ELBI написа:Ами по облъчването е различно. По изхвърленото замърсяване - също, по токсичността - не знам, не го разбирам - има неща, дето ще те питам там, броят реактори - това не е фактор тук, горните са - дали 1 реактор ще има огромно замърсяване и огромна радиация, а 6 - с по малко или нищо - това не е свестен критерий. По брой засегнати хора - аре молим те - колко са умрели от Чернобил и колко от Фукушима? Ще кажеш "Още не знаем" - хубу - поживьом, увидем. По инф. мъгла - хич не съм съгласен - джапанките дават всичко, поне според мен, а и толкоз народ там има - мери, гледа... аре молим те - кога отвориха Чернобил за чужди измервания, пък и за техни си... там всичко измря в някакъв радиус още в първите не знам колко дни. До сега не съм чул 1 умрял от Фукушима (не че може да няма, но даже на този етап - след 10-тина дни - състояние на жертви и радиация е коренно различно от Чернобил.
по изключенията - Чернобил гърми поради човешки грешки. Това мисля,че е доказано. Дали са били пияни и са си правили експеримент как/до колко ще издържи, дали друго - чувал съм различни теории, но ми е трудно да преценя, пък и не съм чел (както се казва в историята) изворите. А за кинтите си напълно прав - не са го спрели заради "излишни пари". Тук спор няма. Но някак си, от съвсем лаишка гл. т. (може и да бъркам, но времетоще покаже) не виждам все още сходство между 2-та случая. И до колкото схванах, радиоактивността е само от пари и т.н., вътрешните обшивки са си били ОК. Така ли е или грешно съм разбрал?
доказано е грешка чернобил, ако искаш ще ти дам да четеш от извора
ужасни неща са правили там, наистина и сега настръхвам
колкото до другите неща
не е ясно дали са цели корпусите, така твърдят ама няма дефинитивно ясно и окончателно официално изявление
парата за която говориш си е все едно отворен корпус щото е изхвърлена от него
плутоният е адски адски токсичен, такъв има в 3-ти фукишима, но не и в РБМК-то
нищо не умира веднага в чернобил, пак ти казвам най-добре да изровя книжката документална и да ти я дам
6 стопени реактора е кошмар за погребване, 3 също
между другото погребват ги решили са го, не че не беше ясно
и по това си приличат, бетонни саркофази - тази дума е съвсем на място тук, уви
за това, че казват всичко японците - изобщо не е така и изобщо не пускат всичко и веднага
самите те са отдавна с тази практика и нееднократно са признавали за нея и укриване и фалшификации
както и да е
прав си в едно
ще поживеем и ще видим
само ми е много много много мъчно за горките японци