara написа:Като каза скали, се сетих за онази притча, която всички предполагам знаят - дето един го гонел тигър и като стигнал до една пропаст, увиснал на една лоза над пропастта, а отдолу си точел зъбите друг тигър. После две мишки започнали да прегризват лозата, а той забелязал именно в този ужасен момент една ягодка, откъснал я и тя му се сторила божествено вкусна. Та, за мен истинския живот е не на ръба между ада и рая, а между тигрите, а аз ги тълкувам като миналото и бъдещето. Миналото те дебне с предопределенията си, заложеното, нормите, примките, травмите, а бъдещето те грози с непознатото, несигурното, страха и т.н. и ти, увиснал във времето, а може би, както казваш, между ада и рая или каквото и да е там нещо, което обаче го няма на практика - минало е или предстои, та ти увиснал във всички тези небитиета и вещество-времена имаш едно единствено нещо - ягодките на настоящите мигове. Нищо друго нямаш. Това е истинското, другото не се знае къде е - нито бъдещето, нито миналото къде е отишло, нито кое е раят - ти или другите, нито кое е адът - доколко ти, доколко другите. Знае се само - имаш дарове едни ягодки. Сега. И от теб зависи дали ще ги откъснеш или ще се страхуваш от тигрите.ELBI написа:на мен пък ми хареса. Статията не бе за живота, а за катеренето на скали. Авторът описва своите преживявания на Вратцата и в един момент, като е над бездната говори за живота.
Е то всеки си има своя гледна точка за смисъла на живота. Са начи, примерно:ELBI написа:А по-вероятно е и много хора да си имат коренно друг поглед над смисъла на живота и да не са съгласни с това.
Хората се любят, пият и пеят без цел извън тръпката.
- Да, бе да! Аз не пия кой знае колко (вече. и като тийн не съм прекалявала особено, не че съм въздържател, ама май одъртях за аткива неща), ама в една песен и в любовта влагам много повече от тръпката.
Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл.
- Моля? АвтУрът сигурен ли е какво точно значи това? Щото аз определено не го разбирам. Ама това е вероятно щото съм тъпа.
Има всевъзможни смисли само докато животът е налице.
- За автора се отнася това, нали? И за неговия си живот. Ничии смисли от ничий друг живот няма ад изчезнат, ако Авторът умре.
Животът оформя смислите по своя форма, а тя е усилието да превъзмогваш смъртта.
- не, животът нищо не оформя. втората част обаче е над умствените ми възможност - "формата е усилието да преодоляваш смъртта"?
Истински е животът на ръба на бездната, между входовете за Рая и Ада.
- това някаква алегория ли е - въпросния пич се чувства жив само като катери? ми други се чустват живи само на парапланер или като направят успешна сделка. Въпрос на гледна точка...
- Green Light
Re: За живота
"Живота"? Или "нечий живот"?ELBI написа:Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл. Има всевъзможни смисли само докато животът е налице. .
Животът на моя баща има смисъл и след смъртта му. За мен например.
своя. Разбира се, че за другите хора е различно. За мен животът на баба ми има смисъл и до днес и още я усещам като духовен или ако щеш от отвъдното помощник. Но това е друга тема - вяра (в добро, енергия, отвъдно, за мнозинстввото Господ/Алах ...щото е едно и също в различен превод...) и ... пак - като се замислиш - пак смисълът на неговия живот е В ТЕБ. От теб излиза и в теб се връща смисъла. За много хора не е така - моят тъст (лека му пръст) никога не говореше за баща си... ето ти и тук смисъл, но по всичко личи - с обратен знак.Green Light написа:"Живота"? Или "нечий живот"?ELBI написа:Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл. Има всевъзможни смисли само докато животът е налице. .
- Green Light
Хъм.ELBI написа:своя. Разбира се, че за другите хора е различно. За мен животът на баба ми има смисъл и до днес и още я усещам като духовен или ако щеш от отвъдното помощник. Но това е друга тема - вяра (в добро, енергия, отвъдно, за мнозинстввото Господ/Алах ...щото е едно и също в различен превод...) и ... пак - като се замислиш - пак смисълът на неговия живот е В ТЕБ. От теб излиза и в теб се връща смисъла. За много хора не е така - моят тъст (лека му пръст) никога не говореше за баща си... ето ти и тук смисъл, но по всичко личи - с обратен знак.Green Light написа:"Живота"? Или "нечий живот"?ELBI написа:Животът е безусловна, макар и крехка реалност отвъд всякакъв смисъл. Има всевъзможни смисли само докато животът е налице. .
Не е ли обързано, тогава?
Смисъла на моя живот е в самото ми съществуване казваш ако съм те разбрал. Защо ще има смисъл от моя живот след смърта ми?
Ако пък е затворен кръг (смисъма на моя живот само за мене си) тогава стигаме до егоцентризъм. И солипсизъм, нали. Не мога да изкарам такава гледна точка, най- малкото защото вярвам, че има бог.
Обвързано - с теб самия, с твоите мисли. За смисъла - ами да - в съществуването е. Няма нито едно доказателство за противното. Само теории, вярвания (лошо няма). Егоцентризмът има негативен нюанс, но като цяло - да - до там стигаме. Въпросът е от там как ще го тълкуваш - като егоизъм от типа L'État, c'est moi на 14-тия или Ф Найтингел и Христос (и той е егоцентрик, като се замислиш - точно като Баща си, оня горе, не Йосиф - Йосиф се оказа за мен един от най-неоправдано подценявани и нецитирани хора от Библията - само се замисли!). Всичко за мен или от мен всичко за всички. Второто си е също вид егоцентризъм (зависи от тълкуванието, разбира се). А Бог ... много зависи кой е Той за теб - оня от Библията, от Дънов, Буда, този на Зараустра (скоро четох много интересно за него) и... още и още... които в тълкуванията на последователите им (на тези които вярват в тях) са адски различни. Апропо, мн. интересна от някои гл. точки статия за Бог в последното Нолидж!Green Light написа:Хъм.ELBI написа: своя. Разбира се, че за другите хора е различно. За мен животът на баба ми има смисъл и до днес и още я усещам като духовен или ако щеш от отвъдното помощник. Но това е друга тема - вяра (в добро, енергия, отвъдно, за мнозинстввото Господ/Алах ...щото е едно и също в различен превод...) и ... пак - като се замислиш - пак смисълът на неговия живот е В ТЕБ. От теб излиза и в теб се връща смисъла. За много хора не е така - моят тъст (лека му пръст) никога не говореше за баща си... ето ти и тук смисъл, но по всичко личи - с обратен знак.
Не е ли обързано, тогава?
Смисъла на моя живот е в самото ми съществуване казваш ако съм те разбрал. Защо ще има смисъл от моя живот след смърта ми?
Ако пък е затворен кръг (смисъма на моя живот само за мене си) тогава стигаме до егоцентризъм. И солипсизъм, нали. Не мога да изкарам такава гледна точка, най- малкото защото вярвам, че има бог.
- Green Light
О, да! Това е много интересна тема. Той е може би най- голямата фигура там. Да не говорим, че е и роден брат(поне по майка хехехе) на Исус Христос. Учудващо малко известно е че сред апостолите има родни братя на Христос. Иаков, Иосиф, Симон и май самия Юда.ELBI написа: Йосиф се оказа за мен един от най-неоправдано подценявани и нецитирани хора от Библията - само се замисли!...
Страшно интересно е и много малко сме говорили. Аз, разбира се, много малко знам, но пък въпроси в главата ми- колкото искаш.
Смисълът на живота на една молекула вода от световния океан какъв е? Сама по себе си тя и нейното съществуване нищо не значат. Има смисъл само ако е в цялото. И с нас е така. Елби спомена егоизма и егоцентризма. Те доникъде не водят. Всъщност водят до една точка в центъра на всеки от нас, може да я наречем Его.
Но не водят до никакви отговори и никакъв смисъл. Още по-зле даже - пречат на откриването им, ако има такива изобщо - аз не мога да го знам, понеже съм само част от цялото и само се опитвам да му разгадавам сигналите със слабия си арсенал средства. 
имаше едно супер предаване по виасат-а за "скритото семейство на Исус". В смисъл - пренебрегнатото от официалната религия. А навремето типично е било брат/близки да подемат / продължат започнатото дело.Green Light написа:О, да! Това е много интересна тема. Той е може би най- голямата фигура там. Да не говорим, че е и роден брат(поне по майка хехехе) на Исус Христос. Учудващо малко известно е че сред апостолите има родни братя на Христос. Иаков, Иосиф, Симон и май самия Юда.ELBI написа: Йосиф се оказа за мен един от най-неоправдано подценявани и нецитирани хора от Библията - само се замисли!...
Страшно интересно е и много малко сме говорили. Аз, разбира се, много малко знам, но пък въпроси в главата ми- колкото искаш.
Колкото до Юда - адски правдоподобно звучат думите от евангелието му, че Христос го е помилил лично да го предаде, защото се е уморил на този свят (неразбиране, проблеми...) и иска да иде на другия. Което прави ролята на Юда съвсем различна от тази на партията. Институцията де. По онова време.
- Green Light
Айде пак ще си вдигна палеца нагоре. Така мисля и аз.vyara написа:Смисълът на живота на една молекула вода от световния океан какъв е? Сама по себе си тя и нейното съществуване нищо не значат. Има смисъл само ако е в цялото. И с нас е така. Елби спомена егоизма и егоцентризма. Те доникъде не водят. Всъщност водят до една точка в центъра на всеки от нас, може да я наречем Его.Но не водят до никакви отговори и никакъв смисъл. Още по-зле даже - пречат на откриването им, ако има такива изобщо - аз не мога да го знам, понеже съм само част от цялото и само се опитвам да му разгадавам сигналите със слабия си арсенал средства.
мда, ала има и един по-ранен въпрос - защо трябва да има смисъл и значение? Кой е решил (и ако е Той, защо го е решил - за забавление?) и какъв е точно (щото милиарди хора от хиляди години се лутат за отговор) е решил за смисъл. Да има такъв. А иначе - да - животът ни е смислен в разгадаване на сигнали, загадки, мистерии, митове... защото правим нещо и намираме (след като сме си го поставили по някаква причина) смисъл в това. Ако имаше глобален такъв - всички щяха да правят едно и да са в една цел насочени. Компютърът е направен с цел, всяка програма, която изпълнява е също с цел. не се забелязва това при хората и живота. Не че не можем да си ги осмислим или направим приятни и интересни.vyara написа:Смисълът на живота на една молекула вода от световния океан какъв е? Сама по себе си тя и нейното съществуване нищо не значат. Има смисъл само ако е в цялото. И с нас е така. Елби спомена егоизма и егоцентризма. Те доникъде не водят. Всъщност водят до една точка в центъра на всеки от нас, може да я наречем Его.Но не водят до никакви отговори и никакъв смисъл. Още по-зле даже - пречат на откриването им, ако има такива изобщо - аз не мога да го знам, понеже съм само част от цялото и само се опитвам да му разгадавам сигналите със слабия си арсенал средства.